Dopravné správy

Zľavy v Bratislavskej integrovanej doprave schválené

Prvá etapa integrovanej dopravy zaviedla od júna 2013 v rámci IDS BK 50 %-nú zľavu na predplatné cestovné lístky pre držiteľov preukazov ŤZP/ŤZP-S. Súčasne bola hlavným mestom schválená výnimka pre MHD Bratislava (zóny 100+101), v ktorej bola zachovaná bezplatná preprava držiteľov týchto preukazov do zavedenia tretej etapy IDS BK.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Studenti navrhli revoluční zastávku MHD

Připojí k internetu, dobije mobil a ukáže, jaké je počasí. Lidé si od středečního večera mohou vyzkoušet zastávku nové generace, která bude odhalena v ulici Na Příkopě v rámci letošního ročníku Designbloku.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Medzi Slovinskom a Chorvátskom nechodia vlaky

Slovinsko sa rozhodlo pozastaviť svoje pravidelné vlakové spojenia s Chorvátskom, dôvodom je očakávanie veľkého prílevu migrantov smerujúcich do západnej Európy. Informovala o tom v piatok agentúra AP. Nápor migrantov sa totiž v tejto krajine očakáva v súvislosti s opatrením Maďarska, ktoré avizovalo, že v piatok o polnoci uzatvorí svoju zelenú hranicu s Chorvátskom. 

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Zeď podél trati rozděluje plzeňskou čtvrť

Výstavba železničního koridoru mění vzhled plzeňské čtvrti Doubravka. Pletivo, které dosud bylo natažené podél trati, totiž nahrazuje více než dva metry vysoká betonová protihluková zeď. Místostarosta Doubravky Zdeněk Mádr doufá, že stavba obroste zelení.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ŽSR opravujú priecestie v úseku Lehnice – Kvetoslavov

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) začnú v sobotu (17.10.) opravné, udržiavacie práce na železničnom priecestí v medzistaničnom úseku Lehnice – Kvetoslavov.Ako uviedla hovorkyňa ŽSR Martina Pavliková, z dôvodu uvedených opravných prác je potrebná cestná uzávera priecestia nepretržite od 17. do 21. októbra.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ODISka poslouží i jako elektronická peněženka

Čipovou kartu ODISka, která dosud slouží jen jako nosič dlouhodobých jízdenek, budou moci cestující v ostravské městské dopravě od 1. listopadu využívat rovněž jako elektronickou peněženku. Pasažéři si s ní budou kupovat krátkodobé jízdenky přímo u terminálu v tramvaji, autobusu či trolejbusu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Triangel Štúrova - Jesenského úspešne zložil TBS

Zrekonštruovaný električkový triangel na križovatke Štúrova - Jesenského bol dňa 15. októbra 2015 podrobený technicko-bezpečnostným skúškam (TBS). Cieľom skúšok bolo overiť spôsobilosť trate pre prevádzku električiek a splnenie naprojektovaných parametrov trate.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Pardubický kraj bojuje za Medlešickou spojku

Vedení Pardubického kraje se stále snaží prosadit výstavbu takzvané Medlešické či Ostřešanské spojky, která by výrazně zkrátila železniční dopravu mezi Pardubicemi a Chrudimí. Podle posledního jednání hejtmanství se Správou železniční dopravní cesty (SŽDC) to však nebude dříve než po první etapě přestavby železničního uzlu Pardubice, která by mohla začít v polovině roku 2018.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Žilina chce zaviesť MHD zadarmo

Zatiaľ čo Bratislava ruší bezplatné cestovanie v mestskej hromadnej doprave pre dôchodcov, darcov krvi a veteránov, Žilina sa uberá opačným smerom. Do roku 2017 chce pre všetkých obyvateľov zaviesť MHD zadarmo. Ak to aj uskutoční, pôjde o prvé slovenské mesto, ktoré sa na to odhodlalo. Radnica sa inšpirovala v susednom Česku, kde vo Frýdku-Místku funguje bezplatná doprava pre všetkých obyvateľov od roku 2011.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Stavba tratě na pražské letiště znovu ohrožena

Několik radnic pražských městských částí podalo na město dvě žaloby kvůli zásadám územního rozvoje (ZÚR), které vymezují trasu Pražského okruhu a plánované nové dráhy na letišti v Ruzyni. Vyplývá to z textů žalob, které podala více než desítka radnic i soukromé osoby. Vedení Prahy schválilo ZÚR loni na podzim. Odpůrci trasy okruhu a dráhy již v minulosti s žalobou uspěli, když jim dal za pravdu Nejvyšší správní soud (NSS) a původní znění ZÚR zrušil.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Bystrica bude mať novú autobusovú stanicu

