Osobné vozne
Čaute čitatelia a hlavne prispievatelia.
O kultúre cestovania vo vlakoch sa toho popísalo a podebatovalo dosť. Sťažnosti, resp. pripomienky však nenavrhovali prípadné riešenia. Skúste sa podeliť s ostatnými so svojimi skúsenosťami a hlavne s Vaším subjektívnym riešením. Snáď aj Vaša pripomienka prispeje k lepšiemu.
P.S.: Som večný optimista. Veď "Ak Boh dá, aj motyka vystrelí" !?
Podradené diskusné témy
240.129
Bcee/ZSSK
WLABmee/ZSSK
Bp/MÁV(historický)
SRmz/ÖBB (historický)
Salon z/ÖBB (historický)
Salon/ŽSR (historický)
ARmeer/ZSSK
Wgmz/DB
WRmz/ČD
Bcmh/ZSSK
Bcmh/ZSSK.
Možno o tom napíše niekto reportáž aj s fotkami.
z času na čas vydim nejaky novy voz ktory prišiel z GO a už na nom vyčina ňju živly,neviem prečo do dovolia aby sa takto ničily vozy.A vo vnutry voov si kulturu robia samy ľudia,určite by ich nenapadlo ničiť si doma obyvačku,a už vôbecneviem pochopiť načo im su popolniky.Vovoznoch by mali neustale pendlovať železničny policajti aby to ustazily,ved je nespočetne mnoštvo pripadov kedy sa kradnu rebryky z uložneho priestoru,a da to veľa prace namontovať tam nove,ludi by sa malyzačať chovať normalne.
mbican: plny suhlas, tazko strazit taky pomerne velky a dost neprehladny areal ako depo ked tam nie je plot
teraz trochu odbocim: viete kedy matador puchov (vtedy este gumarne barum 1. maja) najviac znizil svoje naklady? ked (vtedy) novy riaditel rosina dal opravit plot okolo fabriky. -> aj taka nevelka investicia sa vie oplatit
a este k tym straznikom: jeden moj spoluziak zo strednej skoly isty cas robil straznika v RD Leo. aj v jeho naplni prace bolo chodit po vonku; tam sice velmi grafitaci nechodili ale stracalo sa vselico. ale jeho (a vacsiny jeho kolegov) strategia bola: "sa necham jebnut po hlave? nech si beru co chcu a mna nechaju na pokoji"
MOj kamos robil nocne v ZA v osobnom depe. Jeho uloha v noci bola aj prechadzka popri dostavenych voznoch, ktore su len tak bez oplotenia... Povedal, ze sa velmi casto nahanal s grafitakmi a s vlastnym mobilom v ruke volal zel.policiu, ale kym prisla, gafitaci uz boli prec...
Neda sa strazit, kym tam nie je aspon plot.
tiez si myslim, ze velmi vela by spravila cistota. cista podlaha, stoliky, vysypane kose, ciste okna. na to netreba ani vela penazi ani ziadny prevratny napad. len buzerovat upratovacky, ony sa to naucia robit poriadne. pritom je uplne nepodstatne, ci v madarsku alebo rusku maju este vacsi bordel a humus ako u nas, to neznamena, ze aj unas musi byt. preco by u nas nemohlo byt vo vlakoch cisto?
druhym krokom (alebo rovnako prvym, navzajom sa predsa nevylucuju) by mohlo byt nahnat do poctiveho plnenia si povinnosti aj straznikov. nech tam nechrapu, su predsa v praci. a ked su v praci tak nech chodia po depe/stanici, tym odplasia drvivu vacsinu grafitakov. a mohli by aj niekoho chytit a navrhnut mu sud o nahradu skody alebo ocistenie. by si to mnohi dalsi rozmysleli.
a takychto zlepseni, ktore vlastne zlepseniami ani nie su by sa dalo najst ajajaaaj...
no a potom by sa mohol v Pia a Ned pridat vozen, pred sviatkami 2-3 alebo zo dva vlaky nie iba jeden v nejaky nemozny cas ako to byva zvykom, v zime by nemusel byt sluzobak ved nikto nejde s bicyklom a batozinu ma aj tak kazdy pri sebe ale namiesto neho by mohol byt normalny vozen, na wc a umyvarkach by mohla tiect voda a byt servitky a mohli by sa zaviest papierove prkynka aby misa nebola furt ostana............
Problém čistoty vozňov je asi problém väčšiny ex-východného bloku
Až do očí bijúci kontrast som zažil v Maďarsku: EC/IC: môžeš si skoro ľahnúť na zem a zbytok .... skrakta hnoj!!!! Este tie nase vozy aspon na trasach kde cestujem su tusim cistejsie a to pri sucasnej biede železníc je co povedat. Verim ze az take kontrasty u nas nie sú
Cestoval som prednedavnom rychlikom Komárom - Budapest a potom na Balassagyarmat. Mal som cistu vetrovku a ked som prisiel domov isla rovno do pracky.... tak si urobte obraz...
