Rakúsko - ÖBB
Rozsiahla železničná sieť elektrifikovaná cca na 50% sústavou 15 kV 16 2/3 Hz ss/AC, dobrá obslužnosť všetkými kategóriami vlakov od regionálnych cez IC/EC až po neveľký počet vysokorýchlostných ICE (súpravy ICE 1 a ICT / http://www.rail.sk/ice/ ) je vizitkou železníc Rakúska. V súčasnosti prebiehajú veľké projekty: rekonštrukcia Westbahn (Wien - Passau) a Südbahn (Wien - Graz - Klagenfurt - Villach), rekonštrukcie viacerích uzlových staníc, výstavba žst. Wien Hbf.
K Rakúsku patria neodmysliteľne taktiež viaceré prevádzkované muzeálne úzkorozchodné trate.
ÖBB - Österreichische Bundesbahnen
Mapa siete ÖBB
Wien - Bratislava a železnice medzi nimi
Wien Hauptbahnhof
Addams
A inak v električkách v Grazi je reklama na nejaké rádio a pozadie tvorí fotka podchodu na bratislavskom Trnavskom mýte... :-)
Ale teraz už budem mať aj ja trochu blbý pocit z JFNK, budúci týždeň sa chystám na Innsbruck a okolie, a na súkromné dráhy (tam sú často zvlášť neinteligentní zamestnanci), som zvedavý, čo zažijem. Ako sa dá dostať k tomu papieru pre nevedomých sprievodcov?
Odomňa už tiež pýtali Vorteilscard na Semmeringu v osobáku a v ICE z Viedne, ale suverénne som im ukazál Junior a nič nepovedali.
Garin: Aby som upresnil - ten termit "Tarif Svätý" nepochádza z mojej hlavy, ale z veľmi vtipného úvodného textu z Atlasu Drah České Republiky od Zdeňka Hudca.
Ja osobne som už samozrejme z podobných problematických príhod so sprievodcami či pokladníkmi dosť otrlý a hocičo ma nerozhádže. Lenže na druhej strane - čo si má pri takejto príhode počať neskúsený cestovateľ, ktorému ponuku typu JFNK odporučil kamarát ako ja a keď príde do tuhého, nevie čo má robiť. Alebo keď príde nejaký obyčajný cestujúci do medzinárodnej pokladne pýtať si nový zľavnený lístok a v pokladni mu je ponúknutý len oveľa drahší lístok za štandardný TCV tarif, lebo pracovník pokladne o novej zľave nevie (stalo sa mi osobne viackrát a len vďaka sile argumentov získaných predchádzajúcim štúdiom Tarifu Svätého sa mi podarilo odísť s lacnejším variantom lístka). Takže môžem jedine apelovať na pracovníkov železnice okrídleným výrokom - Učiť sa, učiť sa, učiť sa.
Pokiaľ ide o štúdium predpisov a tarifov, ako ich vtipne nazývaš Tarif Svätého, predpokladám, že mnohí, tu diskutujúci, majú v takomto štúdiu priam záľubu. Ja radšej študujem originálne sväté texty ďalekého Východu :-)
Garin: Prečo sa snažíš naznačiť, že príčinou problémov so zamestnancami železníc nie je nedostatok profesionality na ich strane, ale "neprispôsobivé správanie" samotných cestujúcich? Minimálne v popisovaných prípadoch bola jednoznačne chyba na strane zamestnancov ÖBB.
Neverím, že niekto z cestovateľov prispievajúcich sem prevádzkuje svoju záľubu najmä preto, aby mohol následne v diskusii zvoziť každú chybičku zo strany železníc - ale roztrhanie lístka sprievodcom sa naozaj za "kozmetickú vadu" považovať nedá. Neviem ako iní kolegovia, ale ja sa snažím so zamestnancami železnice komunikovať vždy slušne, a snáď aj vďaka tomu som ešte nemal žiadny problém končiaci pokutou či vylúčením z prepravy. Ale vadí mi, že pred každou cestou musím pre istotu študovať nejednoznačné paragrafy Tarifu Svätého, hľadať na diskusných fórach informácie o potenciálnych problémoch (lebo stránky samotných železničných spoločností sú na informácie často skúpe) a nakoniec ešte robiť pracovníkom železnice neplatené školenia o produktoch ich vlastnej firmy...
