361
Diskusia o novovznikajúcej rade HDV.
Ide o komplexnú rekonštrukciu vozidiel 162 a 163 ZSSK v spoločnosti ŽOS Vrútky a.s. V novembri 2009 sa začalo pracovať na prototypovej rekonštrukcií - 361.001 - ako základ pre rekonštrukciu bol vybratý košický peršing 163.053, ktorého elektronika bola v priebehu roku 2009 sčasti použitá pri oprave požiarom poškodenej 362.006, z ktorej vznikol z hľadiska výkonovej aj riadiacej elektroniky určitý medzistupeň vývoja medzi HDV 362/363 a 361.
Z pôvodných HDV 162 a 163 ostane zachovaná len skriňa a upravené podvozky vrátane trakčných motorov.
Hlavnou výhodou, okrem predĺženia životnosti, je rekonštrukcia jednosystémového HDV pre jednosmernú napájaciu sústavu 3kV na vozidlo dvojsystémové - 3kV js. / 25kV, 50 Hz.
Poviem to rovno, tá EDB-čka na inak vydarenej 131 mi leží v žalúdku, no morozmrd s dubnickou výzbrojou vyšperkovaný HMH-ckou reguláciou mi (až na tú skriňu a podvozky) leží v žalúdku celý.
Hej, hej, morozmrdom v šturci sa mimoriadne darí.. vôbec nesklzujú, netrhajú, vždy, od samého rána až do večera priebežne spoľahlivo dosahujú požadovanú polohu.. radosť tam na ne pozerať..
Nulkám se v Praze taky říkalo Potkan, později dodaným E 499.2 pak Krysa či Dvojka. Gorila, Fén, Banán apod. jsou přezdívky podstatně mladší a já bych je do huby nevzal .
Co se týče překladu z té knížky o střídavých motorech, tak ten text je zestručněný až tak, že je na úkor správnosti. Derivační motor při střídavém napájení nefunguje (s výjimkou motorů Schrage či Winter-Eichberg, které ale mají k normálním derivačním motorům dost daleko), sériový motor sice funguje, ale jak bylo uvedeno, frekvence mu moc dobře nedělá. Taky bych řekl, že ty "negativní účinky" jdou s první mocninou frekvence, ne s druhou, ale nechce se mi o tom teď večer nějak hlouběji přemýšlet. Ti Francouzi opravdu zkoušeli různá harakiri, stačí si vyseznamit třeba BBB 20001, CC 14000, CC 14100 nebo CC 1100. Nicméně v těch 50. letech to na statické měniče ještě nedozrálo.
Peter140: testujú svoj nový SW v šturci v žilinskom depe
Doufejme, že ten šturc nevyvalí ...
" ...ušňom prezývaným "Peršing" alebo tiež "Eso"..."
http://www.vlaky.net/zeleznice/spravy/003164-Posledny-modrozlty-mohykan/
Mimochodom, aj v Maďarsku prešli na trati 1 (MÁV) z rakúskeho napäťového systému na terajší 25 kV, 50 Hz, okolo roku 1970.