840: velmi dobre sa v tom sedi. je to tiche, nehadze to (aj krizovku som vylustil)... Prave tieto vozy a im podobne by sa mali objavovat na tratiach bez pavuciny... Súhlasím, že nad 50 km a 45 min. jazdy sú 81x/01x nič moc... i keď 811 a 812 sú vždy lepšie ako stare rachotiny 810-ky, resp 820 a 830-ky... (820 je suverenne najhorsi MV, ktorym som sa kedy viezol)
Namiesto 460/560 by sa mala objavit (uz som to tu kdesi spominal) jednotka typu 840-ky.
Ad pista: Juzny tah... pravda! Ale už sú tam vozy Bee (aspoň na R/Zr) - čo je vždy lepší komfort ako staré B. O vozňoch na Os -mas pravdu. Chodia tam fakt skoro dobytciaky)
Nezdá sa Vám , že južná tasa BA-ZV-KE je mimo záujmu kompetentných čo sa týka radenia os. vozňov? Veď na tejto trase premávajú 30-40 ročné vozne v rýchlikových súpravách! Táto trasa je časovo náročnejša ako severná a preto by cestovanie vlakom na tomto úseku malo poskytovať väčší konfort. Výnimku tvorí Ex Hron (BA-ZV-BB a späť). Verím v zlepšenie hoc som pesimista - teda realista.
ale z tvojich prispevkov mam pocit, ze pracujes ako zamestnanec ZSSK.
Ak ano, dokazem pochopit tvoje prispevky....
Vela ludi si odtial mysli, ze uz tam vymysleli neviem co a ze pracuju non-stop len aby ulahcili zivot cestujucim....
Ak ked pisem negativne, stale dufam, ze sa to raz zmeni. len si nemyslim, ze to zmenia ludia, kt. pracuju v ZSR a ZSSK este spred roka 1989. ich myslenie, nazory su troska odlisne...
Chyba im odvaha, nove napady a chut zacat robit vsetko od znova a najma kvalitne, disciplinovane a pod.
vcera som bol v depe vo vrutkach, par tratovakov trhalo na kolajisku travu... styria sedeli v tieni, jeden sa hral s autom, dvaja trhali... a vsetci sa slusne bavili: "taku mu jebnem, tomu kokotovi, ze... ja tu uz robit nebudem, co som kokot, na tom slnku..." a pod.
toto je obraz nasej zeleznice. ale cest vynimkam.
U tých klasických vozňoch B,Bdt,Bdtmee- čiže ZSSK úplne rezignovalo na nejaké riešenie s vodou aj v zime? U ÖBB funguje voda aj v 40-ročných Schlierenwagen(Bp,Bpk) aj v tej najväčšej zime v Alpských podmienkach. Možno sa o tom presvedčiť na ER vlakoch do Blavy.
Tak dobre.
Čo sa týka redenia vozňov (počty, typy vozňov), to je asi do fóra o novom GVD, to asi neovplyvníme.
Čo sa týka odpredávania, niečo na tom pravdy je, ale URČITE nie pre ČD. Čo by tam s našími starými "haraburdami" robili? Nové jednotky, resp. vozne sa nedajú zohnať zo dňa na deň, sami viete ako to u nás chodí. Práve preto sa nepočíta s rušením (odpredaním) Bh vozňov, lebo táto rada je vraj "NAJVHODNEJŠIA" pre modernizáciu - viď Bpeer, Apeer,... .
Problém dopĺňania vody v zime je trocha obšírnejší. V modernizovaných vozňoch s uzavretým systémom až taký problém nie je (aj keď aj tam elektronika pri poklese vonkajšej teploty pod -5 °C automaticky vypustí vodu zo systému). Napriek tomu dochádza k zamŕzanie plniacich trubiek a následne aj k praskaniu vodojemov. Určite ste si v zime všimli, ako na predstavku kvapká zo stropu. Verte - izolácia nepomáha, externé dokurovanie prívodných trubiek sa podcenilo, resp. poddimenzovalo. Ale rieši sa to a je to na dobrej ceste.
U klasických vozňoch - B, Bdt, Bdtmee,.. - jeypracovaná prevádzková úprava na doizolovanie odpadových rúr s prívodom teplého vzduchu z vykurovacieho kanála z priesturu pre cestujúcich. Táto úprava však nepriniesla želaný efekt. Zima - 5°C je iná keď človek stojí na stanici, a iná ak vlak ide, povedzme 60 km/hod, pod vozňom sa sneh výri a aj napriek vynaloženým financiám dochádza k najprv k namŕzaniu a neskôr zamrznutiu.
Večší prívod teplého vzduchu by zase znamenal výme ventilátora, ktorý zabezpečuje prívod a rozvod dostatočného množstva vzduchu do vozňa - a to je teda riadna pálka. Nehovoriac o dopade na cestujúceho - menej vzduchu v kupé - menej tepla = ZIMA. A to predsa nikto nechce.