Tiež vychádzam z tzv. Gaussovej krivky (cestujem viac ako často už roky, režinku a FIP-ku žiaľ nemám), a tiež z poznatkov psychológie (aj sprievodca je človek). Ale zatiaľ som sa osobne nestretol s prípadmi, ktoré sa tu popisujú, hoci pripúšťam, že sa stávajú. Všetko je vec prístupu a schopnosti komunikácie oboch strán, a tiež zachovania nadhľadu a pokoja, aby sa prípadný problém ešte väčšmi nevyhrotil. Počul som od niektorých ľudí, že koľkokrát vstúpia do vlaku, toľkokrát zažijú väčší alebo menší konflikt. Smola? Alebo takíto ľudkovia problémy jednoducho priťahujú? Na to by si mal odpovedať každý sám.
Garin: Myslím, že väčšina z nás skalných železničných cestovateľov nepožívajúcich privilégium tzv. prirodzeného cestovného dokladu (režijky či FIP) už zažila na vlastnej koži prístup "cestujúci je podvodník" toľkokrát, že by sa o tom dala napísať rozsiahla štúdia. Zákon veľkých čísel je neúprosný - ak je aj 90% sprievodcov či pokladníkov ochotných, milých a dobre zaškolených, pri častejšom cestovaní sa dá predpokladať, že skôr či neskôr chudák cestovateľ na nejakého blbca v modrej uniforme tak či tak natrafí. Alebo mu aktivity vyššie postavených blbcov v modrej uniforme, zodpovedných za tzv. Tarif Svätý jeho cestovanie znepríjemňujú ešte predtým, než vôbec cestovať začal.
Ak by sa v ktorejkoľvek firme či obchode ku mne ako stálemu platiacemu zákazníkovi správali tak, ako sa (samozrejme nie vždy, ale dosť často) správajú zamestnanci (nielen slovenských) železníc, dávno by som sa na ich služby s radostným vydýchnutím vykašľal. Len vďaka tomu, že mám železnicu rád ako takú, som ešte stále ochotný platiť za jej služby nemalé peniaze. Takže sa netreba čudovať, že ostrieľaní cestovatelia si vždy pre istotu hľadajú aj "zadné vrátka" pre prípady, ktoré sa tu dosť často popisujú. Predpokladám, že väčšina začínajúcich cestovateľov naozaj žiadne problémy nečaká, až kým sa nestane to, čo Andy popísal. No a po takom zážitku je "vytvoriť v sebe pohodu" veľmi problematické...
Andy: Asi až tak všeobecne to neplatí, lebo v mojom prípade 2 z 3 sprievodcov vyžadujúcich (neoprávnene) VorteilsCard k JFNK kúpenej na Slovensku boli vo vlaku BA-W a zasa v IC/EC boli všetci v pohode...
Inak sa mi zdá, že obrovské percento zamestnancov (ktorýchkoľvek) železníc - či už sprievodcov alebo pokladníkov, má problém s rôznymi "neštandardnými" lístkami typu JFNK, IR či sieťových lístkov. Dokonca aj na ČD, kde rôzne typy sieťových lístkov existujú už roky, sa ma prakticky vždy snažila teta pokladníčka presvedčiť, že niečo také, ako týždenný sieťový lístok vlastne neexistuje. Železničné spoločnosti by mali poriadne popracovať na zlepšení znalostí svojich zamestnancov - predsa len nie je bohvieakou vizitkou, ak zákazník vie o ponuke firmy viac ako zamestnanec, ktorý s ním komunikuje.
Proste sprievodcovia OeBB su coraz vacsi kreteni, kdezto u ZSSK sa to postupne zlepsuje.. :)
V piatok som sa prvy den prevazal na Juniora. Cez jablonicu a Kuty som sa dostal az do Zahorskej Vsi. Kedze vlakove spojenie bolo mne nevyhovujuce, isiel som do Zah.V. autobisom z Malaciek, co tiez nebolo zle. Previezol som sa kompou na druhu stranu do Angern a.d. March a obzrel som si tamojsiu zeleznicnu stanicku. Prikladam nejake fotocky.
Inak isiel som rovno z promocie z Trnavy (nie mojej),takze som v obleku putoval po tych dedinach a fotil, co vyvolavalo vcelku pozornost :-).