Osobné vozne
Čaute čitatelia a hlavne prispievatelia.
O kultúre cestovania vo vlakoch sa toho popísalo a podebatovalo dosť. Sťažnosti, resp. pripomienky však nenavrhovali prípadné riešenia. Skúste sa podeliť s ostatnými so svojimi skúsenosťami a hlavne s Vaším subjektívnym riešením. Snáď aj Vaša pripomienka prispeje k lepšiemu.
P.S.: Som večný optimista. Veď "Ak Boh dá, aj motyka vystrelí" !?
Podradené diskusné témy
Chcel by som sa spýtať, prečo sa tie opierky na ruky vo vozňoch Bmpeer nerobia podobným spôsobom ako v modernizovaných vozňoch typu Beer,Apeer a pod. To znamená, že opierky rúk ladia s poťahom sedadla?
Mne sa to celkom páči a zdá sa mi to aj praktické.
Mne sa to celkom páči a zdá sa mi to aj praktické.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/257543/
mbican: neviem, prečo musíš ísť hneď do takýchto extrémov... je predsa podstatný rozdiel medzi celodreveným sedadlom (o ktorom som tu ja nič ani len nenaznačil) a drevenou opierkou na ruku.
Nepoznám detaily kontraktu medzi ŽOS Vrútky a ZSSK, takže sa k tomu nemôžem vyjadriť, ale samozrejme tiež som za to, a už som to tu aj niekoľkokrát písal, aby ZSSK u svojich dodávateľov dôsledne uplatňovali reklamácie, ak veci nie sú tak, ako by mali byť. Na druhej strane, je x vecí, ktoré by ZSSK mali u dodávateľov reklamovať a tie drevené opierky v Bmpeer mňa osobne trápia oveľa menej ako napr. vŕzgajúci interiér nového vozňa (Bmpeer), poodpadávané reko obklady v Bmeer, netesnosť okien v takmer všetkých -eer, neodsaté tj. nepoužiteľné WC v niektorých vlakoch...a je toho oveľa viac.
A mne tie drevené opierky fakt nevadia - ale drevené sedadlá by mi rozhodne vadili (to len pre poriadok, aby mi tu potom zasa niekto nepodsúval nejaké blbosti).
Ozaj, všetky Bmpeer majú zatiaľ dom. st. Košice?
Nepoznám detaily kontraktu medzi ŽOS Vrútky a ZSSK, takže sa k tomu nemôžem vyjadriť, ale samozrejme tiež som za to, a už som to tu aj niekoľkokrát písal, aby ZSSK u svojich dodávateľov dôsledne uplatňovali reklamácie, ak veci nie sú tak, ako by mali byť. Na druhej strane, je x vecí, ktoré by ZSSK mali u dodávateľov reklamovať a tie drevené opierky v Bmpeer mňa osobne trápia oveľa menej ako napr. vŕzgajúci interiér nového vozňa (Bmpeer), poodpadávané reko obklady v Bmeer, netesnosť okien v takmer všetkých -eer, neodsaté tj. nepoužiteľné WC v niektorých vlakoch...a je toho oveľa viac.
A mne tie drevené opierky fakt nevadia - ale drevené sedadlá by mi rozhodne vadili (to len pre poriadok, aby mi tu potom zasa niekto nepodsúval nejaké blbosti).
Ozaj, všetky Bmpeer majú zatiaľ dom. st. Košice?
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/257520/
Myslím, že mbican a 362.001 to vystihli už predo mnou...
Nejde o to, že by som nemal rád drevo. Ide o to, kde sa to drevo použije a za akých okolností sa použije.
Keby bolo drevo zakomponované do pôvodného designu interiéru (a touto vetou vyjadrujem tichú nádej, že vo vrútkach skutočne zamestnávajú ľudí, ktorí sa koncepcii a designu interiéru naplno venujú), nepovedal by som ani pol slova. Tu však ide o "náhradné riešenie" za chybný diel z pôvodného návrhu, a to navyše na mieste, kde sa vyžaduje určitá ergonómia.
Keď je drevom pokrytý stolík alebo obloženie steny, cestujúceho sa to okrem estetiky nijako nedotkne. Keď je ale opierka ruky namiesto zmäkčeného textilného povrchu nahradená tvrdým materiálom, ergonomický rozmer veci trpí. Tieto komponenty pritom slúžia na to, aby mohol cestujúci pohodlne umiestniť horné končatiny do polohy, kde budú mať prirodzenú oporu, a on tak mohol zmeniť svoj posed. Opierka Bpeer 3G verzus opierka Bmpeer Wood Edition sa nedá porovnávať, hoci je textilná vrstva stále pomerne tenká.
