Osobné vozne
Čaute čitatelia a hlavne prispievatelia.
O kultúre cestovania vo vlakoch sa toho popísalo a podebatovalo dosť. Sťažnosti, resp. pripomienky však nenavrhovali prípadné riešenia. Skúste sa podeliť s ostatnými so svojimi skúsenosťami a hlavne s Vaším subjektívnym riešením. Snáď aj Vaša pripomienka prispeje k lepšiemu.
P.S.: Som večný optimista. Veď "Ak Boh dá, aj motyka vystrelí" !?
Podradené diskusné témy
ENrico:201 sama na 602.Prvý vozeň za rušňom.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/226476/
Tak dnes som dostal dotatočný vianočný darček v podobe prevezenia v Bmpeer-ku na R 602 (ak sa nezmenili obehy, nazad 611)
Dojem z interiéru som mal výborný, je to skutočne vkusne a moderne zariadený voz.
Veľké sklamanie však prišlo po pohnutí. Ten vozeň Bmpeer 202 je na nový kus neskutočne hlučný!!! Vržďali, prašťali tam celú cestu obklady, drnčali a zuneli batožinové police...no fuj! Inak aj klepot od podvozkov a iné sprievodné zvuky sa akosi primoc prenášajú do interiéru, akoby boli pootvárané okná alebo čelé prechodové dvere... Holt, tlakotesný nie je.
Cestu by som prirovnal k priemerne rozbitému Bdt-čku, čo do hlučnosti, podvozky a ich jazdné vlastnosti sú samozrejme o inom.
Ide to mäkko, na rovnej koľaji, v oblúkoch a menších nerovnostiach sa to pohojdáva oveľa menej ako susedné B-čko, ale zas na vytĺčenej koľaji to pochopiteľne žiadne zázraky nie sú. Je to asi na úrovni vytĺmeného GP200, avšak na naších rozbitých štrekách oveľa lepšie, ako podvozky Y32 (známe napr. z vozňov Bmpz MÁV)
Zaujímavé, že druhý vozeň - 201-ka bol podstatne tichší... vrútočania nepoľavujte, lebo v 210-ke pôjdem už s klapkami na ušiach.
BTW, z vozňami sa vozí aj "servisman", ktorý priebežne dolaďuje poruchy ako výpadky kúrenia pri sťahovačkách...
OK, drobné detské nemoci sú prirodzené, tie sa odstránia, cestujúci dostali na Vianoce fakt pekný darček.
...len ten hluk! To sa prevádzkou zlepšovať nebude, práve naopak.
Dojem z interiéru som mal výborný, je to skutočne vkusne a moderne zariadený voz.
Veľké sklamanie však prišlo po pohnutí. Ten vozeň Bmpeer 202 je na nový kus neskutočne hlučný!!! Vržďali, prašťali tam celú cestu obklady, drnčali a zuneli batožinové police...no fuj! Inak aj klepot od podvozkov a iné sprievodné zvuky sa akosi primoc prenášajú do interiéru, akoby boli pootvárané okná alebo čelé prechodové dvere... Holt, tlakotesný nie je.
Cestu by som prirovnal k priemerne rozbitému Bdt-čku, čo do hlučnosti, podvozky a ich jazdné vlastnosti sú samozrejme o inom.
Ide to mäkko, na rovnej koľaji, v oblúkoch a menších nerovnostiach sa to pohojdáva oveľa menej ako susedné B-čko, ale zas na vytĺčenej koľaji to pochopiteľne žiadne zázraky nie sú. Je to asi na úrovni vytĺmeného GP200, avšak na naších rozbitých štrekách oveľa lepšie, ako podvozky Y32 (známe napr. z vozňov Bmpz MÁV)
Zaujímavé, že druhý vozeň - 201-ka bol podstatne tichší... vrútočania nepoľavujte, lebo v 210-ke pôjdem už s klapkami na ušiach.
BTW, z vozňami sa vozí aj "servisman", ktorý priebežne dolaďuje poruchy ako výpadky kúrenia pri sťahovačkách...
OK, drobné detské nemoci sú prirodzené, tie sa odstránia, cestujúci dostali na Vianoce fakt pekný darček.
