Dopravné správy

Nehody a mimoriadnosti na tratiach ŽSR za 44. týždeň

Uplynulý týždeň bol na tratiach Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) tragický, zaznamenalo sa až šesť prípadov zrážky vlaku s civilnou osobou, pričom tri prípady boli, žiaľ, smrteľné. Prvý prípad sa stal v Trenčianskej Teplej, kde osobný vlak pri odchode zrazil a usmrtil civilnú osobu, ktorá pravdepodobne zo zdravotných dôvodov zostala ležať v priechodnom priereze koľaje.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Nádraží je ostudou Českých Budějovic

Padající omítka, voda zatékající do stropů a zdiva, shnilé rámy oken. Budova vlakového nádraží v Českých Budějovicích se před očima tisíců cestujících dostává do stále horšího stavu. Její rekonstrukci přitom různí politici i šéfové ČD slibovali už mnohokrát. Dodnes se však skoro nic nezměnilo.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Zvláštna tarifná politika ČD

Lístok na vlak Praha – Bratislava vyjde na 778 českých korún (29 eur), kombinácia troch Praha – Brno, Brno – Břeclav a Břeclav – Bratislava (ide o lístky na rovnaký vlak, nie je potrebné presadať) vyjdú dohromady na 482 korún (18 eur). Pri rozkúskovaní lístka tak cestujúci ušetrí takmer štyridsať percent pôvodnej ceny. Zdá sa to nereálne? Taká ale naozaj je cenová politika Českých dráh (ČD), na ktorú upozornil David Grudl na svojom blogu a ďalej sa šírila virálne na Facebooku.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

V rychlíku vinou žháře hořelo za jízdy

V Hněvicích u Štětí hořel ráno za jízdy rychlík Chomutovka mířící do Prahy. Hořet začalo na záchodcích. Cestující si museli vystoupit, další vlaky mají zpoždění. „V 7:50 došlo za jízdy k požáru jednoho vozu rychlíku z Chomutova do Holešovic. Cestující byli evakuováni, ale nikdo nebyl zraněn. Škoda zatím odhadnuta nebyla,“ uvedl mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal.

Celou zprávu najdete na této stránce.

 

Na staniciach ŽSR si lístok IDS BK neoznačíte

Na železničných staniciach označovače cestovných lístkov až do odvolania nebudú, nakoľko ich zúčastnené subjekty nestihli nainštalovať. Na linke S25 si cestujúci označia lístok priamo v označovači vo vlaku. Na ostatných linkách cestujúci nebudú môcť niektoré cestovné lístky použiť.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Regiojet se stížností ve sporu s ČD neuspěl

Soukromý železniční dopravce RegioJet neuspěl se svou žalobou proti postupu Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) ve správním řízení, které vede s Českými drahami. RegioJetu vadilo množství informací, které ÚOHS po soukromém dopravci požaduje, stejně jako délka řízení. Podle Krajského soudu v Brně je ale postup ÚOHS přiměřený.

Celou zprávu najdete na této stránce.

 

ŽSR rekonštruujú železničné priecestie v Štítniku

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) začnú 4. novembra rekonštruovať železničné priecestie (SP 0706) v obci Štítnik, na ktorom sa železničná trať Plešivec – Slavošovce úrovňovo križuje so štátnou cestou II/526.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Řidiči stále ohrožují vlaky na přejezdu ve Studénce

Policie uvolnila záběry z kamery u železničního přejezdu ve Studénce na Novojičínsku, na který před deseti dny vjel zahraniční kamion, ačkoli již blikala červená výstražná světla. Pak řidič šlápl na plyn a prorazil závory. Za tři sekundy přijel rychle jedoucí vlak.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Bombový útok na pakistanskej trati

Traja ľudia zahynuli a ďalších sedem osôb utrpelo [...] zranenia na juhozápade Pakistanu, keď pod idúcim vlakom vybuchla nálož umiestnená na železničnej trati. Informovala o tom agentúra AP. Hovorca pakistanských železníc uviedol, že cieľom bombového útoku v provincii Balúčistán, ku ktorému došlo dnes v skorých ranných hodinách, bol vlak smerujúci do mesta Rávalpindí, kde sa nachádza veliteľstvo pakistanských pozemných síl.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Cenová válka mezi silnicí a železnicí pokračuje

Velká konkurence mezi autobusovými dopravci přinesla rekordní zlevnění cestování veřejnou dopravou mezi českými a německými městy. Zatím poslední „výstřel“ do cenové války přidaly České dráhy, které na listopad výrazně snížily ceny především do vzdálenějších měst.

