361
Diskusia o novovznikajúcej rade HDV.
Ide o komplexnú rekonštrukciu vozidiel 162 a 163 ZSSK v spoločnosti ŽOS Vrútky a.s. V novembri 2009 sa začalo pracovať na prototypovej rekonštrukcií - 361.001 - ako základ pre rekonštrukciu bol vybratý košický peršing 163.053, ktorého elektronika bola v priebehu roku 2009 sčasti použitá pri oprave požiarom poškodenej 362.006, z ktorej vznikol z hľadiska výkonovej aj riadiacej elektroniky určitý medzistupeň vývoja medzi HDV 362/363 a 361.
Z pôvodných HDV 162 a 163 ostane zachovaná len skriňa a upravené podvozky vrátane trakčných motorov.
Hlavnou výhodou, okrem predĺženia životnosti, je rekonštrukcia jednosystémového HDV pre jednosmernú napájaciu sústavu 3kV na vozidlo dvojsystémové - 3kV js. / 25kV, 50 Hz.
zvýšenie výkonu: a) áno b) nie
zvýšenie spoľahlivosti a) áno b) nie
zvýšenie komfortu a) áno b) nie
...atď..
K potrebnosti 757.. jazdia, nuž ich asi treba. OK.. radšej jednotky, beriem.. k tým jednotkám by ale ZSSK neprišli tiež zadarmo. ďalšia vec.. čo naraz s toľkými upotrebiteľnými vozňami? Všetko spolu so 750 postaviť ku plotu, lebo zo dňa na deň chceme jednotky? Až raz nadíde deň, že tu budú samé jednotky a 757 sa stanú nadbytočné, stále sa dajú za nenulovú cenu predať Cargu, súkromným dopravcom.. rušeň bude vždy rušeň a svoj zmysel a uplatnenie, pokiaľ bude fungovať, si nájde. Podľa mňa 757 nebola úplne zlá a nezmyselná modernizácia. Pôvodne 75é by aj tak postupne stáli pri plote.
361 boli potrebné pre Bratislavu, lebo chce postupne nahradiť laminátky. Tu sa nedá to isté povedať? - keď sa nakúpia jednotky, načo bude toľko elektrických rušňov? Ale naopak, nedá sa tiež povedať, že 163 uplatnenie nemali, stačilo sa len popozerať k Bdteer po nejakých riadiacich vozoch a boli by aj s výhľadom potrebné.
Chceli sme za každú cenu dvojsystém? Prečo nebola snaha vymeniť 363 Cargo za 163 ZSSK? Cargo pre svoje 363 toho času robotu ani vyškolený personál nemalo. A táto výmena aj s doplatením by stála firmu oveľa menej ako polovicu ceny nového rušňa.
Ak sme chceli rekonštruovať, mohli Vrútky okopírovať 363, zmeniť prevod, staré komponenty nahradiť novými za ponechania pôvodnych vlastnosti. Ak sme chceli za každú cenu modernizáciu, bola tu Škodovka a ich koncept 363.5.
Vždy sa dá na veci pozerať tak ale aj onak.
Jazdné doby sú malované od oka. Na hrbatej (Trnava- Kúty) je zas presný opak ,ako pomaly tam mám ísť aby som všade nebol z náskokom s výnimkou Kuklov-Kúty ,či Trnava-Trnava predmestie. Trnava- Cífer tam vôbec aj nejaký vlak stihol tú jazdnú dobu? S vypinačkou za trnavou tiež asi soudruzi z NDR nerátali.
Miro79 : čo som počul 189 tiež zrovna nieje výhra za dažďa. A ked budem musieť odveziem to aj tých rozbitých ťapkách čo tam sú volne pohodené v depe.
Lenže to sa potom volá rekonštrukcia, nie modernizácia a Vrútky sa hrdia tým, že "modernizovali".
Preboha, však to všetko predsa dokázal aj ten peršing predtým.
Modernizácia má byť výrazným prínosom v zlepšení vlastností oproti pôvodnemu stroju. Aspoň tak ako to je u 750 versus 757.
U 361 je zopár nových veci skutočne dobrých, niektoré doležité parametre sa zlepšili minimálne, niektoré trakčné vlastnosti sa naopak ešte zhoršili, hluk dajme tomu dávam maličké plus, komfort stagnuje, ergonomia obsluhy mínus, spoľahlivosť mínus. Tak o čom?
Uvidíš sám. Niekto pri počítači našiel v TTP od km po km nejakú rýchlosť prerátal jazdnú dobu..
A keby ju aspoň prerátal správne.. má na to času, nepracuje v strese, ale aj tak spraví chybu.. a každú zmenu GVD tú istú chybu po ňom zopakujú; hlavne, že berú plat. Čítaj:
http://www.vlaky.net/online/diskusia/tema.asp?id=230312&kat=12&najdi=704332&n#704332
nejdem a ani nechcem spochybnovat co sa tu popisalo, len jedne postreh ked si uz spomenul ten Poprad - Svit: minuly tyzden som isiel rychlikom, 361.103, 120ku neviem kde dosiahol, ale bola a pomerne dlhy usek, a do Svitu sa este pekne vybehom citelne spomalovalo na 100vku . A aj cez Vydrnik bola asi pomala alebo co, takze za Vydrnikom do kopca sa rozbiehalo odhadom z nejakej 50ky 60ky a islo sa aj s rozbehom riadne svizne az po Poprad, aj na tom stupani okolo Ganoviec.
Osobne som bol velmi prijemne prekvapeny tym ako ta 103ka isla (z pohladu rusnovodica neviem, to nech zhodnotia ini) vzhladom na to co sa tu pisalo. Svizne rozjazdy, ziadne trhanie hadzanie supravou, hore kopcom sa islo tratovou rychlostou.
Este si spominam, za Svitom, myslim ze tam je hlasnica Mlynica, zhruba v tej urovni je tusim zo 100vky na 90, aj tam sa citelne spomalovalo, takze aj za Svitom do kopca to slo plnou tratovou.
Opakujem, nic tu napisane nechcem spochybnovat, len pisem svoje postrehy
Jednak preto, že od Púchova nie je autoblok, potom že tam stavajú ten koridor, potom preto, lebo je tam pre mňa málo orientačných bodov, furt len všade rovnaká kukurica a ja za frasa neviem, kde som.. ale hlavne preto, že to je trať neskutočne ubíjajúca a nudná. Ísť bez zmeny 120 po úplnej rovine, sledujúc koľajnice zbiehajúce sa kdesi na horizonte, to človeka vyčerpáva; keď je unavený, možno ešte viac.
Tu na severe som doma, tu to od detstva poznám, tu je to živé, tu sa cítim dobre.
01058: tá tuším nejak na jeseň začala blbnúť a odvtedy tuším stále blbne na to isté, nie?