Rakúsko - ÖBB
Rozsiahla železničná sieť elektrifikovaná cca na 50% sústavou 15 kV 16 2/3 Hz ss/AC, dobrá obslužnosť všetkými kategóriami vlakov od regionálnych cez IC/EC až po neveľký počet vysokorýchlostných ICE (súpravy ICE 1 a ICT / http://www.rail.sk/ice/ ) je vizitkou železníc Rakúska. V súčasnosti prebiehajú veľké projekty: rekonštrukcia Westbahn (Wien - Passau) a Südbahn (Wien - Graz - Klagenfurt - Villach), rekonštrukcie viacerích uzlových staníc, výstavba žst. Wien Hbf.
K Rakúsku patria neodmysliteľne taktiež viaceré prevádzkované muzeálne úzkorozchodné trate.
ÖBB - Österreichische Bundesbahnen
Mapa siete ÖBB
Wien - Bratislava a železnice medzi nimi
Wien Hauptbahnhof
Addams
Co je neuveritelne je, ze z informacneho centra mi pred chvilkou volali spat a dali mi odpoved na moju otazku ci mozem ist s listkom Petrzalka - Wien aj z hl.st. zadarmo. Prave bol vydany telegram ze udajne ano. Som milo prekvapeny ze mi zavolali spat a informovali ma o tom. Klobuk dole pred ZSSK.
A este vacsi pred OBB pretoze nasi by nikdy taku nahradnu dopravu nezorganizovali a ludia by urcite ostali niekde trcat. Chcel by som tymto pozdravit teda vsetkych ktori celu cestu frflali. Mozu byt radi ze dosli domov a hlavne ze to nebol nejaky vlak W - BA a ze v nom nesedeli prave oni...
Inak rušňovodič v riadiacom vagóne to prežil?
Vie sa približne príčina nehody?
Ono mi bolo aj divné, že na Sudbahnhofe hlásia že bude chodiť niečo iba po Bruck a potom náhradná doprava. CityŠuter do Brucku ale zdrhol, takže som išiel do BA cez Marchegg.
Vedel by tu niekto stručne rekapitulovať, ako sa to presne stalo? Po nemecky žialbohu neviem...
EC24/25 v úseku Bruck/Leitha - Wien Westbf. nešiel.
ÖBB-EC 62/63 išiel odklonom cez Gramatneusiedl - N. Waltersdorf - Wampersdorf - Achau - Wien (úsek Wampersdorf - Gramatneusiedl je normálne bez osobnej dopravy, ÖBB-EC 63 bol v tomto úseku ťahaný príprahom 2143.40+2143.070)
Do Petržalky jazdil len panťák 4020 Heg-Parndorf-Petržalka, na ktorý však ÖBB asi štyri hodiny nezabezpečili prípoj z Brucku, takže sa nedalo dostať do BA.
resat: šiel si s IC 403? Dosť na nič to ÖBB zorganizovali, o 15:30 som došiel s EC 63 do Brucku, až asi o 17:15 išlo maďarské ERko s prípojom do Petržalky a desať minút za ním IC403.
Wie das Rote Kreuz und der ÖAMTC mitteilten, waren ein Güter- und ein Personenzug zusammengestoßen.
Vier schwer Verletzte
©Bild: APA |
Das Zugsunglück forderte nach Angaben des Roten Kreuzes vier schwer und zehn leicht Verletzte. 29 Personen blieben bei dem Crash zwischen einem Personen- und einem Güterzug unversehrt. Mehrere Verletzte wurden in den umgestürzten Waggons regelrecht eingeklemmt.
Schwer Verletzte nach Wien geflogen
Drei der Unfallopfer wurden laut ÖAMTC an Ort und Stelle erstversorgt und anschließend in Krankenhäuser nach Wien geflogen. "Ein Wunder, dass es keine Toten gegeben hat", so Paul Brunner, Pilot des "Christophorus 2", nach dem Einsatz. "Immerhin waren mehrere Waggons entgleist und Passagiere in den Wagenwracks eingeklemmt."
Zwei weitere ÖAMTC- sowie ein privater Notarzthubschrauber aus Gänserndorf waren im Einsatz.
Großeinsatz der Rettungskräfte
An der Unfallstelle waren vier Notarzthubschrauber, vier Notarztwagen und zahlreiche Rettungsautos im Einsatz. Wie es zu dem Unglück gekommen war, stand in den Mittagsstunden noch nicht fest.
Drei Waggons des Personenzuges waren bei dem Crash entgleist und umgestürzt. Das Unglück ereignete sich westlich des Bahnhofs Gramatneusiedl in Fahrtrichtung Himberg.
Laut ÖAMTC touchierten die beiden Züge seitlich miteinander. Es stürzten jeweils drei Personenwaggons und drei Kesselwaggons um.
Viac info na
http:/orf.at
PS: Vzhľadom k cenám medzinárodného cestovného na železnici by som výrok o tých, čo na to majú trochu poopravil: Tí, čo na to majú (peniaze, nervy či režijku), cestujú vlakom, ostatní cestujú busom, autom či lietadlom, pretože aj napriek dopravným zápcham či problémom na letiskách je to rýchlejšie aj lacnejšie.
Ja som na JFNK zatiaľ išiel so súkromných dráh na trati Lambach - Vorchdorf a Vorchdorf - Gmunden (metrový rozchod) prevádzkovaných firmou Stern & Hafferl (tá istá firma prevádzkuje aj Linzer Lokalbahn). Sprievodca tam vôbec nebol, lístky predával strojvodca - v prvom vlaku z Lambachu sa ma len spýtal, či mám lístok a uspokojil sa s kladnou odpoveďou, v druhom vlaku nechcel lístok vôbec. Inak obe trate môžem odporučiť - jazda starým elektrickým vozňom s dobrým výhľadom na trať lemovanú drevenými trolejovými stĺpmi, v úseku okolo Gmundenu doplnená splítkou normálneho a metrového rozchodu bola pekným zážitkom. Pekná je aj trať električky v Gmundene. Inak rozumiem tomu správne, že JFNK platí na všetkých súkromných tratiach (v mape k cestovnému poriadku označené zelenou farbou)? Alebo sú tam nebodaj nejaké výnimky?
PS: Má už niekto skúsenosť s použitím JFNK na vlakoch BA-W v pracovné dni pred 8.00?