Dopravné správy

Rezort dopravy chce poradenstvo za 20 miliónov

Ministerstvo dopravy vyhlásilo verejnú súťaž na komplexné poradenstvo v oblasti implementácie nového Operačného programu Integrovaná infraštruktúra (OPII) 2014 - 2020. Predpokladaná cena služieb na štyri roky je 17,24 mil. eur bez dane (20,69 mil. eur vrátane dane). Predpokladaný rozsah poradenských služieb je 157 tisíc expertných hodín. Zákazka bude spolufinancovaná zo zdrojov Európskeho fondu regionálneho rozvoja v rámci technickej pomoci OPII.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD v novém jízdním řádu nabídnou o 110 spojů víc

České dráhy v novém jízdním řádu platném od 13. prosince nabídnou o 110 spojů více. Přibude vlaků do Polska, spojů mezi Prahou a Brnem a příměstských vlaků v okolí hlavního města. V průměru dopravce denně vypraví téměř 8900 spojů. Více peněz cestující od nového řádu zaplatí za přepravu jízdního kola nebo za celodenní jízdenky. Levnější naopak bude přeprava v první třídě, uvedly v tiskové zprávě ČD s tím, že základní tarif se měnit nebude.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Prečo nie sú hotové výťahy v žst. Trenčín

Dobrý deň, chcel by som Vás poprosiť o vyjadrenie k výťahom na železničnej stanici v Trenčíne. Prečo stále nie sú dokončené? V akom je momentálne stave ich výstavba, čo sa na nich momentálne robí? Kedy a v akom počte by mohli byť oficiálne dané do užívania pre verejnosť? Akým spôsobom je zabezpečená bezbariérovosť vstupu na jednotlivé nástupištia? Aké sú celkové náklady na stavbu výťahov, aký je ich celkový počet? Konateľ firmy EuroContinental Building Marian Fabry  tvrdí, že 12. októbra mu prišlo vyjadrenie zo Železníc, že nemôžete resp. neviete spustiť výťahy, pretože firma, ktorá ich realizovala (ECB) je v konkurze. Podľa jeho vyjadrenia toto nie je pravda - poprosím ešte na to reakciu. Druhá otázka je k rekonštrukcii mosta na Ostrov - v akom stave sú práce - čo všetko je hotové? Aká firma zhotovuje rekonštrukciu? Budete pokračovať aj počas zimy, alebo budú práce pozastavené? Čo je zo stavebného hľadiska najnáročnejšie? Ako to vyzerá s predpokladaným dátumom dokončenia? Aké sú celkové náklady na rekonštrukciu? 

Odpovede nájdete na tejto stránke.

Rychlotratě budou přínosem i pro menší města

Vysokorychlostní železniční tratě, na kterých budou vlaky v budoucnu jezdit 300 až 350kilometrovou rychlostí, zrychlí nejen spojení mezi velkými městy v ČR a okolních zemích, ale přispějí i k rozvoji menších měst na dané trase. Kromě rychlovlaků budou totiž tratě využívat běžné rychlíky, čímž zkrátí dojezdové časy i pro obyvatele měst, ve kterých nebudou stavět ty nejrychlejší spoje.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Od zajtra do bratislavskej MHD iba s novým lístkom

Od 9. novembra budú aj v bratislavskej MHD platiť v rámci rozšírenia Integrovaného dopravného systému v Bratislavskom kraji (IDS BK) len nové jednorazové cestovné lístky. Cestujúci, ktorým ostanú ešte „staré" lístky, ich budú môcť do 31. decembra 2015 vymeniť v ktorejkoľvek predajni Dopravného podniku Bratislava (DPB).

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Vlaky se vrátí na trať z Lovosic do České Lípy

Po více než tříměsíční výluce se v pondělí rozjedou opět vlaky na trati z Lovosic na Litoměřicku do České Lípy. Náklady na rekonstrukci železničních mostů byly přes 332 milionů korun. Vlaky se vrátí také na opravené horní nádraží v Litoměřicích.

Celou zprávu najdete na této stránce.

V žst. Prievidza bude od zajtra výluka

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) v dňoch od 9. do 13. novembra 2015 zrealizujú výluku v obvode železničnej stanice Prievidza - osobná stanica. Počas výlukových prác bude vymenený železničný zvršok (teda štrkové lôžko a koľajový rošt) jestvujúceho priechodu pre peších k nástupištiam v koľajach č. 1, 3, 5 a 7.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Slovenský železniční tendr láká dopravce z ČR

Slovensko se [...] zařadilo k zemím, které chtějí pustit konkurenci do dotované železniční dopravy. Ministerstvo dopravy vypsalo tendr na provoz dálkových vlaků na páteřní trati mezi Bratislavou a Banskou Bystricí. Jde o první soutěž tohoto druhu u našich východních sousedů. Vítěz získá smlouvu minimálně na deset let, v klání půjde minimálně o deset milionů eur na dotacích, tedy zhruba 280 milionů českých korun.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Vrakuňa bude mať opäť železničnú zastávku

S výstavbou dočasnej železničnej zastávky v bratislavskej Vrakuni, v blízkosti obratiska trolejbusov na Čiližskej ulici, sa možno začne už tento mesiac. Starosta mestskej časti Martin Kuruc predpokladá, že by sa tak mohlo stať v polovici alebo koncom novembra.  "Len čo budeme mať stavebné povolenie a finančné prostriedky, začneme ihneď s realizáciou," skonštatoval pre TASR.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Jančurův tiskový mluvčí už nebude podnikat

Tiskový mluvčí skupiny Student Agency Aleš Ondrůj opustil dráhu dopravního podnikatele a bude se věnovat pouze komunikaci. Podle informací deníku E15 prodal svůj podíl v polské firmě Turbotiger.eu, která pod značkou TigerExpress mimo jiné provozuje minibusové spoje severní Moravy a Slovenska s letišti v Krakově, Katovicích a Vídni.

