Dopravné správy

Otázky a odpovede o vlakoch InterCity ZSSK

Kde jazdia vlaky InterCity?

InterCity spájajú priamo 16 slovenských miest a prostredníctvom prípojov ďalších 30 miest v regiónoch Slovenska. Týždenne premáva 25 vlakov kategórie IC.

Celú aktualitu nájdete na tejto stránke.

Slovenský národní dopravce ustoupí privátnímu z ČR

Státní dopravce Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) v lednu ukončí provoz svých vlaků InterCity na trase mezi Bratislavou a Košicemi, kde cestující přepravuje také český soukromý dopravce RegioJet. Původně se přitom měl z trasy stáhnout soukromý dopravce, teď ale naopak zareagoval tak, že posílí kapacitu svých vlaků.

Celou zprávu najdete na této stránce.

DB modernizuje diaľkovú dopravu, ZSSK ruší IC

Deutsche Bahn budú modernizovať diaľkovú dopravu osôb. S novým pohonom, menšou spotrebou energie a lepšou klimatizáciou začínajú Deutsche Bahn (DB, Nemecké dráhy) prechod „do novej éry dopravy osôb vlakmi ICE“. Informuje o tom agentúra DPA.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Poznámka redakcie VLAKY.NET: Deutsche Bahn je názov čísla jednotného a rodu ženského.

Hláskařku práce u závor baví. Zlobí ji řidiči

Hlásky, v nichž drážní pracovníci dosud ručně zvedají závory, postupně mizí. Jedna z posledních hláskařek Eva Havelková má na starosti přejezd v Pavlově na Kladensku. Občas ji však řidiči rozzlobí. „Už se mi i stalo, že přerazili závoru. Jindy ji zase nadzdvihli, popojeli na koleje, zvedli druhou závoru a jeli,“ říká v rozhovoru pro seriál Lidé Česka.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Problémy s podchodom pod traťou v Predmieri

Dobrý deň veľmi rád by som sa informoval na kompetentnú osobu vo veci prerábky železničnej trate konkrétne pri obci Predmier kde bolo zrušené priecestie a vybudovaný podchod, ktorý do dnešného dňa nieje dokončený tak, aby ľudia mohli prejsť bez toho aby boli po kolená od blata, prosím o kontakt pripadne osobné stretnutie s dotyčným pracovníkom pripadne o urýchlené dokončenie okolia a príchodu k danému podchodu, nakoľko ľuďom už dochádza v značnej časti trpezlivosť.

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

ČD testují bezhotovostní platby ve vlacích

České dráhy v současnosti akceptují platební karty při nákupu jízdenek již na 421 pokladních přepážkách v 255 železničních stanicích. Platební kartou lze hradit také nákupy na eShopu Českých drah včetně jeho mobilní verze dostupné přes mobilní telefony.

V další fázi se rozhodly České dráhy ověřit možnost bezhotovostních plateb také přímo ve vlacích, a proto zahájily testování bezhotovostní platby při nákupu jízdenek přímo ve vlaku. Testování provádějí průvodčí ze stanic Cheb, Olomouc a Břeclav ve vybraných dálkových vlacích, například na tratích Praha – Břeclav, Praha – Cheb, Cheb – Ostrava nebo Brno - Šumperk. Zkoušky probíhají na 10 platebních terminálech karet dvou různých typů.

Další podrobnosti naleznete v přiložené tiskové zprávě
.

Ďalšie nové električky v premávke DPB

Od 7. decembra 2015 sa do premávky s cestujúcimi postupne zaraďujú ďalšie nové obojsmerné električky Škoda 30T ForCity Plus. Ide o 15 vozidiel s evidenčnými číslami 7516 až 7530, ktoré výrobca dopravnému podniku dodal v priebehu septembra až novembra tohto roka.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Tendry na autobusové linky zohlední mzdy řidičů

V tendrech na provozovatele autobusové dopravy v regionech by se měla nově zohledňovat i výše mezd řidičů. Na jednání se na tom shodl premiér Bohuslav Sobotka s odboráři a šéfem Asociace krajů Michalem Haškem. Ten hejtmanům doporučí, aby do platnosti nového zákona o zakázkách nová řízení nevyhlašovali. Dopravní odbory ale dál zůstávají ve stávkové pohotovosti.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nehody a mimoriadnosti na tratiach ŽSR za 49. týždeň