Čo ma ale zaráža najviac:
1. vo Vrútkach vyvinú a vyrobia "bezúdržbové sedadlo"
2. po mesiaci testovania sa zistí, že bezúdržbovosť funguje, len keď nevozí cestujúcich, v opačnom prípade badať značné poškodenia
3. požaduje sa náprava situácie
4. namiesto hľadania riešenia sa vyberie prvá dostupná náhrada - "veď na sklade predsa máme nejaké drevené pre tých Rakušákov, šéfe. Tie sa drať nebudú..."
5. ZSSK povie: "OK, tak nech tam je drevo. My sme si ho síce neobjednali, pôvodne tam ani nemalo byť, no ale čo už. Tie vagóny potrebujeme..."
Závery:
1. Ak Vrútky nevedia svoje výrobky poriadne testovať, mali by niesť následky a náklady za reklamácie.
2. Ak nie sú schopné problémy odstrániť, mali byť brať sedadlá od iného dodávateľa.
3. ŽOSka dala na Bmpeer cenovú ponuku, v ktorej bolo obsiahnuté to a to a to. ZSSK to vzala a mala by požadovať, aby za danú cenu boli diely skutočne dodané a chyby odstránené. Tak to funguje všade a neviem, prečo by to nemalo fungovať tu.
4. Ak je Bmpeer "vývozný artikel" (spomeňme len, ako bol utajovaný, a to je pritom UIC-Z2 a žiaden high-end), neviem si predstaviť, ako by iný zákazník reagoval na podobné "riešenie."
A viete čo je najhoršie?
Že ma to už ani neprekvapuje...
Ani ČD, ani ZSSK nie sú schopné nedostatky dodávateľom omlátiť o hlavu. Ako ale potom môžeme niečo očakávať?
Nejde o to, že by som nemal rád drevo. Ide o to, kde sa to drevo použije a za akých okolností sa použije.
Keby bolo drevo zakomponované do pôvodného designu interiéru (a touto vetou vyjadrujem tichú nádej, že vo vrútkach skutočne zamestnávajú ľudí, ktorí sa koncepcii a designu interiéru naplno venujú), nepovedal by som ani pol slova. Tu však ide o "náhradné riešenie" za chybný diel z pôvodného návrhu, a to navyše na mieste, kde sa vyžaduje určitá ergonómia.
Keď je drevom pokrytý stolík alebo obloženie steny, cestujúceho sa to okrem estetiky nijako nedotkne. Keď je ale opierka ruky namiesto zmäkčeného textilného povrchu nahradená tvrdým materiálom, ergonomický rozmer veci trpí. Tieto komponenty pritom slúžia na to, aby mohol cestujúci pohodlne umiestniť horné končatiny do polohy, kde budú mať prirodzenú oporu, a on tak mohol zmeniť svoj posed. Opierka Bpeer 3G verzus opierka Bmpeer Wood Edition sa nedá porovnávať, hoci je textilná vrstva stále pomerne tenká.
Čo ma ale zaráža najviac:
1. vo Vrútkach vyvinú a vyrobia "bezúdržbové sedadlo"
2. po mesiaci testovania sa zistí, že bezúdržbovosť funguje, len keď nevozí cestujúcich, v opačnom prípade badať značné poškodenia
3. požaduje sa náprava situácie
4. namiesto hľadania riešenia sa vyberie prvá dostupná náhrada - "veď na sklade predsa máme nejaké drevené pre tých Rakušákov, šéfe. Tie sa drať nebudú..."
5. ZSSK povie: "OK, tak nech tam je drevo. My sme si ho síce neobjednali, pôvodne tam ani nemalo byť, no ale čo už. Tie vagóny potrebujeme..."
Závery:
1. Ak Vrútky nevedia svoje výrobky poriadne testovať, mali by niesť následky a náklady za reklamácie.
2. Ak nie sú schopné problémy odstrániť, mali byť brať sedadlá od iného dodávateľa.
3. ŽOSka dala na Bmpeer cenovú ponuku, v ktorej bolo obsiahnuté to a to a to. ZSSK to vzala a mala by požadovať, aby za danú cenu boli diely skutočne dodané a chyby odstránené. Tak to funguje všade a neviem, prečo by to nemalo fungovať tu.
4. Ak je Bmpeer "vývozný artikel" (spomeňme len, ako bol utajovaný, a to je pritom UIC-Z2 a žiaden high-end), neviem si predstaviť, ako by iný zákazník reagoval na podobné "riešenie."
