361
Diskusia o novovznikajúcej rade HDV.
Ide o komplexnú rekonštrukciu vozidiel 162 a 163 ZSSK v spoločnosti ŽOS Vrútky a.s. V novembri 2009 sa začalo pracovať na prototypovej rekonštrukcií - 361.001 - ako základ pre rekonštrukciu bol vybratý košický peršing 163.053, ktorého elektronika bola v priebehu roku 2009 sčasti použitá pri oprave požiarom poškodenej 362.006, z ktorej vznikol z hľadiska výkonovej aj riadiacej elektroniky určitý medzistupeň vývoja medzi HDV 362/363 a 361.
Z pôvodných HDV 162 a 163 ostane zachovaná len skriňa a upravené podvozky vrátane trakčných motorov.
Hlavnou výhodou, okrem predĺženia životnosti, je rekonštrukcia jednosystémového HDV pre jednosmernú napájaciu sústavu 3kV na vozidlo dvojsystémové - 3kV js. / 25kV, 50 Hz.
Treba si tu uvedomiť jednu vec. Kotúč vo svojej technickej podstate je navrhnutý tak, aby zabezpečoval čo najlepší možný prestup tepla medzi ním a ovzduším. Musí mať také rebrovanie, celkobvú ochladzovaciu plochu atď., aby aj pri vysokých letných teplotách vzduch nad koľajiskom, ktorý sa následne pohybom vlaku zvíri, dokázal kotuč schladiť. Ten vzduch nad rozpáleným zvrškom sa môže bežne rozpáliť v letných horúčavach na 60 a viac stupňov nuž a tento suchý horúci vzduch musí byť schopný uchladiť kotúč, odobrať z neho v krátkom čase teplo, ktoré vzniká marením veľkého množstva energie na pomerne malej ploche. V krátkom čase preto, lebo ak uvážime, že zastávky sú vzdialené od seba niekoľko kilometrov, ten kotúč musí na tomto krátkom úseku stihnúť aj primerane vychladnúť. Rebrovanie kotúčov sa nerobilo svojho času iba na vlakoch ako TGV, kde sa usúdilo, že pri rýchlosti 300 km/h je prestup tepla dostatočný aj pri ofukovaní samotnej trecej plochy.. ale ešte raz, to nie je prípad pomaly jazdiacich vlakov s pasívnym chladením kotúčov okolitým vzduchom.
A teda;
Ak je von -20 a čerstvo napadaný prachový sneh, vtedy sa mnohonásobne zlepšujú ochladzovacie schopnosti okolia. Voda je materiál s najväčším merným skupenským teplom, a teda ak intenzívne sadá na kotúč zvírený sneh meniaci sa na vodu, ochladzovanie prebieha veľmi veľmi intenzívne (v porovnaní s tým horúcim lentným vzduchom, na ktorým ochladenie je kotúč navrhnutý). Reálne preto fakt ten kotúč v zime ostáva podchladený a v extrémnych podmienkach už možno 2 km po zabrzdení chladne pod bod mrazu a topiaci sa sneh na jeho trecej ploche sa začína meniť na ľadovú vrstvu.
Podpisujem Dukové slová, áno, 2-3 km.
... má to taký háčik, niekedy prebehneš text očami a neprečítaš si ho poriadne... škoda ..
S tým som vyslovil nesúhlas; pre mňa je to iba nedotiahnutá a navyše pomalá regulácia. Vonkoncom v ničom nie načasová. O nadčasovosti a nedotiahnutosti mikroprocesorovej regulácie HMH mohla byť reč, keby takéto dačo prišlo na svet v 80. rokoch, keď sa tie peršingy vyrábali.