V priebehu minulého týždňa sa na tratiach ŽSR stali 4 smrteľné prípady zrážky vlaku s civilnou osobou. Na trati Sládkovičovo –Senec zrazil doposiaľ neznámy vlak osobu mužského pohlavia, ktorá bola vlakom usmrtená. Ďalší prípad usmrtenia osoby mužského pohlavia sa stal na trati Bratislava ÚNS – Bratislava-Petržalka, zatiaľ nebolo taktiež zistené, ktorým vlakom bola osoba zrazená a usmrtená. V treťom prípade sa smrteľná zrážka odohrala na zabezpečenom priecestí medzi Gbelmi a Holíčom nad Moravou, kde sa osobný vlak zrazil s cestným motorovým vozidlom, následkom tejto zrážky utrpela spolujazdkyňa zranenia, ktorým ihneď podľahla, vodič automobilu bol odvezený do nemocnice. Doprava bola na úseku prerušená na niekoľko hodín. V sobotu 5.12.2015 sa odohrali dve zrážky vlaku s civilnou osobou. Prvý smrteľný prípad sa stal v obedňajších hodinách na trati Leopoldov – Hlohovec, a druhý prípad sa odohral v poobedných hodinách na trati Veľký Šariš – Sabinov, ťažko zranená osoba bola prevezená do nemocnice na ošetrenie.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Trať z Aše do Německa je obnovena

Mezi Aší a německým městem Selb začala sloužit obnovená železniční trať. Cestující po ní začnou vlaky vozit od změny jízdního řádu v neděli 13. prosince. Trať sice byla po roce 1945 pro osobní dopravu uzavřena, na začátku padesátých let po ní ale na Západ komunistickým úřadům ujel takzvaný vlak svobody

Celou zprávu najdete na této stránce.

Na vianočné trhy v Budapešti vlakom

Lákajú vás vianočné trhy v Budapešti? Do maďarskej metropoly sa dostanete ľahko vlakom. Z Bratislavy premávajú každé dve hodiny vlaky EuroCity, z Košíc môžete využiť ranný spoj EC 187 Hornád o 6.02 s návratom o 18.30 z Budapešti. Tento vlak pre tradičný záujem cestujúcich posilňujeme každú sobotu od 28. novembra až do 19. decembra (vrátane) o jeden vozeň.

Celú ponuku nájdete na tejto stránke.

Nová VRT v Německu zrychlí cesty z ČR na Západ

Německé železnice DB AG plánují za několik dní s novým jízdním řádem otevřít novou asi 120 kilometrů dlouhou vysokorychlostní trať Lipsko/Halle - Erfurt. Trať nemá zásadní význam jen pro Němce, ale také pro Čechy, kteří cestují do západní Evropy. Díky nové trati pro rychlost až 300 km/h se zrychlí cestování Čechů do durynského Erfurtu a do evropské finanční finanční metropole Frankfurtu nad Mohanem asi o 1 hodinu. Čechům se tak otevírají nové turistické a obchodní možnosti v oblasti Durynska a Hessenska.

Jde o další trať v našem okolí, která zásadním způsobem zrychluje i cesty našich obyvatel do zahraničních obchodních a turistických center. Před nedávnem byla například otevřena rakouská vysokorychlosntí trať (250 km/h) z Vídně do St. Pölten, která o desítky minut zkrátila cesty z Moravy přes Vídeň do Salcburku, Mnichova nebo Curychu. V sousedním Polsku byl v loňském roce zahájen provoz rychlostí 200 km/h na trati Varšava - Katovice, která směřuje k hranicím s Českou republikou. V České republice tak bohužel rozvoj rychlých spojení nad 160 km/h zaostává za našimi sousedy. V Evropě je v současnosti nejméně 15 států, ve kterých mohou jezdit vlaky rychlostí 200 km/h nebo více.  

Z Prahy do Durynska a Frankfurtu až o hodinu rychleji

Chystané otevření nové vysokorychlostní tratě z Lipska a Halle do durynského Erfurtu zkrátí cestování z České republiky do Durynska, Fuldy nebo Frankfurtu až o jednu hodinu. Cestující na této trase budou profitovat hned z několika novinek, které vstoupí v platnost v novém Jízdním řádu 2016.