Banská Bystrica sa dočkala. Po rokoch sľubov a diskusií sa konečne začali vykonávať viditeľné činnosti smerujúce k výstavbe novej autobusovej stanice. Od 5. októbra 2015 bolo uzatvorené parkovisko na Mičinskej a začala výstavba dočasnej autobusovej stanice. V priebehu októbra sú tiež plánované prvé búracie práce na nedokončenej výpravnej budove autobusovej stanice.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD napadly i druhý tendr na šumavské tratě

České dráhy u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) napadly i druhý výběr dopravce, který by měl provozovat takzvané šumavské lokálky. Už jednou přitom antimonopolní úřad rozhodl, že Jihočeský kraj chyboval.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Parkovanie pred stanicou Liptovský Mikuláš

Mesto L. Mikuláš spoplatnilo parkovanie pred stanicou v L. Mikuláši. Mesto tvrdí, že tak museli spraviť, lebo parkovisko je stále plné a ľudia, ktorí niekoho vezú na stanicu alebo niekoho idú čakať, nemajú kde zaparkovať. Mesto preto obmedzilo max. dobu parkovania na 4 hodiny - a teda majú problém tí cestujúci, ktorí chcú cestovať vlakom (na dlhšie ako 4 hodiny) a nemajú kde nechať auto :) 

Mesto opäť vytiahlo tie nevyužívané pozemky pri stanici, že tam by sa dalo zriadiť parkovanie, lenže to sú Vaše pozemky. Je k nim prístup k ulice, od koľajiska sú oddelené budovou. Prečo tam nechcete povoliť vjazd a parkovanie - veď by to bolo pre vašich zákazníkov?

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

Novinky v chystaném tarifu ČD

Základní tarif Českých drah má s příchodem nového jízdního řádu v prosinci zůstat na stejné úrovni. Změny čekají ale cestující v první třídě. Rozdíl proti ceně jízdenky v druhé třídě se výrazně zmenší.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Čo prinesie modernizácia Vajnorskej radiály

Na posudzovanie vplyvov na životné prostredie bol v septembri predložený ďalší zámer na modernizáciu električkovej trate, konkrétne Vajnorskej radiály. V rámci tejto modernizácie pôjde o úsek od Trnavského mýta po obratisko na Zlatých pieskoch, vrátane odbočky zo Zátišia k ŽST Nové Mesto. Vajnorská radiála v súčasnosti pozostáva z niekoľkých úsekov, ktoré boli postavené, resp. rekonštruované v rokoch 1973 až 2002.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Spor o vlaky pro Českou Třebovou končí plichtou

Kompromisem skončily nekonečné debaty, kolik vlaků bude zastavovat v sedmnáctitisícové České Třebové na hlavní železniční trati mezi Čechami a Moravou. Spor nakonec opozdil i vydání nových jízdních řádů.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Svetový unikát na slovenskej trati

Majú reklamu, o akej ani nesnívali. Vďaka videu, na ktorom prechádza vlak cez futbalové ihrisko, sa svet dozvedel o Čiernom Balogu a Čiernohronskej železničke. Video zachytávajúce tento unikát sa začalo šíriť na domácich aj zahraničných weboch aj na sociálnych sieťach.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD omezí výhody majitelům režijek

České dráhy změní podmínky cestování pro více než 130 tisíc majitelů režijních jízdenek, které opravňují k neomezenému cestování po české železnici. Úpravy už vyvolaly velkou bouři u železničních odborářů.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Električky začnú jazdiť cez Jesenského ulicu

Električky by mali po Jesenského a Mostovej ulici v Bratislave opäť začať premávať 20. októbra. [...] Jazdiť tadiaľ budú tri linky električiek. Pred obnovením premávky po modernizácii trate na električky čaká ešte technicko-bezpečnostná skúška, ktorú plánujú v rámci kolaudačného konania urobiť 15. októbra.

Celú správu nájdete na tejto stránke.
 

Jančura ukecal Babiše ve věci státních rychlíků

České dráhy přišly o jistotu, že bez soutěže získají na deset let provoz na rychlíkové lince R13 mezi Brnem, Břeclaví a Olomoucí. Po nátlaku majitele RegioJetu Radima Jančury se do problému vložil i ministr financí Andrej Babiš.

Celou zprávu najdete na této stránce.