361
Diskusia o novovznikajúcej rade HDV.
Ide o komplexnú rekonštrukciu vozidiel 162 a 163 ZSSK v spoločnosti ŽOS Vrútky a.s. V novembri 2009 sa začalo pracovať na prototypovej rekonštrukcií - 361.001 - ako základ pre rekonštrukciu bol vybratý košický peršing 163.053, ktorého elektronika bola v priebehu roku 2009 sčasti použitá pri oprave požiarom poškodenej 362.006, z ktorej vznikol z hľadiska výkonovej aj riadiacej elektroniky určitý medzistupeň vývoja medzi HDV 362/363 a 361.
Z pôvodných HDV 162 a 163 ostane zachovaná len skriňa a upravené podvozky vrátane trakčných motorov.
Hlavnou výhodou, okrem predĺženia životnosti, je rekonštrukcia jednosystémového HDV pre jednosmernú napájaciu sústavu 3kV na vozidlo dvojsystémové - 3kV js. / 25kV, 50 Hz.
S tou citlivosťou pri mokre je to síce pravda, ale skúsenosť je taká, že moc to nepomáha. Môžeš jej dať aj smiešnych 300A, a šedý sklz je nasvietený stále
Inak čo má citlivosť spoločné s tým, že mašina nechcela chytiť sínusoidu v troleji? Čo majster necitlivo otočil prepínač systému?
Nehadam sa že to tak nie je. Ja som vsak nerozprával o dizloch ale o 361, ktoré su napajane na rozdiel od motorových rusnov z tvrdého napatoveho zdroja. A teda pokiaľ sa dohodneme, že vstupné napätie (resp. napätie napatoveho medziovodu, kapacitneho filtra ak chcete) je konstantne, potom vo fáze jazdy plným napätím (v režime odbudzovania zoslabenim statoroveho pola, ci dalsim zdvihanim frekvencie u ASM) sa vykon obmedzuje v rovnakej miere ako samotný rotorovy (u ASM statorovy) prúd. U ASM pripúšťam, že je to s tou linearitou opierajucou sa o závislosť P(činný)=U.I osemetnejsie vsakano, ale tak pre princíp..
Kdyby se místo "Poměrný tah" ten signál jmenoval "Výstupní napětí regulátoru rychlosti" aměl rozsah -10 / 0 / +10 V, a omezoval se třebana8 V, tak byste se s tím vnitřně smířil?
Jednoznačne, pomolhlo by mi to vylúčiť tabletky proti nespavosti.. :)
Ale nie, vážne, je mi to jedno. Chápem, co sa mi snažíte vysvetliť. Pri RR zadavam pomerovy ťah ja sam prostredníctvom bakule, pri AR Ho zadava reg. rýchlosti a ja ho zhora zamedzim, zarazim a teda obmedzim. OK. Ja ho krutidlom obmedzim na 6 voltov regulator podľa svojich potrieb ho bude nastavovat v rozmedzí 0 az 6 voltov. Tak nejak to nastavenie/obmedzenie ponimate vy.
Na tej dvojicke sa činnosť LTS vylúči po prestavenie spinaca funkčných stavov do funkcie "jednotlivo", "porucha vedúcej" alebo "porucha koncovej", teda vo všetkých stavoch mimo dvojclenneho riadenia. Rušeň vtedy jazdí v podstate bez obmedzenia nadprudovou ochranou.
U dieselů prosím pěkně ne - protože se na plný výkon dostanu při zdaleka ne plném napětí.
Kdyby se místo "Poměrný tah" ten signál jmenoval "Výstupní napětí regulátoru rychlosti" a měl rozsah -10 / 0 / +10 V, a omezoval se třeba na 8 V, tak byste se s tím vnitřně smířil?
Je to opravdu jen slovíčkaření.
Otočným spínačom s polohami 1-12 sa teda obmedzuje iba ťažná sila, kým merák na pulte ukazuje ... už priamo náš nešťastný pomerný ťah
Hajnej to popsal přesně (vč. upřesnění sluníčko/mráček na 7/5 - mně se pořád nějak vybavovalo, že ta samolepka, co nám tu dělala jedna velmi šikovná kolegyně , byla nesymetrická). Na peršinku se omezuje poměrný tah (výstupní napětí RR ) tak, aby tažná síla nepřekročila nastavenou hodnotu. Při překročení kritické rychlosti se teda PT začal zvedat, protože při jeho udržování by tažná síla začala klesat podle trakční charakteristiky (udržování zadaného procenta obalové křivky).
