Rakúsko - ÖBB
Rozsiahla železničná sieť elektrifikovaná cca na 50% sústavou 15 kV 16 2/3 Hz ss/AC, dobrá obslužnosť všetkými kategóriami vlakov od regionálnych cez IC/EC až po neveľký počet vysokorýchlostných ICE (súpravy ICE 1 a ICT / http://www.rail.sk/ice/ ) je vizitkou železníc Rakúska. V súčasnosti prebiehajú veľké projekty: rekonštrukcia Westbahn (Wien - Passau) a Südbahn (Wien - Graz - Klagenfurt - Villach), rekonštrukcie viacerích uzlových staníc, výstavba žst. Wien Hbf.
K Rakúsku patria neodmysliteľne taktiež viaceré prevádzkované muzeálne úzkorozchodné trate.
ÖBB - Österreichische Bundesbahnen
Mapa siete ÖBB
Wien - Bratislava a železnice medzi nimi
Wien Hauptbahnhof
Addams
Ale nič to... ja som nachytal starý vagón bez klimatizácie, zabrali sme celé kupé, dali sme si tam červenú kartičku aby vlkä neotravovali, rozložili sme si sedadlá a leháro vo veľkom štýle, avšak blbá náhoda chcela tomu, že to hneď za Salzburgom muselo hodinu stáť, lebo sa tam niečo posralo. Keď vagón stojí, tak cez otvorené okno moc vzduch neprúdi :( :( :(
No a potom sme samozrejme nestihli ICčko na Westbahne, ale to je už iná kapitola. Zaujímavá skúsenosť je však v tom, že na poslednom odchode do Petržalky chodia moje zbožňované Bt :)
Na OBB štandartne jazdia kupé vozne rekonštruované zo starých, a to v rôznych variantoch, avšak to nie je podstatné. Občas sa vyskytne aj nerekonštruovaný, resp. menej rekonštruovaný. Spoločný menovateľ sú klasické okná. Vagón však má takú tú mriežku pod oknom, takže je tam asi originál. Z tej mriežky sa aj snaží fúkať nejaký vzduch, ale pravda, v týchto teplotách to nepomáha a treba dobre otvoriť okno (a smiať sa vlkom, ktoré nastúpili do klimatizovaného vagóna :-D :-D :-D ). No... nevie niekto aký je pôvodný účel tej mriežky? Totiž mi to pripadá, ako dokonalé riešenie, v starých je to ako vetranie a v nových tam napchali bez dodatočných vonkajších úprav klimatizáciu. Napadla ma ale aj alternatíva, že je klimatizácia všade a na starých vagónoch proste nefunguje ;) ... prosím preto o ujasnenie.
Mimochodom... v CityŠutroch je klimatizácia? Poschodové nemajú otvárateľné okná, klasické majú otvárateľné okná, avšak majú tam také tie nálepky kde sa píše niečo o zuglufte, avšak keď boli okná pozatvárané, tak to moc nepomáhalo, skôr naopak ;)
resat
Inak zaujímavé, dnes som išiel z Passau EC25, do Viedne Wbf. prišiel s meškaním 25 minút(v Nemecku vraj bol výpadok prúdu či čo), a tak som o 5 minút nestihol prípoj IC Gerlach. Tak som si povedal, že idem tým EC25 až do Brucku a tam pôjdem na osobák. No státím na Wbf sa meškanie EC25 zväčšilo až na 40 minút. Čo bolo však veľmi zaujímavé, keď som prišiel do Brucku, že mi za 6 minút pôjde teda ten osobák, zrazu sa na tabuli rozsvietil IC Gerlach a že meškanie 25 minút. To musel chytiť niekde v meste vo Viedni. Takže vlastne EC25 prebehlo Gerlacha o 25 minút na úseku Wien Wbf. - Bruck an der Leitha... :-D
Lenze darmo mas niekde poctivych ludi ked nie su na vsetkych spravnych miestach. Vedeniu firiem nejde vzdy o blaho zamestnancov a celej firmy ale bohuzial o svoje. Ten problem s pristupom by clovek nasiel u niektorych zrejme az po najvyssie pozicie, nie len u upratovacky. Upratovacky robia podla mna ludia, ktori sa nemozu inde uplatnit a su ochotni pre svoju rodinu urobit vsetko tak si zarabaju takto. Ja sa kazdej vzdy opytam ci jej nevadi ze jej to poslapem, a hned sa usmeje. V jej pripade je to o pristupe nas ludi, ktori by sme to asi nikdy nerobili...
resat
O.T.:
Ešte som si spomenul na jednu milú pani upratovačku na ŽST Petržalka, ktorá sa dáva do práce pravidelne pred odchodom vlaku 8:19. Z hej ksichtíkov a občas aj rečí je viditeľné, že nechápe PRE KOHO vlastne tú podlahu umýva a bola by asi najradšej, keby na stanicu nikto nechodil aby jej vrcholové dielo nepostúpal. Tento príklad nie je príliš reprezentatívny, pokiaľ nadávame na konduktorov, avšak čo sa týka všeobecného prístupu, tak hovorí za všetko :)
Spectre - presne tak. ST ale prebrala zahranicna firma a tam platia ine mravy ako v takych kde este vladne duch minulych desatroci (cest vynimka poctivym a cestnym ludom co tam robia).
Inak dnes som cestou do prace odfotil v Grammatneusiedl miesto havarie, no fotky mozem pridat az vecer doma, nemam v praci kabel
resat
Čo sa týka iného konfiktu na OBB, ktorý som popisoval nižšie, ten sa už zčasti rieši prostredníctvom ZSSK. Uvidíme aká bude odpoveď...
Zaciatkom juna tohoto roku som cestoval z Varsavy Centralnej Bathoryckou. Som si vyhliadol madarsky Bmpz, ze reku fajny, klimatizovany. Az na to ze cely den zrejme stal v horucave na odstavnom, takze ked dosiel na stanicu, tak v nom bolo aspon 40 stupnov :)). Klima sice robila co mohla, ale otvorene okna by tomu boli viac pomohli.