Trate
Trate ŽSR skrývajú mnohé zaujímavosti, ktoré sú svetu málo známe. Tu bude zverejnených - dúfam - ich veľké množstvo.
Napríšernejšia mapa siete ŽSR: http://downloads.raileurope.com/pdf/maps/slovakia.html .
Ad Pivec: Viac mi vyhovuje koniec mesiaca, nakoľko od 18. júla /cca týždeň/podnikáme s partiou cyklotúru v Poloninách na slovensko-poľsko-ukrajinskom pomedzí. Prípadne i začiatok mesiaca by mi vyhovoval viac.
Koniec koncov aktuality okolo diania využitia tunela zistím o cca mesiac, keď prídem znovu do Slavošoviec.
Nick - keď tam pôjdeš, zisti momentálne možnosti vstupu do Slavošovského tunela z oboch strán. Od Slavošoviec to asi nebude nič moc, ale od revúckej strany, či sa tam drží voda a jej približnú hĺbku.
Pôjdeš potom v júli prebehnúť tú druhú časť?
Železničná trať Slavošovce - Lubeník - Revúca - Tisovec
Železničná trať Roštár - Henckovce
Tunely na trati Slavošovce - Chyžnianska Voda, Revúca - Tisovec
Železničná mapa východného Slovenska
(Miro Kozuch ma obe trate preskumane, myslim, dost podrobne)
Re: Slavošovce - Tisovec
Vloni v létě jsem si projel na kole úsek Muráň - Tisovec ( nevěděl jsem, že původně měla vést už ze Slavošovec ). Bohužel jsem toho našel jen velmi málo - sem tam nějaký násep a pod sedlem Dielik něco co mohlo vypadat jako most. Snad budeš mít více štěstí. Jinak by to byla velmi nádherná trať, ve spojení s tratí Tisovec - Brezno. Tolik krás jako na rozhraní středního a východního Slovenska je skutečně málokde na světě.
Dobsina - Dedinky: Mozno by stalo za uvahu pohladat zbytky kombinacie priemyselnej lanovky a uzkej streky, ktora tu kedysi bola, skoda len, ze ani jeden z jej koncov nebol pri trati 1435 mm.
Ani dialnice nie sú omnoho bezpečnejšie. Vychádzajú dobre len keď sa prepočíta počet vozideiel a počet havarovaných vozidiel. Ale keď je hmla alebo sneženie, či nebodaj poľadovica a náhle zmeny počasia , vtedy nastane nebezpečná kritická situácia a reťazové havárie sú na každodennom poriadku. Jedná sa vtedy vždy o život ! Nikto nepríde na to že treba znížiť rýchlosť, ísť opatrne. A keď to niekoho aj napadne, zozadu ho tlačia ostatní, ktorí nevidia ďalej ako na 50 m, ale ženú sa 130 km/h vpred do hmlového mlieka.