Terminologicky je to teda správně - je to opravdu Omezovač poměrného tahu. Bohužel ne na konstantní úroveň...
Na 151 je teď úplně jiné řízení, původní ARR byla shodného provedení, jako na T 478.4 (ARR druhé generace - stavebnice URS).
Zajímavá informace je o těch dvojičkách - jak to je s tou limitací, když se jede jen "na půl"?
Dík za rozšírenie obzorov, hlavne ten kraken je (teda bol) zaujímavý.
Hej no.. obmedzenie prúdu zahrňa vo svojej podstate obmedzenie Ft a obmedzenie P v jednom. Preto som to aj použil v jednom zo svojich prvých príspevkov na túto tému aj pre popis toho, čo robí 361.
Ničmenej na 361 je to celé divné, to obmedzenie prúdu (PT) budiš, ale rád by som to videl rozdelené na ťah a výkon. Podobne ako je tomu na modernej technike zo Škodovky. Chýba to tam.
Do toho nastavovania dynamiky podľa môjho názoru zbytočne vôbec u bežných vlakov šahať, je to hlúposť. Tým viac, že prístup k tomu je pomerne zložitý cez menu dotykového displeja.
Jedine teda že budem jazdiť na konštantných sklonoch s ľahšími vlakmi, tak ak je klzko, môžem si dať PT na maximum a dynamiku niekde dolu, čím vlastne napodobním obmedzenie ťahu, pri vyšších rýchlostiach na udržanie zrýchlenia výkon porastie k maximu.
Ak už to vôbec reguluje, ako by malo, lebo;
taká perlička, dávnejšie som to tu písal.. v počiatkoch prevádzky 361 keď som to mal na osobnom, tak sa to spravalo tak zdebilnene, že rušeň sa rozbiehal podľa zvolenej dynamiky a keď zasklzoval, následne obmedzil ťažnú silu, po obnovení sklzu sa akoby snažil dohnať krivku želaného zrýchlenia, ktorá mu samozrejem začala pre sklz unikať. Nuž a aby to dohnal, tak zavalil maximálny ťah, čo samozrejme viedlo k ešte výraznejšiemu sklzovaniu.
Skrátka krásny rozjazd povedzme na 500A a po prvom sklze začalo tancovať medzi 50A a 800A, len aby stíhal tú "500 ampérovú" rozbehovú krivku sledovať.
Tá mašina síce už aspoň ťahá, ale inak po reko ostala hlúpa ako bota.
PT je poměr mezi F(Vskut) a Fmax(Vskut), v oblasti pod kritickou rychlostí je to tedy poměrná tažná síla, v oblasti nad kritickou rychlostí je to poměrný výkon. Čili 50% PT je polovina toho, co je mašina schopná při dané rychlosti dát.
Pomer sa predsa nastavuje, vytvára, vzniká, ale nie obmedzuje. Nie?
V ručním řízení se PT skutečně nastavuje a pak taky není žádného omezení potřeba, omezovače PT se tam u našich mašin tudíž nijak neuplatňují *).
Ovšem v ARR si ho vytváří sám regulátor rychlosti a tomu je pak potřeba nějakým omezením říci, kam až může s PT zajít. U Peršingů a Es šlo především o prevenci klouzání, proto se omezovač PT upravil tak, že ve skutečnosti funguje jako omezovač tažné síly. Stačí ovšem vyštípnout odpor, který zajišťuje zvýšení meze PT od určité rychlosti, a je z toho prostý omezovač PT, tak jak ho mají třeba T478.4.