A viete čo je najhoršie?
Že ma to už ani neprekvapuje...
Ani ČD, ani ZSSK nie sú schopné nedostatky dodávateľom omlátiť o hlavu. Ako ale potom môžeme niečo očakávať?
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/257476/
mbican:
...celodrevene sedadla su moderne, bezudrzbove, vandalizmu odolne a velmi pekne zapadnu do interieru - farebne.
A nie sú?
Pozri sa do štrbskej zubačky.
To je nestarnúca kvalita!
-------------
S tými drevenými alebo plastovými, skrátka tvrdými područnými opierkami...
Ja mám taký blbý zlozvyk.
Ak sledujem krajinu a nahnem sa trochu viac ku oknu, zvyknem sa, nech to znie akokoľvek netradične, o tú opierku lakťom celkom drzo aj oprieť.
Ak je tvrdá, po pol hodine ma otlačený lakeť bolí jak čert.
Ale inak uznám, po stojačky sa na vkusné drevené opierky pozerá dobre.
Fakt aj ja rozmýšľam, či by nepatrilo všetky exponované miesta, teda aj sedáky a chrbtové opierky aspoň v strede obiť drevenými latami.
A mäkké plyšové pokrovce polepiť po stenách ako v Apee alebo ešte lepšie po strope, ako v maďarskom Ampz.
Tam to neošúcha ani za 30 rokov nik.
...celodrevene sedadla su moderne, bezudrzbove, vandalizmu odolne a velmi pekne zapadnu do interieru - farebne.
A nie sú?
Pozri sa do štrbskej zubačky.
To je nestarnúca kvalita!
-------------
S tými drevenými alebo plastovými, skrátka tvrdými područnými opierkami...
Ja mám taký blbý zlozvyk.
Ak sledujem krajinu a nahnem sa trochu viac ku oknu, zvyknem sa, nech to znie akokoľvek netradične, o tú opierku lakťom celkom drzo aj oprieť.
Ak je tvrdá, po pol hodine ma otlačený lakeť bolí jak čert.
Ale inak uznám, po stojačky sa na vkusné drevené opierky pozerá dobre.
Fakt aj ja rozmýšľam, či by nepatrilo všetky exponované miesta, teda aj sedáky a chrbtové opierky aspoň v strede obiť drevenými latami.
A mäkké plyšové pokrovce polepiť po stenách ako v Apee alebo ešte lepšie po strope, ako v maďarskom Ampz.
Tam to neošúcha ani za 30 rokov nik.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/257458/
Ake Bh-cko to vcera islo som nepozeral, ale islo celkom slusne. Cakal som, ze na TN zhlavi v Puchove a TN zhlavi v Ladcoch to bude fajn mixovat ale islo celkom dobre
Tie drevene podrucky v Bmpeer by boli posledne co by mi tam mohlo vadit, mne sa tam tiez celkom pacia - viac ako to povodne riesenie.
Tie drevene podrucky v Bmpeer by boli posledne co by mi tam mohlo vadit, mne sa tam tiez celkom pacia - viac ako to povodne riesenie.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/257440/
ENrico:
ked bude u Bmpeer a dalsich reko a novych voznoch pouzite drevo ako obklad stien a stolikov, nemam nic proti... ale nie drevene podrucky...
z toho tvojho prispevku sa da predpokladat, ze za par mesiacov sa tu objavi expert, ktory napise, ze celodrevene sedadla su moderne, bezudrzbove, vandalizmu odolne a velmi pekne zapadnu do interieru - farebne. ved na DB je v ICE tiez casto pouzite drevo...
ked bude u Bmpeer a dalsich reko a novych voznoch pouzite drevo ako obklad stien a stolikov, nemam nic proti... ale nie drevene podrucky...
z toho tvojho prispevku sa da predpokladat, ze za par mesiacov sa tu objavi expert, ktory napise, ze celodrevene sedadla su moderne, bezudrzbove, vandalizmu odolne a velmi pekne zapadnu do interieru - farebne. ved na DB je v ICE tiez casto pouzite drevo...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/257414/
Ak to tu nahodou cita niekto z voznoveho depa Zilina, mohol by objasnit, preco v 2-dennom turnuse pre 3xBdt+B (list 1701.1) jazdi minimalne v jednej suprave namiesto B-cka vozen B(d)t, vcera dokonca Bh? Je to dlhodoby problem, nie ze len vcera neslo B-cko. Ten Bh ma sice potesil, vzdy sa rad odveziem v tych voznoch, ale predsa len B-čko na Os je proste B-čko.