Celou zprávu najdete na této stránce.

 

Veľký vlakový súboj sa začína

Cestujúci už čoskoro dostanú lepšie a kvalitnejšie cestovanie medzi Bratislavou a Banskou Bystricou. Ministerstvo dopravy pod vedením Jána Počiatka (Smer-SD) v piatok vypísalo súťaž na rýchliky práve medzi týmito dvoma mestami. Súťažiť sa bude o 1,5 milióna vlakových kilometrov a zrejme o osem párov rýchlikov.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

První rychlovlaky vyjedou na koleje SŽDC roku 2030

První etapa vysokorychlostních vlakových spojení v Česku by podle nařízení Evropské komise měla být dokončená do roku 2030. Na čtvrteční konferenci o regionální železniční dopravě to řekl ředitel Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) Pavel Surý.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Tender Púchov – Považská Teplá končí

Železnice Slovenskej republiky dnes, 3. novembra 2015, v deň predkladania ponúk uchádzačov na modernizáciu železničnej trate Púchov – Žilina,  I. etapa Púchov – Považská Teplá, dostali 5 ponúk. Od tohto času, po predložení ponúk ŽSR nebudú poskytovať žiadne informácie prostredníctvom médií, nakoľko sú v zmysle zákona zaviazané mlčanlivosťou.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Z kolejí zmizí největší ostudy ČD

Proud peněz do modernizace vozového parku v Českých drahách výrazně v posledních dvou letech zeslábl, přesto cestující na řadě tratí čeká už od nového grafikonu zásadní změna v kvalitě cestování. Z tratí zmizí spousta starších souprav a nahradí je moderní.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Krátkodobé zastavenie premávky linky 44 DPB

Pre opravu vozovky na ul. Na Revíne bude počas víkendu 14. a 15. novembra 2015 táto ulica uzavretá pre dopravu. Linka 44 preto počas týchto dní nebude premávať. Priame spojenie Kramárov a Koliby bude možné len pešou dochádzkou.

Originál správy nájdete na tejto stránke.

Přejet vlakem do Rakouska je nesmyslně drahé

V cestování vlakem mezi Českem a Rakouskem stále fungují těžko pochopitelné bariéry. I když dopravci nabízí přímé přeshraniční spojení, ceny jízdenek jsou mimo realitu. A to jen proto, že se státní dopravci neumí dohodnout.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ŽSR o budúcnosti TREŽ

Grafikonom vlakovej dopravy 2011/2012 došlo k zastaveniu prevádzkovania osobnej dopravy na trati Trenčianska Teplá – Trenčianske Teplice (ďalej len TREŽ). K zachovaniu tzv. príležitostných jázd električkou sa podujala nezisková organizácia TREŽ v spolupráci s obcou Trenčianska Teplá. Zachovanie, hoci aj príležitostnej železničnej dopravy na trati Trenčianska Teplá – Trenčianske Teplice, je snahou vlastníka dráhy, ktorého zastupuje MDVRR SR, ako aj samotných ŽSR, ktoré participujú na spoločnom projekte obnovenia prevádzky na tejto trati. Projekt bol vypracovaný pod záštitou Trenčianskeho samosprávneho kraja a  okrem iného bol zameraný na nájdenie spôsobu viaczdrojového financovania prevádzkovania dopravy, električkových jázd

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD zdraží síťové jízdenky a zvýší pohodlí v rychlících

Státní dopravce se ani letos neobejde bez zvýšení cen. Tentokrát ale nepůjde o plošný nárůst základních tarifů, hýbat se bude pouze s vybranými druhy jízdného. Nepříjemná změna se týká především síťových jízdenek celodenních a víkendových.

Celou zprávu najdete na této stránce.

K neetickej reklame v bratislavskej MHD

Pred niekoľkými dňami nás informovali pacienti, že v niektorých prostriedkoch mestskej hromadnej dopravy v Bratislave je umiestnená reklama na darovanie plazmy v susednom Rakúsku za 20 Euro za odber. Považujeme túto reklamu za neetickú napriek tomu, že nedošlo k porušeniu zákona. Darcovstvo krvi a jej zložiek, v tomto prípade krvnej plazmy, je na Slovensku bez honorára, rovnako ako vo väčšine krajín Európskej únie. Darca dostane iba zlomkovú cenu za hodnotu odberu napriek tomu, že práve krv a jej zložky, ktoré niekedy doslova zachraňujú život, sú často peniazmi nevyčísliteľné.

Celú tlačovú správu nájdete na tejto stránke.

Autobusy Student Agency se přejmenují na RegioJet

Podnikatel Radim Jančura připravil zásadní změnu v marketingové strategii. Jeho žluté autobusy, které vypravuje od roku 2004, už nebudou jezdit pod známou značkou Student Agency. Podle zjištění serveru Lidovky.cz firma všechny sjednotí jménem RegioJet. Na autobusech se tak nově objeví stejný název, s nímž Radim Jančura rozjel podnikání v železničním byznysu.

Celou zprávu najdete na této stránce.