Dopravné správy

ZSSK Cargo nemá investora na kúpu akcií druhej dcéry

Štátna Železničná Spoločnosť Cargo Slovakia (ZSSK Cargo) nevybrala v súťaži investora na kúpu 66-% podielu vo svojej druhej dcérskej spoločnosti ZSSK Cargo Intermodal. Súťaž sa tak podľa hovorcu firmy Martina Halandu ukončila.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Cestující zůstávají Českým drahám věrni

České dráhy za 9 měsíců letošního roku přepravily 127 milionů cestujících, což je na úrovni loňského roku, a přepravní výkon mírně vzrostl o 3 % na 5,3 miliardy oskm. Lidé tak zůstávají v letošním roce železniční dopravě věrní, navzdory historicky snad největšímu rozsahu oprav na infrastruktuře s rekordním počtem výluk a náhradních autobusových spojů a také navzdory klesajícím cenám pohonných hmot, které jsou znatelně nižší ve srovnání s loňským rokem. Vývoj počtu cestujících však v závěru roku mohou ovlivnit další negativní skutečnosti, které aktuálně zasáhly celou Evropu. Bezprostředně po událostech v Paříži jsme sice pokles počtu cestujících nezaznamenali, ale nelze vyloučit, že se současná bezpečnostní situace projeví v menším zájmu o cestování hlavně do/ze zahraničí především v nadcházejících týdnech.  

Další podrobnosti naleznete v tiskové zprávě
.

Nehody a mimoriadnosti na tratiach ŽSR za 47. týždeň

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) zaznamenali v priebehu 47. týždňa 2015 až  7 smrteľných prípadov zrážky vlaku s civilnou osobou. Prvá nehoda sa stala na trati Hronský Beňadik - Nová Baňa, kde rýchlik zrazil a usmrtil muža so samovražednými sklonmi, ktorý nečakane vstúpil do koľajiska. Táto nehoda sa odohrala v pondelok 16.11.2015. V utorok 17.11.2015 sa odohrali dva smrteľné prípady zrážok, a to na tratiach, Žiar nad Hronom  a Hliník nad Hronom, kde vlak zrazil muža, a na trati Podunajské Biskupice  - Bratislava - Nové Mesto, vlak zrazil muža, opäť so samovražednými sklonmi. Na trati musela byť vlaková doprava nahradená autobusovou dopravou.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Socialismus zvítězil nad podnikáním, hřímá Jančura

Český soukromý železniční dopravce RegioJet ztratil důvěru v podnikání na Slovensku a opouští hlavní trasu mezi Bratislavou a Košicemi. Uvolněné vagony a lokomotivy nasadí na české spoje, kde začne jezdit až se třináctivozovými soupravami.

Celou zprávu najdete na této stránce.

RegioJet odchádza z top trate, viní za to Počiatka

Žlté expresy českého podnikateľa Radima Jančura zo slovenskej top trate definitívne odchádzajú. Spoločnosť RegioJet, ktorá linku medzi Bratislavou a Košicami spustila vlani v decembri, z nej odíde v prvom štvrťroku budúceho roka. Toto rozhodnutie súkromného dopravcu prichádza mesiac po tom, čo vyzval ministra dopravy Jána Počiatka (Smer) na to, aby vyriešil prevádzkovanie liniek štátnych IC vlakov na linke Bratislava - Žilina - Košice

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Optimalizace tratě z Chebu do Německa je hotova

Optimalizace železniční trati z Chebu ke státní hranici s Německem je hotová. Správa železniční dopravní cesty ji dnes slavnostně zakončila v Kulturním centru Svoboda v Chebu. Nejzápadnější část 3. tranzitního železničního koridoru tak již čeká jen na elektrizaci a obdobné úpravy navazujícího úseku v Německu.

Zprávu v celém znění naleznete v příloze.

Tipy na výlety vlakom ZSSK

Železničná spoločnosť Slovensko chce ukázať zaujímavé a pekné miesta, kam sa oplatí vybrať všetkým, ktorí chcú spoznať Slovensko v celej jeho rozmanitosti. Preto na našej internetovej stránke tento rok každý týždeň pribúdali nové tipy na výlet. Na tomto mieste nájdete všetky tohtoročné tipy roztriedené podľa regiónov.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Škoda dostala peníze od ČD a žaluje Ťoka za kritiku

Ministerstvo dopravy se ve válce se Škodou Transportation dostalo do defenzivy. České dráhy doplatily navzdory doporučení ministra Dana Ťoka peníze za dvacet lokomotiv, celkem poslaly na účet Škodovky 470 milionů korun. Dopravce tak částečně naplnil výrok arbitráže, podle kterého měl doplatek na účet přijít do tří dnů. Vedla ho k tomu obava z exekuce, která by mohla výrazně narušit fungování drah, jež jsou kvůli dluhopisům ostře sledovány na finančních trzích.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Bratislava bude mať novú autobusovú stanicu

Proces posúdenia vplyvov na životné prostredie je v záverečnej fáze a investor verí, že stavať by mohol začať už na budúci rok. Samotná výstavba by mala trvať minimálne tri roky. Najskorší možný termín otvorenia autobusovej stanice je podľa investora, spoločnosti HB Reavis, koniec roka 2019.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Anonym vyklidil pražský „Hlavák“ a byl zadržen

Policisté a hasiči v neděli večer evakuovali hlavní nádraží v Praze kvůli nahlášené bombě. Opatření se týkalo celé budovy a okolí. Podařilo se jim zadržet podezřelého. Po 22. hodině akce skončila, žádná bomba se nenašla.