Dlho chodili 4xB(d)t namiesto 3xBdt+B aj v obehu 1700.1. Ci v tom obehu uz chodia B-cka alebo stale Bdt, neviem.
To je v Ziline naozaj taky akutny nedostatok B-ciek?
Dlho chodili 4xB(d)t namiesto 3xBdt+B aj v obehu 1700.1. Ci v tom obehu uz chodia B-cka alebo stale Bdt, neviem.
To je v Ziline naozaj taky akutny nedostatok B-ciek?
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/257348/
Viete, ja by som to drevo az tak nezatracoval. Ked mozu byt rozne detaily z dreva alebo jeho imitacie v niektorych supravach ICE a IC/EC-voznoch v Nemecku (a nevyzera to vobec zle!), tak preco nie na Bmpeer? Mozno je to v nasich zemepisnych koncinach skor taky nezvyk, to ale este automaticky nemusi znamenat, ze to je nieco zle alebo podradne. Mne osobne to drevo neprekaza, naopak vyzera to dobre, dokonca to ladi aj farebne, tak aky problem?
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/257308/
Nuž, drevo kraľuje...
Nie, skutočne to nie je veľký problém, ale je to taký nedotiahnutý detail. Mýtus bezúdržbovosti je síce u ZSSK veľmi silný a toto sa mu dokonca aj celkom približuje, ale stále to nepovažujem za skutočné riešenie problému. Je to skôr podlezenie prekážky, bohužiaľ...
No ale aspoň už ich je 5...
Nie, skutočne to nie je veľký problém, ale je to taký nedotiahnutý detail. Mýtus bezúdržbovosti je síce u ZSSK veľmi silný a toto sa mu dokonca aj celkom približuje, ale stále to nepovažujem za skutočné riešenie problému. Je to skôr podlezenie prekážky, bohužiaľ...
No ale aspoň už ich je 5...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/257303/
Tak dnes absolvoval cestu v Bmpeer 205 radeny na R Slovenka. Drevene pierky na ruky zostali. Na cislovanie miest na sedenie som sa pozriet zabudol. No na toaletach ma zaujala prazdna mydlenicka, ale aspon tam bola. A vrchna cast zachodu niesla este znamky novoty. Pridavam fotografie.
BTW: Pri vystupovani v Bratislave, ak som si dobre vsimol boli radene len 4 Bmpeer, ale ktore to boli neviem, kedze na nastipisku bolo dost ludi, ani som to nezistoval.
BTW: Pri vystupovani v Bratislave, ak som si dobre vsimol boli radene len 4 Bmpeer, ale ktore to boli neviem, kedze na nastipisku bolo dost ludi, ani som to nezistoval.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/257179/
Jirka_p:
Z jednoho se ještě stalo WLADmveer, v úvahu připadají tyto: 005, 006, 008, 009, 019.
No 005, 006 a 008 v čase WLADmveer ešte existovali určite.
Najskôr typujem na 019-ku... to číslo mi ani v minulosti veľa nehovorilo.
Georgo:
Ďakujem!
Z jednoho se ještě stalo WLADmveer, v úvahu připadají tyto: 005, 006, 008, 009, 019.
No 005, 006 a 008 v čase WLADmveer ešte existovali určite.
Najskôr typujem na 019-ku... to číslo mi ani v minulosti veľa nehovorilo.
Georgo:
Ďakujem!
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/256755/
Nie som žiaden tradicionalista a viem, že zmena je život, ale konkrétne tu by mi asi viac sedeli sedadlá typu Beer/Bpeer3G/B20-40/Bmz241.
- ľudia zo ŽOSky povedali, že sa vyvíjal "úplne nový vozeň", tak logicky museli vyvinúť aj nové sedadlá (asi nech to nevyzerá...)
- ľudia zo ZSSK povedali, že Beer-ovské by sa nezmestili vedľa seba 2+2 podľa UIC 567. Otázkou teda je, či Bpeer3G nespĺňa UIC567 alebo ma len nepochopili. Zatiaľ som si nepovšimol, že by tieto sedadlá trpeli výraznejšími nedostatkami a dokonca aj ich first-class verzia je fajn, i keď v Ampeer by som možno čakal ešte niečo o kúsok lepšie
ENrico: jasne, o rezonujúcich paneloch a spol. ani nehovorím - to by som považoval za samozrejmosť. Tu je len zaujímavé ono "náhradné" riešenie. Tak si hovorím, že nás tých 38M za kus možno ešte vyjde celkom draho...