361
Diskusia o novovznikajúcej rade HDV.
Ide o komplexnú rekonštrukciu vozidiel 162 a 163 ZSSK v spoločnosti ŽOS Vrútky a.s. V novembri 2009 sa začalo pracovať na prototypovej rekonštrukcií - 361.001 - ako základ pre rekonštrukciu bol vybratý košický peršing 163.053, ktorého elektronika bola v priebehu roku 2009 sčasti použitá pri oprave požiarom poškodenej 362.006, z ktorej vznikol z hľadiska výkonovej aj riadiacej elektroniky určitý medzistupeň vývoja medzi HDV 362/363 a 361.
Z pôvodných HDV 162 a 163 ostane zachovaná len skriňa a upravené podvozky vrátane trakčných motorov.
Hlavnou výhodou, okrem predĺženia životnosti, je rekonštrukcia jednosystémového HDV pre jednosmernú napájaciu sústavu 3kV na vozidlo dvojsystémové - 3kV js. / 25kV, 50 Hz.
Funčnosť klasického bundáša poznáme (aspoň trošku), niečo sa už na nás nalepilo. ALE, tento hybridbundoš má predsalen inú logiku riadenia, ako bývalku postavenú na analógu. Keďže toto je o "míľový" krok inde, aj tak vychádzajme z toho, že brzdič musí byť nadradený celemu ARR či v starej alebo novej forme.
Môj pohľad na to, že jednotlivé polohy brzdiča môžu byť do logiky riadenia snímané tak ako tlaky v BV a PP je len a len z dôvodu, že sa to môže odzrkadliť na rýchlejšom odbudzovaní resp. prechodu z J do B . Predsalen , keď je snímaná vstupná veličina tlak vzduchu a elektrická (napr. +48V zap/vyp) je to z hľadiska regulácie a diagnostiky podstatne prínosnejšie (Vstupná veličina elektrická , kontrolná tlak vzduchu resp. opačne) .Zároveň rátam s možnosťou mnohočlenného riadenia, kde tieto stavy by mali behať po zbernici. Sám vieš, že svetom hýbu (a už aj u nás) elektropneumatické brzdy, ktoré využívajú impulzy resp. napäťové stavy ktoré sú niekoľkonásobne rýchlejšie ako zachytenie poklesu tlaku v priebežnom potrubí.
Preto, moja poznámka, že morozmrd je zariadenie dvoch tvárí, na jednej strane niečo nadčasové, na strane druhej niečo polo(ne)dokončené. Osobne ja mám záujem sa dozvedieť o niečo viac, lebo možno chcem pochopiť zmýšlanie, ktorým to bolo upravované. V tejto súvislosti ma napadlo, v diagnostickom menu sa pohrabať, keď ovšem bude kedy resp. navštíviť v dielni jedného pánka, ktorý ma snáď neodbije, keďže ako sa dnes dozvedela moja maličkosť, 010 dokvitne do depa a potom zostáva na rekonvalescencii.
Čo sa týka prepisovania algoritmov, tak to sa chlapci pri prepisovaní asi dosť sekli, keďže to ide v ARR tak ako ide.
Ozaj je to celé o tom, čo sa do matice riadenia načítava, ako to prerátava v tabuľke a celé je to o softe ako takom. Celý ten stroj musí mať hodnoty, v ktorých pracuje, stavy ktoré sa môžu pritrafiť a samozrejme, nemôže byť toho nezmyselne veľa, lebo logika sa potom nedá procesorovo utiahnuť. Ja som raz zachytil taky šum, že po prvej skladačke a návrhu daného softu to akosi nestíhalo, potom sa to osekalo a je y toho toto čo teraz jazdí. Či je to tak neviem, fakt je ten, že pokiaľ človek nevie viac, zbytočne tu bude rozpitvávať debatu, čo by bolo ak by bolo
wagoo: Klasický bundáš nezbiera polohy brzdica. Regulator rychlosti dáva povely na zopnutie EPV a meria si potom ako vystupnu velicinu tlaky. Ak ich správne nenareguloval a je konfliktny zásah zvonka, robí korekcie, kým to nie ja ako to ma byť. Ale inak nepanikari.