Dal si konkrétny typ; prechod z jazdy do brzdy, OK, nasimuloval som, zavrel som mu výstup od brzdiča a ten neborák regulátor absolútne na nič neprišiel. Darmo mohli ventily cvakať ako chceli. Ostali nevyslyšané. Takisto ani vstupy od "ARR". Načo hľadieť do riadiacich algorytmov, veď to, že s polohami ovládača (a teda v prenesenom zmysle slova aj so signálmi pre brzdič sa pracuje už dlhé roky) je fakt a to, že 361 ich nijak rozumne (podobne ako jej 30-ročné predchodkyne) nevie využiť, je tiež fakt.
Daj iný typ, ja znovu vydumám geniálne primitívny postup, akým zistím a potvrdím, že tá mašina v kostre nevie nič viac ako 363. Jedine kvitujem tú rekuperáciu do vlastnej spotreby (filtra) ale za akú cenu sa im to podarilo.. to už radšej pomlčím.
Záverom dodám, mňa v podstate už nezaujíma, čo sa dnu v tom deje, v ktorom kábliku sa tie utekajúce elektróny zasekujú.. je 21. storočie, pre mňa je regulátor krabička do ktorej dačo vstupuje, dačo z nej vystupuje a dačo to má vedieť robiť. Je na výrobcovi, jeho know-how a nakoniec aj jeho výrobným tajomstvom, ako sa s tým popasuje.
Ja si myslím, že ani autor RS 361 nejaké múdra neprezradí, nakoľko nechce riskovať, že to posunieš NASA a tá podľa morozmrda niekto nedajbože postaví raketoplan.
Za seba uzatváram, 361 začína byť primerane spoľahlivý stroj, s kvalitnou mechanickou časťou (zdedenou po predchodcoch), silných a preťažiteľných trakčákoch, relatívne dobrou silovinou (z Dubnice) a nepodarenou reguláciou od HMH.
Tie rušne sú aké sú, iné už nebudú, treba sa s nimi naučiť žiť a vedieť z nich vytiahnuť pri ich schopnostiach maximum. Vedia ťahať vlaky, to je základ. Ja už som sa s nimi celkom skamarátil a mám ich rád, prichádzam postupne na to, ako z nich vydolovať čo najviac. Beriem to z tej pozitívnej stránky, mohlo to celé byť aj oveľa horšie.
mikulik: No snáď by si nechcel špirály z rýchlovarnej konvice na kotúčoch
Za ďalšie, energeticky nezmysel je vypúšťať teplo pri brzde do vzduchu, ak sa teda bavíme o energetických stratách.
362.001 : celá debata začala tým, že Ti jedno stanovište nedopĺňalo straty, z druhého to po skúške v depe šlo. Začala sa teória zlepených kontaktov. Ja som na margo toho napísal, že teda ak už sa bavíme o rekonštrukcii, a ak by to malo mať nejakú rozumnú koncepciu, tak sa mohlo využiť príjemné s užitočným. Ani v jednej vete som nespomenul, že to tak je ! Akože dávať si rozcvičku v tom, že ako sa paralélne pafujú káble , sorry, ale niesom študent základnej školy. Add k 105, pokiaľ my kompetentný nepovie, čo tomu bolo, nerobím záver (a ani som ho nerobilll )
Nikto nikoho neglorifikuje, celý čas tvrdím, že ak by to malo hlavu a pätu, tak je to riešené ináč. To že to máš čas a chuť to v prevádzke odskúšať, to je tvoja vec.
Nič ale nebráni ani tebe, ani mne ukázať na to, že haló: koncepčne sa vychádza z 362/3 , ale možno iba vďaka nezainteresovanosti do koncepcie fungovania toho stroja, zrýchlení logiky riadenia a systému fungovania rušňovodiča sa dalo ísť aj iným smerom a možno pri troške snahy sa dá logika riadenia prekopať.
btw: dva pojmy, "teoretizovanie" a "hľadanie spôsobu", trošku rozdiel ...
PS: veľa zdaru v hľadaní tabuľky, snáď darebáka nejako nájdete ...
Takže až taká diera do sveta nie je, ak od špagátu vedúcemu na EPV brzdiča vytiahnem ešte ďalší bajuz a napojím naň dačo iné. to len pre poriadok, aby si za toto neglorifikoval HMH.
