Dopravné správy

Vlak prešiel štyri stanice bez rušňovodiča

Na južnom predmestí Bostonu vo štvrtok prešiel vlak prímestskej železnice štyri stanice bez rušňovodiča. Až potom sa ho vďaka odpojeniu napájania podarilo zastaviť. Guvernér štátu Massachusetts Charlie Baker podľa agentúry AP vyhlásil, že s riadením niekto neoprávnene manipuloval. Žiadny z cestujúcich nebol zranený.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Japonci postaví v Indii první vysokorychlostní trať

Indická vláda schválila návrh Japonska na výstavbu první vysokorychlostní železniční tratě v zemi. Investice v hodnotě 14,7 miliardy dolarů má být jednou z největších zahraničních investic do indické infrastruktury. S odvoláním na zdroje z vlády to sdělila agentura Reuters.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Pomôže zubačka zachovať spojenie na Brezno?

Snahou miestnej samosprávy v Tisovci bude udržať osobnú vlakovú prepravu na železničnej trati smerom na Brezno aj v budúcnosti. Pre TASR to uviedol primátor mesta Peter Mináč, podľa ktorého je pri tomto úsilí veľkou pomocou zubačkový parný vlak, ktorý premáva na spomínanej trati.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Další bezbariérový vstup do pražského metra

V Praze se handicapovaným a lidem s kočárky otevřel nový bezbariérový vstup do stanice Roztyly na lince metra C. Investice vyšla na 15 milionů korun. Pražské metro má bezbariérové vstupy ve 41 z celkových 61 stanic. Dopravní podnik chce výstavbu výtahů v metru dokončit do roku 2025, uvedl při slavnostním otevření ředitel podniku Jaroslav Ďuriš.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Vinník tragédie v Studénke zostáva za mrežami

Poľský kamionista Stanislaw S., ktorý 22. júla zavinil zrážku so súpravou pendolina neďaleko Studénky, zostáva za mrežami. Rozhodol o tom [...] Okresný súd v Novom Jičíne kvôli riziku, že by sa Poliak mohol pokúsiť utiecť pred trestným stíhaním, informoval server iDNES.cz. V zdôvodnení zaznelo, že ide o cudzinca, ktorému za všeobecné ohrozenie z nedbalosti hrozí vysoký (hoci desaťročný) trest väzenia. Navyše Poliak priznal, že vo vlasti predal byt a nemá trvalé bydlisko.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Chlouba ČD je i po roce bez internetu

Chlouba Českých drah - jednotky Railjet nasazované na vlaky z Prahy do Vídně a Štýrského Hradce, budou nejméně dalšího čtvrt roku jezdit bez možnosti připojit se za jízdy k internetu. Podle původních slibů dopravce přitom připojení k wi-fi mělo být ve vozech ještě letos.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Zastávka Zochova rozdáva darčeky

Prístrešok autobusovej zastávky Zochova v smere k Hodžovmu námestiu bol v rámci reklamnej kampane spoločnosti Avon premenený na adventný kalendár. Kalendár denne od 1. do 24. decembra v náhodne vybranom čase otvára jedno z okienok, z ktorého si čakajúci cestujúci následne môže zobrať darčekový balíček s kozmetikou.

Originálnu správu nájdete na tejto stránke.

Alstom opraví nabourané pendolino ČD za 210 milionů

České dráhy chtějí opravit pendolino poškozené při červencové havárii ve Studénce. Opravu předního vozu za zhruba 210 milionů korun schválila dozorčí rada firmy. Náklady předběžně vyčíslil výrobce vlaku, společnost Alstom.

Celou zprávu najdete na této stránce.

IDS v Bratislavskom kraji a ŽSR

Integrovaný dopravný systém v Bratislavskom kraji je zavedený od 1. novembra, avšak do dnešného dňa nefunguje naplno, a k tomu prispieva aj absencia predajných automatov a označovačov cestovných lístkov na železničných staniciach a zastávkach, a tak nie je možné plnohodnotne využiť tarifu IDS BK vo vlakoch predovšetkým z tarifných bodov, kde nie je zabezpečený predaj lístkov.  Chcel by som sa informovať, kedy ŽSR zabezpečia prístup a uvoľnia začiatok výstavby týchto stavieb na svojom majetku, teda kedy budú osadené na staniciach a zastávkach predmetné zariadenia? Taktiež úplne chýba informačný systém, tak by som sa chcel informovať o stave projektu informačného systému IDS BK.  Aké územie (ktoré obce) bude pokryté informačným systémom IDS BK? Budú informačné tabule osadené zvlášť aj na autobusových a aj na želeničných staniciach a zastávkach?  Na akej báze, z akého centra budú riadené systémy pre autobusy a pre vlaky? Zabezpečí sa centrálny dispečerský riadiaci systém pre prevádzku celého systému pre spoločnosť BID a.s., alebo to bude riadené od ŽSR? V akom časovom horizonte sa plánuje výstavba a spustenie prevádzky celého informačného systému IDS BK na kompletnom dotknutom území? 