Celou zprávu najdete na této stránce.

RegioJet pridáva spoje medzi Nitrou a Bratislavou

RegioJet posilňuje spoje na trase Bratislava – Nitra a späť. Dopravca tak reaguje na vyšší záujem cestujúcich v dopravnej špičke. „Autobusy premávajú v rannej špičke smerom z Nitry do Bratislavy v 15-minútových intervaloch, v opačnom smere v polhodinových. Ani to už aktuálnemu dopytu nepostačuje, preto sme sa rozhodli spoje posilniť,“ informoval majiteľ spoločnosti RegioJet Radim Jančura.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Dětský koutek na přerovském nádraží

Dětský koutek pro nejmenší cestující na přerovském nádraží

Naši nejmenší cestující si můžou se svými rodiči zpříjemnit čekání na vlak v nově zřízeném dětském koutku na přerovském nádraží, které najdou v prostorách ČD centra. Děti si mohou pohrát na koberci nebo zasednout ke stolečku a vykreslit omalovánky.

Přikládáme fotografie koutku, který je pod dohledem zaměstnanců ČD.

Nadjazd nad traťou otvoria v piatok trinácteho

Zrekonštruovaný nadjazd nad hlavným železničným ťahom v Malackách otvoria v piatok 13. novembra. Primátor Malaciek Juraj Říha (bez politickej príslušnosti) o tom informoval na základe zistení počas štvrtkového (29.10.) kontrolného dňa na stavbe.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Vláda konečně projedná převod nádraží na SŽDC

Převodem nádraží z Českých drah na Správu železniční dopravní cesty (SŽDC) by se měla zabývat vláda do 14 dnů. [...] Původní termín byl do konce října, ale pokračovalo ještě připomínkové řízení. Odbory podle předsedy Odborového sdružení železničářů Jaroslava Pejši převod v dozorčí radě nepodpoří.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ŽSR nakúpia podvaly a mostnice za 4,5 milióna eur

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) nakúpia drevené podvaly a mostnice za 4,5 milióna eur bez dane z pridanej hodnoty (DPH). Celú zákazku pre ne zabezpečí nemecká spoločnosť Fűrstenberg – THP. Vyplýva to z oznámenia o výsledku tendra, ktoré bolo zverejnené vo vestníku verejného obstarávania.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Zlínská firma dodá turnikety pro jihoafrická nádraží

Zlínská společnost Cominfo, která vyrábí turniketové systémy, motorové branky a mechanické zábrany, dodá několik tisíc turniketů do vlakových nádraží v Jihoafrické republice. Projekt je rozdělen do několika etap, počítá se s dodáním 4500 až 5000 kusů turniketů včetně následného servisu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

 

Jančurovci pridajú autobusy aj vlaky

RegioJet vyhral bitku so samosprávou a podľa vlastných slov aj nad klientelizmom a korupciou. Ministerstvo dopravy zamietlo protest banskobystrického prokurátora. Peter Molčan počas leta napadol licenciu autobusovej linky Banská Bystrica – Nitra – Bratislava.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Ropid překreslí trasy spojů pražské MHD

Organizace Ropid, která plánuje pražskou MHD, chystá od 1. července 2016 zavést plošné změny. Překreslí trasy tramvají a autobusů a na jednu jízdenku bude nově možné jezdit i do oblasti Kladenska. Úpravy se chystají i v noční dopravě. Vypracování změn tento týden schválili pražští radní.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Slovák dostal 9 rokov za útok v pražskom metre

Trest deväť rokov väzenia dostal v piatok (30.10.) na Mestskom súde v Prahe 22-ročný mladík zo Slovenska Róbert Agóč, ktorý tento rok v marci bezdôvodne zaútočil v pražskom metre na spolucestujúceho a prerezal mu krčnú žilu. Rozsudok nie je právoplatný, obe strany si ponechali lehotu na prípadné podanie odvolania ...

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Otevřít železniční trh bez regulátora nelze

Otevření českého železničního trhu dalším, dopravcům může být přínosem, podmínkou pro realizaci tohoto kroku však musí být zajištění nezbytných předpokladů jako je zajištění síťovosti, clearingu plateb a vytvoření nezávislého regulačního úřadu. „Nutnou podmínkou úspěchu je také kvalitní a kapacitní infrastruktura, bez které liberalizace nepřinese žádoucí efekt,“ řekl na nedávném Žofínském fóru věnovaném právě také liberalizaci české železnice výkonný ředitel Sdružení evropských železnic a infrastrukturních společností (CER) Libor Lochman.

Celou zprávu najdete na této stránce.