Dopravné správy

Jak se rodí tramvaje mazací a protinámrazové

Práce lidí z pražských opraven tramvají je pro cestující často nepostřehnutelná. Ale jsou výjimky: z údržbové mazací tramvaje se za necelý rok provozu stal fenomén sociálních sítí, lidé se s ní fotí. Nyní technici sestavili novinku. Po Praze začnou jezdit dvě speciální soupravy ochraňující troleje před námrazou.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Záujem o cestovanie vlakom na sviatky narastá

Záujem o cestovanie vlakom na vianočné sviatky za rodinami či blízkymi narastá. Už tradične sa ľudia presúvajú zo západného Slovenska na východ či stred krajiny a po Vianociach zase opačne.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Ťok chce kvůli dopravním stavbám změnu ústavy

Stavby ve veřejném zájmu by měly být stanovené vlastním zákonem, zvažuje ministerstvo dopravy. Projednání ve sněmovně by tak mělo z části nahradit nynější proces přípravy staveb a zdlouhavé přípravy urychlit.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Košické električkové trate čaká ďalšia rekonštrukcia

Električkové trate v Košiciach prejdú ďalšou etapou rekonštrukcie. Mestské zastupiteľstvo (MsZ) v pondelok (14.12.) schválilo za týmto účelom žiadosť o nenávratný finančný príspevok v rámci Operačného programu Integrovaná infraštruktúra v programovom období 2014 – 2020

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Jančura dál dobývá Slovensko

Společnost RegioJet, která patří do skupiny Student Agency Radima Jančury, chce na Slovensku vytvořit síť autobusových linek. Na jakých trasách začne linky příští rok provozovat, mají rozhodnout cestující, uvedl [...] v tiskové zprávě Jančura. Podobně už hlasovali cestující v Česku.

Celou zprávu najdete na této stránce.

 

Dopravný terminál v Trenčíne dostal zelenú

Výstavba nového dopravného terminálu s obchodným centrom v Trenčíne dostala zelenú.
Vyplýva to zo zmien a doplnkov územného plánu, ktoré na svojom stredajšom (16. 12.) zasadnutí schválili poslanci tamojšieho mestského zastupiteľstva. Podľa trenčianskeho primátora Richarda Rybníčka zmena územného plánu zabezpečí rozvoj nielen územia v okolí železničnej stanice a autobusového nástupišťa, ale umožní rozvoj aj lokalitám v okolí zimného štadióna, parku, centra mesta a športovísk na sídlisku Sihoť
.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Dluhopisová nadílka Českých drah padla

Největší český železniční dopravce si plánoval do konce roku půjčit několik miliard korun prostřednictvím dluhopisů. Tyto peníze České dráhy utrácí především za nové vlaky či opravu starších vozů. Záměr půjčit si nyní tímto způsobem ale manažeři firmy pro tuto chvíli přehodnotili.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Košické električkové trate sú skolaudované

Mesto Košice dnes oficiálne dostalo od Košického samosprávneho kraja (KSK) ako špeciálneho stavebného úradu pre stavby mestských dráh posledné z právoplatných kolaudačných rozhodnutí k zmodernizovaným električkovým tratiam.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

„Mobilizace“ pražského metra pokročila

Operátoři dnes spustili zkušební pokrytí tunelů metra A mezi novými stanicemi Bořislavka a Motol mobilním signálem. V prvním pokrytém úseku funguje jak volání, tak i připojení k internetu přes rychlou mobilní síť LTE. Uvedli to ve společném tiskovém oznámení s pražským dopravním podnikem.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Obnovenie plnej prevádzky košických električiek

Od nedele 20. decembra 2015 dochádza k úplnému obnoveniu električkovej dopravy do rozsahu pre začatím rekonštrukcií tratí. Trasy električkových liniek sa teda vracajú do pôvodného stavu: ...

Celú správu nájdete na tejto stránke.

