Dopravné správy

Bratislavčanov čaká dilema, ako zaplatiť v MHD

Chceli zjednodušiť verejné cestovanie, ale urobili opak. Bratislavskí poslanci odsúhlasili vyššie ceny niektorých cestovných lístkov v automatoch či trafikách. Ceny esemeskových lístkov však zostávajú rovnaké. Papierové lístky budú platiť v celom Bratislavskom kraji, teda v autobusoch, trolejbusoch, električkách v meste aj v prímestských autobusoch a vo vlakoch.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

 

Zůstanou nádraží Českým drahám?

Vláda premiéra Bohuslava Sobotky by se měla do konce října zabývat převodem nádraží z Českých drah na Správu železniční dopravní cesty (SŽDC). Zda se ale dlouhodobě plánovaný miliardový obchod uskuteční, není jisté. Podle ministra dopravy Dana Ťoka hrozí, že převod majetku za cenu 3,2 miliardy korun stanovenou znaleckým posudkem neprojde přes řídicí orgány a dozorčí radu Českých drah.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Z prehistórie autobusov v košickej MHD

Hoci sa vznik autobusovej trakcie v Košiciach datuje až do roku 1950, nešlo v tom čase v žiadnom prípade o novú myšlienku. Rozloha intravilánu Košíc začiatkom päťdesiatych rokov bola v podstate identická so stavom pred vypuknutím druhej svetovej vojny a mesto sa obsluhou „neelektričkových“ lokalít intenzívne zaoberalo už v medzivojnovom období.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Levnější jízdné ČD (nejen) pro vychytralce

Cesta z Prahy do Bratislavy stojí s Českými drahami 778 korun. Ovšem jen pokud si koupíte jeden lístek. Pokud si koupíte lístky dva, z Prahy do Brna a z Brna do Bratislavy, zaplatíte 497 korun, tedy skoro o tři stovky méně. Podivné? Takto můžete ušetřit u více spojení, mezinárodních i vnitrostátních.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Výluka TEŽ v úseku Vyšné Hágy - Štrbské Pleso

Dňa 28. októbra 2015 v čase od 7:30 do 13:20 bude prebiehať traťová výluka na Tatranskej elektrickej železnici v úseku Vyšné Hágy - Štrbské Pleso. Električky budú v tomto úseku nahradené autobusovou dopravou, ktorá bude zastavovať na zastávkach:

  • Vyšné Hágy (na parkovisku pri Liečebnom ústave),
  • Popradské Pleso (na hlavnej ceste pri odbočke k železničnej zastávke),
  • Štrbské Pleso (na centrálnom parkovisku, zastávka SAD).

Správu nájdete na tejto stránke.

Řada 380 stále ještě nemůže na DB Netz

Ve sporu Českých drah a plzeňské Škody Transportation kolem dodávky nových lokomotiv vyplul na povrch další problém. Lokomotiva řady 380, Plzeňskými pokřtěná jako Emil Zátopek, stále nemůže do běžného provozu v Německu. A to přesto, že stroj prošel homologací u drážního úřadu EBA. Vozidlu totiž ještě chybí souhlas od DB Netz, což je německý správce železniční infrastruktury.

Celou zprávu najdete na této stránce.

 

ZSSK posilní počas Dušičiek železničnú dopravu

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) posilní počas Sviatku všetkých svätých železničnú dopravu o 26 vlakov a 120 vozňov. Prioritne budú od stredy 28. októbra do nedele 1. novembra posilnené o ďalšie vlaky kategórie InterCity (IC), EuroCity (EC), rýchliky (R) a expresné vlaky (Ex), ale aj regionálna a prímestská doprava. Agentúru SITA o tom informovala riaditeľka Odboru komunikácie spoločnosti Železničná spoločnosť Slovensko Jana Morháčová s tým, že ZSSK odporúča cestujúcim kúpiť si z dôvodu zvýšeného záujmu o cestovanie vlakom včas miestenky.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Vlakem do Německa ještě výhodněji

Poznejte různé kouty Německa mimo hlavní turistickou sezónu, v klidu, bez stovek a tisíců turistů. Mnoho německých památek je otevřeno celoročně, stejně jako muzea nebo galerie. Zážitkem může být i cesta po některých atraktivních zážitkových tratích nebo rychlovlaky ICE, které křižují Německo rychlostí až 300 km/h. Úžasným zážitkem je již cesta z Čech do Německa údolím Labe kouzelnou Portou Bohemicou nebo Česko-saským Švýcarskem s výhledem na jedinečné skalní stěny a stolové hory.

Výrazné snížení vlakových jízdenek se netýká jen měst na přímých vlakových spojích z Čech, jako jsou Drážďany, Berlín, Hamburk nebo Stralsund, ale i do i do desítek dalších zajímavých měst po celém severním a středním Německu.  

Další podrobnosti naleznete v přiložené tiskové zprávě
.

