Vlakové čaty ZSSK
V tejto diskusii je priestor pre Vaše skúsenosti s vlakovými čatami Železničnej spoločnosti Slovensko.
Medzi registrovanými na VLAKY.NET je aj viacero ľudí pracujúcich v ZSSK ako vlakvedúci / sprievodca, takže verím, že si táto diskusia určite nájde svojich jednak prispievateľov, ale takisto aj čitateľov. V neposlednom rade to pre samotných sprievodcov a vlakvedúcich môže byť aj ako celkom dobrá "spätná väzba" od cestujúcich.
Podradené diskusné témy
Giuseppe: Skúste sa rozhodnúť čo vlastne chcete. Keď požadujete po vlakovej čate profesionalitu, požadujete po nej aj 100% dodržiavanie prepravného poriadku a tympadom aj bezpodmienecne a bezvynimocne pozadovanie vsetkych preukazov, vratane dokladu o veku dietata. Mam kamarata, ktory vyzera tak na 14 a pritom ma 20 ...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/480563/
Len tak pre zaujimavost cestoval som R 442 do Bratislavy s prestupom v Ziline na R 700, tak ak cestujem do CR samozrejme pas mam. Inak aj v osobnej pokladni by si ten preukaz mohli vyziadat lebo vo vecernych hodinach az tak vela prace namaju.
Pan ,, prednosta rk_kn,, vek dietata vo veku 10 rokov preukazujem aj tym, ze to dieta na ten vek vizera a pokial viem sprievodcom by mal byt clovek dusevne zdravy( pri vstupnej prehliadke sa absolvuje aj psychologicke vysetrenie), ja som mal zaujem zaplatit ale nie v hotovosti, daval som panu humenskemu sprievodcovi obciansky preukaz nech vypise hlasenku a nasledne mi poslu zeleznice pozdrav v podobe uhrady.
A pani sprievodkyna ,,karamelka, neviem sice v ako SOP precujes ale ja som 4 roky pracoval na Pionierskej zeleznici mam SOU zelezicne TN odbor zelezniciar- poslal som na zeleznicu asi 20 ziadosti , ze mam zaujem o pracu sprievodcu os. vlakov. Budes sa cudovat prislo mi 20 zamietavych odpovedi. Na stanicu som chodil jak na klavir. Tak neviem ci na tuto pracu treba vysoku skolu dopravy a spojov v ziline? Zial casto sa stane ze zelezniciarski papalasi tuto pracu vybavia svojim detom a tie po par mesiacoch prestupia na teple miesto do kancelarie. Poznam jeden pripad. A revizora nemal, pretoze opakujem: ja som zaplatit chcel, no nie v hotovosti( bol som si vedomi , ze nemame preukaz a porusujem prepravny poriadok). A mas pravdu v tom ze nie 90 % ale 99% sprievodco si preukaz nevyziada
Nebulus tiez som si myslel ze sprievodcu nechce robit nikto, asi som sa poriadne mylil. No dnes uz ma to nejak netrapi, zeleznica a cestovanie su moj konicek.
Amater3 otvorene dvere pri vyprave vlaku nie je neopodstatnena pripomienka. A nestazoval som sa, toto tu nepovazujem za staznost( ja velmi dobre viem ze postupoval v zmysle prep. poriadku mna na jeho reakcii prekvapilo, ze ak som mu dal obciansky, a zacal som struhat frajera, ujo sprievodca zistil ze tej jeho praci trocha rozumiem, stiahol usi, netrebalo ani doplatit ani preukaz,dost velky zazrak ze su humencania taky precizny, neviem ci by nameli zacat chodit medzi sturovom a blavou na EC vlakoch namieto osobakov do Stakcina.
R 442 cestujem pravidelne nikomu nikdy netreba preukaz ani pas, lebo asi cadciansky sprievodcovia ktori vlak vozia medzi ZA-CA a kosicania v opacnom smere na R 443 su zrejme inteligentnejsi a ked vidia 10 rocne decko tak asi vidia ze je to decko a nie 15 rocny puberiak.
Ono myli zelezniciari viem, ze ak tu niekto napise kritiku tak sa vam to nepaci. Mate v dnesnej dobe mimoriadne narocne povolanie, ale toto bol moj nazor na daneho sprievodcu, a mal by ste si uvedomit, ze zije z nasich penazi, lebo ak ja ako cestujuci zaplatim 48 €, tak ocakavam profesionalnejsi pristup.
