Rakúsko - ÖBB
Rozsiahla železničná sieť elektrifikovaná cca na 50% sústavou 15 kV 16 2/3 Hz ss/AC, dobrá obslužnosť všetkými kategóriami vlakov od regionálnych cez IC/EC až po neveľký počet vysokorýchlostných ICE (súpravy ICE 1 a ICT / http://www.rail.sk/ice/ ) je vizitkou železníc Rakúska. V súčasnosti prebiehajú veľké projekty: rekonštrukcia Westbahn (Wien - Passau) a Südbahn (Wien - Graz - Klagenfurt - Villach), rekonštrukcie viacerích uzlových staníc, výstavba žst. Wien Hbf.
K Rakúsku patria neodmysliteľne taktiež viaceré prevádzkované muzeálne úzkorozchodné trate.
ÖBB - Österreichische Bundesbahnen
Mapa siete ÖBB
Wien - Bratislava a železnice medzi nimi
Wien Hauptbahnhof
Addams
Spectre: To máš individuálne čo sa týka náklonnosti k vlakom...Mne sa napr. tie staré schliereny(ktoré ty chváliš) vôbec nepáčia. V zime dovnútra sneží, nepohodlne sú vyriešené opierky na hlavu, buď sa tam kúri príliš(t.j.sauna=už som raz zažil aj také, že do toho vozňa sa absolútne nedalo vojsť lebo tam bolo asi 50 stupňov)..V lete keď tam chceš zas vyvetrať tak je tam potom strašný prievan... No ale to je môj osobný názor a skúsenosti
CityŠutre sa mi páčia, podľa mňa sú aj dosť pohodlné a keď nám ich z Petržky zobrali, bol som dosť naštvaný.. Vždy sa v tom vlaku dalo večer vkľude pospať keď už som išiel unavený domov..
Ale zo všetkých vlakov na trati Wien-Ba sú asi najlepšie naše IC-čka(Apeer,Bpeer). Tie sú omnoho pohodlnejšie ako všetky osobáky na tejto trati Na druhej strane keby sme naše IC-čka porovnávali s rakúskymi tak by to zas až také super nebolo
V starých schlierenoch sa mi už raz stalo aj to, že keď som chcel v Parndorfe prestúpiť, na stranu nástupištia boli dvere zablokované, na opačnú nie. Takže kým som sa snažil celou silou otvoriť jedny také dvere, potom prejsť do druhého vagóna a skúsiť to tam, a nakoniec som aj tak musel vystúpiť na tú druhú stranu, vlak sa už pomaly pohýňal a mne nebolo všetko jedno keď som už za jazdy vyskakoval z vlaku na koľaje..!!!!!! Takže aj keď na CityŠutri sú niekedy nejaké dvere pokazené, vždy je to lepšie ako toto...
Ale keď už tu píšeme o kvalite vlakov, podstatná vec je predovšetkým kvalita personálu. Bohužial v tomto prípade nebola príliš vysoká...
Keď sa cítiš v práve, darmo budeš tuto nadávať a reklamovať. Treba podať oficiálnu sťažnosť na generalitu " blue army " ZSSK , s presnými údajmi, aby patričného hlúpeho konduktora mohli určiť, vec posúdiť a ak budeš mať pravdu,žiadať náhradu škody. Jeho pošlú na patričné preškolenie. A dúfam, že keď ho patrične poučia a preškolia, že potom už nebude mať problémy s obyčajným " cestujúcim plebsom " a k cestujúcim, ktorí si to zaslúžia sa bude správať ako k zákazníkom svojho podniku.
Veľmi jednoducho... sám nie som modrá guma a za lístky si platím, nemám žiadny sieťový špeciál a pod., takže by som očakával prístup k zákazníkovi na úrovni.
Bežný príslušník blue army nemá vplyv na tarifu ani na cenník, dokonca ani na grafikon, s tým s Tebou plne súhlasím a napokon, ani som nikde nenapísal, že by to bolo inak.
Citujem sám seba:
"Ku konfliktu dochádza preto, že sa niektorí pracovníci eisenbahnu tvária ako keby pojedli všetku múdrosť (t.j. tarifa, grafikon a pod. :) ). Modrá je dobrá..."