...len ten hluk! To sa prevádzkou zlepšovať nebude, práve naopak.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/226457/
nové zámky: 22.10.2007 správky
50-56-2118120-3 Bh ba
50-56-2118573-3 Bh ba
50-56-2118181-5 Bh ba
50-56-2118304-3 Bh humenné
51-56-8841032 WRRm košice
50-56-2041002- B ba
50-56-2041150-2 B ba
50-56-2119475- Bt bnm
50-56-2119302-6 bt bnm
50-568240110-2 Bds žilina
50-56-2118120-3 Bh ba
50-56-2118573-3 Bh ba
50-56-2118181-5 Bh ba
50-56-2118304-3 Bh humenné
51-56-8841032 WRRm košice
50-56-2041002- B ba
50-56-2041150-2 B ba
50-56-2119475- Bt bnm
50-56-2119302-6 bt bnm
50-568240110-2 Bds žilina
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/225601/
šurany- vlečka latem zrušené vozne dna: 06.01.2004:
50-56-3940204-7 AB domovská stanica Humenné
50-56-2118744-0 Bh domovská stanica Michaľany
50-56-2080144-7 B domovsk ástanica: Čierna na d Tisou
50-56-3940198-1 AB domovská stanica: Humenné
50-56-2118751- Bh domovsk ástanica: Šturovo
50-56-3940204-7 AB domovská stanica Humenné
50-56-2118744-0 Bh domovská stanica Michaľany
50-56-2080144-7 B domovsk ástanica: Čierna na d Tisou
50-56-3940198-1 AB domovská stanica: Humenné
50-56-2118751- Bh domovsk ástanica: Šturovo
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/225457/
dnes na Ex 126 - jedno Bmee a celkovo 3 posprejovane vozne
dnes na Ex 144 - Bpeer (odstaveny jeden zachod, vrzgajuci podvozok), Beer, Beer, 2x CD vozne a este jeden vozen a la "cirkus Humberto"
dnes na R 601 Brcm a zelene Bds!!!
dnes na R 609 - blavacka suprava - asi 4xB, potom par Bmee, BDsee - zelene. jedina klima bola prva trieda...
no ideme dole vodou...
dnes v ZOS vrutky videne 2x Bdee - ocakavajte ich dnes vecer alebo zajtra na sieti ZSR. v hale bolo vidiet nalakovanu skrinu modernizovaneho vozna WRRmeer - chybali okna, dvere.
dnes na Ex 144 - Bpeer (odstaveny jeden zachod, vrzgajuci podvozok), Beer, Beer, 2x CD vozne a este jeden vozen a la "cirkus Humberto"
dnes na R 601 Brcm a zelene Bds!!!
dnes na R 609 - blavacka suprava - asi 4xB, potom par Bmee, BDsee - zelene. jedina klima bola prva trieda...
no ideme dole vodou...
dnes v ZOS vrutky videne 2x Bdee - ocakavajte ich dnes vecer alebo zajtra na sieti ZSR. v hale bolo vidiet nalakovanu skrinu modernizovaneho vozna WRRmeer - chybali okna, dvere.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/222493/
Tak sa vám ospravedlňujem za meškanie v pátraní po tajomnej norme STN EN 12663, ale akosi nevychádzal čas a cesty do knižnice. Dnes som to napravil a z onoho neveľkého dokumentu som si odniesol pár poznámok:
(podotknem len, že vychádzam z ČSN EN 12663, ale obsah je totožný)
Ako vieme, táto norma sa venuje požiadavkám na konštrukčné vlasnosti koľajových vozidiel. Skôr než presné tabuľky obsahuje všeobecné pravidlá, čo musí skriňa KV spĺňať po stránke odolnosti voči namáhaniu statickému a namáhaniu starnutím materiálu. Konkrétne sme uvažovali, čo to asi znamená, že Bmpeer spĺňa požiadavky na tuhosť skrine podľa P1 tejto normy.
Nuž, trochu sme sa chytili do pasce vrútockého marketingu a PR.
Norma definuje dve základné triedy KV - triedu F pre nákladné vozne a triedu P pre osobné vozne, rušne, jednotky atď., pričom podskupina P-1 zahrňa osobné vozne a lokomotívy. Vyššie popisovaný citát z letáku a novín teda znamená to isté, ako keby ŽOSka napísala, že vozeň spĺňa požiadavky na tuhosť skrine osobného vozňa. Aké objavné!
Samozrejme som hľadal detaily a došiel k tomu, že norma uvádza len veľmi málo fixných hodnôt: väčšina kvantifikovateľných ukazovateľov predstavuje bezrozmerné čísla, koeficienty rátané ako pomer vstupných premenných. Tie sú ale závislé od materiálu a výrobného postupu, a výrobca musí len docieliť, aby výsledný koeficient bol v určitom rozsahu.
Pokiaľ ide o statickú tuhosť na stene vozňa, pre skupinu P1 okrem HDV s centrálnou kabínou rušňovodiča sa vyžaduje odolnosť pre:
- minimálnu tlakovú silu 150mm nad podlahou: 400 kN
- minimálnu tlakovú silu pri dolnom okraji okenných otvorov: 300 kN
- minimálnu tlakovú silu v úrovni hrany strechy: 300 kN
Všetko.
