Dopravné správy

O trati Bratislava - Galanta - Zvolen - B. Bystrica

V akom technickom stave z hľadiska podmienok prevádzky je železničná trať Bratislava - Galanta - Žiar n/H - Zvolen - Banská Bystrica? Je potrebná modernizácie v týchto traťových úsekoch napríklad pre zvýšenie rýchlosti, resp. plánujete ju a koľko by to mohlo podľa odhadov stáť?

Odpoveď na tieto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.

Odpověď DB na časté stávky: vlaky bez strojvůdců

Deutsche Bahn trápí stávky strojvedoucí. Ty se staly impulsem pro testování samořídících vlaků. Ve světě jsou vlaky bez strojvedoucích běžné. Problémem ale je, že v Německu se potkává na jednom místě více druhů dopravy.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Žst. Bratislava východ prekračuje hlukové limity

Dobrý deň, chcela by som Vás poprosiť o reakciu k podnetu mestskej časti Rača, ktorý sa týka prekračovania prípustných hodnôt hluku v lokalitách Východné, Dopravná a Na Pasekách. - Sťažnosť mestskej časti sa týka zriaďovacej stanice Bratislava - Východ i opravovne nákladných vozňov železničnej spoločnosti Cargo Slovakia. Rača poukazuje na prekročenie povolených limitov hluku. Podľa mestskej časti sa sťažnosti na prekročenie hluku objavili už v roku 2008. -Zaujímalo by ma, či registrujete tieto podnety? Urobili ste už nejaké optrenia na zníženie hluku? Ak áno, aké? A aké prípadne ďalšie ešte plánujete? 

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

Na lyžovačku do Tater rychleji a levněji vlakem ČD

V sobotu 5. prosince zahajuje zimní sezonu středisko Tatry Mountain Resorts v Jasné. S Českými drahami se tam lyžaři dostanou rychleji a levněji než minulou sezonu. Spoj SC 240 / 241 "Pendolino Košičan“ dorazí z Prahy do Liptovského Mikuláše za 5 hodin a 35 minut, z Ostravy pak za 2 hodiny a 25 minut. Díky cenově zajímavým balíčkům „ČD Tatry Snow“ ušetří vyznavači zimních sportů za jízdenky i za skipas v Jasné nebo ve Vysokých Tatrách až několik set korun.

Podrobnosti najdete v přiložené tiskové zprávě.

ŽSR opravujú priecestie a výhybky v Tr. Turnej

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) začali 30. novembra s opravou železničného priecestia a štyroch výhybiek v železničnej stanici Trenčianska Turná. Výlukové práce potrvajú až do 10. decembra.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Přímé vlakové spojení Prahy a Kyjeva se vrací

S prosincovou celoevropskou změnou jízdního řádu bude mezi Prahou a ukrajinským Kyjevem obnoveno přímé vlakové spojení lůžkovým vozem Ukrajinských železnic. Na obnově spojení se na Mezinárodní konferenci jízdních řádů z podnětu ukrajinských železničářů dohodli zástupci českých, slovenských a ukrajinských drah již v létě.

Podrobnosti o obnoveném spojení naleznete v přiložené zprávě
.

RegioJet pridá vozne vo vlakoch z Prahy do Košíc

Najdlhšie vlaky spoločnosti RegioJet jazdiace medzi Prahou a Košicami budú mať trinásť vozňov, najkratšie súpravy sa predlžia zo šiestich na sedem vozňov. Spoločnosť tieto zmeny zavedie od platnosti nového cestovného poriadku 13. decembra tohto roku.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Vražda v pražské tramvaji stále bez viníka

Policie našla a vyslechla dlouho hledaného svědka k vraždě, která se odehrála v Praze loni v únoru v tramvaji číslo 17. Muže sháněla pomocí zveřejněného identikitu od loňského června. Jeho svědectví ale v případu nepřineslo žádný posun.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ŽSR vymenia koľajnice v úseku Šurany - Palárikovo

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) v dňoch 1. až 3. decembra 2015 zrealizujú výluku v úseku Šurany - Palárikovo. Počas výluky sa vymenia opotrebované koľajnice v oblúku za nové koľajnice, ktoré sú zvarené na základni do stometrových pásov. Vymenené koľajnice budú vyššej kvality ako pôvodné. Celková dĺžka vymenených koľajníc je 550 metrov, tieto práce budú vykonané ručne za pomoci drobnej mechanizácie. V rámci výluky sa po výmene vykonajú aj montážne zvary.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Sto let žen v pražské MHD

Zítra to bude sto let, co hromadná doprava v metropoli zažila velkou změnu. První ­prosincový den roku 1915 se stalo něco do té doby zcela nemyslitelného, v­ tramvajích se objevily první ženy - průvodčí.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Légiovlak príde na Hlavnú stanicu v Bratislave

Československá obec legionárska a Nadačný fond Legie 100, v spolupráci s  STM - Múzeom dopravy Bratislava, Ministerstvom obrany SR, Ministerstvom vnútra SR, Nadáciou Milana Rastislava Štefánika Bratislava,  Klubom historickej techniky Zvolen, Železnicami Slovenskej republiky a Múzejno-dokumentačným centrom Bratislava si Vás dovoľujú pozvať na 

        slávnostnú prezentáciu unikátneho historického vlaku LÉGIOVLAK  2015

       1. decembra 2015 o 10.00 hod na I. nástupišti Hlavnej stanice v Bratislave.  