Ak ja o par rokov skoncim medinu a budem lekar . vy pridete na pohotovost rano o 3.00 a ja budem k vam arogantny, ze ste ma zobudili v sluzbe tiez sa budete stazovat. Alebo sa mylim?
Pan ,, prednosta rk_kn,, vek dietata vo veku 10 rokov preukazujem aj tym, ze to dieta na ten vek vizera a pokial viem sprievodcom by mal byt clovek dusevne zdravy( pri vstupnej prehliadke sa absolvuje aj psychologicke vysetrenie), ja som mal zaujem zaplatit ale nie v hotovosti, daval som panu humenskemu sprievodcovi obciansky preukaz nech vypise hlasenku a nasledne mi poslu zeleznice pozdrav v podobe uhrady.
A pani sprievodkyna ,,karamelka, neviem sice v ako SOP precujes ale ja som 4 roky pracoval na Pionierskej zeleznici mam SOU zelezicne TN odbor zelezniciar- poslal som na zeleznicu asi 20 ziadosti , ze mam zaujem o pracu sprievodcu os. vlakov. Budes sa cudovat prislo mi 20 zamietavych odpovedi. Na stanicu som chodil jak na klavir. Tak neviem ci na tuto pracu treba vysoku skolu dopravy a spojov v ziline? Zial casto sa stane ze zelezniciarski papalasi tuto pracu vybavia svojim detom a tie po par mesiacoch prestupia na teple miesto do kancelarie. Poznam jeden pripad. A revizora nemal, pretoze opakujem: ja som zaplatit chcel, no nie v hotovosti( bol som si vedomi , ze nemame preukaz a porusujem prepravny poriadok). A mas pravdu v tom ze nie 90 % ale 99% sprievodco si preukaz nevyziada
Nebulus tiez som si myslel ze sprievodcu nechce robit nikto, asi som sa poriadne mylil. No dnes uz ma to nejak netrapi, zeleznica a cestovanie su moj konicek.
Amater3 otvorene dvere pri vyprave vlaku nie je neopodstatnena pripomienka. A nestazoval som sa, toto tu nepovazujem za staznost( ja velmi dobre viem ze postupoval v zmysle prep. poriadku mna na jeho reakcii prekvapilo, ze ak som mu dal obciansky, a zacal som struhat frajera, ujo sprievodca zistil ze tej jeho praci trocha rozumiem, stiahol usi, netrebalo ani doplatit ani preukaz,dost velky zazrak ze su humencania taky precizny, neviem ci by nameli zacat chodit medzi sturovom a blavou na EC vlakoch namieto osobakov do Stakcina.
R 442 cestujem pravidelne nikomu nikdy netreba preukaz ani pas, lebo asi cadciansky sprievodcovia ktori vlak vozia medzi ZA-CA a kosicania v opacnom smere na R 443 su zrejme inteligentnejsi a ked vidia 10 rocne decko tak asi vidia ze je to decko a nie 15 rocny puberiak.
Ono myli zelezniciari viem, ze ak tu niekto napise kritiku tak sa vam to nepaci. Mate v dnesnej dobe mimoriadne narocne povolanie, ale toto bol moj nazor na daneho sprievodcu, a mal by ste si uvedomit, ze zije z nasich penazi, lebo ak ja ako cestujuci zaplatim 48 €, tak ocakavam profesionalnejsi pristup.
Ak ja o par rokov skoncim medinu a budem lekar . vy pridete na pohotovost rano o 3.00 a ja budem k vam arogantny, ze ste ma zobudili v sluzbe tiez sa budete stazovat. Alebo sa mylim?
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/480559/
amater3: Len tých, čo sa nechajú...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/480486/
Mňa na tom pobavil fakt, že na prácu sprievodcu treba mať známosti. Doteraz som si myslel, že to nikto nechce za tie prachy robiť.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/480446/
Čoho už sa človek v dnešnej dobe nedočká.
Ešte aj poctivá práca sprievodcu sa už dnes považuje za katastrofu,ale neochota a neznalosť PP zo strany cestujúceho ( s ktorým cestujúci súhlasí pri kúpe CD ) sa považuje za úplne normálnu a bežnú vec, ktorú treba asi normálne tolerovať a hádam sa cestujúcemu ešte aj ospravedlniť že si pri plnení svojich pracovných povinností dovolil vôbec otvoriť ústa. A potom sa treba oháňať hláseniami, známosťami a pod. Tak treba cestovať
Ešte aj poctivá práca sprievodcu sa už dnes považuje za katastrofu,ale neochota a neznalosť PP zo strany cestujúceho ( s ktorým cestujúci súhlasí pri kúpe CD ) sa považuje za úplne normálnu a bežnú vec, ktorú treba asi normálne tolerovať a hádam sa cestujúcemu ešte aj ospravedlniť že si pri plnení svojich pracovných povinností dovolil vôbec otvoriť ústa. A potom sa treba oháňať hláseniami, známosťami a pod. Tak treba cestovať
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/480437/
Giuseppe,
neviem, prečo sa rozčuľuješ. Keď tak poznáš Prepravný poriadok, mohol by si vedieť že ten zľavnený cestovný lístok ktorý kupuješ platí len s preukazom. To, že si 90% sprievodcov ten preukaz nepýta, neznamená že sa to nesmie. Čo ak mal vo vlaku revizora? Vtedy sa neoplatí riskovať ...
