Dopravné správy

ŽSR a Nitra

Dobrý deň, prosím Vás o kratšie vyjadrenia k otázkam:
Komplexná rekonštrukcia priecestnej vozovky železničného priecestia v km 34,095 Šurany - Veľké Bielice (pri žel. stanici Nitra) má byť zabezpečená do 30. novembra 2015. Prečo je táto rekonštrukcia potrebná, čo bude najmä zahŕňať, predpokladané náklady na práce, zhotoviteľ? Ak ide o súčasť väčšieho projektu, koľkých priecestí sa týka, termín realizácie, predpokladané náklady a zhotovitelia?

Odpoveď na túto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.

Českému Těšínu se nelíbí miliardová oprava nádraží

Českému Těšínu se nelíbí podoba opravovaného nádraží. Tvrdí, že nástupiště mají krátké střechy. Správa železniční dopravní cesty námitky odmítá. Asi sto metrů střechy chybí na peronu 2. a 3. nástupiště rekonstruované českotěšínské železniční stanice. Vedení Českého Těšína to vadí a snažilo se přesvědčit investora, aby zastřešení prodloužil na původní, zhruba dvojnásobnou délku. Marně.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Po požiaroch Citelisov hľadá DPMP riešenie

Dopravný podnik mesta Prešov zverejnil 8. októbra 2015 verejnú súťaž na nákup a montáž automatických hasiacich zariadení do všetkých autobusov (okrem vozidiel #311 a 319, ktoré sa už neobjavujú v pravidelnej prevádzke).

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Strojvůdce obviněn za způsobení srážky vlaků

Litoměřice - Policie obvinila osmapadesátiletého muže z obecného ohrožení z nedbalosti v souvislosti s březnovou srážkou vlaků na Litoměřicku. [...] Při střetu protijedoucích vlaků na trati Ústí nad Labem - Lysá nad Labem nedaleko Žalhostic se lehce zranil jeden člověk a vznikla škoda několik milionů korun. Obviněnému hrozí trest odnětí svobody od dvou do osmi let.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Vybudovanie novej zastávky v Handlovej

Dobrý deň, začiatkom tohto roka sme spolu komunikovali o budúcej železničnej zastávke na Okružnej ulici v Handlovej. Vtedy sme odvysielali príspevok o prípravách výstavby a tiež vaše vyjadrenie v tomto znení:

Z mailu Ľubomíra Mitasa, ŽSR, Odbor komunikácie:

Po preverení Vašej žiadosti Vám oznamujeme, že v súčasnosti je len zahájený proces výberu dodávateľa projektovej dokumentácie. Až po jej spracovaní a schválení bude vybraný dodávateľ stavebných prác (všetko prebieha v zmysle zák. o verejnom obstarávaní „VO“). Akcia je zaradená do investičného plánu na rok 2015 ale termíny začatia stavby a jej ukončenia i ďalšie podrobnosti závisia od procesov VO.

Keďže sa rok 2015 pomaly blíži ku koncu a hlavne - Handlovčania sa stále pýtajú, či tá zastávka bude, alebo nie, obraciam sa na Vás s prosbou, či by ste sa na to opäť nepozreli a neposlali mi zas vyjadrenie, v akom je to štádiu, čo všetko v tejto veci od začiatku roka ŽSR podniklo, ako to bude pokračovať a kedy by asi mohlo dôjsť k realizácii. 

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

Opožděná dodávka AŽD zpožďuje zrychlení tratě

Na trať z Chrudimi směrem na Slatiňany ve čtvrtek opět vyjely vlaky s cestujícími. Úderem půlnoci totiž skončila modernizace kolejí mezi Pardubicemi a Žďárcem u Skutče. Ovšem ne definitivně. Kvůli opožděným dodávkám zabezpečovacích technologií na obnovenou trať nevyšly hned dva záměry železničářů. Podle původních plánů měla skončit i výluka mezi Žďárcem u Skutče a Hlinskem. Nakonec je všechno jinak a termíny zprovoznění se v tomto úseku posouvají až na konec října.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Zo staníc zmiznú špinaví a zapáchajúci ľudia

Zo železničných staníc bude od decembra tohto roku možné vyviesť von ľudí, ktorí svojím špinavým odevom či zápachom obmedzujú ostatných cestujúcich. Vyplýva to z novely zákona o dráhach, ktorú podpísal prezident SR Andrej Kiska. Právnu normu pripravilo ministerstvo dopravy a v septembri ju schválila Národná rada (NR) SR. Podľa rezortu dopravy má toto opatrenie skvalitniť poskytované služby pre cestujúcich.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Šalinkarty za polovic se Brňáci asi nedočkají

Ani rok od voleb v Brně není jasné, kdy a jestli koalice vedená ANO splní slib zelených, že „předplacenky“ zlevní. Město pošle brněnskému dopravnímu podniku 200 milionů navíc, ale na nové tramvaje a zkrácení intervalů. „Do dvou let efektivně zlevníme předplatní jízdenky MHD,“ píše se v koaliční smlouvě, kterou zástupci ANO, Žít Brno, lidovců a zelených podepsali loni v říjnu po volbách.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ŽSR a trať Piešťany - Vrbové

Dobrý deň, chcel by som Vás poprosiť o vyjadrenie ŽSR pre Piešťanský Týždenník. Zaujímal by ma vzťah spoločnosti k nepoužívanej železničnej trati medzi Piešťanmi a Vrbovým, ktorú už niekoľko rokov využíva iba Občianske združenie Čango. Obce, cez ktoré trať prechádza, chcú namiesto trate vybudovať cyklotrasu, nakoľko železnica sa pomaly rozpadáva a o pár rokov nebude bez finančnej podpory prevádzkyschopná. Obce by železnicu najradšej odkúpili. Aký názor majú na túto problematiku ŽSR? Sú ochotné poskytnúť finančnú dávku na rekonštrukciu železničnej trate? Sú ochotné nechať postaviť na mieste železničnej trate cyklotrasu? Za odpoveď vopred ďakujem.

