Dopravné správy

Nehody a mimoriadnosti na tratiach ŽSR za 26. týždeň

Počas uplynulého týždňa došlo na tratiach Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) k jednej zrážke civilnej osoby s vlakom. Žiaľ, išlo o smrteľnú zrážku. Došlo k nej v úseku Trnava – Šelpice, kde osobný vlak usmrtil na priecestí muža. Doprava bola v tomto úseku prerušená 2 hodiny, zmeškané boli 3 vlaky osobnej dopravy.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Problém tendru na modernizaci trati Brno - Přerov

Správa železniční dopravní cesty vyloučila z mnohamilionových tendrů na projekční práce na modernizaci trati Brno - Přerov sdružení českého Centra pro efektivní dopravu (Cedop) a francouzské společnosti Egis Rail. Vyloučení uchazeče, kterého dříve vybrala jako favorita, správa železnic odůvodňuje tím, že francouzským inženýrům zrušila Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě oprávnění pracovat v Česku.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Ako zvýšiť efektívnosť ZSSK a ŽSR?

Slovenské vlaky sú oproti českým nákladnejšie, potrebujú viac štátnych dotácií, no napriek tomu sú medzi cestujúcimi menej populárne. To TREND.sk ukázal na 10 grafoch, ktorých autormi sú bývalý šéf železničnej sekcie na ministerstve dopravy Jiří Kubáček a Útvar hodnoty za peniaze na ministerstve dopravy.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

SŽDC se soudí s TSS o penále za drezíny

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) vstoupila do právního sporu s Traťovou strojní společností. Důvodem jsou minulé smlouvy na modernizaci drezín, které strojírna dodala dle železničářů se zpožděním nebo vůbec. V několika sporech jde o desítky milionů na penále

Celou zprávu najdete na této stránce.

Šaľa patrí k priekopníkom elektromobility

Obyvatelia Šale môžu od včerajška [1.7.2017] využívať nový elektrobus spoločnosti Arriva. Počas prvých troch dní, teda v piatok a počas víkendu, ním môžu cestovať zadarmo. Pilotnú jazdu moderným prostriedkom mestskej autobusovej dopravy absolvovali primátor mesta Šaľa Jozef Belický a zástupcovia spoločnosti Arriva, ktorá mestskú dopravu v Šali zabezpečuje. Mesto Šaľa patrí k priekopníkom elektromobility na Slovensku. Už v roku 2015 vybavilo dvoma elektromobilmi mestskú políciu.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Začala modernizace rychlovlaků ČD pendolino

České dráhy a jejich dceřiná společnost DPOV v červnu zahájily projekt modernizace interiéru rychlovlaků pendolino. Během příštích měsíců projde všech sedm jednotek omlazovací kúrou. Kvůli modernizaci pendolin nahradí od příštího týdne dopravce dva páry spojů SC Pendolino expresy kvality InterCity.

České dráhy by chtěly první renovovanou jednotku oficiálně představit na konci září na Národním dni železnice v Bohumíně.

Další podrobnosti k probíhající modernizaci interiéru rychlovlaků pendolino a zajištění dopravy mezi Prahou a Ostravou naleznete v přiložené tiskové zprávě
.

Ďalšia tragická nehoda na železničnom priecestí

Zbytočná tragédia stála život mladého muža. Dnes (30. júna) krátko po polnoci, o 00,42 hod. sa v úseku medzi Prešovom a Drienovskou Novou Vsou na železničnom priecestí v km 13,222 stala ďalšia tragická nehoda. Vodič (1995) osobného auta Kia Ceed s prešovskou ŠPZ, v ktorom sa okrem neho viezli ďalší traja muži, podľa doterajších zistení nerešpektoval výstražnú svetelnú a zvukovú signalizáciu, nepochopiteľne obišiel závory a vošiel na železničné priecestie v čase, keď prichádzal nákladný vlak.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Zítra začne výluka na Negrelliho viduktu

Rádi bychom vaším prostřednictvím připomněli cestující veřejnosti, že dnes má poslední příležitost projet se po unikátním historickém Negrelliho viaduktu v Praze. V noci z pondělí na úterý bude kvůli opravě mostu provoz na přibližně dva roky přerušen. Oprava mostu od úterý 4. srpna 2017 změní jízdní řády na dvou tratích.

Trať č. 090 Praha – Kralupy nad Vltavou – Ústí nad Labem – Děčín

-        Rychlíky Praha – Děčín pojedou z / do Masarykova nádraží odklonem přes stanici Praha Holešovice (metro C a tram), odjezdy vlaků z Masarykova nádraží budou o 5 minut dříve, podobně také příjezdy vlaků budou o několik minut posunuté;

-        Osobní vlaky Praha – Kralupy nad Vltavou – Ústí nad Labem pojedou z / do Masarykova nádraží odklonem přes stanici Praha Holešovice (metro C a tram), vlaky nezastaví na zastávce Praha Holešovice zastávka, odjezdy a příjezdy vlaků z Masarykova nádraží jsou o několik minut posunuté;      

-        Spěšné vlaky 1650 / 1651 z / do Loun jedou do / ze stanice Praha Holešovice (metro C a tram)

Trať č. 120 Praha – Kladno – Rakovník

-        Rychlíky, spěšné a osobní vlaky jsou ukončeny / začínají buď ve stanici Praha Bubny Vltavská (metro C, tram) nebo ve stanici Praha Dejvice (metro A, tram);

-        Osobní vlaky směr Středokluky začínají a končí svou jízdu ve stanici Praha Dejvice (metro A, tram).

U několika málo spojů na trati č. 090 i 120 jsou další odlišná opatření.

