361
Diskusia o novovznikajúcej rade HDV.
Ide o komplexnú rekonštrukciu vozidiel 162 a 163 ZSSK v spoločnosti ŽOS Vrútky a.s. V novembri 2009 sa začalo pracovať na prototypovej rekonštrukcií - 361.001 - ako základ pre rekonštrukciu bol vybratý košický peršing 163.053, ktorého elektronika bola v priebehu roku 2009 sčasti použitá pri oprave požiarom poškodenej 362.006, z ktorej vznikol z hľadiska výkonovej aj riadiacej elektroniky určitý medzistupeň vývoja medzi HDV 362/363 a 361.
Z pôvodných HDV 162 a 163 ostane zachovaná len skriňa a upravené podvozky vrátane trakčných motorov.
Hlavnou výhodou, okrem predĺženia životnosti, je rekonštrukcia jednosystémového HDV pre jednosmernú napájaciu sústavu 3kV na vozidlo dvojsystémové - 3kV js. / 25kV, 50 Hz.
Ale, nemyslím si, že by sme hľadali vinníka v zlých vodách. Je možné, že niekto s ňou manipuloval ako sa nemá, ale....prečo tam krucinál nemôže byť normálny otočný prepínač zberačov, ako na x6x?? Načo sú hlúposti, ako predvolenie zberača, a zdvih zberača? Odpoviem si sám, na nič, ale zložitejšie to asi vyzerá lepšie. Skús si tú páčku chytiť, sama o sebe na mňa pôsobí ako s papiera, keby to bolo aspoň nejak inak urobené, nepoviem, no ale...
Inak musím tu súhlasiť s komentárom k nedávnej fotke 361.102 na Štrbe - "aj táto 361.102 so svojou sklzovkou stojí za "..... 9 vozov, a nedalo sa ju prehovoriť na viac ako 400A...rozjazd samotný katastrofa. Akonáhle mrholiť prestalo, dalo sa jej nakladať slušne, ale len čo sa zjavilo pár kvapiek - brúsenie, šklbanie...
acella : normálne si "zabil" ako si tu vymenoval všetky tie klady 361čky...ale to aj tak nikto nechce vidieť. Proste sú dokonalé
Chalani, neviem, ale mam pocit ze ohladom tej packy ovladania zberacov hladate vinnika v zlych vodach. Ako tak pozeram na vedlajsiu packu ovladania hlavneho vypinaca, je na nej evidentne vidno jeden odborny zasah (a tazko pochybovat ze rovnaky odborny zasah neurobila obsluha aj s packou zberacov). Proste nejaky expert tou packou skusal otacat ako klasicky otocny prepinac, a ako vidim ten kvalitne zohnuty vrch packy a domyslim si aku silu na to bolo treba vyvinut, tak tie packy su podla mna az predimenzovane co sa tyka odolnosti, kedze teoreticky odolnost voci hentakemu zvrtnutiu nemusia mat vpodstate ziadnu kedze na take tocenie nie su urcene.
Proste myslim si ze 2-3x tym skusali nasilu otacat a potom sa tazko cudovat ked to Tomasovi ostane v ruke hoci to on obsluhuje tak ako ma...
No to veru ja som krajšie ešte nevidel!!! A to som dosť už toho videl.
Oki, treba si zvyknúť na tie čapaté pluhy, škuľavé svetlá, hnusný náter, ale odmysliac toto pozlátko, morozmrdík je stroj čarovný. Má stále svoju neprekonateľnú peršingovitú charizmu.
cernovec: Termín karoséria je síce spätý viac s automobilmi, autobusmi, ale nemyslím, že tento výraz nemožno použiť pre iné dopravné prostriedky.
Skriňu beriem, ale rušne nie sú predsa len skriňové.. žehlička je trebárs v kapotovom vyhotovení. Tam poviem, že má peknú kapotu, keď sa mi páči mašina ako celok? Kapota je na aute súčasť väčšieho celku - karosérie. Takže logicky skriňa/kapota je len akýsi podčlen karosérie vybudovaný na ráme. Nuž a mne sa páči bundáš celý aj s tým rozkošne hranatým rámom.