Dopravné správy

Mostné monštrum z Číny udivuje, ale ...

V posledných týždňoch sa aj na Slovensku stalo virálnym video, ktoré zachytáva výstavbu mostov v Číne. Gigantické zariadenie kladie na piliere celé kusy mostných segmentov a výstavba tak vyzerá ako skladanie Lega. Jedno z videí sa na YouTube prehralo už 4,2 milión ráz.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

V Úvalech otevřeli nové nádraží

V Úvalech u Prahy dnes otevřeli zrekonstruované vlakové nádraží s nově vyzdobeným podchodem. Cestující získali bezbariérové nástupiště i snazší přístup z centra k vlakům. Práce, které byly součástí modernizace železničního koridoru mezi Běchovicemi a Úvaly, od loňského roku nepříznivě zasáhly do života lidí ve městě. Stavební ruch je nyní už minulostí a doprava v Úvalech opět normálně funguje.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Autobusom z Bratislavy na viedenské letisko za 1 €

Od 18. novembra pribudne medzi Bratislavou a Viedňou ďalšie autobusové spojenie. Známy český dopravca RegioJet totiž plánuje novú linku, na ktorej bude denne premávať 32 spojov v oboch smeroch. Ceny na viedenské letisko budú začínať už od jedného eura.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Jak se rodí tramvaj

Více než sto nových tramvají vyrobila loni Škoda Transportation a letos bude toto číslo podobné. Vozy s plzeňskou značkou jezdí nejen v České republice ale i v Polsku, v Itálii nebo v Turecku. Jak se ale tramvaje v Plzni vyrábějí?

Celou zprávu najdete na této stránce.

BIDka výrazne zdražila ľuďom cestovanie

Nový systém dopravy v Bratislavskom kraji núti ľudí presadať do áut alebo chodiť pešo. Cesta z regiónu do hlavného mesta vyjde časť cestujúcich aj dvakrát drahšie. V cene lístka majú totiž započítanú aj jazdu bratislavskou hromadnou dopravou. Zaplatiť za ňu musia, hoci ju vôbec nepotrebujú. Vodiči im radia, aby to využili a aby sa za zaplatený lístok chvíľu povozili v MHD.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Nevyužitá výluka v úseku Bludov - Jeseník končí

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) ukončí předčasně, z důvodu neplnění harmonogramu stavby zhotovitelem, výluku na trati Bludov - Hanušovice - Ramzová - Jeseník. Od čtvrtka 12. listopadu vyjedou na trať vlaky Českých drah dle platného jízdního řádu.

SŽDC připravuje nové výběrové řízení, aby se mohla stavební akce "Odstranění propadů rychlosti na trati Krnov - Šumperk, v úseku Bludov - Hanušovice - Ramzová - Jeseník" konat příští rok. Předpokládaný termín je od března do srpna 2016. O přesném termínu výluky a organizaci dopravy vás budeme včas informovat.

O súťaži na rýchliky z Bratislavy do B. Bystrice

Cenu, ktorou bude štát dotovať prevádzkovateľa rýchlikov medzi Bratislavou a Banskou Bystricou, určí transparentná súťaž. Informovalo o tom v piatok ministerstvo dopravy v súvislosti s aktuálne vyhláseným tendrom na liberalizáciu osobnej diaľkovej vlakovej dopravy na uvedenej trase. Vysúťažený partner štátu by mal na trati podľa rezortu zabezpečiť kvalitné vlakové spojenie medzi týmito dvoma mestami počas najbližších desiatich rokov.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Poznámka redakcie VLAKY.NET: V jedinej vete Predbežný záujem už prejavili ZSSK, RegioJet, ale aj ďalší súkromní prepravcovia Arriva a Leo Express sú hneď dve chyby: Nie sú to prepravcovia, ale dopravcovia (prepravcom je v tomto prípade štát) a ARRIVA nie je firma súkromná, ale štátna (ako dcéra Deutsche Bahn).

Řidička tramvaje hrubě vyhodila cestujícího

„Kur..., seš blbej nebo vymaštěnej? Vypadni ven, nebo zavolám policajty. Neser mě!“ Takovým způsobem se bavila řidička brněnské tramvaje s cestujícím, který si chtěl u ní koupit jízdenku, ale neměl drobné, jen dvousetkorunovou bankovku. Rozhovor vygradoval vyhazovem z vozu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Reklamné novinky v DP Bratislava

Autobus SOR NB 18 #1856 dostal novú celovozidlovú reklamu na show Lucie Bílej. Rovnakú reklamu dostal aj električkový vozeň T6A5 #7951. Autobusy SOR NB 18 #2211 a Solaris Urbino 15 CNG #1209 dostali v uplynulom období inovované reklamy na nákupné centrum Aupark.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Nákladní koridory RFC 5 a RFC 8 v provozu

Po několika letech intenzivních přípravných prací byla dnes zahájena činnost dvou železničních nákladních koridorů. Zatímco Baltsko-jadranský (RFC 5) vede ze severu na jih, Severomořsko-baltský (RFC 8) spojuje východ se západem.