Záverom :
Mbican - ovo posolstvo je možno výstižné, veď je demokracia. Ale prečo neurobiť (aspoň sa pokúsiť) niečo urobiť, aby som sa cítil lepšie.
P.S.: SVet sa zmeniť nedá, ale môže sa zlepšiť
Tak zatial.
Uz si cestoval jednotkou 840 na zr vlaku v nedelu do zvolena? potm mozes hovorit o tlacenici a blbom vzduchu.... keby sa z 5 voznovych suprav odstranilo BDs, nikomu to chybat nebude, iba vlakveducemu. lebo trvam na tom, ze na SK chce kazdi cestujuci cesovat vo stvorke sam a najlepsie v tieni. Ono vzdy je dost miesta.....
napr. Bdtmee maju az kapacitu 96 ludi a su v suprave po 5. tu by uplne stacili tie 4 vozy.. a vznikla by este jedna stvorvozova suprava. Postavte sa na stanicu, cestujte v jednotlivyh usekoch a zistite, ze ZSSK prevazne okrem studentov, dochodcov a zelezniciarov nevozi prakticky nikoho.
safino: Cestovat osobakom do Trnavy, ved to je za trest. ZSSK si mysli, ze takt rychlikov kazde dve hodiny staci... Ked ale rychliky ZSSK stoja pod kazdou druhou vrbou a potom cesat do KE trva 6 hodin.
a kto byva na severe Slovenska, moze povedat, ze od BA po TN je to poriadna nuda. A ranny Ex je prvy poriadny vlak na vychod a najma je Ex!!! To ten druhy IC, vecne meskajuce... chodi od ZA skoro prazdne.
560 su mladsie ako Bh,Bt a pre cestujucich aj lepsie na nastup, vystup(viac dveri), pre ZSSK su to vratne supravy- odpada dlhy pobyt na koncovych staniciach kvoli preprahu.(A existuje uz aj nova vyzbroj pre ne testovana na CD)
Ako je na tom planovany nakup poschodovych voznov? Nejako to utichlo?
Ohladne Bh a energetickej nenarocnosti, nic proti Bh nemam, ale ked bude taky pristup k modernejsim voznom Bdt, ze su namahane akumulatory, to si potom mohli ZSSK nechat Bai-ky prerobene na kamna, tie su najmenej energeticky narocne, a keby sa cestujucim nepacilo, ze je zima,prilozili by uhlie do piecky :)
Co sa tyka nejakeho docasneho riesenia- uvital by som aspon cistotu vo vagonoch. Momentalne upratovanie prebieha asi tak (napr. v BA na Novom meste), ze nabehne ciganka do supravy s jednym vedrom vody, s tym umyje celu supravu, vratane zachodov,stolikov a sedaciek, na ktore si potom sadame, a z vedra vysype potom tuhu spinu.(A takto umyvaju aj Bpeer,Apeer v KE-ked som raz cestoval do Wien s Gerlachom, cela suprava smrdela exkrementami,najdychatelnejsie bolo vo fajciarenskom vozni-pekna vizitka ZSSK v EU)
A este by sa mala doplnat voda do vagonov aj v zime, ZSSK by si uz mohla uvedomit, v ktorom storoci zijeme,naco su vykurovacie stojany na supravy. Alebo to maju cestujuci celu zimu srat na kopu a v lete sa to splachne???
Tak tak, pamatam sa, ked Amee a Bmee zacali jazdit na Kosicanovi a mojim detskym snom bolo odviezt sa tymto "vlakom snov - mojich". Uz za sociku tam boli sluzby ako roznaska obcerstvenia po vlaku.
Co sa tyka samotnych voznov - maju nove podvozky GP200 (teda - vtedy nove), kotucove brzdy, maximalku 160, predlzenu dlzku na 26,4 metra. Velkou nevyhodou vsak bolo pohodli - nakolko tam oproti starsim voznom supli nove kupe a tak ak niekto sedel oproti, mal si celkom slusne obite kolena (tyka sa druhej triedy, ale ani v jednotke to teda nie je kto vie co). Nuz, a kedze standarty sa trochu posunuli, tak by som povedal ze preznacenie Amee na Bmee je nevyhnutnost, aj ked uz aj tie Amee sa vobec nechytaju na slusnejsiu druhu triedu (teda, co je na ZS slusnejsie je telativne).
Nuz, a aby sa nepovedalo, tak v trende "tlacenky" sa pokracovalo aj nadalej a tak aj vsetky Bheer (nove IC druhej triedy) maju "sedadla proklate blizko", takze o pohodli sa vobec neda hovorit.
Jedine, co som sa ja ako student navozil pohodlne bolo, Ked BEM, ktory mal zo ZA odchod 01:30 smerom na Cadcu (ked som sa po nociach vracal od frajerky a nemal som intrak) prevazal 3 madarske IC vagony do Warszawy - to bolo ine pohodlicko - ani s vystretou nohou som nedosiahol na sedadla oproti ... Ale to uz je ina tema .....