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

Regionální vlaky jsou stále dražší

Za více peněz méně muziky. Tak by se dal shrnout přístup krajů k veřejné dopravě, především na železnici. Dotace na regionální vlaky podle neziskového spolku akademiků IODA loni vzrostly meziročně o tři procenta na 9,3 miliardy, i když se provoz mírně utlumil. Podle předsedy spolku Jana Tichého ale nelze jednoznačně vinit nenasytného dopravce, kterým je v drtivé většině případů státní firma České dráhy. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

Košické zákaznícke centrum ZSSK opäť otvorené

Služby centra ZSSK sú Košičanom opäť dostupné po cca. 7 mesačnej prestávke spôsobenej stavebnými prácami na električkových tratiach. V zákazníckom centre sa cestujúci dozvie napríklad ako skombinovať vlaky pri ceste po Európe, kedy má nárok na odškodnenie alebo ako si zlacniť dopravu železnicou na Slovensku na rok dopredu až o 40 percent bez toho, aby museli navštíviť železničnú stanicu.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Stát bude moci investovat i do překladišť

Státní fond dopravní infrastruktury (SFDI) by mohl nově rozdělovat peníze i na stavbu a údržbu překladišť zboží z železnice na ostatní druhy dopravy. Mohl by také financovat údržbu vodních cest a opravy místních komunikací v místech, kde kříží významné silnice nebo železniční trať.

Celou zprávu najdete na této stránce.

RegioJet spojí stredné Slovensko a Prahu

Súkromný dopravca RegioJet od platnosti nového cestovného poriadku 13. decembra zavedie priame diaľkové vlakové spojenie na trase Zvolen - Banská Bystrica - Martin - Žilina - Praha. Vlak bude jazdiť denne a celú trasu zo Zvolena do Prahy prejde za necelých osem hodín, zo Zvolena bude odchádzať ráno o 4:08 a do Prahy príde o 11:58. V opačnom smere bude cesta trvať vyše sedem hodín, s odchodom z Prahy o 14:46 a príchodom do Zvolena o 21:52.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Má jet dřív vlak státní nebo soukromý?

Konkurenční boj mezi Českými drahami a soukromníky se přesouvá také do jízdních řádů. Dopravcům se často nelíbí, jak pouštějí dispečeři Správy železniční dopravní cesty jednotlivé vlaky na trať. Mají pocit, že by měla jet jako první právě jejich souprava.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Štát podporí z eurofondov cyklodopravu

Z eurofondov plánuje Slovensko využiť na podporu cyklistickej dopravy, cykloturistiky a budovanie cyklotrás 50 miliónov eur. Aj táto informácia odznela na 7. ročníku národnej konferencie Cyklistická doprava 2015, ktorá sa koná pod záštitou ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja v Banskej Bystrici.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Legiovlak dorazil do Jihlavy

Tohle není žádná lokálka ani rychlík. Na jedné ze slepých kolejí na jihlavském hlavním nádraží bude až do 18. října stát speciální Legiovlak. Je to kopie soupravy, jakou na konci první světové války cestovali českoslovenští legionáři. Veřejnost si jej může prohlédnout zdarma.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Dávny defraudačný škandál v košickej MHD

Podozrivé operácie a sprenevera finančných prostriedkov nie sú ani zďaleka doménou súčasnosti. K páchaniu ekonomickej trestnej činnosti dochádzalo aj za čias prvej republiky a nevyhla sa ani podniku Košické elektrické pouličné dráhy (KEPD).

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Česká Třebová má zase přijít o dálkové vlaky

V návrhu nového jízdního řádu, který by měl začít pro vlaky Českých drah platit od prosince tohoto roku, stojí, že čtrnáct ze všech rychlých vlaků, které denně projedou Českou Třebovou, nebude v této stanici stavět. To však odmítá nejen vedení Třebové, ale také starostové okolních měst.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Rezort dopravy bude mať znížený rozpočet

Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja (MDVRR) SR by malo v budúcom roku hospodáriť s celkovou sumou 2,04 miliardy eur. V porovnaní so schváleným rozpočtom na rok 2015 to znamená zníženie financií o 50,4 milióna eur, čiže o 2,41 %.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Poslední parní víkend v železničním muzeu ČD

Na tento víkend 10. a 11. října připravilo ČD Muzeum v Lužné u Rakovníka tradiční akci „Poslední parní víkend“, kterou se stylově rozloučí s letošní parní sezónou. Z pražského Masarykova nádraží pojede do Lužné parní vlak a parní jízda je připravena také na trati z Lužné do Kolešovic. Atraktivní program je přichystaný i v samotném areálu muzea, které bude otevřené od 9:30 do 17:00 hodin.

Podrobnosti včetně jízdního řádu a cen najdete v přiložené tiskové zprávě.