Dopravné správy

K modernizácii trate a staníc na Považí

Dobrý deň, chcel by som sa opýtať na niekoľko tém, súvisiacich s rekonštrukciou trate.
Stanica Púchov: Uplynulý víkend bola odovzdaná čakáreň pre cestujúcich v nových priestoroch. Chcem sa opýtať či bola čakáreň sprístupnená podľa plánu, čo všetko tam cestujúci nájdu, ako sa zlepšilo vybavenie čakárne. Poprosil by som aj sumu za výstavbu novej budovy. Zaujímala ma približná kapacita čakárne, resp. porovnanie so súčasným stavom. Tiež koľko je tam pokladníc, to, či tam budú resp. sú lavičky a či sa tam plánujú časom nejake doplnkové služby - bufet, bagetéria, kávomaty... tiež viem, že tam malo byť vystavené niečo z nálezov. Zostáva to tak ?

Odpoveď na túto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.

Stavba lanovky ve Svatém Petru jde do finále

Stavba nové šestisedačkové lanovky ve Svatém Petru, která začala v červenci, jde do finále. Na třinácti sloupech je už více než tři kilometry dlouhé lano, v nejbližší době na něj vlekaři zavěsí sedačky s bublinou.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Bezplatné vlaky priniesli aj vyše 100 nových spojov

Prepravu zadarmo vo vlakoch Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) využije za rok približne 24 miliónov osôb. Ako priblížila spoločnosť, ide o počet cestujúcich, ktorí do 17. novembra, teda presne za rok od zavedenia bezplatnej prepravy, využili možnosť cestovania zadarmo. ZZSK zároveň upozornila, že údaje za október a november ešte nie sú spočítané, ide teda o kvalifikovaný odhad.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Naše nádraží se výrazně zlepšila, až na hospody

Česká vlaková nádraží jsou čistější než dřív. Podle průzkumu novinářů MF DNES, kteří v poslední době objeli přes třicet železničních stanic, je většina už dnes také bezbariérová. Téměř všude ovšem chybí přístup k wi-fi a příliš se nezměnily ani takzvané nádražky.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ŽSR opravujú trať medzi Lučencom a Tomášovcami

Úsek trate medzi Lučencom a Tomášovcami začali opravovať Železnice Slovenskej republiky (ŽSR). Ako informovala ich hovorkyňa Martina Pavliková, práce budú realizované dnes do 15.40 h a pokračovať budú od 16. do 21. novembra.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Revizor DP Jihlava se bojí „hnědoobčanů“

Mají revizoři jihlavského dopravního podniku dvě odlišná měřítka při kontrole cestujících? Podle některých obyvatel krajského města Vysočiny ano. Jedněm prý rozdávají pokuty bez mrknutí oka, druhé pouze nechají vystoupit.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Autá z ciest na koľaje na ruský spôsob

Koľajová doprava je v meste najrýchlejšia, vedia to dobre aj v Rusku. Pochopili to už dávnejšie, ale trocha inak, ako by ste čakali. Nekonečné rady čakajúcich v ešte nekonečnejších dopravných zápchach prebudili kreativitu a majstrovstvo zároveň.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Autobusáci chystají stávku za vyšší platy

Zástupci nespokojených řidičů autobusů začínají připravovat stávku. Do konce listopadu chtějí zjistit, kolik řidičů je ochotno účastnit se protestu. [...] Jablonečtí a liberečtí dopravní odboráři zahájili stávkovou pohotovost koncem října. Vadí jim nízké platy řidičů autobusů, kteří jezdí na linkách veřejné dopravy objednaných kraji.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Pokyny na lístkoch BID sú plné chýb

Ďalší prešľap v integrovanej doprave. Do rúk cestujúcich v Bratislavskom kraji, predajných automatov a do stánkov sa dostalo 4,5 milióna chybných cestovných lístkov. Je na nich nesprávny preklad do nemčiny a angličtiny. Cudzinci z nich nemusia pochopiť, ako majú lístok označiť a používať. Nehovoriac o tom, že z niektorých viet sa budú smiať.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

K největšímu železničnímu neštěstí v historii ČR

Nevlídné podzimní počasí, mlha, podvečerní tma a hlavně nepozornost několika železničářů stály před 55 roky za nejhorším železničním neštěstím v historii České republiky. U obce Stéblová na jednokolejné trati mezi Hradcem Králové a Pardubicemi se 14. listopadu 1960 střetl osobní vlak tažený parní lokomotivou s motorákem. Následky čelní srážky byly děsivé, celkový počet obětí dosáhl čísla 118 a více než stovka lidí byla odvezena do nemocnic.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Pod Manderlákom bude nová električková zastávka

