361
Diskusia o novovznikajúcej rade HDV.
Ide o komplexnú rekonštrukciu vozidiel 162 a 163 ZSSK v spoločnosti ŽOS Vrútky a.s. V novembri 2009 sa začalo pracovať na prototypovej rekonštrukcií - 361.001 - ako základ pre rekonštrukciu bol vybratý košický peršing 163.053, ktorého elektronika bola v priebehu roku 2009 sčasti použitá pri oprave požiarom poškodenej 362.006, z ktorej vznikol z hľadiska výkonovej aj riadiacej elektroniky určitý medzistupeň vývoja medzi HDV 362/363 a 361.
Z pôvodných HDV 162 a 163 ostane zachovaná len skriňa a upravené podvozky vrátane trakčných motorov.
Hlavnou výhodou, okrem predĺženia životnosti, je rekonštrukcia jednosystémového HDV pre jednosmernú napájaciu sústavu 3kV na vozidlo dvojsystémové - 3kV js. / 25kV, 50 Hz.
Ak nerátam tie "neoficiálne" jazdy, len raz som mal tú česť v daždi sám so 151-kou ťahať dolu brehom z Čadce do Žiliny osobný.. Hoc som meškal, nech som robil, čo robil, medzi zástavkami som 120 nedal.. Kedykoľvek som sa pokúsil o prechod.. ozvalo sa Hoouuuuuííííííííííííí a hotovo! Licitovali sme.. ja hore, mašina dolu.. Ale tak na stranu druhu, u 151-tiek je to "ospravedlniteľné", keďže majú KTM-ky. Až na tie špálky mi jednoznačne prídu ako veľmi schopné a nadupané rušne. Neviem, Ty ich lepšie poznáš.. ale páčilo sa mi to viac ako naše 350.
361 sú dnes už výrazne lepšie ako boli v začiatkoch a dúfam, že keď na tom pôjdeš Ty, budú ešte lepšie.
Kašlime sa tu už ale na to, zbytočná debata.. minule ma náš novoveský kamarát strojmaster sprdol, nuž patrilo by konečne dajaké novoročné posedenie zorganizovať.. tam podebatíme viac.
A pripijeme trebárs aj na morozmrdy, nech už len čo najlepšie jazdia..
Viem, čo sa mi snažíš vysvetliť, no pozri, objektívne 362/3 má oproti 361 značne navrch, čo do ťahu v zhoršených adhezných podmienkach, o tom je zbytočne polemizovať. Dnes s tými 13 vozami po Okoličné ledva 40 až potom sa začala rozbiehať.. to som už tam zažil niekoľkokrát s 361 a ani raz s inou. Leda ešte 362.010. A keď ju spomínam, pýtam sa veľmi konkrétne, desiatka je od ostatných 362 o čo horšia? No jedine a práve o to "slovenské", čo majú tiež aj 361-ky. Takže určité spojivo tu je.. či už z jednej alebo druhej strany. Nepoprieš.
K tým jazdám, kedy 361 nesklzuje a hore kopcom.. nerozoberajme to.. z úcty ku kolegom, ktorí si "vedia pomôcť". Pomáhajú si.. Ja som si vtedy tiež raz s 361 pomohol a ťahala ako divá no povedal som si.. nikdy. Načo? Dokazovať, že to ide? Komu? A keď mi na to prídu, komu to našijú?
K tej debate s Milanom.. My dvaja sa, myslím, celkom dobre poznáme a berieme túto debatu s nadhľadom. Ale aj napriek tomu určitý názorový odchyl tu u nás badať je, už len pre to, že on sa na vec pozerá ako ekonóm, poskytovateľ služby zákazníkovi a ja ako obsluha, technik..Ja poviem - nech sa ľudia tlačia.. pre mňa zamňa.. radšej o dva vozy menej.
Milan povie - nech sa rušňovodič s mašinou trápi a používa donucovacie prostriedky aké chce, nech si ťahá svoju normu a ľudia nech majú komfort. Teda je tu konflikt.
OK, ale;
objektívny fakt je, že ten rušeň v tomto období svoju normu neuvezie.. čo s tým?
Skúšať, či to predsa len nejak nevydá?
Skracovať vlaky, nech sa ľudia tlačia?