Slávnostná prezentácia Légiovlaku sa uskutoční za účasti významných hostí z Ministerstva vnútra SR, Ministerstva obrany SR, Ministerstva kultúry SR a Generálneho štábu SR.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Strojvůdci místo odpočinku pracují u konkurence

Mnozí tuzemští strojvedoucí zneužívají chybějícího dohledu a přivydělávají si prací u konkurence v době, kdy by měli mít bezpečnostní přestávku. Zaměstnavatelé takové melouchaření často zakazují, systém, který by řidiče vlaků kontroloval, však neexistuje. České dráhy naléhají na Drážní úřad, aby nevyhovující stav napravil.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ŽSR a rómska lokalita v Žiline

Pre portál Naše novinky by som Vás chcel požiadať o informácie k plánom Vašej spoločnosti v blízkosti centra Žiliny. Samospráva mesta Žilina už viackrát potvrdila, že v lokalite na Bratislavskej ulici, kde žije prevažne rómske obyvateľstvo, neplánuje žiaden rozvoj, pretože pozemky nepatria mestu. Môžete potvrdiť, že pozemky v tejto časti Žiliny patria ZSR? 

Odpoveď na túto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.

Nové pražské zastávky tramvají matou řidiče

Praha má po sérii letních a podzimních oprav několik nových tramvajových zastávek. A řidiči si na ně na některých místech zvykají jen velmi těžce. Jedná se například o Plzeňskou, kde byl kvůli zastávce odebrán jeden jízdní pruh. Stejná situace je pak u Bertramky.

Celou zprávu najdete na této stránce.

30 tisíc ľudí je proti vlakom zadarmo

Odporcovia vlakov zadarmo odovzdali petíciu na ministerstve dopravy. Podpísalo ju vyše 30-tisíc občanov, ktorí považujú opatrenie Ficovej vlády za populistické a nezodpovedné. Vedeli by si predstaviť lepšie využitie peňazí, z ktorých sa opatrenie financuje.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Hradecký trolejbus boural po kolapsu řidiče

Nehoda trolejbusu zkomplikovala ve středu provoz na autobusovém terminálu v Hradci Králové. Řidič za volantem zkolaboval a při rozjezdu ze zastávky narazil do sloupu trolejového vedení.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ZSSK vysvetľuje komplikovanosť lístkov cez SMS

Železničná spoločnosť Slovensko spustila pilotnú prevádzku predaja cestovných lístkov cez SMS na troch traťových úsekoch. Každé nástupné miesto má pridelené jedinečné číslo pre zaslanie správy, čo využitie v praxi komplikuje. Redakcia MobilManie zisťovala, prečo nestačilo jednotné číslo pre rôzne stanice.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Zeman podpořil Ťoka ve sporu se Škodou Transportation

Prezident Miloš Zeman podpořil ministra dopravy Dana Ťoka v jeho postoji proti prohrané arbitráži Českých drah se Škodou Transportation kvůli zpožděné dodávce 20 lokomotiv. Ministerstvo dopravy už výsledek, podle kterého má státní podnik výrobci zaplatit 1,2 miliardy korun, napadlo u soudu a chystá stížnost k Evropské komisi.

Celou zprávu najdete na této stránce.

 

Pendolino je v ČR už 10 rokov, jazdí aj do SR

Rýchlovlak Pendolino zviezol cestujúcich v Českej republike prvýkrát v novembri 2004, bežnú prevádzku začal však pred desiatimi rokmi, 29. novembra 2005. Dnes je najaktívnejší medzi Prahou a severnej Moravou.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Pokusy s cestujícími londýnského metra

Postavit se na jezdících schodech vlevo nebo vpravo a zůstat stát. Takové pokyny nyní dostávají cestující v jedné z nejrušnějších stanic londýnského metra Holbornu, ačkoli jinak etiketa v podzemce velí stát vpravo a levou část nechat chodcům. Cílem třítýdenního experimentu je zjistit, zda lze takovým postupem urychlit ve špičce pohyb na eskalátorech, napsal britský list The Independent.

Celou zprávu najdete na této stránce.