*) výjimkou je omezovač proudu na "našich" dieslech, ať už DC/DC (reko754), AC/DC (750.7, 742.7, 741.7-MSV) nebo AC/AC (744.001 nebo její východní sourozenci). Ten omezuje tažnou sílu při zachování výkonu, neboli udělá z mašiny méně tahavou stejně výkonnou (tj. s vyšší kritickou rychlostí). Druhý z omezovačů je pak opět prostý omezovač PT, proto je taky omezovač proudu poměrně hrubý, s odstupňováním 35-50-70-100% (zbytek si "doladím" v kombinaci s omezením PT na 90 nebo 80%).
Ještě maličké upřesnění ke Krakenovi - ten měl poloh 7+5, sedm pro "sluníčko", tedy plnou Ft a výkon omezený na 100-90-80-70-60-50-40%, a pět pro "mráček", tedy poloviční Ft a výkon omezený na 80-70-60-50-40%, s ohledem na vlastnosti analogové regulace Krakena by možná bylo přesnější mluvit o proudu, než o Ft.
Uvádím ho proto, že se z toho následně vyvinulo dvojí omezování Fmax a Pmax počínaje Ešusem a 380.
Včera miesto 361 prikvitla 363 107, a táto vo fáze odbudenia (napriek 10V) držala na kotvách sotva 600A, čo je dosť málo, hoci bola odbudená takmer na 15A. Aj tak ťahala veľmi solídne a až vtedy som videl, ako má vyzerať rušeň, kedže už som zblbnutý z 361tiek. Nemám na mysli len ťah, 361 ťahajú veľmi dobre pri dobrej adhézii - ale najmä pohotové reakcie pri prechode z Brzdy do Jazdy, po zdvihnutí zberača, a podobne...361 sa tomu v živote nevyrovná, pokiaľ sa na nej takéto úpravy neporobia.
Chybou pri tých zámenách kariet je, že to ktosi vôbec dovolí, lebo neverím tomu, že dotyční, ktorých by to malo trápiť viac, o tom nevedia.
A keď toto mienia robiť ďalej, považujem to za pomalý začiatok konca nie len radov 162,163 ale aj 362, 363.
Začal som v žilinských prednedávnom snoriť a našiel som tam karty zo strojov ako 163.060, 058 (niektoré majú nálepky s číslom, atest) a pod..
Chápem, ono je to pohodlné odrazu mať možnosť zlú vybrať, zahodiť a inú dobrú založiť, ale myslím si, že každá z tých dobrých bola vtedy vyladená pre konkrétny rušeň a keď to teraz medzi regulátormi pomiesia mirnix-dirnix, tak sa nečudujme, že tá mašina sa v celku správa ako keby bola z divých vajec.
Však uvidíme, kde to celé dospeje, ale až v tom mienia pokračovať, potom pre určité stroje je bohužiaľ jedinou šancou pre záchranu reko na 361, poprípade nešťastný HMH-cky riadiaci systém alá 362.010 či 006.
A ak aj spadne, zas je otázka, čo tým 10 voltom vlastne odpovedá. On ten kotvový prúd totižto u všetkých pri rovnakej výchylke PT (signále Wi) pozvoľna s rýchlosťou klesá, čiže keď aj Wi letí hore, ono sa to spriemeruje a s kotvovým prúdom to akosi nerobí nič. Po EH taká 362.011 na 10 voltov púšťala do kotiev pri hornej stovke nejakých 730 A, kým napríklad 163.112 pamätám, že 950 A. Tá na hornej stovke skutočne začala tvrdo dvíhať spolu s výchylkou PT aj prúdy a človek čakal a tŕpol, kedy to rafne. Potom sa prevádzkou akosi zmiernila aj ona.
Našu turnusovku 162.006 tak pri poslednej revízii v nemenovanej ISO-dielni dobabrili (neviem, či jej povymieňali karty), že naplno nedá ani trvalé prúdy. Tam môžeš krútiť koľko chceš, furt je to lenivé. Takže ono nie je 10 voltov ako 10 voltov.
Holt, to sú vlastnosti analógovej regulácie, ktorú furt treba došteluvávať, ladiť, inak to stráca pôvodne vlastnosti. V tomto sú morozmrdy oveľa jednoznačnejšie, tie vďaka digitálnemu riadeniu pekne učebnicovo dávkujú to, čo im softvér diktuje, u všetkých sú tie prúdy rovnaké a tých 800 A držia nezávisle od rýchlosti.