Dopravné správy

Hradecká myší díra pod nádražím má šanci na opravu

Myší díra, jak se říká místnímu podjezdu, která spojuje Kukleny s centrem Hradce Králové, má novou šanci, aby ji stavbaři zrekonstruovali a rozšířili s projektem zdvoukolejňování železniční trati mezi Hradcem a Pardubicemi. Její další etapa, která se uskuteční přímo v Hradci a okolí, začne za dva roky.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Tragická nehoda na priecestí v Indonézii

Najmenej 14 mŕtvych a desať vážne zranených si vyžiadala v nedeľu (6.12.) dopravná nehoda v indonézskej metropole Jakarta, kde osobný vlak narazil do minibusu na železničnom priecestí. Agentúra AP o tom informuje s odvolaním sa na oblastného náčelníka polície.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Replika velenického trolejbusu vzniká na Valašsku

Na mimořádné zakázce pracuje už několik měsíců kolář Augustin Krystyník. Ve své dílně na Valašsku staví repliku téměř sto let starého trolejbusu, který začátkem minulého století jezdil na trase mezi jihočeskými Českými Velenicemi a rakouským Gmündem. Právě tudy bude od července jezdit i chystaná replika.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Vlaky zadarmo prajú milencom

Generálny riaditeľ železníc povedal, že pri študentoch evidujú aj nárast ciest mimo trasy do školy. Podľa jeho vyjadrenia tak študenti môžu voľne cestovať za frajerkou. Zajac sa pýtal Počiatka, či je to súčasť novej vládnej demografickej stratégie na zvyšovanie natality Slovákov?

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Pražany čekají výluky metra

Dejvická, Jinonice, Skalka a Muzeum na lince A. To jsou stanice metra, které příští rok plánuje dopravní podnik zvelebit. Ve vestibulech a nástupištích upraví podhledy, vymění obklady a osvětlení, zaměří se také na místa, kterými do stanic prosakuje voda. Cestující se musí připravit na několik výluk.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Bezplatné tatranské vlaky a skibusy s Tatry Card

Tatranská karta Tatry Card umožňuje v období od 27. novembra 2015 do 1. mája 2016 svojim držiteľom bezplatné neobmedzené cestovanie na tratiach Tatranskej elektrickej železnice, na Ozubnicovej železnici a železničnej trati Tatranská Lomnica - Studený potok - Poprad-Tatry, t.j. na tratiach 182, 183, 184 a 185.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD Cargo zvýší mírně platy a zachová benefity

Zaměstnanci státního nákladního dopravce ČD Cargo, patřícího do skupiny Českých drah, dostanou napřesrok přidáno na platech v průměru o jedno procento. Vedení se s odbory shodlo rovněž na zachování stávajících benefitů.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Otázky ku koridoru č. IV

Dobrý deň, obraciam sa na Vás s nasledujúcimi otázkami: Je pravdou, že je už rozhodnuté o výstavbe IV. tranzitného koridoru Kúty - Štúrovo už v budúcom roku ? Dôjde pri modernizácii k zrušeniu automatického bloku a výstavbe automatických hradiel na IV koridore ? Kde sú plánované CRD (centrá riadenia dopravy) pri IV koridore ? Do akého približného termínu je plánované ukončenie výstavby IV koridoru ? 

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

Olomoucká výluka končí - na měsíc

Už dva roky se cestující kvůli dvoumiliardové proměně olomouckého nádraží a okolních kolejí potýkají s vlaky zpožděnými více než obvykle. Teď si budou moci zhruba na měsíc oddechnout. Hned v lednu však začnou platit další výluky, omezení definitivně skončí až na konci léta.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Projekt záchytného parkoviska v Ivanke p.D. mešká

Dobrý deň, môžete mi prosím dať vedieť, či sa podarilo pokročiť v prípravách záchytného parkoviska v Ivanke pri Dunaji?

