Rakúsko - ÖBB
Rozsiahla železničná sieť elektrifikovaná cca na 50% sústavou 15 kV 16 2/3 Hz ss/AC, dobrá obslužnosť všetkými kategóriami vlakov od regionálnych cez IC/EC až po neveľký počet vysokorýchlostných ICE (súpravy ICE 1 a ICT / http://www.rail.sk/ice/ ) je vizitkou železníc Rakúska. V súčasnosti prebiehajú veľké projekty: rekonštrukcia Westbahn (Wien - Passau) a Südbahn (Wien - Graz - Klagenfurt - Villach), rekonštrukcie viacerích uzlových staníc, výstavba žst. Wien Hbf.
K Rakúsku patria neodmysliteľne taktiež viaceré prevádzkované muzeálne úzkorozchodné trate.
ÖBB - Österreichische Bundesbahnen
Mapa siete ÖBB
Wien - Bratislava a železnice medzi nimi
Wien Hauptbahnhof
Addams
http://www.railfaneurope.net/pix/at/car/regional/long_Schlieren/ABmpz-l/1.+2._CS_Wagen.jpg
skvela praca.Tie nase vagony su vsetky okrem typu IC absolutne nechutne a smradlave.Som rad,ze nechodim kazdy den do prace tymi nasimi...
Kdesi na stranke ZSSK som cital cosi o zvyhodnenej preprave bicyklov medzi Viednou a Bratislavou, ale nedocital som sa presne co si pod tym predstavuju. A uplne ma dostalo ked si vcera rakusania vypytali za 4 osoby a 4 bicykle 112 euro. Vsak pri takychto cenach medzinarodnych listkov sa ani necudujem ze medzinarodna osobna doprava zacina upadat (teda najme u nas a niektorych okolitych krajinach).
Spectre:
CityShuttle sú rekonštruované z tohoto:
http://www.railfaneurope.net/pix/at/car/regional/long_Schlieren/Bmpz-l/Bmpz20-75_jf2.jpg
Mark: nepamätám si že by niekedy išli Intercity vozne na osobáku do Viedne...jeden čas keď ešte nebolo napr. IC400 ale iba R400 tak tam chodili asi rok naše IC vozne(Bpeer) Ale na osobáku určite nie..:-)
Ozaj, teraz som si spomenul na krásnu historickú súpravu bez klímy :) Je to celá jednotka, také červené a guľaté. Videl som to v okolí Grazu a aj som sa s tým viezol na EC do Innsbrucku. Krásne vagóniky, hotový Orient Express :D
Andy: Pismo Svate hovori: :-)
17.9 Cestujúci, ktorý s cestovným lístkom platným na nižšiu vozňovú triedu
alebo na vlak nižšieho druhu zaujal miesto vo vyššej vozňovej triede,
alebo vo vlaku vyššieho druhu a požiada sprievodcu o vystavenie ces-
tovného na cestu vo vyššej vozňovej triede alebo druhu vlaku, je povinný
zaplatiť rozdiel cestovného a manipulačný poplatok Sk 10,- podľa Pre-
hľadu úhrad, cien a poplatkov uvedeného v PPTŽ.
V prípade, že cestujúci neohlási prestup do vyššej vozňovej triedy alebo
vyššieho druhu vlaku, zaplatí pokutu vo výške stonásobku cestovného
bez príplatkov a zliav v 1. tarifnom pásme podľa Cenníkov regulovaného
cestovného uvedených v PPTŽ.
Pre teba ako cloveka s Juniorom plati aj toto:
34.3 Cestujúci zodpovedá za to, že má zakúpený taký cestovný lístok, ako mu
prináleží v zmysle poskytnutej zľavy. V tomto prípade sa zľavnené ces-
tovné lístky považujú za cestovné lístky za obyčajné cestovné 2. vozňovej
triedy. Pri použití 1. vozňovej triedy cestujúci doplatí rozdiel medzi 1. a 2.
vozňovou triedou podľa Cenníka č. 1 (R), vo vlaku zaplatí cestujúci aj
manipulačný poplatok za každú prepravenú osobu. V prípade, že ces-
tujúci neohlási prestup do vyššej vozňovej triedy alebo vyššieho druhu
vlaku, zaplatí úhradu vo výške stonásobku cestovného bez príplatkov
a zliav v 1. tarifnom pásme podľa Cenníka regulovaného cestového uve-
deného v PPTŽ.
To plati aj napr. pre ziacke preukazky (jediny raz v zivote som sa tak odviezol v 1. tr., ked sa mi polovicne cestovne uznalo ako cele a doplatil som rozdiel k 1. tr.)
Spectre: poschodové CityShuttle sú funglovky(z r.1998) a MAJÚ klímu.... Tie obyčajné CityShuttle sú rekonštruované zo starých, ale klímu nemajú, preto majú otvárateľné okná...
p.s. nechápem OEBB prečo do tých vozňov pri takej rozsiahlej rekonštrukcii nedali klímu....
V slovenských vozňoch som ja ale poriadne fungujúcu klimu nezažil nikdy, asi nemám šťastie. Aj v tom Aeer som si musel odomknúť okno.
resat: na staniciach ÖBB sú všade vykurovacie stojany s napájacim káblom (dokonca tam majú aj stojany so vzduchom), takže tam vlak po odstavení klimatizuje väčšinou celý deň bez lokomotívy. Keď je vo vozni teplo, je to väčšimou funkčnosťou klimy daného vozňa. Ja na IC402/403 tiež volím BDshmeer, ak má voľné kupé, pretože má lepšie podvozky a netancuje ako reko voznea lepšie sa v ňom sedí :)
Nestoji listok na bicykel Wien-BA 1 Euro?