361
Diskusia o novovznikajúcej rade HDV.
Ide o komplexnú rekonštrukciu vozidiel 162 a 163 ZSSK v spoločnosti ŽOS Vrútky a.s. V novembri 2009 sa začalo pracovať na prototypovej rekonštrukcií - 361.001 - ako základ pre rekonštrukciu bol vybratý košický peršing 163.053, ktorého elektronika bola v priebehu roku 2009 sčasti použitá pri oprave požiarom poškodenej 362.006, z ktorej vznikol z hľadiska výkonovej aj riadiacej elektroniky určitý medzistupeň vývoja medzi HDV 362/363 a 361.
Z pôvodných HDV 162 a 163 ostane zachovaná len skriňa a upravené podvozky vrátane trakčných motorov.
Hlavnou výhodou, okrem predĺženia životnosti, je rekonštrukcia jednosystémového HDV pre jednosmernú napájaciu sústavu 3kV na vozidlo dvojsystémové - 3kV js. / 25kV, 50 Hz.
prečo?!
andrejch86@gmail.com
Vopred ďakujem.
V piatok pôjde na Zemplíne isto 14 vozov, ak s tým pôjde zmrďas, ja si v sobotu ráno na ešuse tie hrnce na nárazníky isto založím...
Dvojičky.. svojho času šiel do prevodoviek iný druh ložísk (trieda presnosti, trieda materiálu..) dlhodobo sa kakalo na funkciu trecích tlmičov, priebehom času stúpla cestovná rýchlosť nákladných vlakov, pribudlo EDB, zväčšili sa km priebehy medzi E0.. sprvoti to nemalo absolútne žiaden negatívny dopad.. a potom časom sa to dostalo do štádia, že každý mesiac kľakla jedna-dve mašiny na prevodovku. S veľkými škodami a bolo to viac ako zúfalé.
Česi urobili predčasom na 150 úpravu riadiaceho systému s možnosťou stupňových regulačných skokov.. sprvoti nič, super vecf. Po čase im začalo uvoňovať a trhať unášače. Tiež im trvali kým na to prišli. Na našich 350 zas horia stýkače.. stavím sa, že keď HMH-kom schvaľovali túto modernizáciu (RS 350), vtedy ešte nezhorel ani jeden.
Skrátka ide o to, že niekedy minimálny, triviálny zásah do údržby a prevádzky, nejaká navonok banálna rekonštrukcia dokáže skrátiť životnosť rušňa alebo aspoň v dlhodobom horizonte po čase, keď sa exponované celky postupne opotrebia, znížiť jeho prevádzkovú spoľahlivosť.
Budem sa X-tý krát opakovať, ale vývin a priebeh ťažných síl na 361-ke regulovaných HMH-ckou elektronikou je pre mašinu chorý.
Ona dnes, po ŽOS-ke všetko vydrží, dlho ešte bude držať, len aby neprišla doba, keď bude z nich v depe plot a údržbári budú nešťastní.
Aj človek, ktorý oddnes začne fajčiť 100 cigariet denne, neumrie hneď zajtra na rakovinu pľúc, všakáno, podobne je to aj s mašinami.
Ako som už povedal, teraz to nikoho netrápi, keď už bude po záruke, potom to výrobcu prezmenu nebude zaujímať, preto by som ja osobne trio ŽOS-HMH-EVPÚ bil a bil a bil za každú prkotinu.. pustili sa do prestavby mašiny, chceme teda mašinu. Nie zmrd.
Žeby niečo o trafenej husy?