Nedostatok známostí? Vieš, že týmto urážaš ľudí ktorí sa na dráhu dostali? Aké ja mám známosti? Žiadne a robím. Predstav si, dá sa to.
Čo je na tom, že lístky začal kontrolovať za Kysakom?
Čo sa dverí týka, uznávam, to máš pravdu. Avšak už by si aj cestujúci mohli zvyknúť, že nie sú tam miesto dverí záclony...
neviem, prečo sa rozčuľuješ. Keď tak poznáš Prepravný poriadok, mohol by si vedieť že ten zľavnený cestovný lístok ktorý kupuješ platí len s preukazom. To, že si 90% sprievodcov ten preukaz nepýta, neznamená že sa to nesmie. Čo ak mal vo vlaku revizora? Vtedy sa neoplatí riskovať ...
Nedostatok známostí? Vieš, že týmto urážaš ľudí ktorí sa na dráhu dostali? Aké ja mám známosti? Žiadne a robím. Predstav si, dá sa to.
Čo je na tom, že lístky začal kontrolovať za Kysakom?
Čo sa dverí týka, uznávam, to máš pravdu. Avšak už by si aj cestujúci mohli zvyknúť, že nie sú tam miesto dverí záclony...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/480397/
Zdravim, 13.8.2010 som cestoval R 442 v useku KE-ZA, humenska cata, cista katastorfa. Mam toho precestovane vo vlakoch velmi vela no nieco take som este nezazil. Este vzivote sa mi nestalo, aby som musel preukazovat vek dietata preukazom( dieta ma 10 rokov)- teda este ziaden sprievodca preukaz neziadal predlozit. Stale so sebou nosime pas, lebo tymto rychlikom cestujem do CR, teraz sme ho zabudli. Uznam ak ma dieta 14 a nie je zjavny jeho vek. Tak ako sprievodca by som si aj ja vyziadal preukaz. ,,Pan sprievodca,, silou-mocou trval na doplateni do celeho cestocneho listka podotykam v hotovosti. No mal smolu, predlozil som mu obciansky nech teda vypise hlasenku a posle nam domou pozdrav. To sa mu zjavne napacilo asi sa chcel so mnou dohodnut, na nejakom vsimnom do jeho vrecka. Ked som mu potricne vysvetlil ze prepravny poriadok poznam a ze jeho cteni humenski kolegovia neziadaju predlozenie preukazu a ze ak mi posle pozrav tak asi uskodi svojim kolegom pretoze budem argumnetovat, ze ostatni preukaz nechcu stiahol usi a odcvalal kontrolovat lisky dalej. Len tak pre zaujimavost na R 700, preukaz sprievodkyna nepotrebovala a na nasej ceste spat R 609 od nas sprievodcovia preukaz tiez neziadali predlozit.
Osobne som mal velmi dlho ambiciu pracovat ako sprievodca(zial pre nedostatok znamosti na ZSSK sa to nezrealizovalo) si dovolim tvrdit: ked vidim, ze dieta ma evidentne okolo 8-12 rokov tak nebudem vyvolavat konflikt ak cestujuci nema preukaz tak ho upozornim, ze podla prepravneho poriadku je povinny ho mat. Zrejme humenski sprievodcovia malo zarabaju a sucet jeho mesacnych trzieb bol nizky tak ,,pan sprievodca,, si chcel zarobit.
Len tak na okraj ak by som bol svina, tak na pana sprievodcu napisem hlasenie, pri vypravovani vlaku mal na suprave v zst. kosice otvorene dvere a listky zacal kontrolovat za Kysakom.( aspon nas v Trencine a na pionierskej zeleznici stari kosicki sprievodcovia ucili, ze skor nez dam navest- pohotovy na odchod musia byt vsetky dvere na suprave zatvrene) Myslimm, ze by to bolo aj na odstavenie od vykonu sluzby. Kedze viem, ze taky sprievodca ma narocne povolanie a pre mna osobne na zeleznici je to najkrajsia robota, tak som to neurobil.