Norma sa samozrejme venuje maximálnej úžitkovej hmotnosti, obsadenosti, odolnosti voči starnutie materiálu, vibráciám; sú tam tlakové parametre na nárazníky, spriahla, vypruženie, silové pomery pri zdvíhaní vozňa atď., ale už nič, čo by sa týkalo našej predchádzajúcej diskusie.
O tlakotesnosti teda bude hovoriť skôr príslušná vyhláška UIC. Už ju len nájsť...
(podotknem len, že vychádzam z ČSN EN 12663, ale obsah je totožný)
Ako vieme, táto norma sa venuje požiadavkám na konštrukčné vlasnosti koľajových vozidiel. Skôr než presné tabuľky obsahuje všeobecné pravidlá, čo musí skriňa KV spĺňať po stránke odolnosti voči namáhaniu statickému a namáhaniu starnutím materiálu. Konkrétne sme uvažovali, čo to asi znamená, že Bmpeer spĺňa požiadavky na tuhosť skrine podľa P1 tejto normy.
Nuž, trochu sme sa chytili do pasce vrútockého marketingu a PR.
Norma definuje dve základné triedy KV - triedu F pre nákladné vozne a triedu P pre osobné vozne, rušne, jednotky atď., pričom podskupina P-1 zahrňa osobné vozne a lokomotívy. Vyššie popisovaný citát z letáku a novín teda znamená to isté, ako keby ŽOSka napísala, že vozeň spĺňa požiadavky na tuhosť skrine osobného vozňa. Aké objavné!
Samozrejme som hľadal detaily a došiel k tomu, že norma uvádza len veľmi málo fixných hodnôt: väčšina kvantifikovateľných ukazovateľov predstavuje bezrozmerné čísla, koeficienty rátané ako pomer vstupných premenných. Tie sú ale závislé od materiálu a výrobného postupu, a výrobca musí len docieliť, aby výsledný koeficient bol v určitom rozsahu.
Pokiaľ ide o statickú tuhosť na stene vozňa, pre skupinu P1 okrem HDV s centrálnou kabínou rušňovodiča sa vyžaduje odolnosť pre:
- minimálnu tlakovú silu 150mm nad podlahou: 400 kN
- minimálnu tlakovú silu pri dolnom okraji okenných otvorov: 300 kN
- minimálnu tlakovú silu v úrovni hrany strechy: 300 kN
Všetko.
Norma sa samozrejme venuje maximálnej úžitkovej hmotnosti, obsadenosti, odolnosti voči starnutie materiálu, vibráciám; sú tam tlakové parametre na nárazníky, spriahla, vypruženie, silové pomery pri zdvíhaní vozňa atď., ale už nič, čo by sa týkalo našej predchádzajúcej diskusie.
O tlakotesnosti teda bude hovoriť skôr príslušná vyhláška UIC. Už ju len nájsť...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/222408/
Na Slovensku bohužiaľ jazdím minimálne, takže prvé dojmy z vlakov ZSSK zatiaľ nie sú. Zato som sa ale dnes previezol večerným Beskydom zo Žiliny a moja niekdajšia radosť z podvečerného spoja smer ČR je razom preč. Súprava 3×Bmee + Ampz bez veľkopriestoru dvojky to totálne zabíjajú (Bmee majú tvrdé sedadlá z Bee neRIC ČD; ešte teraz ma bolí chrbát, a to sa mi nestalo už strašne dávno). V kupé nesvietilo svetlo - žiarivka sa len zúfalo pokúšala naštartovať a núdzovka bola len symbolická. Pri stave, keď v Žiline bolo všetko komplet obsadené Kysučanmi do KNM a Čadce, si tento spoj škrtám zo zoznamu možných, prípadne začnem jazdiť 1. triedou.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/222240/
Dnes som nahodou nasiel tuto galeriu Bmpeer-u, ak to tu uz bolo, tak pardon.
http://aktualne.centrum.sk/foto.phtml?gid=100020&id=942514
http://aktualne.centrum.sk/foto.phtml?gid=100020&id=942514
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/222151/
jazdi uz niekde Bmpeer ZSSK? na akom vlaku?
ako hodnotite novy GVD z hladiska suprav - najma tam, kde maju byt nasadene Bmee a modernizovane vozne?
jedna kosicka suprava je skoro same Becko namiesto Bmee a v nedelu si pohorsil aj R 604 - mal tri B vozne.
Ako su na tom dalsie vlaky?
ako hodnotite novy GVD z hladiska suprav - najma tam, kde maju byt nasadene Bmee a modernizovane vozne?
jedna kosicka suprava je skoro same Becko namiesto Bmee a v nedelu si pohorsil aj R 604 - mal tri B vozne.
Ako su na tom dalsie vlaky?
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/222134/