Ovládanie ventilov od ovládaca je paralelne napichnute k tomu, takže ARR-ku sa môžeš kedykoľvek miesit do kapusty a ono ťa musí strpieť. Dokonca taká perlicka,a to nie je už moc s kostolným poriadkom, ak robíš povazlivejsi zásah, tam samozrejme bez debát, ale ono aj ak brzdis cez ARR tlacidlom (vp<vs) a vmontujes sa mu do regulačného procesu tak, že mu to začneš odbrzdovat, ono sa brániť ani hysyericit nebude. Vyrovnas to a ono to bude pokorne znášať, naduje iba EDB. Akurát ked pustis ovladac, ARR si pri všetkej slušnosti bez vycitok znovu flegmaticky odpusti toho svojho pol baru.
Preco to pisem.. silno pochybujem, ze morozmrd to ma nejak lepsie, premakanejsie. Podla mna skopcili pôvodne algorytmy a prepisali ich do digitalnej formy. Aj to v najlepšom pripade.
Osobne neverím, že ta paródia na ARR-ko by pracovala s dajakymi spatnovazobnymi suvislostami mapujucimi skutočnú činnosť a prevádzkové stavy brzdica.
persing: Mno.. neviem prečo, ale občas mám pocit, že čoho sa chytím ja, tam mesiac ani len tráva nerastie. Už mám strach, že ma fotografi ubiju ciapkami, že kvôli mne už tyzden nemajú čo fotiť.
Btw: keď to dokáže vyhodnotiť nesúlad stavov koncových dotykov xyz, malo by to vedieť aj zhodnotiť nezmyselný stav kontaktov brzdiča a dať patrične najavo...
Mohlo prepúšťať spodné sedlo vyrovnávacieho ventilu (nad piestikom, priestor pod ktorým sa plní v brzdiacej polohe, prípadne brzdiaci EPV mohol pri riadení z jedného stanoviska ostávať čiastočne otvorený), čím mohlo pomaličky odvetrávať riadiaci vzduchojem. pokiaľ bolo v HP 5 barov, tak sa tieto straty doplňali z regulátora tlaku priamo cez otovrené horné sedlo vyrovnávacieho ventilu. Po zabrzdení sa tento ventil zatvára a vzduch v riadiacom vzduchojeme ostáva nedoplňaný. To by sa dalo vyprobovať zavedením núdzovej prevádzky.
Pokiaľ ale to robilo skutočne len od jedného ovládača, čo je pravdepodobnejšie - mohlo sa snáď stať aj to, že po prestavení ovládača do B polohy sa nejak dotkol a zlepil ventil záveru, ktorý má byť napájaný iba v rýchlobrzde, keďže sú tie polohy vedľa seba. prestavením ovládača do "O" sa tie kontakty mohli mechanicky odlepiť a všetko zas fachčalo ako malo.
To by dokonca vysvetľovalo aj ďalší problém 361.105, a síce, že po zabrzdení priebežnou brzdou v parkovačke neodbrzďovala. Ak bolo mechanicky zabrzdené a v ovládači nechtiac zavedený záver, automatika, ktorá sa snažila odbrzdiť priamo napájaním EPV-čka, jednoducho neodbrzdila skrz mechanicky zavedený záver. Ten sa dal vylúčiť zas až tým vadným ovládačom.
No a ten švih.. on pomaličky dvíhal, ale pomaly.. mi to pripadá na obmedzovací a prerušovací ventil.. buď bol priseknutý a nešiel do celkom hornej polohy alebo po zašvihovaní neplnilo preistor pod jeho horným piestom, ktorý má za úlohu otvoriť plný prierez medzi rozvodným ventilom a HP..
-------------------
Nie krásneho hranatého morozmrdika, ako si mi radil,, ale brzdič s ovládačom som mal vyšmariť do Hornádu.
Skriňa ušľachtilá, len čreva skazené.
Dubničania, keď už sa vybrali na výlet, sa môžu pozrieť rad-radom na všetko. hlavne U60, ale bauchala aj U09 a takisto kotváky U03 pri hocijakých prúdoch a u oboch MS.
Staci 361 porovnat s 363.5 v Cargu. Uz len take drobnosti, ze aktivne odstavenie, prechod zo stanovista na stanoviste v aktivnom rezime, a nebodaj rezim rozmrazovania brzd vlaku ci funkcia zachadzania na vlak. To sa vo Vrutkach asi ani nesnivalo.... nehovoriac o prehladnosti pultu riadenia...