Motorové vozne
Vzhledem k tomu, že původní záhlaví této diskuse ztratilo aktuálnost, místo něj upřesňuji, že je zde prostor pro diskusi o motorových vozech obecně, popřípadě o těch vozech slovenských a českých, které nemají svou samostatnou diskusi pod označením řady.
(Zbyněk)
Já jsem také pro objektivitu a jsem velice rád, že se tu ozval někdo "od
fochu", kdo ji zná z provozního pohledu. Dost mne štve apriorní předpojatost
vůči něčemu, co se narodilo na Východě a ne zrovna na Západě. Jinak mi ovšem
také poněkud vadí ona tajemnost, jíž je celý "obchodní případ" obestřen. Vím, že
původní předpoklady o nákupu těchto (nebo pak už modernějších) jednotek byly
svázány s jedním z minulých vedení Českých drah a vedení pozdější se k nim
už nechtělo hlásit. Jak to dopadne, vědí zatím jen bohové? Nebo je tu někdo, kdo
má novější informace?
Svezl jsem se "Marfušou"
a mohu Vám sdělit několik dojmů. Popravdě řečeno, svezení v ní je docela pohodlné, vnitřní vybavení velice slušné. Chodové vlastnosti, pokud mohu laicky posoudit po jízdě v úseku Brno hl.n. - Zastávka u Brna, uspokojivé. Odmyslíme-li si kritizovaný vzhled (což by se - jak už uvedl níže kolega Garin - mělo výrazně změnit), jako negativum jsem zaregistroval jen vyšší hluk motoru v interiéru (asi na úrovni motoráku řady 810) a poněkud zbytečně malé umyvadélko na WC. Desiro to není, ale v zastaralém parku motorových vozů lecjaké správy by své místo "Marfuša" najít mohla.
Na snímcích je motorová jednotka 835.001-9/835.201-5 dne 9.4.2005 v Brně hl.n. po příjezdu Os 4809 z Jihlavy a v Zastávce u Brna, kam přijela z Brna jako Os 4812:
ještě ad Rasto:
Trochu jsem pátral a našel jen to, že v různých přehledech jsou skutečně uváděny u této řady dvě odlišné maximální rychlosti. Je ovšem pravda, že do vozů byly montovány postupně tři typy nápravových převodovek s různými maximálními rychlostmi. Ale jakou má dnes řada úředně stanovenou rychlost a proč případně došlo ke změně, to jsem nikde nenašel.