Více se dozvíte v přiložených tiskových zprávách:

Rekonštrukcia tratí v Košiciach sa skončila

Ukončenú stavbu Modernizácie električkových uzlov (MEU) včera v Košiciach symbolicky prevzal primátor mesta Richard Raši od zhotoviteľskej firmy Eurovia SK. Spolu s projektom v rámci Integrovanej koľajovej dopravy (IKD) sa tak v meste skončila rozsiahla rekonštrukcia električkových tratí financovaná z eurofondov. Primátor Košíc verí, že prvé električky začnú jazdiť po obnovených tratiach ešte v tomto mesiaci.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Proč nezabránil generální stop nehodě u Velvět?

Nákladní vlak před tragickou srážkou se stojící soupravou u Velvět na Teplicku nejel rychleji než povolených 60 kilometrů v hodině. Při vyšetřování to zjistila drážní inspekce. Prohlídka trosek lokomotivy však stále nezodpověděla otázku, proč selhal takzvaný generální stop. Při nehodě zahynul strojvedoucí.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Ako robia výlukové oznamy v zahraničí

Oznamy. Majú nás stručným, jasným, ale aj dostatočne výstižným spôsobom informovať o zmenách v prevádzke hromadnej dopravy a byť tak našimi sprievodcami. V tomto článku sa pozrieme na moderné trendy tvorby a grafickej úpravy takýchto oznamov.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Vláda schválila nákupy nových vlaků z peněz EU

Vláda schválila návrh ministerstva dopravy na nákup nových vlaků z peněz Evropské unie. Chce na ně až 20 miliard korun z evropských fondů. Vyplývá to z informací na internetových stránkách vlády. EU by na financování vlaků, které budou muset jezdit na konkrétní trati, mohla přispět až 85 procenty, zbylých 15 procent by měl platit objednatel dopravy, tedy kraj nebo stát.

Celou zprávu najdete na této stránce.

RegioJet spustí novú autobusovú linku do Viedne

Súkromný dopravca RegioJet spustí od stredy 18. novembra novú autobusovú linku. Premávať bude z Bratislavy na viedenské letisko Schwechat a následne do centra Viedne.
Autobusy budú na linke podľa hovorcu spoločnosti Aleša Ondrůja jazdiť 16-krát denne v oboch smeroch
.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Vlaky mezi východočeskými metropolemi zrychlí

Vlaky na části trati mezi Pardubicemi a Hradcem Králové začnou od prosince jezdit vyšší rychlostí. Vedle úspory času se lidé dočkají i pohodlnější cesty. Dlouhá léta se cestující mezi oběma krajskými městy potýkali s nepříjemným čekáním. Když přijeli do Stéblové pozbývalo slovo rychlík často svého významu. Museli totiž počkat, než od Hradce Králové přijede osobák a až poté výpravčí pustil rychlejší spoj na uvolněnou kolej.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Stanovisko ZSSK k tragickej nehode z 3.11.2015

Na úseku Strážske – Michalovce sa v utorok 3. novembra večer o 20.05 h zrazil rýchlik R 442 Bohemia s nákladným autom. Pri zrážke bol vážne zranený rušňovodič, ktorý po prevoze do nemocnice zraneniam podľahol. Cestujúci vo vlaku sa nezranili. Vinníkom nehody nebol rušňovodič ani personál ZSSK.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

V Olomouckém kraji přibudou nové vlaky

Nové vlakové spoje na Valašsko i rychlejší dopravu do některých měst a obcí přinese cestujícím v Olomouckém kraji nový jízdní řád, který začne platit v neděli 13. prosince. [...] Lidé budou moci novým spěšným vlakem jet od prosince z Olomouce do Vsetína a Střelné.

Celou zprávu najdete na této stránce.

V USA sa počas víkendu vykoľajili dva vlaky

V americkom štáte Wisconsin sa v nedeľu vykoľajil nákladný vlak. Ide už o druhé vlakové nešťastie v priebehu víkendu, informuje dnes agentúra AP. Železničná spoločnosť Canadian Pacific Railway uviedla, že jej nákladný vlak, prevážajúci ropu, smeroval na východ a vykoľajil sa okolo druhej hodiny ráno miestneho času neďaleko mesta Alma. Pri nešťastí sa vykoľajilo minimálne desať vagónov, pričom z niektorých unikla ropa.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Nápad zrušit režijky pobouřil železničáře

Průkaz, který opravňuje více než sto tisíc lidí k téměř bezplatnému cestování po české železnici, začíná být čím dál větší rozbuškou ve sporu mezi odboráři a ministerstvem dopravy. Odborová organizace začíná v reakci na slova ministra dopravy mluvit o stávce.

Celou zprávu najdete na této stránce.