Dopravné správy

Stanica Budapest Keleti je pre poruchu odstavená

Dočasné prerušenie železničnej dopravy na budapeštianskej Východnej stanici (Keleti pályaudvar) si vyžiadala dnes porucha na zabezpečovacom zariadení, informovali agentúru MTI maďarské štátne železnice MÁV.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Drážní úřad chce bodovat dopravce podle bezpečnosti

Drážní úřad navrhuje zavést bodové hodnocení železničních dopravců jezdících po tuzemských železnicích podle bezpečnosti. Podobný bezpečnostní žebříček existuje například ve Švýcarsku nebo v Německu. Více chce také kontrolovat dodržování přestávek na odpočinek u strojvedoucích.

Celou zprávu najdete na této stránce.

SMS lístky dorazili na slovenské železnice

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) spustila testovaciu prevádzku predaja cestovných lístkov cez SMS. V úvodnej fáze sa dajú využiť pri nástupe na troch traťových úsekoch a len vybranej skupine vlakov.

Keďže ZSSK platnosť dokladov ohraničila dĺžkou cestovania, nejde o náhradu internetového predaja alebo osobných pokladníc, ale len „núdzové“ riešenie. Novinka má znížiť počet čiernych pasažierov a zjednodušiť prácu vlakvedúcich. Zároveň sa nestane, že v prípade dlhého radu človek spoj nestihne.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Spor o cenu nových lokomotiv ČD pokračuje

Výrobce lokomotiv Škoda Transportation vyzvala České dráhy k doplacení 760 milionů korun za prohranou arbitráž týkající se zpožděné dodávky dvaceti lokomotiv. Dopravci nicméně nabídla finanční ústupky a splátkový kalendář, řekla mluvčí Škody Lubomíra Černá. Konkrétní výši slevy, kterou je drahám výrobce ochotný poskytnout, neuvedla s tím, že bude výsledkem jednání. To je domluvené na příští týden, potvrdil mluvčí Českých drah Radek Joklík.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Historické priecestia na trati Brezno – Č. Skala

Úsek železničnej trate Brezno - Červená Skala je dlhý 47,5 km a takmer na každom kilometri sa nachádza priecestie. Zabezpečené sú rôzne, no zvláštnosťou šiestich priecestí na tejto trati je to, že sú stále, od roku 1922 obsluhované mechanicky.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Arriva opustí Železnici Desná ve prospěch ČD

Dopravní společnost Arriva nemá zatím na kolejích štěstí. Jedinou dotovanou trať, kde Arriva jezdí, dostanou od poloviny příštího roku České dráhy. Jde o jesenickou lokálku ze Šumperka do Koutů nad Desnou, která patří svazku tamních obcí. Trať se letos dočkala s pomocí evropských dotací nákladné elektrizace a pro čtyři motoráky se značkou Arriva už na ní nebude místo.

Celou zprávu najdete na této stránce.

 

Čo čaká stanicu Kežmarok

Dobrý deň, vzhľadom na blížiace sa zavedenie nového GVD železničnej dopravy pripravujeme do novín Kežmarok článok o niekoľkých zmenách na trati Poprad-Tatry - Kežmarok - Stará Ľubovňa - Plaveč. Rád by som Vás poprosil o odpovede na nasledujúce otázky: 

- sú v roku 2016 naplánované investície do železničnej stanice v Kežmarku - do budovy, do parku pri stanici, do parkoviska či ďalšieho okolia?

Odpoveď na túto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.

Leo Express propojí své vlaky s autobusy Flixbus

Soukromý železniční dopravce Leo Express přidává ke svému byznysu další. Firma začne spolupracovat s německým autobusovým dopravcem Flixbus. Napojí své vlaky na linky Flixbusu z Prahy do Drážďan a Berlína. Půjde o tři páry vlaků a autobusů denně, autobusy budou stavět u pražského hlavního nádraží.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Na niektorých linkách ZSSK platí aj SMS lístok

Cestujúci vo vlakoch Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) už môžu cestovať aj na SMS lístok. Nový druh lístka kúpený cez mobilný telefón prostredníctvom krátkej textovej správy je dostupný zatiaľ zo všetkých staníc na troch vybraných linkách, a to z Trnavy do Kútov, z Čadce do Makova a na linke Humenné - Stakčín.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Francouzské dráhy zpřísní bezpečnostní opatření

Francouzské dráhy zpřísní před vánočními svátky bezpečnostní opatření. Ta se budou týkat stanic v Paříži a v Lille, kde staví mezinárodní vlaky Thalys. Právě v jejich vozech došlo nedávno ke zmařenému útoku, který podle policie může souviset s atentáty ze 13. listopadu. Ve stanicích přibudou bezpečnostní brány.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Starý most v Bratislave možno zmení názov

Rekonštruovaný Starý most v Bratislave bude možno meniť názov. Uvažujú o tom niektorí bratislavskí mestskí poslanci, ktorí chcú dať možnosť ľuďom rozhodnúť, či most ponesie súčasný názov alebo sa vráti k niektorému z historických variantov.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Do železničních tratí na Liberecku šlo letos 3,1 mld.

