361
Diskusia o novovznikajúcej rade HDV.
Ide o komplexnú rekonštrukciu vozidiel 162 a 163 ZSSK v spoločnosti ŽOS Vrútky a.s. V novembri 2009 sa začalo pracovať na prototypovej rekonštrukcií - 361.001 - ako základ pre rekonštrukciu bol vybratý košický peršing 163.053, ktorého elektronika bola v priebehu roku 2009 sčasti použitá pri oprave požiarom poškodenej 362.006, z ktorej vznikol z hľadiska výkonovej aj riadiacej elektroniky určitý medzistupeň vývoja medzi HDV 362/363 a 361.
Z pôvodných HDV 162 a 163 ostane zachovaná len skriňa a upravené podvozky vrátane trakčných motorov.
Hlavnou výhodou, okrem predĺženia životnosti, je rekonštrukcia jednosystémového HDV pre jednosmernú napájaciu sústavu 3kV na vozidlo dvojsystémové - 3kV js. / 25kV, 50 Hz.
Elefanty, ktoré sa po koridore flákajú 80tkou kôli úžasným jazdným dobám (dávno po výlukách) využívané na vozbu osobných vlakov budú mať ETCS na dve veci..na zábavu rušňovodiča a na onen exrement.
361, naše najmodernejšie rušne, ktoré vozia rýchliky naprieč slovenskom, budú aj napriek konštrukčnej rýchlosti voziť vlaky len 120km/h. Veď prečo nie
Dobre si počul, za dažďa brúsi jak divá, ale sklzovka vie, čo s tým. Raz nahrám ten eqalizér, keď si každý trakčák obmedzuje výkon individuálne a na medzi adhézie a nijaké šklbania to nepozná. Dokonca, to čo uberie na jednom, pridá na ostatných, ktoré nebrúsia, aby výsledná ťažná sila bola konštantná. No ale aby sa tu zas nestrhlo obvyklé pindanie, že všetko slovenské je zlé a všetko zahraničné dobré, tak úprimne poviem, že vela vecí som na 361 závidel, čo 189 nemá. Napríklad hlavne to, že po zdvihnutí zberača (ono aj samotné univerzálne zberače) sa okamžite berie do výkonu, pričom 189 rozmýšla pol minúty. Zo Žiliny po Kralovany, kde boli sťahovačky každých 100 metrov sme mali vážne problémy. 361, aj 380 krásne odpočítava zadané metre súpravy, čo na 189 môžem len snívať bez PZB/LZB. Nehovorím o hygienickom kútiku. No toto všetko už nezmeníme, keďže je to hotový stroj. Dúfam ale, že moju ironickú poznámku si bral s humorom. Aj keď osobne neuznávam postoj, že čo máme tak čo s tým... Ak sa dá, treba to vylepšovať.
Tomáš: Herkules má výkon aký má, ale uznaj, že dokáže preniesť ťažnú silu na kolajnicu. Neviem ako 757, nikdy som natom nebol, ale išla by s 800 tonami 55kmh na Šrtbu sama? Neviem, rád by som skúsil.
http://www.prototypy.cz/?rada=T679.2
Napriek tomu sme sa rozhodli, že v domácich prevádzkových podmienkach nám postačí "nižšia trieda" mašín.
Ono aj ten Herkules, hovoríme že aký je nehorázne silný, no na to, že má až 140-ku a vyššiu adhéznu hmotnosť oproti 757, tých jeho 1600 kW trakčných.. čo ja viem.. podľa mňa toho bájneho mena hodný tiež celkom nie je.
K výkonu 361.. ono sa to rozbehne.. aj bastard 371 so svojími 3 MW sa rozbehne. Len..
362001 : myslíš že do toho niekto namontuje ETCS? Ona sa aj tých 160 rozkotúla,len bude asi až dole estakádou do Šenkvíc.
Pre elektrický 4-nápravový rušeň 163 s vmax 120 je tých 3480 kW vcelku tiež tak akurát, no 361.1 so svojími 3200 kW je na 160-ku jednoducho prislabá.
o 361 sa to povedať nedá. Prvky sú nezmyselne prehádzané po stanovišti, ked sa na ňu po dlhšom čase dostanem, musím si chvíľku zvykať na "koncepciu" pultu...komfort čo sa týka prievanu a hluku dokonale popísal kolega acella...
O (ne)zmyselnosti oboch projektov by sa dalo polemizovať donekonečna, ale stačí si porovnať spoľahlivosť 757/361, a spokojnosť rušňovodičov na týchto mašinkách.
peršing : mne išla 361.103 parádne ako guľa, ale je to tak ako tu bolo písané - záleží asi, akú majú tie mašiny náladu a tak...