361
Diskusia o novovznikajúcej rade HDV.
Ide o komplexnú rekonštrukciu vozidiel 162 a 163 ZSSK v spoločnosti ŽOS Vrútky a.s. V novembri 2009 sa začalo pracovať na prototypovej rekonštrukcií - 361.001 - ako základ pre rekonštrukciu bol vybratý košický peršing 163.053, ktorého elektronika bola v priebehu roku 2009 sčasti použitá pri oprave požiarom poškodenej 362.006, z ktorej vznikol z hľadiska výkonovej aj riadiacej elektroniky určitý medzistupeň vývoja medzi HDV 362/363 a 361.
Z pôvodných HDV 162 a 163 ostane zachovaná len skriňa a upravené podvozky vrátane trakčných motorov.
Hlavnou výhodou, okrem predĺženia životnosti, je rekonštrukcia jednosystémového HDV pre jednosmernú napájaciu sústavu 3kV na vozidlo dvojsystémové - 3kV js. / 25kV, 50 Hz.
Potom je skutocne cela investicia o nicom, bezpecnost tiez o nicom.
To ten autoblok s liniovym zabezpecovacom je na tom lepsie ako sucasny stav.
Principalne mi logika hovori, ze trat BA-Puchov mozem povazovat (s vynimkou niektorych vlakov) za trat bez zab. zar. so vsetkymi dosledkami...
A to je skutocne investicia vyhodena do kanala!
Jedno ma vsak este drzi v presvedceni, ze to nie je uplne zbytocne - ze tu raz bude jazdit niekto, kto to vyuzije. Nemusi to to vsak byt nevyhnutne nik zo Slovenska...
Tie spominane trate OBB maju aj PZB90 aj ECTS level2.
ECTS level1 ma hromadu narodnych specifik, takze bez prislusneho softwaroveho modulu pre dotycnu krajinu je to problem a problem bude.
Aj v Rakusku je problem, kedze Rakusko pozaduje nejaku svoju zvlastnost. Alstom ju nie je schopny hned dodat, potom zas bude treba nanovo masiny schvalovat, takze aj mnohe masiny vybavene ECTS nie su na ECTS-trate pripustene.
Ovsem, co neviem pochopit, preco sa u nas zavadza level 1 a potom zas na kusocku level 2 a na zvysku trati nic. Zavriet toho, kto takto rozhoduje.
Ovela zmysluplnejsie by som ECTS (ale level 2) videl na trati Kuty - Sturovo, kde jazdi tranzit do Madarska. Tam je aj vyssia sanca, ze sa tam budu pohybovat nejake moderne masiny.
361 za modernu masinu nepovazujem, spominanu rekonstrukciu povazujem za nestastnu. Miesto toho sa malo nakupit daco moderne, co je overene a k dispozicii na trhu. A, podla moznosti, sa pripojit k nejakej serii, aby to vyslo lacnejsie.
Nie, ze by mi stare masiny neboli nesympaticke, ale umelo predlzujeme agoniu slovenskych zeleznic...
S tym ECTS je to trosku zamotanejsie - nikde nie je napisane, ze na trati BA-ZA bude jazdit len ZSSK... Principialne ide o koridor pristupny pre akehokolvek dopravcu, preto ta podmienka. Rakusko na novych koridoroch vyzaduje ECTS a existuju len male vynimky sposobene tlakom obyvatelstva, kde naklady jazdia len v noci po novej trati na bodovy zabezpecovac, za dna masiny bez ECTS na novu trat nesmu a jazdia po starej.
Nemci sa storcovali, ze oni ECTS nebudu, lebo maju LZB. Kapitulovali a koridory vybavia aj ECTS.
Svajciari vzali ECTS definitivne za svoje nove zab. zar. a hodlaju prekopat celu siet zeleznic na ECTS. MAlym sukromnym dopravcom ma financne pomoct stat pri dovybaveni vozidiel mobilnou castou ECTS.
O inych statoch zatial neviem, kazdopadne ECTS je zatial jediny system, co je ako-tak univerzalny v celej Europe a z toho dovodu sa presadzuje.
Apropos, prepravy cez pol Europy bez preprahu su realitou a vymyslat si svoje slovenske specifika nas odsunie uz uplne do pozicie bananovej republiky.
ECTS level 2 a GSM-R je aj v Cesku na programe namiesto povodneho zabezpecovaca.
Apropos, pozrite si stav pokrytia GSM-R v Rakusku, Nemecku, ba aj v Cesku a porovnajte so Slovenskom.... Takze rozsirenia ETCS level 2 sa pri tom nasom pokryti zatial neobavam. Na nasu skodu...
Som za modernizaciu zeleznice, ale nie sposobom, ako sa to pristipkarsky to robime. So samymi vynimkami, takpovediac na kolene. Radsej menej, ale poriadne a do dosledkov. Nie len naoko.
Ber to tak, že ETCS, lebo sme členmi EÚ, lebo je to podmienka čerpania eurofondov na koridory, lebo sme príliš malá a nesebavedomá krajina na to, aby sme si tu podmienky diktovali my, lebo čím sa podarí väčšia investícia, tým môže byť pre niekoho väčšia provízia, lebo..
Nemá to zmysel ďalej rozvíjať, prosto ber to ako fakt. Väčšina z nás z toho nadšených nie je, ale.. rob si a nenechaj si zobrať radosť z toho, že sa vozíš na mašinke, na ostatné sa vykašli. Neovplyvníš to.
Čakal som na zrýchlený, kým uvolní prvý vzdiaľovací oddiel. Tak to môže byť?
Janko, neberte to nijak osobne. Ja som tu chcel dnes vychváliť 361-ku, nie vyhaniť 757-čku. Verím, že váš udatný žoskul dával zo seba maximum.
K tomu prebehovaniu substrátu.. minule (v piatok 10.1.) som mal 7838, čakal som vo Vrútkach kvôli výluke na protiidúci 601. Stál tam už 1842, vyhlásili 602. Obsah osobáčiku sa mi rozliezol do uvedených vlakov a napokon, keď už som bol vyľudnený, ma pustili z Vrútok až do Žiliny ako prvého, pred oboma vlakmi vyššej kvality. Chudáci neboráci.
http://poloha.vlaku.sk/vlak/606/
Vsak ono na tom nie je nic zle ani nepochopiteľné, 757 nedokáže so 4 vozmi medzi Vrútkami a Žilinou driapat tak ako 361 s deviatimi. Neberte to ako ponos, ale iba ako konštatovanie, ze 606 dnes hladkú jazdu nemala.