Dopravné správy

Výmena koľajníc v Ružbašskom tuneli

ŽSR v dňoch od 19. do 27. októbra 2015 opravia železničnú trať v úseku Stará Ľubovňa – Podolínec. Ide o výmenu koľajníc v Ružbašskom tuneli. Výluka si vyžiadala vylúčenie osobnej železničnej dopravy medzi stanicami Stará Ľubovňa a Podolínec. Zamestnanci ŽSR vymenia v Ružbašskom tuneli, ktorý má dĺžku 435 metrov, opotrebované koľajnice za nové.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Havlíčkobrodské nádraží je jako chytrá horákyně

Měla přijít, nepřijít. Měla být ustrojená, neustrojená... Asi každý zná pohádku O chytré horákyni od Boženy Němcové. Kdyby spisovatelka žila dnes, mohla by stejnou pohádku napsat o železniční stanici v Havlíčkově Brodě. Zdejší nádraží je totiž opravené – neopravené.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Na bratislavskej hlavnej stanici na ľudí kvapká voda

Dážď v minulých dňoch odkryl nové nedostatky. Deravá stracha je pre návštevníkov opotrebovanej vstupnej brány do hlavného mesta poriadne studenou sprchou. Do redakcie spravodajstva TV prišli amatérske zábery, ktoré zachytávajú ako to na stanici vyzerá keď prší vonku ale aj vo vnútri.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

SŽDC utrácí evropské dotace podle „plánu B“

Je to do jisté míry příjemná starost: Češi musí do konce roku utratit desítky evropských miliard za železniční stavby. Jenže velké projekty – jako opravu trati mezi Plzní a Rokycany – nebylo možné stihnout. Proto je železničáři „záplatují“ malými akcemi, které letos firmy stačí dodělat. Odborníci ale nadšení nejsou, podle nich se vždy nestaví nezbytně nutné stavby.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Rozšírenie IDS BK nemá presný termín

Plánovaný novembrový termín spustenia tretej etapy integrovaného dopravného systému v Bratislavskom kraji (IDS BK) stále nie je potvrdený. Koordinátor projektu Bratislavská integrovaná doprava (BID) sa k dátumu rozšírenia IDS na celé územia Bratislavského kraja vyjadruje neurčito.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Vláda projedná převod nádraží na SŽDC

Převodem nádraží z Českých drah na Správu železniční dopravní cesty (SŽDC) by se měla zabývat vláda do konce měsíce. Zda se ale dlouhodobě plánovaný miliardový obchod uskuteční, není jisté. Podle ministra dopravy Dana Ťoka (ANO) hrozí, že převod majetku za cenu 3,2 miliardy korun stanovenou znaleckým posudkem neprojde přes řídicí orgány a dozorčí radu Českých drah. Dopravce dlouhodobě počítal s prodejem majetku za zhruba dvojnásobnou cenu, stanovenou jinou metodou odhadu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Oprava mosta v úseku Hliník n.H. - Žarnovica

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) dnes začnú s opravou železničného mosta v úseku trate Hliník nad Hronom - Žarnovica. Ako informovala hovorkyňa ŽSR Martina Pavliková, práce budú trvať do piatka (23.10.) v čase od 7.00 h do 18.00 h. Výluka bude z dôvodu komplexnej rekonštrukcie mosta a práce budú podľa jej slov zahŕňať demontáž koľaje, úpravy koryta, búracie a výkopové práce.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Praha hl.n. jméno Nicholase Wintona neponese

Pražské Hlavní nádraží se po nedávno zesnulém Nicholasi Wintonovi jmenovat nebude. Jméno válečného hrdiny a zachránce stovek dětí neponesou ani přilehlé Vrchlického sady. „Tyto varianty nejsou průchozí. Hledáme jiná dostatečně důstojná místa připomínající sira Nicolase,” uvedl historik a předseda magistrátní místopisné komise Václav Ledvinka.

Celou zprávu najdete na této stránce.

