361
Diskusia o novovznikajúcej rade HDV.
Ide o komplexnú rekonštrukciu vozidiel 162 a 163 ZSSK v spoločnosti ŽOS Vrútky a.s. V novembri 2009 sa začalo pracovať na prototypovej rekonštrukcií - 361.001 - ako základ pre rekonštrukciu bol vybratý košický peršing 163.053, ktorého elektronika bola v priebehu roku 2009 sčasti použitá pri oprave požiarom poškodenej 362.006, z ktorej vznikol z hľadiska výkonovej aj riadiacej elektroniky určitý medzistupeň vývoja medzi HDV 362/363 a 361.
Z pôvodných HDV 162 a 163 ostane zachovaná len skriňa a upravené podvozky vrátane trakčných motorov.
Hlavnou výhodou, okrem predĺženia životnosti, je rekonštrukcia jednosystémového HDV pre jednosmernú napájaciu sústavu 3kV na vozidlo dvojsystémové - 3kV js. / 25kV, 50 Hz.
V porovnani s reko na persingoch v CD Cargo to pride taka "nedokoncena rekonstrukcia" troch firiem (je to ale uhol pohladu kazdeho z nas). Prvotny zamer nieje zly, ale...
Taky si myslím, že o ty 162 by byli u nás zájemci a to i u soukrommých subjektů. A u vás asi taky nemají nouzi o práci.
Škoda bola aj najnovších 163.102 a 103, na druhú stranu výhodou toho je, že sa vytvorila zásoba náhradných dielov aj pre inovované menice typovej skupiny M s RCT prvkami, rezerva novších typov regulacnych kariet (pre sklzovky a pod..) Takže to, že sa sprvoti bralo všetko rad radom, sa minimálne v tomto jednom pohľade nejaví ako nerozumné..
Osklbavat 162 na 361.1 by tiež nemalo prínos ani význam, lebo vsak aj tak by sa menili nápravy s prevodovkami, aj tak.. a tlmiče vrtivych kmitov väčšina 162 nemá.
peršing : 102 - ja som s ňou mal kopu problémov a čo ju tak sledujem, nejako odmieta splynúť z davom a veselo ostáva neschopná. A 104 - dlhodobo máva problémy s účinkovaním ADD. Keď potom nejde ani jeden zberač je to veselé.
z 162 sa 361 nerobia a celkom sa to ustalilo na stave, ze na rekonstrukcie chodia len najstarsie 163.049-060.
A len tak z porovonania mam pocit, ked tak ma niekto doplnte, mam pocit, ze 361.001, 002, 003, 005, 101, 102, 103 (a dodnes som si myslel ze aj 104) chodia celkom obstojne bez nejakych neschopnosti a zmeskavania vlakov.
A co sa tyka 361.104 a problemu so zberacom, co pisal Iron v inej diskusii, coho sa tie problemy tykaju?
Dnes jazdí 105-ka tretí deň v prevádzke, svojím správaním mi silno pripomenula časy začiatkov radu 361. Každopádne s rušňom, keď išiel, sa dali robiť zázraky, aj napriek 11 vozom a solídnej frekvencii zo SNV po Turany 6 a pol minútky dolu a mohlo byť ešte o 4 minúty menej, keby....
Ak mám byť ale úprimný, kiež by ZSSK mala len problémy typu 361, to by bolo to najmenšie zlo. Na mašinky sa dá zvyknúť, dajú sa odladiť, dá sa s nimi naučiť robiť. Ale pokiaľ ide o nás, ľudí a náš prístup k práci.. no poviem len jedno, nech už tu čím skôr máme tú konkurenciu. A zároveň takú, ktorá správcovi innfraštruktúry nebude tolerovať to, nad čím prižmúrime hádam aj kurie oká my.
Nebudem to rozmazávať, jednak si to z mojej pozície nemôžem dovoliť a hlavne, sám som až príliš nedokonalý na to, aby som mal morálne právo kritizovať iných, ale dnes som mal toho fakt dosť.
Ako hovorím, paradoxne nesklamal ma ani tak ten rušeň..
PS: Dúfam, že tá slečna so skupinkou cestujúcich do Ríma stihli spoje, nebyť ich a im podobných, dávno pýtam dvojičku.
Add 105, dva dni dozadu bola v pohode, poniektorí sa tešili, že jako ide. Na kukaj, daj to niekomu do rúk tak to do...(zí) Ešte že to ma škatuľu takú ako má, ináč by to skončilo v sútoku Čierneho a Bieleho Váhu /všakže Tomáš?? /.
ADD ETCS: iron, 16-tka ci 17 ma ten mirel zalepeny, a pribudol k nej dalsi podobny kusok.