DP Praha by měl vymáhat pokuty sám

Dozorčí rada pražského dopravního podniku ve středu doporučila představenstvu firmy ukončit spolupráci se společností Fidentia, které dopravní podnik odprodává pohledávky z pokut pasažérům bez jízdenky. Vedení podniku by podle dozorčí rady mělo zajistit vymáhání pohledávek vlastními kapacitami.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Nehody a mimoriadnosti na tratiach ŽSR za 50. týždeň

Uplynulý týždeň sa na tratiach Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) nezaznamenala žiadna zrážka vlaku s civilnou osobou, avšak včera (13.12.) vo večerných hodinách došlo k zrážke nákladného vlaku s osobným vozidlom. Zrážka sa odohrala na trati Jabloňové – Kuchyňa a vodička nehodu, žiaľ, neprežila.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Brno plánuje lanovku z Pisárek do Bohunic

Brno má v Bohunicích supermoderní univerzitní kampus. A hned vedle obří fakultní nemocnici. Vědci a studenti se ovšem za špičkovými přístroji a pacienti za svými lékaři kodrcají z centra dlouho a přeplněnými trolejbusy.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nátlakové správanie RegioJetu je škodlivé

Inštitút pre dopravu a hospodárstvo (IDH) považuje za neprijateľné, aby minister dopravy ustúpil súkromnému dopravcovi RegioJet na základe tlaku a vydierania. Upozornil na to [...] s tým, že nátlakové praktiky českej spoločnosti nie sú pre dopravný trh prospešné. Dopravca jeho vyjadrenia odmieta a označil ich za lživé obvinenia na hrane žalovateľného ohovárania.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Rapující revizor berlínské MHD trhá rekordy

Internetovou senzací se stal klip rapujícího revizora berlínské hromadné dopravy BVG, kterému je všechno fuk, pokud cestující platí. Na Facebooku si dvouminutové video od pátečního zveřejnění pustilo přes 1,8 milionu lidí, další takřka milion ho již zhlédl na serveru YouTube.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Električková trať do Ťahanoviec v premenách času

Električkovú trať vedúcu po Kostolianskej ceste do niekdajších kúpeľov a Ťahanoviec si dnes pamätajú už len najstarší pamätníci. Rozkvet príjemného prostredia Gajdovych kúpeľov bol zastavený v roku 1936 len po trinástich rokoch od ich vystavania. Dôvodom bolo otvorenie nového mestského štrandu, neskôr nazývaného „čéhačko“, nachádzajúceho sa pri dnešnej autobusovej stanici, a postupná regulácia Hornádu. Kúpele nachádzajúce sa neďaleko Ťahanoviec veľmi rýchlo upadli a ich zašlú slávu dlho pripomínala len električková trať sprevádzkovaná v roku 1924.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Tendr na šumavské lokálky se zadrhl

Kvůli boji dopravců o lukrativní zakázku na provoz vlaků na třech pošumavských tratích se oddaluje podpis smlouvy s vítězem soutěže. Jihočeský kraj zatím marně čeká na rozhodnutí antimonopolního úřadu, u kterého se brání České dráhy. Moderněji vybavené vozy tak vyrazí na koleje nejdříve v polovině roku 2017.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Vlak plný zlata v poľskom podzemí neexistuje

Vlak plný zlata ukrývajúci sa v poľskom podzemí neďaleko českých hraníc neexistuje. Uviedla to v utorok skupina banských expertov, ktorá prezentovala výsledky podrobného prieskumu oblasti pri dolnosliezskom meste Walbrzych.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Škodovka snad o velkou zakázku do Německa nepřijde

Bavorská železniční společnost Bayerische Eisenbahngesellschaft (BEG) potvrdila, že vítězným operátorem na zajištění příměstské dopravy v Norimberku by se měla stát společnost National Express Rail. Dodávky 39 jednopodlažních elektrických jednotek v celkové hodnotě více než deset miliard korun by měly být dodány Škoda Transportation. Jedná se o největší českou zakázku v západní Evropě.  Boj o zakázky je tvrdý, proto lze očekávat, že neúspěšní kandidáti se proti rozhodnutí BEG opět odvolají.

Více informací k tomuto tématu naleznete v přiložené tiskové zprávě.

Zmeny vo výprave košických autobusov a električiek

V súvislosti s obnovením električkovej dopravy na Triede SNP od pondelka 14. decembra 2015 a z toho vyplývajúcimi zmenami na električkových linkách a linkách náhradnej autobusovej dopravy (NAD), došlo k zmenám v nasadzovaní jednotlivých typov vozidiel na dotknuté linky.

Celú správu nájdete na tejto stránke.