361
Diskusia o novovznikajúcej rade HDV.
Ide o komplexnú rekonštrukciu vozidiel 162 a 163 ZSSK v spoločnosti ŽOS Vrútky a.s. V novembri 2009 sa začalo pracovať na prototypovej rekonštrukcií - 361.001 - ako základ pre rekonštrukciu bol vybratý košický peršing 163.053, ktorého elektronika bola v priebehu roku 2009 sčasti použitá pri oprave požiarom poškodenej 362.006, z ktorej vznikol z hľadiska výkonovej aj riadiacej elektroniky určitý medzistupeň vývoja medzi HDV 362/363 a 361.
Z pôvodných HDV 162 a 163 ostane zachovaná len skriňa a upravené podvozky vrátane trakčných motorov.
Hlavnou výhodou, okrem predĺženia životnosti, je rekonštrukcia jednosystémového HDV pre jednosmernú napájaciu sústavu 3kV na vozidlo dvojsystémové - 3kV js. / 25kV, 50 Hz.
- za to ze sa tym nepodarkom v podstate nic pol roka nerobi (neake iskricky nadeje sa zaiskrili uz) si moze ZSSK sama.
-urcite si moze ZSSK sama aj za technologicku zaostalost
-aj za to ze sa testuje s testujucimi to pokakali zastupcovia ZSSK uz pri podpise zmluvy
Preto ak s tym ztriedacom/menicom zamava obycajne cerpadlo, co s nim urobi klima, dobijac a zvysok ovladacieho system vozna. Co ja viem, tych striedacov/menicov je asi 10 verzii, a to viem dost malo :)
Robo: Ano, dany pripad ide ruka v ruke dodavatel/odberatel. Pisal som tu o cosi skor, ze s 381 sa cvicilo s nakladnymi voznami poprad/mikulas pekne dlho,aby sa zistili moznosti loko. S 361 sa vozilo na rovinkach . Ano, niekto tu bude oponovat, ze " ale".
Pridam vlastnu skusenost.Po prechode Svitu nam na 604 v piatok plnej padla motorova skupina (nastastie to bola 363.xxx), vdaka nabratej rychlosti sme " doficali" bez piesku za brusenia,snezenia a prsania az do Strby a to 9km/h " rychlostou" ...ale dosli. Chytenych 15 minut , dole brehom ta skupina pri nizsom pomerovom isla v pohode. Do Ziliny sme doviezli 15 minut so zapisom "neschopna na jednej motorovej skupine" . A cuduj sa, mlady to dotiahol do BA s 0min. Musim doplnit , ze pri preberani v KE to iste tvrdil odovzdavajuci. Po vyjazde z KE to spravila 2x, ale slo to nahodit s oboma skupinami.
Preto, je tazko porovnavat nieco na malych prevyseniach za skoro idealnych podmiennok, ako v dorazovych podmienkach . Je jasne, ze je to zariadenie, ktore ma sluzit aspon casti tomu, na co je urcene. Ale nikto z nas si nekupi auto s 300 konovym motorom len preto, aby sa s nim dalo jazdit po rovnych cestach, a pri prejazde kopcom to ledva slo resp. vdaka esp a eds nevyslo nikam....
Zopakujem, prvotna myslienka 361 je fajn, aj ked ako pisal 362.001 su veci, ktore nemaju svoju logiku z prevadzky (a to by som odporucal zajst do niektoreho WRRmeer a opytat sa obsluhy, co povedia na rozmiestnenie kuchyne). A ten restaurak je tiez product tychto dvoch firiem.
Preto verdict je taky, ze osobne to odsudzujem, lebo ak by sa urobila prva seria, odladila pocas zimy resp. dazda na rampe a s vychytavkami poslala do prevadzky, je to ine ako srat ludi, ktori su uz dost nasrati z toho, ze to robi hoc-co, len nejazdi.
Pretoze ruka ruku umyva a na Slovensku je kazdy kazdemu kamarat.
A sme nesmierne tolerantny narod voci svojim vlastnym skodcom.
(od hlavy statu po posledneho povalaca.)
zabehni do voznoveho depa, a opytaj sa ich na menice vo voznoch. Su tak makke, ze ... ale to nestoji za rec. Preto maju problem v tych voznoch klimatizacie, atd....
A ked som sa pytal, ze ci to bol napad robit start vozna z externeho napajania (pri priebeznom 3000V ), ked padne dole pod iste napatetie z baterii, tak sa na mna vsetci prekvapene pozerali. Ked sa vozen vybije, a baterky klesnu pod iste napatie, vozen nezapnes. A to piseme rok 2012, nehovoriac o inych vychytavkach. A totalne som siel do kolien, ked sme mali akciu v partyvozni (WGmeer) ,kde sa rata z vyssim odberom skrz svetiel a audiosustavy. Po nabehnuti vodneho cerpadla v kuchyni mi kleslo napajanie 230V v zasuvkach pod 110, tj na istu chvilu zdochli v tom vozni vsetky zasuvky aj so zvukom, aj svetlami, projekciou. Tak pre dobro sa nepouzivala voda .... Je to tiez produkt isteho zufalca z Dubnice nad V. (tu sa ospravedlnujem, ja som spomenul v skorsom prispevku Pov. Bystricu :( ) . To akoze neriesim trapny zvuk a svetla v tom vozni, a po zhliadnuti na fakt.za montaz ma skoro piclo....
Takze suma sumarum, vo Vrutkach a Dubnici su mimo, ale absolutne.... A som presvedceny, ze Dubnicania mozu mat fasa napady, ale realizacia a praca danych komponentov pod zatazou je nestabilna. Jak vozne, tak Morozmrd . Vozari sa trapia pekne dlho,a terazky pripadlo bremeno aj do depa