Mesto Bratislava prostredníctvom svojej organizácie Generálny investor Bratislavy (GIB) hľadá projektanta prestupnej električkovej zastávky na začiatku Štúrovej ulice v smere k Šafárikovmu námestiu. Vybudovanie novej zastávky súvisí s výstavbou prvej časti nosného dopravného systému (električky) do Petržalky a jej účelom je skrátenie medzizastávkových vzdialeností v historickom centre mesta, keďže pri súčasnom stave by vzdialenosť v smere do Petržalky medzi zastávkami Poštová, resp. Mariánska a Šafárikovo námestie bola približne 1 kilometer. Nová zastávka zároveň nahradí existujúcu zastávku Jesenského v smere k nábrežiu.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Parní lokomotivy prověřily pevnost nových mostů

Historické parní lokomotivy Šlechtična a Štokr naložené uhlím posloužily v úterý při zatěžkávací zkoušce tří železničních mostů v Plzni na Doubravce na trati Plzeň - Praha. Technici měřili průhyb konstrukcí a ukázalo se, že mnohatunovou zátěž bez problémů unesou a jsou bezpečné.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Prvý most petržalskej električky vo finále

Výstavba prvého úseku električkovej trate zo Štúrovej ulice do Petržalky zahŕňa okrem rekonštrukcie Starého mosta aj výstavbu dvoch nových mostov na petržalskej strane. Výstavba prvého z nich  - estakády Einsteinova - sa blíži ku koncu. Dňa 11. novembra 2015 sa na novovybudovanom moste uskutočnila zaťažkávacia skúška, pri ktorej bolo využitých 8 nákladných vozidiel.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

LEO Express tříletý

Přesně před třemi roky to byl další krok do velké revoluce na českých kolejích. Na trasu Praha – Ostrava vyjely vlaky Leo Express. Před třemi lety mu nikdo nevěřil, že jeho byznys bude mít dlouhého trvání. Jeho vlaky ale jezdí stále dál a majitel firmy Leoš Novotný má stále velké plány. „První dva roky byly hodně zlé, třetí rok je super,“ říká v rozhovoru pro iDNES.cz Novotný.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Čo priniesol rok „vlakov zadarmo“

Vo vlakoch štátnej Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) sa za rok fungovania bezplatnej prepravy odviezlo zadarmo približne 24 miliónov cestujúcich. "Vo vlakoch sa počas roka 2015 vozí približne o 21 % viac cestujúcich," vyčíslil riaditeľ úseku obchodu ZSSK Jozef Schmidt. Denne sa tak podľa jeho slov odvezie po koľajniciach o vyše 26.000 cestujúcich viac a každý deň sedí vo vlakoch približne 150.000 ľudí.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Najaté „štádlery“ Vogtlandbahn budou u ČD 6 let

Šestiletý kontrakt na pronájem nízkopodlažních vozů podepsaly České dráhy. Za 104 milionů si od německého dopravce Vogtlandbahn půjčí celkem čtyři motorové vozy Stadler až do roku 2021. Vogtlandbahn podal jako jediný nabídku do soutěže, v které České dráhy hledaly pronájem motorových vlaků na regionální tratě.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Ešte k nehode v Michalovciach

Dobrý deň,v súvislosti s tragickou udalosťou v Michalovciach, kedy hlavne pre nemožnosť komunikácie s rušňovodičom došlo k havárii by som potreboval odpovede na niekoľko otázok.

Prečo ŽSR nebuduje radiokomunikačnú sieť,  prípadne iný spoločný dorozumievací systém na svojich tratiach, ktorá by umožnila spojenie staníc s pohybujúcim sa vlakom? Kedy takúto sieť plánujete vybudovať?  Koľko by takýto systém stál?

Odpoveď na túto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.

Ve Francii vykolejil zkušební rychlovlak, pět mrtvých

Nejméně pět lidí zemřelo při nehodě rychlostního vlaku TGV na východě Francie. Souprava při havárii spadla do řeky. Sedm lidí je zraněných. K nehodě došlo v sobotu po poledni u vesnice Eckwersheim. Souprava vykolejila při zkušební jízdě, mířila do Štrasburku. Vlak zřejmě vyjel z kolejí v místě budoucího mostu a dostal se do vodního kanálu. Při havárii se převrátil na bok a začal hořet.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Rekonštrukcia mosta na trati Žilina - Rajec

Dobrý deň, posielam otázky ohľadom rekonštrukcie mosta Žilina Rajec. Vopred ďakujem za odpoveď.

Prečo ste pristúpili k rekonštrukcii mosta? 

Odpoveď na túto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.

Poloha trolejbusu na webu DS Zlín-Otrokovice

Cestující ve Zlíně a Otrokovicích mají k dispozici novou službu. Na webu dopravce snadno zjistí, kde se nachází jejich trolejbus nebo autobus, jestli má zpoždění a jestli je vybavený bezdrátovým internetem nebo klimatizací. Chybět nebude ani údaj o nízkopodlažnosti.

Celou zprávu najdete na této stránce.