Čo sa týka 813, radšej mi to ani nespomínaj. Nekoncepčnejšiu logiku riadenia nemá už hádam ani len sovietský kolchozný kombajn.
Ad 361, hej, hej, hej, máš pravdu, že to tiež už len minimálne kvôli tomu VZ-ku snímajú. Tak ako hocaké iné rušne.. Ale čo z toho, keď to na 361 snímajú len na to jedno a nič iné rozumné ich už nenapadlo s tým previazať. Mne stačí výsledok, ktorý som si overil praktickým pokusom. Nemusíme teoretizovať, s čím všetkým to pracuje, keď reálne to hafo nasnímaných veličín neovplyvňuje žiadne užitočné výstupy, akurát naopak, možno to len spomaluje už aj tak celú tú pribrzdenú reguláciu.
Ako píšem, 361 je reťo!
v podstate by stacilo tlacitko (vypinac by som tam nedaval) co znefunkcni snimac na priebeznom potrubi.
Nargo zhodenia z vykonu sm sluzi aj snimac tlaku v priebeznom potrubi , v diagnostike je to udaj rychlobrzda, ktory sa aktivuje pri poklese v pp pod 3,5 bar, nasledne vypina pri 4,8 baru.
Z toho mi vychadza, ze az taka neznama , co sa tyka snimania poloh brzdica to byt nemoze, hlavne ked 361 je o cosi novsi produkt ako 813. Otazka preto je, ako a co sa zbiera, co sa vyuziva a co nie.
Na margo toho, ak by to bolo tak ako by sa chcelo, mohla by kludne pribudnut aj funkcia 'rozmrazovanie brzd' ktora je celkom uzitocna funkcia v dazdi a snehu. V sucasnom prevedeni sa to da realizovat dost tazko resp.na 362/3 to ide....
Preto, ...servisny manual ....
Ničmenej to ma ani netrápi, keďže som vykonal som vlastnú spoľahlivejšiu sedliacku diagnostiku.. keď bol rušeň v ťahu, vypustil som pol baru z HP. Po zaregistrovaní poklesu tlaku okamžite zbehol z výkonu. Potom som to zopakoval pri zatvorenom kohúte od BSE. Pokus o zabrzdenie (ventily cvakali, tlak z riadiaceho vzduchojemu v brzdiči klesal, no v HP nie) rušeň odignoroval.
Takže tak.
wagoo sa nazdával, že morozmrd by mohol byť schopný brať pre urýchlenie a skvalitnenie regulačných procesov napäťové signály z ventilov brzdiča, ja som takú vysokú mienku o tej mašine nemal, hoc som sa chcel tentoraz mýliť.
Božužiaľ som sa nemýlil.
Overil som konkrétne onen wagoom opísaný stav, povel na zabrzdenie s ohľadom na rýchlosť odozvy - prechodu z jazdy do brzdy pri dvoch rozdielne podmienených stavoch. Na spínanie ventilov je tá mašina hluchá, nemá.. ako som očakával, rozhýbe ju konať až ten pokles tlaku.
---------
Bola tu minule kritika na tú slávnu, vyslúžilým kolegom vymymslenú prezývku morozmrd, že je neúctivá, vulgárna..
Je fakt, že tie rušne už zmrdy v pravom slova zmysle nie sú, ale zato sú furt až príliš retardované.. síce silné, ťahunlivé, ale furt ťažkopádne, spomalené..
Česi majú resá, nuž som dnes tak tomu môjmu vrútockému polepetkovi povedal tak s láskou - "reťo". Dúfam, že toto kultivovanejšie pejoratívum vás kamaráti urážať nebude.
To teda Na tej by som si rád pojazdil, ako sa to správa. Stačilo mi len, keď som čítal manuál, to je úplne iné kafé ako zmrdnica.
Čítal som poriadne.