Celou zprávu najdete na této stránce.

 

V Trenčíne-Záblatí chybí tretí podjazd pod traťou

Kedze modernizacia zeleznice sa vyradila z EU dotacii, je realne dorobit este dalsi podjazd do Zablatia, tak ako bol? Nerozumiem preco sa z troch prejazdov spravia nakoniec iba dva, aj ked dalsie dva pre pesich a cyklistov. Modernizacia by mala ulahcovat zivot ludom a zvysovat pocet ciest, prejazdov, nie ich predsa redukovat.

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

Sesuvem zničenou trať u Úpořin stát opraví

Ministerstvo dopravy začalo připravovat opravu železniční trati 097 přes České středohoří, kterou v červnu 2013 zničil sesuv na stavbě dálnice D8. Až dosud ministerstvo tvrdilo, že obnova asi 200 metrů dlouhého úseku železnice u Dobkoviček na Litoměřicku není na pořadu dne.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nový cestovný poriadok a RegioJet

Dobrý deň, spoločnosť RegioJet straší ľudí v médiach,že odíde od 13.12 z trasy BA-KE,požiadali už o odobratie dopravnej cesty? Ak by ste to mohli povedať,pretože dopravca ani len ľudí neinformuje a do nového GVD ostáva necelý mesiac. Začali už ŽSR tlačiť GVD 2015/2016 ? A aká bude cena na tento GVD,odkedy bude v predaji.

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

Obvinění za smrtící lanovku padlo po dvou letech

Královéhradecká policie obvinila provozovatele nákladní lanovky u Špindlerova Mlýna, která se před dvěma lety zřítila. Při nehodě zahynul jeden člověk a čtyři byli zraněni. Policie viní 45letého muž z usmrcení z nedbalosti a těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti. Muži hrozí trest odnětí svobody od jednoho do šesti let.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nehodovosť na tratiach ŽSR

Poprosíme Vás o vyjadrenie k štatistikám nehodovosti na železničných tratiach SR. Vo všeobecnosti aj na tratiach, aj na priecestiach dokopy za rok 2014 a aktuálne za rok 2015. Kolko nehôd bolo vlak s osobou a kolko nehôd bolo vlaku s vozidlom. Ak máte k dispozícii aj štatistiku prítomnosti alkoholu u rušňovodičov, tak tú uvítame

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

Na arbitráži o lokomotivy vydělali právníci miliony

Kromě Škody Transportation má arbitráž mezi výrobcem lokomotiv a Českými drahami dalšího vítěze: dvě advokátní kanceláře zastupující obě strany. Ve sporu požadovaly více, než je samotná cena lokomotivy, v součtu si ale nakonec přišly "jen" na desítky milionů korun.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Novembrové vozidlové novinky z DP Bratislava

Do Bratislavy bola 20. novembra 2015 dodaná 28. obojsmerná električka Škoda 30T ForCity Plus z celkového počtu 30 objednaných vozidiel. Vozidlá #7516 - 7528 sa však do premávky s cestujúcimi ešte nezaradili. V plzenskom závode Škoda Transportation už započali aj výrobu ďalších 15 jednosmerných električiek Škoda 29T, ktoré by mali byť dodané v budúcom roku.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD se snad konečně zbaví výpravní budovy v Ústí n.O.

Opuštěná nádražní budova v Ústí nad Orlicí je o krok blíže k tomu, aby našla nové využití. Na nabídku Českých drah reagovali čtyři zájemci, mezi nimiž nechybí ani zachránci, kteří zabránili demolici starého nádraží.

Celou zprávu najdete na této stránce.

 

RegioJet zvažuje zachovanie svojich IC vlakov

Súkromný dopravca RegioJet naďalej zvažuje pokračovanie prevádzky svojich IC vlakov z Bratislavy do Košíc. Stále rieši, akú podobu bude mať prevádzkovanie jej komerčných vlakov na uvedenej trati od polovice decembra, keď začne platiť nový grafikon vlakovej dopravy. Hovorca RegioJetu Aleš Ondrůj informoval v piatok agentúru SITA, že zatiaľ nedostali odpoveď na nedávnu výzvu ministrovi dopravy Jánovi Počiatkovi.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Škoda Transportation podá žalobu na ministra dopravy

Škoda Transportation připravuje žalobu na ministra dopravy Dana Ťoka (za ANO). Poškozují ji jeho výroky v kauze arbitráže Českých drah a plzeňského podniku, řekl generální ředitel skupiny Škoda Transportation Tomáš Ignačák. Ministr prohlásil, že se žaloby neobává.

Celou zprávu najdete na této stránce.