Mezi Prahou a Drážďany budou postupně uváděny do provozu modernizované osobní vozy, které cestujícím nabídnou nově Wi-Fi připojení k internetu a během jara 2016 také dětský oddíl nebo místa pro přepravu jízdních kol. Mezi Drážďany a Lipskem, a dále do Hannoveru a Kolína nad Rýnem, budou od února 2016 nasazeny nejmodernější patrové vlaky InterCity a z Lipska do Erfurtu budou cestující profitovat z nové vysokorychlostní tratě.

Cesta z Prahy do Erfurtu se tak zkrátí ze současných obvyklých 5 hod. 53 minut na 4 hod. 51 minut, do Eisenachu to bude místo 6 hod. 20 minut jen 5 hod. 20 minut, do Fuldy vlak dorazí nově za 6 hod. 12 minut místo současných 7 hod. 12 minut a do evropské finanční metropole Frankfurtu nad Mohanem dorazí rychlovlak ICE po celkové době jízdy z Prahy za 7 hod. 17 minut místo současných 8 hod. 7 minut.

Kromě nových atraktivnějších časů jsou pro tuto trasu k dispozici i cenově dostupné Včasné jízdenky Evropa na eShopu Českých drah. Například zpáteční jízdenka do Erfurtu nebo Eisenachu v současnosti stojí od 1 186 Kč, do Fuldy nebo Frankfurtu nad Mohanem od 1 600 Kč.

Zřejmě největším zážitkem na cestě bude jízdy po nové přibližně 120 kilometrů dlouhé vysokorychlostní trati mezi Lipskem a Erfurtem. Jedná se o první vysokorychlostní trať na 300 km/h v blízkosti České republiky, která bezprostředně ovlivní cestu našim občanům při cestách na západ.

Vysokorychlostní trať byla postavena pro rychlost až 300 km/h. Nachází se na ní tři velké tunely: Finnetunnel s délkou 6 970 metrů,  Bibratunel s délkou 6 466 metrů a Osterbergtunnel s délkou 2 082 metrů. Na trase je také několik velkých viaduktů. Nejdelší z nich s názvem Saale-Elster-Talbrücke u Halle má délku 6 465 metrů a odbočnou větev o délce 2 112 metrů. Další dva mosty mají délku přes jeden kilometr, jsou to mosty Unstrut (2 668 metrů) a Gänsebach (1 001 metrů). Další tři mosty mají délku od 248 do 577 metrů.  V obloucích je využíván poloměr 6,3 kilometru a stoupání na dráze je pouhých 12,5 promile. Vysokorychlostní trať tak umožňuje smíšený provoz vysokorychlostních vlaků, klasických souprav a dokonce i nákladních vlaků. Rychlovlak ICE překoná díky ní cestu z Lipska do Erfurtu za pouhých 43 minut průměrnou rychlostí okolo 180 km/h.

Kam lze díky nové vysokorychlostní trati cestovat rychleji:

Erfurt – Dvousettisícová durynská metropole má bohatou historii a turistům nabízí mnoho nevšedních památek. První zmínka pochází z 8. století, kdy tam vzniklo biskupství a později také královská falc (sídlo německého krále). V roce 1392 byla založena univerzita. Navzdory ničivým náletům za 2. světové války má dnes město opravené historické jádro s mnoha hrázděnými domy. Výjimečné postavení mezi památkami má místní gotický Dóm vybudovaný na základech starší baziliky a nevšední 120 metrů dlouhý kamenný most, na němž je umístěna po obou stranách řada středověkých hrázděných domů, tzv. Krämerbrücke.  

www.erfurt-tourismus.de

Eisenach -  Historie města sahá až do 12. století. Turista v něm najde řadu historických hrázděných domů. Eisenach je rodištěm skladatele J.S. Bacha a řadu let zde prožil náboženský reformátor Martin Luther. Je východiskem pro návštěvu pohoří Durynský les a především pak hradu Wartburg. Jedná se o jeden z nejvýznamnějších a nejhezčích hradů celého Německa. Byl slavným centrem německého básnictví, středověkých trubadúrů, i místem pobytu Martina Luthera. Wartburg je zapsán na seznam památek světového kulturního dědictví UNESCO.

www.eisenach.info

www.wartburg-eisenach.de

Fulda – Historie města sahá až do 8. století. Místo bylo ale osídleno již dříve. Od počátku se jednalo o významné náboženské, kulturní a vzdělanostní centrum, díky tomu se do současnosti zachovalo mnoho památek z různých období počínaje otonským stylem až po honosné baroko. Ve městě se nachází mnoho církevních staveb, kostely, klášter, ale také zámky, paláce a historické měšťanské domy.