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD vydají další miliardové dluhopisy

České dráhy vydají ještě před koncem roku další miliardové dluhopisy pro mezinárodní trh. Důvodem je v první řadě přefinancování starých dluhopisů v hodnotě 300 milionů eur z roku 2011, které jsou splatné příští rok. Potvrdil to předseda dozorčí rady drah Milan Feranec.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nadväznosti linky 801 k MHD a k vlakom v Rajke

V súvislosti so zmenou grafikonu vlakovej dopravy od 13. decembra 2015 budú aktualizované nadväznosti medzi cezhraničnou linkou 801 a linkami 90 91 a 191 do/z centra mesta a vlakovou dopravou v Rajke. Zmenili sa len odchody a príchody vlakov v Rajke.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Stát zadá rychlíky konkurenci ČD, které sám vlastní

Rychlíky mezi Plzní a Mostem má od příštího prosince provozovat společnost GW Train Regio. Ministerstvo dopravy se rozhodlo jí zadat kontrakt přímo, i když soutěž na provoz těchto vlaků zrušil nepravomocně antimonopolní úřad.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Bratislava má už 45 nových električiek

Dopravný podnik Bratislava (DPB) už má dodaných 45 električiek z celkového počtu 60, ktoré sú financované z fondov EÚ. Obojsmerných je 30 a jednosmerných 15. TASR o tom informovala hovorkyňa DPB Adriana Volfová.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD žalují Leo Express za slova o kriminálnících

Do soudních sporů mezi Českými drahami a soukromými dopravci přibyla nová žaloba. Tentokrát od Českých drah. Ty se cítí dotčeny výroky majitele Leo Expressu Leoše Novotného v rozhovoru pro iDNES.cz, v kterých označil chování Českých drah za kriminální.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Bratislavou bude chodiť Vianočná električka

Dopravný podnik Bratislava už po piatykrát vypraví do ulíc centra Bratislavy historickú Vianočnú električku. Jazdy centrom mesta sa už stali tradíciou nielen u obyvateľov hlavného mesta, bohato vysvietenú električku obdivujú aj návštevníci a turisti.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Jediná lanovka ČD vydělává - a bude ještě víc

České dráhy nechávají většinu cen jízdenek od nového jízdního řádu na stejné úrovni jako letos. Přesto se v ceníku objevilo jedno extrémní zdražení. Jediná lanovka v majetku Českých drah zdraží od 13. prosince o čtvrtinu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ZSSK v januári zastavuje IC vlaky

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) od 18. januára 2016 zastaví prevádzku InterCity vlakov na linke Bratislava – Žilina – Košice/Humenné a späť. Rozhodol o tom v piatok 4. decembra manažment spoločnosti. Dôvodom je situácia na trhu komerčnej železničnej dopravy. ZSSK nedokáže naplniť očakávania akcionára pre rok 2016 a vymazať stratu, ktorú tieto vlaky produkujú.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

SŽDC prodá dvě lokálky firmě AŽD Praha

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) schválila prodej dvojice dlouhodobě nevyužívaných železničních tratí tuzemskému výrobci zabezpečovací techniky AŽD Praha. Nový majitel na nich chce testovat vyvíjená zabezpečovací zařízení. Prodej tratí z Čížkovic do Obrnic u Mostu a z Dolního Bousova do Kopidlna, za které SŽDC požadovala minimálně sedm milionů korun, musí ještě posvětit vláda.

Celou zprávu najdete na této stránce.

 

Počiatek možno ustúpi Jančurovi a zruší IC vlaky ZSSK

Štátne InterCity (IC) vlaky na trase z Bratislavy do Košíc možno štát zruší. Naznačil to včera v parlamente v rámci pravidelnej štvrtkovej Hodiny otázok minister dopravy Ján Počiatek (Smer-SD). Reagoval tak na otázku opozičného poslanca za KDH Pavla Zajaca, ktorého zaujímalo, čo štát urobí pre udržanie súkromného dopravcu RegioJet na tejto železničnej trati.

Celú správu nájdete na tejto stránke.