Bližší podrobnosti o výlukových opatřeních a výlukové jízdní řády cestující najdou na vývěskách železničních stanic nebo na webových stránkách ČD (www.cd.cz).  

Negrelliho viadukt spojující Karlín a Bubny je druhým nejstarším stojícím mostem v Praze. Byl postaven v letech 1846 až 1849 pro Severní státní dráhu z Prahy do Drážďan. Do provozu byl uveden 1. června 1850. Prakticky v nepřetržitém provozu je tak už téměř 170 let. Most má délku 1110 metrů a do roku 1910 byl nejdelším mostem v Evropě. Negrelliho viadukt je dnes významná stavební a technická památka.

Predĺženie linky 6 do Petržalky sa odkladá

Pôvodne avizované predĺženie električkovej linky 6 do Petržalky od 3.7.2017, na ktoré už boli spracované cestovné poriadky, sa odkladá na neurčito. Linka 6 tak bude od júla naďalej premávať v doterajšej trase Karlova Ves - Šafárikovo námestie.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

RegioJet nabídne přímé spojení Opavy a Prahy

Od zimy spojí Opavu a Prahu nové přímé vlaky. Po Českých drahách, jejichž první bezpřestupový rychlík vyjel na tuto trasu v červnu 2015, tutéž službu nabídne RegioJet. Jezdit bude ve čtyři hodiny ráno z Opavy a před čtvrtou odpoledne zpátky z Prahy.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Prešov opravuje niky zastávok MHD

V Prešove opravia niektoré niky pri zastávkach mestskej hromadnej dopravy (MHD) na Sídlisku Šváby a na Budovateľskej ulici. Cestujúci musia počítať s tým, že dočasne tieto zastávky budú presunuté zhuba o 20 metrov ďalej. Rekonštrukčné práce budú trvať šesť až osem týždňov.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

EK schválila dopravní projekty ČR za 7 miliard Kč

Evropská komise podpořila financování dalších 16 projektů za celkem sedm miliard korun. Peníze z kohezního fondu CEF půjdou například na spolufinancování modernizace železniční trati z Prahy do Lysé nad Labem, optimalizaci trati z Lanžhotu na hranice se Slovenskem, nebo na přestavbu železniční stanice v Čelákovicích.

Celou zprávu najdete na této stránce.

RegioJet vstúpi do IDS BSK v lete budúceho roka

Bratislavský samosprávny kraj v závere júna 2017 schválil zapojenie dopravcu RegioJet do Integrovaného dopravného systému Bratislavského kraja (IDS BK). Pre cestujúcich to bude znamenať, že jednotné cestovné lístky IDS BK bude možné využívať aj na železničnej trati medzi stanicami Bratislava-Hlavná stanica a Kvetoslavov.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Podchody v žst. Ústí n.O. vyzdobí studenti grafiky

Podchody na vlakovém nádraží v Ústí nad Orlicí budou mít výtvarnou výzdobu. Studenti tamní umělecko-průmyslové školy vymalují první části symbolickými i figurálními motivy. Půjde o první etapu, projekt potrvá asi tři roky.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nezmyselné súbežné autobusové a vlakové spoje

Verejná doprava má byť alternatívou pre upchaté cesty. Lenže záujem o ňu dlhodobo klesá, aj keď verejné výdavky na ňu rastú. Jedným z dôvodov je nezmyselná prevádzka súbežných autobusových a vlakových spojov.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Škoda Electric dodá elektrické pohony pro Sibiř

Plzeňská Škoda Electric a ruská společnost Sibelektroprivod, obě ze skupiny Škoda Transportation, dodají elektrické pohony pro obří důlní vozidla běloruské automobilky Belaz. Výsledkem spolupráce budou vozidla o nosnosti 90 tun, která poslouží v povrchových uhelných, rudných a diamantových dolech zejména v sibiřské části Ruska.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Bratislava kúpi aj elektrobusy

V koncepcii obnovy vozového parku mestskej hromadnej dopravy v hlavnom meste SR Bratislave rátajú aj s nákupom iných ako naftových vozidiel. Uviedol Marek Papajčík z tlačového oddelenia bratislavského magistrátu. „Nákup autobusov je však najmä otázka technických možností a cenových relácií,“ doplnil.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Oslava prázdnin ve „věžáku“ Českých drah

U příležitosti začínajících prázdnin vypraví České dráhy ve čtvrtek 6. července historický motoráček „věžák“ mezi Šumperkem a Velkými Losinami. Zájemce doveze například na losinský zámek, do ruční papírny nebo za krásami přírody Jeseníků. „Věžák“ je pozoruhodný umístěním kabiny strojvedoucího na střeše a také lodním telefonem, kterým strojvedoucí komunikuje s průvodčím.

Více informací v přiložené tiskové zprávě.

Zmena označenia zastávok DPB

Od pondelka 3. júla 2017 budú doplnené ďalšie komerčné názvy k doterajším názvom zastávok:

Vysoká (linky 1, 5, 7, 8) - nový názov „Vysoká, Tchibo Outlet“
Galvaniho (linky 61, 63, 65, 96, N61) - nový názov „Galvaniho, ubytovňa Prima“

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Ukrajinská železnice propaguje sex ve svých vlacích

Ukrajinské státní dráhy Ukrzaliznytsia vzbudily pozdvižení článkem ve svém firemním časopise, kde cestujícím radí, jak provozovat sex ve vlacích. Ujišťují, že milování ve vlaku je naprosto legální a nabízejí i extra služby. Text zaujal ukrajinská média i uživatele sociálních sítí.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Redakce VLAKY.NET se ptá: Proč naši novináři stále častěji přepisují azbuku "po anglicku", když čeština má transkripci svou vlastní?