TSS Grade unikla krachu a stavia pre ŽSR

V roku 2012 firma TSS Grade takmer zbankrotovala. Požiadala súd o ochranu pred veriteľmi, ten jej vyhovel a umožnil jej dlhy škrtnúť. V tom čase subdodávateľom dlhovala viac ako 18 miliónov eur, nakoniec im vráti približne tri milióny.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Vláda ČR poprvé zasedala ve vlaku

Vláda v pondělí krátce po 7:30 zahájila své pravděpodobně první vlakové zasedání. Směřuje na výjezdní rokování do Ústí nad Labem, kde bude diskutovat mimo jiné o prolomení limitů na těžbu hnědého uhlí a situaci v Ústeckém kraji. Očekává se, že se ministři vysloví pro prolomení limitů na dole Bílina.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Reklama na vlaky pripomína kampaň Smeru-SD

Náhoda praje Smeru-SD. Reklama štátnych železníc na vlaky platená z eurofondov sa nápadne podobá na kampaň vládnej strany. Podľa Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) však nejde o dobre zladený marketing pred voľbami financovaný z verejných peňazí, ale o neplánovanú zhodu.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Výhybna Harrachov bude „samoobslužná“

Výhybka sama pozná, ze které strany přijíždí vlak a navede jej na výhybnu. Na tomto principu, kterého využívají tramvajové tratě, bude fungovat nová výhybna v Harrachově. Práce skončí ještě letos. Jedná se o nezbytnou úpravu, díky které budou moci jezdit přímé vlaky z Liberce do polské Sklářské Poruby.

Celou zprávu najdete na této stránce.

NAD na trati Trnava – Kúty skončí až 4. novembra

Do 4. novembra bude na železničnej trati Trnava – Kúty v úseku Smolenice – Jablonica – Senica – Šajdíkove Humence výluka, počas ktorej je zabezpečená náhradná autobusová doprava. Železničná spoločnosť Slovensko, a.s. upozorňuje cestujúcu verejnosť aj na skutočnosť, že v období výluky vlakov sa predpokladá ich meškanie približne 15 – 20 min.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Stavba nové lanovky na Černou horu finišuje

První ze 47 šestimístných sedaček, které budou od letošní zimní sezony vozit lyžaře na vrchol Černé hory, už jsou umístěné v dolní stanici nové lanové dráhy Hofmanky express. Skiresort Černá hora­­-Pec začal zavěšovat vyhřívané sedačky na lano. Příští týden přijdou na řadu testovací jízdy.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Na košické Staničné námestie sa vrátia autobusy

V pondelok 19. októbra 2015 dôjde v priestore Staničného námestia a priľahlých komunikácií k obnoveniu premávky autobusovej dopravy. V tej súvislosti nastávajú nasledovné zmeny v trasách a zastavovaní liniek MHD:

- viď správa na tejto stránke.

Společnosti Arriva chybí stovky řidičů

Jeden z největších autobusových dopravců v zemi se potýká s nedostatkem řidičů. Akutní potřebu odhadl šéf tuzemské Arrivy Radim Novák na 150 lidí, firma by ale přijala i dvojnásobný počet. Potíž je v tom, že zájemci se nehrnou. Arriva proto aktuálně vypsala pro každého nastupujícího řidiče desetitisícovou jednorázovou odměnu a doufá, že zájemce přiláká. Vůbec poprvé si kvůli tomu objednala i rozhlasovou reklamu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Na košickej stanici vládnu zmätky

„Pre autá je stanica sprejazdnená oddnes,“ informoval ešte v stredu primátor Richard Raši (Smer) na svojom facebooku. Správu zverejnil po kontrolnom dni na stanici, kde finišuje jedna zo stavieb rekonštrukcie električkových tratí.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

České a Slezské dráhy navázaly spolupráci

Mezi Českem a Polskem začnou od 13. prosince jezdit regionální vlaky. Čtyři páry vlaků budou jezdit mezi Bohumínem na Karvinsku, Chalupkami a polskými městy Ratiboř, Rybnik nebo Katovice. Šest párů vlaků pojede mezi Frýdkem-Místkem, Českým Těšínem a polským Těšínem.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Rezort dopravy dostane menej, ale železnica si prilepší

Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja (MDVRR) SR by malo v budúcom roku hospodáriť s celkovou sumou 2,04 miliardy eur. V porovnaní so schváleným rozpočtom na rok 2015 to znamená zníženie financií o 50,4 milióna eur, čiže o 2,41 %.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Co nového v CZ LOKO

Co je nového v provozovnách CZ LOKO, a.s., se můžete dočíst ve třicátém čísle informačního zpravodaje společnosti přímo na naší stránce.