www.tourismus-fulda.de

Frankfurt – Evropská finanční metropole nabízí svým návštěvníkům jak supermoderní čtvrť plnou mrakodrapů připomínající newyorský Manhattan, tak po válce obnovené historické centrum. Ve městě se nachází mnoho divadel, přibližně čtyři desítky muzeí a ještě více galerií. Pulsující město láká také k nákupům a k návštěvě různých trhů včetně sobotních bleších trhů s neopakovatelnou atmosférou.

www.frankfurt.de

Do ulíc Bratislavy vyrazila vianočná električka

Do ulíc Bratislavy dnes vyrazila vianočná električka, ľudia sa v nej môžu previezť do 23. decembra. Ľudia ňou môžu jazdiť bezplatne a denne podľa osobitého časového harmonogramu, agentúru SITA informovala hovorkyňa Dopravného podniku Bratislava (DPB) Adriana Volfová.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ZSSK nedokáže konkurovat RegioJetu

Slovenský státní železniční dopravce Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) v lednu ukončí provoz svých vlaků InterCity (IC) na trase mezi Bratislavou a Košicemi, kde cestující přepravuje také český soukromý dopravce RegioJet. Své rozhodnutí zdůvodnila tím, že provoz komerčních IC vlaků je ztrátový. RegioJet na to zareagoval sdělením, že kapacitu svých vlaků posílí, původně se přitom plánoval z trati stáhnout.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Po vlakoch aj autobusy zadarmo

Je správne, aby sa štát podelil s občanmi o dobré hospodárske výsledky. Na [...] slávnostnom sneme strany Smer-SD v Nitre to konštatoval jej predseda Robert Fico, ktorý predstavil tretí sociálny balík. Stáť bude až jednu miliardu eur, pričom pôvodne sa predpokladala jeho hodnota vo výške 400 miliónov eur.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD hrozí pokuta za to, že nepokutovaly Škodovku

Pár týdnů poté, co v arbitráži se Škodou Transportation přišly České dráhy o víc než miliardu korun, hrozí státnímu dopravci kvůli vlakům od Škody další finanční šlamastyka. Tentokrát nejde o chybu Škody, ale Českých drah. Ty nechtěly pokuty za zpoždění dodávek lokomotiv, za což možná budou muset vrátit část dotací.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Jančura zvíťazil nad štátom, doplatí na to cestujúci

Štát ustupuje súkromnému dopravcovi na hlavnej železničnej trati medzi Bratislavou a Košicami. Od januára zastavuje štátne IC vlaky na top železničnej trati. Presný termín je stanovený na 18. január 2016. V piatok o tom rozhodol manažment Železničnej spoločnosti Slovensko. Dôvodom je situácia na trhu komerčnej železničnej dopravy.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Přerov ztrácí v boji o nové železniční zastávky

O zřízení dvou nových železničních zastávek ve svých místních částech Předmostí a Dluhonice již několik let usiluje město Přerov. O jedné z nich je již definitivně rozhodnuto: v Dluhonicích zastávka nebude. V nejistotě je zatím i druhá v Předmostí, o jejím osudu rozhodne ekonomická analýza.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Autobusy prišli za rok o 7,5 milióna cestujúcich

Cestovanie do práce či do školy autobusom stráca u Slovákov na popularite. Ľudia aktuálne viac preferujú autá alebo bezplatnú vlakovú dopravu. Tá bola na Slovensku zavedená pre študentov a dôchodcov pred vyše rokom. Zväz autobusovej dopravy (ZAD) najnovšie vyčíslil, že za posledný rok autobusári prepravili takmer o jeden milión cestujúcich menej na diaľkových trasách a o 6,5 milióna ľudí menej v rámci prímestskej autobusovej dopravy.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Hradecká myší díra pod nádražím má šanci na opravu

Myší díra, jak se říká místnímu podjezdu, která spojuje Kukleny s centrem Hradce Králové, má novou šanci, aby ji stavbaři zrekonstruovali a rozšířili s projektem zdvoukolejňování železniční trati mezi Hradcem a Pardubicemi. Její další etapa, která se uskuteční přímo v Hradci a okolí, začne za dva roky.

Celou zprávu najdete na této stránce.