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

Jančura „radí“ premiérovi, jak ušetřit na vlacích

Majitel RegioJetu Radim Jančura posouvá svůj boj za otevření české železnice na další úroveň. České vládě vzkázal, že pokud schválí harmonogram, podle něhož se podaří do roku 2025 vysoutěžit všechny výkony na železnici objednávané z veřejných peněz, nebude se účastnit žádného výběrového řízení.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Poslanci chcú ísť pre IC vlaky na prieskum

Poslanci NR SR pôjdu pre rušenie IC vlakov na poslanecký prieskum na ministerstvo dopravy. V stredu chceli o probléme rokovať na pôde parlamentného výboru pre hospodárstvo. Ten však nebol uznášaniaschopný, pretože na jeho rokovanie neprišli poslanci za Smer-SD.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Bývalý šéf ČD Zelený neuspěl ve sporu o zlatý padák

Obvodní soud pro Prahu 1 zamítl žalobu Dalibora Zeleného na České dráhy. Bývalý generální ředitel tvrdí, že mu ČD dluží přibližně 7 milionů korun v rámci konkurenční doložky, kvůli které nesměl rok pracovat pro jiného zaměstnavatele v oboru. U soudu se však domáhal jen jedné měsíční částky ve výši 607 tisíc korun.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Tri krátke Solarisy prišli do Prešova

Dva dni po dodaní nových trolejbusov obohatili vozidlový park Dopravného podniku mesta Prešov tri nové autobusy. Všetky sú typu Solaris Urbino 12 III s motormi splňujúcimi emisnú normu Euro 6. 

Celú správu nájdete na tejto stránke.

České dráhy porazily u soudu LEO Express

Pražský městský soud zamítl kvůli nedostatku důkazů žalobu Leo Expressu na České dráhy. Soukromý dopravce tvrdil, že jeho státní rival zavedl podnákladové ceny k vytlačení konkurence na trase mezi Prahou a Ostravou, kde si obě společnosti konkurují. Domáhal se náhrady škody 419 milionů korun.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Zmiznú bezdomovci z košickej stanice?

Dobrý deň, v nadväznosti na informáciu uverejnenú na zsr.sk k novele zákona/bezdomovci vás chcem poprosiť o stanovisko: Začala v tomto smere ZSR podnikať kroky smerujúce k tomu, aby sa ani na košickej železničnej stanici nezdržiavali bezdomovci? Ak áno, tak kedy? Bola v tom úspešná? V koľkých prípadoch sa to podarilo? Kto vyvedenie bezdomovcov zo stanice zabezpečuje?

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

Brněnskou MHD čekají změny

Brněnský dopravní podnik spustí od poloviny prosince novinky, které usnadní cestování. Výrazně zkrátí intervaly mezi spoji v ranních i odpoledních špičkách a zavede expresní autobusovou linku z Bystrce do Slatiny.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Novinky v cestovnom poriadku ŽSR

Nedeľou 13. decembra vstupuje do platností nový grafikon, v ktorom železnice sľubujú rýchlejšie a presnejšie spoje. Zo staníc by mali vypraviť aj viac modernejších vlakov. Pozrite si prehľad najdôležitejších zmien.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Na trať Mělník - Mšeno se vracejí vlaky

Přesně patnáct měsíců trvalo zastavení provozu na oblíbené kokořínské lokálce z Mělníka do Mšena. Hrozilo přitom, že trať bude zrušena. Nakonec se sem vlaky vrátí 13. prosince s novým jízdním řádem, a to díky velkorysé opravě. Správa železniční dopravní cesty do ní investovala více než 340 milionů korun, což je v oboru lokálních tratí výjimečná suma.

Celou zprávu najdete na této stránce.

 

Komerčné názvy vlakov ZSSK v GVD 2015/2016

Vlaky, ktoré dočasne vymenili zemepisný názov za komerčný, budú jazdiť v osobnej železničnej doprave aj v novom cestovnom poriadku. Od polovice decembra to budú napríklad rýchliky HORALKY SEDITA, FIXINELA, OKAY ELEKTRO či NOVOFRUCT. Spolu tak bude premávať sedem vlakov s komerčným názvom.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Od zítřka začne na železnici platit nový jízdní řád

Od neděle bude na železnici platit nový jízdní řád, přibude více vlaků a zrychlí se spojení na hlavních železničních tazích. České dráhy vypraví v průměru 8900 spojů, o 110 spojů meziročně více. Přibude vlaků do Polska, spojů mezi Prahou a Brnem a příměstských vlaků v okolí hlavního města. Navýšení počtu spojů ohlásila i soukromá konkurence státního dopravce.

Celou zprávu najdete na této stránce.