To znamená v preklade do slovenčiny, že sa napr. dotyčný konduktor tvári, že tomu stopercentne rozumie a bude si tvrdiť svoje nezmysly. Pritom v tarife je napísané niečo iné. Niekto si teda zaplatí za lístok a ešte má konfliktnú situáciu s konduktorom. To je celý kameň problému.
Mne sa tými starými vagónami necestuje zle. Záleží ale od toho, na ktorú sériu natrafíš. V princípe som zatiaľ identifikoval 3 typy:
Najstarší... mäkké nastaviteľné sedadlá a klaustrofóbna preliezačka na batožinu.
Starý... tie isté sedadlá, ale mriežka na batožinu sa tiahne po boku.
Asi najnovší... iné, menej pohodlné tvrdšie sedadlá (ako v Rakúskych motorákoch).
Ešte si som si u jednotlivých všimol rozdiely v konštrukcii dverí. Tie vagóny budú mať X variant. Niektoré majú blokované dvere za jazdy, na iných to buď nie je, alebo nefunguje (ale asi skôr nie je).
Čo sa mňa týka, CityŠutre osobne nemám rád a aj preto ich častujem rôznymi hamblivými názvami. Ten vagón je vhodný na cesty do 30min, potom je už nepohodlný. Celkovo, snaží sa to vyzerať moderne, ale večne tam niečo nefunguje (dvere do oddielu, dvere na vagóne). Proste považujem CityŠutre za paskvil. Najviac mi vadí to, že ich OBB nasadzuje na úplne neadekvátne vlaky. Vyplýva to ale z toho, že nič adekvátne medzi Os a IC/EC tam nemajú, jednoducho trieda vlakov Zr/R ako keby bola osratá a jazdia tam CityŠutre, ktoré sú vhodné akurát tak na kratšie Os.
Keby tie vagóny vyrobili v prevedení s dvomi veľkými dverami v strede, tak by to bol super vlak na dlhšie S-Bahny :)
V Aeer som šiel jednoducho preto, že v chaose ti nikto nebude kontrolovať lístok, nie to ťa ešte vyhadzovať z prvej triedy. Btw ani na Slovensku ma ešte nikdy dokonca v normálnej situácii nevyhodil sprievodca z prvej triedy, ani na EC.
Lístky: zjavne pletiete jednodenný lístok a týždenné/mesačné lístky. Pri jednodennom (ktorého platnosť je 30 dní) je aj vo Viedni aj v BA jedno, do ktorej stanice idete. Pri týžd./mes. sa podľa ceny rozlišuje, či máte lístok na hl.st., ktorý platí aj cez Petržalku aj cez DNV, alebo máte lístok po Petržalku/DNV, ktorý platí len do tejto stanice. Vo Viedni platia všetky do všetkých staníc.
hoppusmark: o životnom prostredí sa hovorilo preto, pretože o stanicu ďalej (Himberg) bola pred dvoma rokmi na Vianoce nehoda, pri ktorej sa vykolajil náklad s kotlami, bol v tom metanol, alebo niečo také a horelo to tam potom dva dni. IC vtedy chodili cez DNV 3 týždne.
nehody: trať 700 je sama o sebe dosť zaujímavá častým výskytom nehôd, koncom roka 1999 sa pri Brucku zrazili dva náklady, vozne boli rozlietané po poliach 50 metrov od trate, nehodu pred 2 rokmi som spomínal, no a teraz ďaľšia.
E2618 nerobí prípoj na vlak z BA, ide 36 minút po vlaku E7608 z Petržalky.(tiaž Dosto).
Jakub: Bude to zrejme tak, že ten lístok za cca. 300 Sk(jednorázový spiatočný) platí všade, aj cez DNV. To však neviem zaručiť, lebo taký lístok si príliš často nekupujem.
To o čom som písal ja a resat bude zrejme platiť iba pre týždenné a mesačné lístky (samozrejme z Petržalky----lebo týždenné a mesačné lístky z hlavnej sú drahšie a platia aj cez Petržalku..Naopak to ale neplatí..
ad ufo: Nehoda spred dvoch rokov bola vo vedlajses stanici Himberg.
Ako pikosku uvedie ze vlak 407 bol vcera na OBB vedeny dva krat.Z westbahn.cez marchegg z riadnov supravou IC a druhy krat islo IC 407 vedene schnelbahnom 4024.23 z gramatnesiedlu do petrzalky.