Do modernizace, oprav a rekonstrukcí železničních tratí v Libereckém kraji investovala letos Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) rekordních 3,1 miliardy korun. [...] Do tratí v kraji se za letošní rok investovalo víc než za posledních deset let dohromady. Hlavním důvodem byla snaha dočerpat co nejvíce peněz z končícího Operačního programu doprava I.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Kam dáme nové vlaky

Na Slovensku máme stále viac áut a aj keď neustále pribúdajú nové diaľnice, vlaky či autobusy, ľudia aj tak stoja v zápchach. Vyriešiť neustále sa zvyšujúcu intenzitu dopravy už skrátka nie je možné iba stavaním nových ciest alebo modernizáciou železničných koridorov.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

RegioJet koupil lehátkové vozy pro trasu do Košic

České dráhy získají na trase mezi Prahou a Košicemi konkurenci i v lůžkových a lehátkových vozech. K vozům pouze na sezení přidá ubytovací vagony v závěru roku i soukromý dopravce RegioJet.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Premiéra dokumentu Slovenský Semmering

Slovenský Semmering je dlho očakávaný krátky dokumentárny film o jednej z najkrajších železničných tratí na Slovensku, trati číslo 171 zo Zvolena cez Kremnicu do obce Diviaky. Je voľným pokračovaním dokumentárneho filmu Dvadsaťdva Tunelov. [...]

Po niekoľkých mesiacoch je konečne dokončený a čaká na svoju premiéru už túto sobotu, 28. novembra 2015 vo večerných hodinách na portáli ZVonline.sk.

Viacej informácií nájdete v tlačovej správe a na Facebooku.

Poláci konečně opraví peážní trať z Liberecka do Saska

Na třicet kilometrů v hodině se má v příštích týdnech zvýšit rychlost na problematickém železničním úseku mezi Libercem a saskou Žitavou, který vede přes Polsko. Tamní správce kolejí po několika stížnostech začíná v pondělí s výlukou, během které vymění na trase pražce.

Celou zprávu najdete na této stránce.

RegioJet a.s. a ŽSR

Poziadala spolocnost RegioJet o odobratie dopravnej cesty od GVD 2015/2016 na linke Bratislava - Kosice? Kedy presne spolocnost RegioJet poziadala o odobratie dopravnej cesty?  Ake bolo rozhodnutie ZSR v suvislosti s poziadavkou spolocnosti RJ o odobratie tejto dopravnej cesty? Preco zo strany ZSR bolo taketo rozhodnutie?  

Odpoveď na túto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.

Duchcov přijde o většinu rychlíků

Rychlíky mezi Prahou a Chebem přestanou kromě brzkých ranních a pozdních večerních spojů zastavovat v Duchcově na Teplicku. České dráhy tím reagovaly na požadavek ministerstva dopravy, jež chce provoz na trati zrychlit. Změna je součástí jízdního řádu pro rok 2016, jenž začne platit 13. prosince.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Rozvoj trolejbusov v Košiciach závisí od peňazí z EÚ

Dopravný podnik mesta Košice (DPMK) deklaruje, že má záujem o prevádzkovanie trolejbusovej dopravy v meste, hoci na celkovom dopravnom výkone má tento druh dopravy iba 6-% podiel.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Nadšenci opravují první libereckou tramvaj

Liberecký motorový vůz číslo 3 z roku 1897 pamatuje začátky tramvajového provozu ve městě. Po přestavbě na vlečňák skončil svou kariéru v jedenašedesátém roce. Od té doby sloužila jeho karoserie jako zahradní altán ve čtvrti Růžodol. Před šesti lety ji nadšenci ze sdružení Boveraclub zachránili a nyní chtějí vyrobit provozuschopnou repliku jedné z prvních libereckých tramvají.

Celou zprávu najdete na této stránce.