Nový Starý most prepojil oba brehy Dunaja

V dňoch 23. - 24. októbra 2015 sa na stavbe nového Starého mosta v Bratislave zrealizovalo posledné vysúvanie oceľovej konštrukcie z petržalského brehu smerom k Starému Mestu. Pred posledným vysúvaním sa vo štvrtok 22. októbra popoludní ešte konštrukcia mosta vysunula o 22 metrov. Následne bola v piatok pod začiatok vysúvanej konštrukcie mosta pri pilieri č. 34 osadená pomocná plávajúca podpera, ktorá bola opäť zhotovená pri petržalskom brehu. Podobne ako pri vysúvaní mosta na konci augusta, aj teraz bola loď s pomocnou podperou zabezpečená stabilizačnými lanami na oboch brehoch Dunaja a preto je počas troch dní zastavená plavba lodí v tomto úseku.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Tam, kde vlaky čekají na šroťáka

Dostat se oficiální cestou na pohřebiště vlaků v České Třebové je složitá záležitost. Možná je i jednodušší a rychlejší dohodnout exkurzi do Temelína. Nejprve zavoláte pánovi X, který vás odkáže na svého kolegu z kanceláře, který má však zrovna dovolenou. Vrátí se po týdnu, ale opět vás odkáže na někoho dalšího. Ten další po chvíli zjišťování sdělí, že je nutné nejprve napsat oficiální žádost na vedení Českých drah. A když šéfové státního podniku konečně návštěvu schválí, reportáž může začít.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Poznámka redakce VLAKY.NET: Kdyby pachatel této reportáže cosi o železnici věděl, tak si mohl ušetřit onen srdcebolný úvod - nedávno (stejně jako každý rok) mohl hřbitov drážních vozidel v České Třebové navštívit bez problémů - při tamních oslavách Dne železnice.

 

Bitkári vyskočili z idúceho vlaku a zomreli pod druhým

Tragicky sa skončila v nedeľu večer hádka a následná bitka dvoch cestujúcich vo vlaku z Košíc do Bratislavy. Obaja zomreli, keď vyskočili z idúceho rýchlika a zrazila ich súprava idúca z opačného smeru. Nešťastie sa odohralo krátko po 21:00 pri obci Šenkvice, ktorá leží 26 kilometrov východne od Bratislavy.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Spasí „hašišbedny“ JHMD vojenská technologie z USA?

K nezvyklému řešení nízkopodlažnosti svých vozů se uchýlila společnost Jindřichohradecké místní dráhy. Aby zachránila dotace v řádu desítek milionů korun na modernizaci svých vlaků, vozí ve vagonech rozměrné rampy pro nástup vozíčkářů.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Systém Eurokľúč na ďalších staniciach ŽSR

Systém Eurokľúč pre pacientov s chronickým a telesným postihnutím sa stále rozširuje. Dôkazom toho je aj jeho umiestnenie na ďalších železničných staniciach na Slovensku. V minulosti sme informovali o inštalácii zámkových vložiek pre Eurokľúč na Považí a v Žilinskom kraji.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Liberec plánuje novou tramvajovou trať

Generace lidí už snily o tom, že by mohly dojet tramvají z centra města až na největší liberecké sídliště Rochlice a zpátky. Plány, které před pár lety zastavilo bývalé vedení dopravního podniku, chce znovu oživit liberecká radnice.

Celou zprávu najdete na této stránce.

EÚ preplatí nákup nových električiek pre Košice

Európska únia (EÚ) preplatí Slovensku nákup 33 nových električiek, ktoré sa od minulého roka postupne nasadzujú v Košiciach. Popri končiacich projektoch rekonštrukcie električkových tratí ide o ďalší projekt, ktorý prispieva k zatraktívneniu mestskej hromadnej dopravy (MHD) v tomto meste.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

I železniční trpaslíci usilují o titul Národní dopravce

Úřad průmyslového vlastnictví čeká řešení zajímavého právního sporu tří železničních dopravců. Označení Národní dopravce chtějí totiž po státních Českých drahách používat i dva soukromí dopravci.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ŽSR odmietajú tvrdenia o rozkrádaní

Železnice Slovenskej republiky odmietajú tvrdenia pána poslanca Richarda Sulíka. ŽSR považujú jeho [...] tvrdenia za účelové, ktoré sa nezakladajú na pravde. ŽSR už 12. októbra 2015 listom pánovi Sulíkovi odpovedali na jeho 10 otázok, kde sme mu všetky jeho otázky zodpovedali a podrobne vysvetlili a práve naopak, jeho podozrenia a tvrdenia boli z pohľadu ŽSR vyvrátené ako neopodstatnené.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Kamery budou hlídat více přejezdů

V Moravskoslezském kraji přibudou v příštím roce tři železniční přejezdy, kde řidiče bude kontrolovat kamera. Krajští radní na to vyčlenili tři čtvrtě milionu korun. „Bezpečnostní kamerový systém se bude montovat na další tři vybrané železniční přejezdy v kraji,“ řekla Petra Špornová, tisková mluvčí krajského úřadu. „Kraj na to vyčlenil ze svého rozpočtu dotaci ve výši 750 tisíc korun.“

Celou zprávu najdete na této stránce.

BSK zváži implementáciu systému Eurokľúč

Cestovanie zdravotne postihnutých v Bratislave od 1.11.2015 je v súčasnosti jednou z horúcich verejných tém, rovnako ako zmena pravidiel pre cestovanie tejto skupiny obyvateľov. Toto bola dňa 13.10.2015 základná téma pracovného stretnutia iniciovaného Úniou pomoci a podpory zdravia s predstaviteľmi Bratislavského samosprávneho kraja.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Vlak usmýkal v Mohelnici ženu

Tragickou nehodu vyšetřují od středečního večera policisté ze Šumperska. Žena v zastávce začala vystupovat z vlaku ve chvíli, kdy už se souprava znovu rozjížděla. Dveře jí zřejmě zachytily nohu. Vlak poté ženu vlekl několik set metrů.

Celou zprávu najdete na této stránce.