Ja, byt komandujuci poslem ho na osobaky do Stakcina a nie na medzinarodny rychlik.
Osobne som mal velmi dlho ambiciu pracovat ako sprievodca(zial pre nedostatok znamosti na ZSSK sa to nezrealizovalo) si dovolim tvrdit: ked vidim, ze dieta ma evidentne okolo 8-12 rokov tak nebudem vyvolavat konflikt ak cestujuci nema preukaz tak ho upozornim, ze podla prepravneho poriadku je povinny ho mat. Zrejme humenski sprievodcovia malo zarabaju a sucet jeho mesacnych trzieb bol nizky tak ,,pan sprievodca,, si chcel zarobit.
Len tak na okraj ak by som bol svina, tak na pana sprievodcu napisem hlasenie, pri vypravovani vlaku mal na suprave v zst. kosice otvorene dvere a listky zacal kontrolovat za Kysakom.( aspon nas v Trencine a na pionierskej zeleznici stari kosicki sprievodcovia ucili, ze skor nez dam navest- pohotovy na odchod musia byt vsetky dvere na suprave zatvrene) Myslimm, ze by to bolo aj na odstavenie od vykonu sluzby. Kedze viem, ze taky sprievodca ma narocne povolanie a pre mna osobne na zeleznici je to najkrajsia robota, tak som to neurobil.
Ja, byt komandujuci poslem ho na osobaky do Stakcina a nie na medzinarodny rychlik.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/480385/
Tibike, aj mne...všetci sprievodcovia.... A už by aj stačilo, nie?
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/478158/
andreas: podobného sprievodcu som už zažil aj ja takisto v klasickom rýchliku...bolo to v časoch tých zapláv pekne po kazdej stanici oznamoval ake je momentálne meškanie a ospravedlnil sa v mene celej ZSSK... takisto mam skúsenosť s jednou sprievodkyňou ked sme mali meškanie ešte niekde pri LM a za PP ked som sa jej spýtal aká je sitácia v pohode so mnou problém meškania rozdiskutovala bez nejakého pocitu otrvovania alebo podobne....čo sa častokrát o niektorých sprievodcoch/kyňách povedať nedá /
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/476845/
Podobné sa stalo aj 3 dni predtým, v utorok. Mala by to byť samozrejmosť.
Iné je to, ak by Metropol meškal hodinu, ako sa tiež už stalo. Neviem, ako je to v týchto prípadoch. A hlavne, ak je cestujúcich na 615 viac a je to posledný spoj. Vie to niekto? Vďaka
Iné je to, ak by Metropol meškal hodinu, ako sa tiež už stalo. Neviem, ako je to v týchto prípadoch. A hlavne, ak je cestujúcich na 615 viac a je to posledný spoj. Vie to niekto? Vďaka
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/476816/
Dňa 6.8.2010 som cestoval vlakom Metropol 19.58 hod z Budapešti ( z Burgasu) do Bratislavy. Vlak schytal na maďarskom území 22 min. meškanie a preto sa chcem poďakovať sprievodcovi z tohto vlaku, že mobilom zabezpečil malé meškanie rýchlika Zemplín v Bratislave aby sme mohli prestúpit na tento rýchlík. Pane, veľká vďaka , že sme tam nemuseli stáť alebo čakať až do rána na ďaľší spoj.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/476803/
Košická vlaková čata tzv.IC turnusu to bude mať dnes trochu zaujímavé R 606 Liptov má + 130 min,v Bratislave mala plánovanú rezervu 60 min na obrat IC 503 Šariš...takže možno v Leopoldove mimoriadne zastaví IC 503,bude závisieť aj na zmene meškania R 606 za Trenčínom.Podľa rozhovoru s kamarátkou,vlakvedúcou z KE,v deň zosuvu svahu v žst.M.Lodina prebehlo striedanie vlak.doprovodu 606 / 503 v Púchove
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/472533/
tak ich pochváľ aj na ZSSK, tu je to na dve veci...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/471682/
Dnes na 601 ukazkove hlasenie. Sprievodkyna zazelala prijemnu cestu, vymenovala vsetky stanice kde vlak zastavi, zazelala pekne dovolenky a prazdniny. Velmi prijemna pani.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/471619/
Miro79: mam rad humor takehoto typu, ale ako odtial po tial :)
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/470055/
ja osobne s tebou súhlasim