Opraviť a vyladiť rušne zo dňa na deň? Keď sa to k plnej spokojnosti nedarí pol roka?
A čo tak jedno univerzálne riešenie: Nenasadzovať v týchto týždňoch 361 na tie najťažšie rýchliky. Však kua, koľko výkonov robia esá len po Žilinu, teraz už tuším aj do B.Bystrice.. No prečo nemôžu aspoň teraz dávať morozmrdy tam a na kopec poriadne rušne..? Prejdu najhoršie dni.. môžu tu zas do jesene behať, môžu ich do ďalšej zimy ladiť a zlepšovať.. ale nie teraz.. experimentovať. To je toľko?
PS: Si skúsený rušňovodič, určite sám dobre vieš o X-Y-Z vplývajúcich faktoroch.. že ak idú dva vlaky 20 minút po sebe.. môžu mať diametrálne odlišné podmienky.. jeden temer uviazne a ten 20 minút pred/po ňom vybehne hravo. Tu už snežiť prestalo. Nemôžme porovnávať preto 611 so 609 atď.. Ak by so 609 šla normálne nastavená klasika, trúfnem si povedať, že na Petrovskej by to v rovnakej chumelici menej ako na 60-70 nekleslo. Toto šlo 30. Neriešme iné vlaky ani iných rušňovodičov s inými technikami jazdy.
K tej včerajšej 609. Mal 12 vozov,s toho 3 ruske. ŠIel za nakladným,a u predzvesti mal Stoj.Lenže zastal trochu skôr,takže ten ťažký koniec mal komplet v protioblúkoch.
Od kolegov z Carga mám info, že včera s postrkovým esom vyťahovali uviaznutého morozmrda spod Štrby na 609.. iba do stanice; dolu brehom už šiel samozrejme bezvadne sám. Škoda tu o všetkom, čo sa udeje, písať.
---------------------
A škoda vôbec každého ďalšieho slova, ak to má byť zlé pochopené, nech tu potom radšej napíše žehlička56 dačo zo života..
K tým normám: Nie, nie, a ešte raz nie. Dnes ich dočasne znížime, potom ich definitívne ponecháme nízko, však nech sa ľudia tlačia. A to že zrovna dnes jeden vlak v jednom úseku nebol natrieskaný to neznamená, že tam stačí stále menej vozňov. Koľko? 12? 10? Či len 5?
P.S. R 609 je najviac obsadený vlak zo všetkých R 6xx.
Každopádne lepšie by urobili, ak by miesto vymýšľanie teplej vody otrocky okopčili pôvodnu ČKĎácku reguláciu vrátane všetkých priebehov - píl, rámp, závislostí a signálov, a napálili ju na súdobé procesory. Vrátane 300 A prúdového minima, nepokazili by toho toľko. Predlohy nám tu 25 rokov úspešne behajú.
Takže tu nejde len o tú samotnú sklzovku ako o to, do čoho a ako zasahuje, ale však.. načo dávať rozumy a písať tu dačo..
Áno, znížiť aspoň prechodne, teraz v zime normy. To je jediné realistické riešenie.
Ak už nemáme ten čarovný prútik, šibnutím ktorého sa na želanie premení morozmrd späť na peršing.
PS: Tá 609-ina zas nebola až tak plná, žeby sa ľudia tlačili.
Dnes morozmrd päťka s 13 vozovou 609-kou síce vyšla na kopec sama, ale rýchlosťou fantastických dačo vyše 30 km/h.. húsenicová jazda celú cestu.
Sneží nám tu celkom slušne, na Štrbe už bude zo 15-20 čísel.. ale stále ešte sú vrútocké moroše ušetrené od stavu, keď sú koľajnice utopené v žliabkoch, do ktorých sa im pod kolesá zosypáva z oboch strán sneh.
Nebolo by od veci prehodnotiť prípadné zníženie noriem? Načo je dobre takto trápiť tie úbohé rušne aj ľudí?
No čo, som už optimista.. snežiť bude aj tak len pár dní do roka, to dajak vydržíme. Keď sa nám to globálne oteplenie poponáhľa, môže to byť v budúcnosti ešte celkom fajn.
Navyše aspoň sa už toľko nekazia.