361
Diskusia o novovznikajúcej rade HDV.
Ide o komplexnú rekonštrukciu vozidiel 162 a 163 ZSSK v spoločnosti ŽOS Vrútky a.s. V novembri 2009 sa začalo pracovať na prototypovej rekonštrukcií - 361.001 - ako základ pre rekonštrukciu bol vybratý košický peršing 163.053, ktorého elektronika bola v priebehu roku 2009 sčasti použitá pri oprave požiarom poškodenej 362.006, z ktorej vznikol z hľadiska výkonovej aj riadiacej elektroniky určitý medzistupeň vývoja medzi HDV 362/363 a 361.
Z pôvodných HDV 162 a 163 ostane zachovaná len skriňa a upravené podvozky vrátane trakčných motorov.
Hlavnou výhodou, okrem predĺženia životnosti, je rekonštrukcia jednosystémového HDV pre jednosmernú napájaciu sústavu 3kV na vozidlo dvojsystémové - 3kV js. / 25kV, 50 Hz.
Po technickej stranke som rad, ze sa masiny zacali civilizovat a jazdia, sice nie ako mercedes, ale ako opravena skodovka. To nie e kamen urazu.
-----------------------------------------------------------------
Nezmierim sa vsak s typicky slovenskym postojom:
"rozhodla tak vyššia politická moc. A štátna železnica je od toho štátna, že sa musí tejto moci podriadiť."
Nema to byt naopak, ze statnej zeleznici ma sluzit politicka moc? A politicka moc musi sluzit obcanom?
Ja uz mam dost toho, aby som sluzil statu, ked stat ma sluzit mne. Tych 40 rokov socializmu a 20 rokov postsocialimu uz ludi dokonale spracovalo a vygumovalo....
Toto ja obhajovat nebudem.
Som v sukromnej sfere a sluzim tomu, kto ma plati. Ale koho platim ja, ma sluzit mne. Odmietam posluhovat politickej moci. Prinajlepsom ju budem pranierovat za to zlo, co pacha.
Sorry za vylev, ale toto je to co Slovaci nedokazu pochopit a nedokazu kvoli tomu vyjst do ulic. Kym budeme takto uvazovat a jednat, nikdy u nas nic lepsie nebude.
No, a o 163.120, aj 059 viem, ja som to Pitrysovi len tak jemne zhrnul. Ešte by som odporučil 163 119 keby mali v ŽOS záujem, tej by sa to zišlo tiež
...po takýchto skúsenostiach keď si sadám do dnešného morozmrda, fakt si myslím, že som v Mercedese. A keď mi minule tá 005-ka so 606-kou urobila 120-ku za mrholenia (samozrejme naplno) za Popradom povyše Tesca, tak som temer vyronil slzičku dojatia.
Preto hovorím, OK, z prepadajúceho sa stal trojkár, je čas pochváliť.
Za ostatným skôr napísaným si samozrejme stojím.. pult, jeho koncepcia a ergonomia totálne na chuja, že stanovište hrdzaveje.. no bohužiaľ, to je daň za to, že kovové časti vrátané dverí iba nacapali syntetikou na pôvodnu zelenú farbu. To, že to takto dopadne a bude sa to lúpať a hniť ako na ex-bundášoch, som vedel hneď ako som na ten rušeň prvýkrát vstúpil. Keby sa to aspoň opieskovalo, spolu so skriňou aj zvnútra nastriekalo nejakou hodnotnou PUR-kou.. a nie hnusnou nemocničnou bielou, ktorá neupokojuje a vidno na nej každý fľak...
HMH-cka regulácia v tejto podobe nikdy nebude nejaká dobrá, lebo nech sú programátori akokoľvek šikovní, nekibicoval im do toho nik z praxe a tak to potom vyzerá. Cez to všetko si viem predstaviť dať si s takýmto človekom "rande" a trochu si s ním tie regulačné slučky prebehnúť a prekonzultovať, čo taký rušeň v skutočnosti potrebuje a robí.. lebo tie podvozky, motory, ventilátory sú síce hooodne predimenzované, navonok im to nerobí nič, no pri takýchto barbárskych regulačných zásahoch trpia a skracujú si životnosť.
Rezervy sú.. z päťkára máme trojkára, jedničkár z neho nebude nikdy ale ešte na tú dvojku v ideálnom prípade by sa to vytiahnuť dalo.
362.001 : Nemôžem úplne súhlasiť. Tiež som si na tie mašinky zvykol a beriem ju už ako normálnu vec na vlaku - čiže sa mi pri pohľade na ňu nevyjaví hneď katastrofický scenár, ako kdesi ostávam neschopný. Aj s tým krátením je to pravda, ak sú dobré adhézne podmienky a mašina má "svoj deň" tak sa s ňou dá rúbať parádne. Ale furt to nie je ono. Mne tam chýba ešte odstrániť tú neskutočnú lenivosť, pri prechádzaní z Brzdy do Jazdy, pri dvíhaní zberača + zapínaní HV, automatika je úplne na nič a také veci. Súhlasím teda hlavne v tom, že sa dosť vyjazdili a dá sa s tým normálne chodiť, a tie som vďačný tým, ktorí sa o to zaslúžili - hoci by to malo byť samozrejmé. Ale ešte stále dokážem na rýchliku viac s 362/363, vďaka pohotovosti, s akou tieto rušne reagujú na požiadavky rušňovodičov
- ludom co presadili a dotlacili ZOS-ku k "spojazdneniu" 361.xxx davam a dobro ( aj snahu) treba pochvalit
- este bude sranda ked tam daju ETCS (dufam ze L2). ale snad sa to podari a uvidime na vlaky.net fotku so 160-kou na tachaci
- 362.001 (ne-)bude ten slabsi "odpich" u 361.0xx tazsim prevodom(160:140=1.142) a teda aj mensou silou na haku v nizsich rychlostiach (od rychlosti plneho vykonu je to asi jedno), aj ked regulacia je schopna z motory "dostat" o nieco vacsi krut. moment, tak to nie je o tych 1.142 lepsie a tak vysledny moment na kolese je mensi. ( divam sa na to strojarsky)
Politickú situáciu si vystihol presne. Smutné ale je, že to vedia všetci, vyplakávajú sa na diskusných fórach, v krčmách, doma v kruhu rodiny, ale do ulíc nevyjde nikto, napr. ako na Ukrajine. To sme my Slováci - holubičí národ ...
Ondro, Ty asi furt nechápeš, čo som sa Ti snažil povedať. Neviň a nehľadaj chybu v nikom zo ZSSK. Ako to bolo dávno vysvetlené mne, ja to len zopakujem, rozhodla tak vyššia politická moc. A štátna železnica je od toho štátna, že sa musí tejto moci podriadiť.
....s predom vybranym dodavatelom....
Zaujimalo by ma, ktory konkretny clovek ma na svedomi, ze sa presadila prestavba 16x na 361 vo Vrutkach. Navyse v case, ked sa ceska rekonstrukcia celkom podarila, takze je s cim porovnavat.
Nori poslali masiny naspat do Nemecka, opravene ich nikdy neprevzali a kupili si ine.
Dani maju dlhe tahanice s Talianmi ohladom ich IC4, snad to uz jazdi, ale stalo ich to obrovske usilie.
Holandania a Belgicania sa s Talianmi natahuju, Belgicania neprevzali ani jednu supravu, Holandania uz bohuzial zaplatili nejaku cast, cele to skonci(lo?) na sude.
U nas nikdy nic na sude neskonci, pripadne to tam cele aj skonci, nebudem hovorit ako...