Dopravné správy

Už 43 zrážok na priecestiach ŽSR v roku 2015

Dobry den, chtel bych Vas poprosit o zjisteni jedne veci. Do dnesni reportaze bych potreboval vedet, kolik nehod bylo od zacatku tohoto roku na zeleznicnich prejezdech v ramci celeho Slovenska. Konkretne mi jde o srazku vlaku s osobnimi a nakladnimi auty.

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

Aš přivítá cestující z Německa zpustlým nádražím?

Aš tlačí České dráhy do oprav budovy hlavního nádraží. Nechce mít ostudu v souvislosti se zprovozněním trati, po které se do Německa vydal v roce 1951 takzvaný Vlak svobody. Zchátralá nádražní budova v Aši bude totiž to první, co cestující na české straně uvidí.

Celou zprávu najdete na této stránce.

O problémovom nadjazde nad traťou v Poprade

Som redaktorom zodpovedným za prípravu relácie „Pozor, zákruta!“ v košickom rozhlasovom štúdiu RTVS. – V najbližšej relácii, v piatok, 2.10.2015 (14:05-15:00) pripravujeme reakcie na početné otázky našich (nielen) motoristických poslucháčov týkajúcich sa železničného nadjazdu nad severovýchodným vyústením z centra mesta Poprad (Štefánikova ulica) v smere na cestu I/67 Poprad – Kežmarok, ktorej I.etapu odovzdal investor, SSC do užívania ešte v decembri 2011. Obe tieto komunikácie majú 4 jazdné pruhy a len v mieste križovania so spomínaným žel.nadjazdom je ich profil zúžený na 2 jazdné pruhy. Vytvára tam akési zúžené „hrdlo“, ktoré zapríčiňuje dopravné zápchy smerom do a z mesta Poprad od PP-Matejoviec a aj pri príjazde do mesta z diaľnice D1 (v smere od PO aj od LM), predovšetkým v časoch dopravnej (rannej a popoludňajšej) špičky. Chcel by som Vás chcel poprosiť o reakciu na niekoľko otázok:

1./ Uvažuje ŽSR – v rámci projektov modernizácie hlavného železničného koridoru na trase Bratislava – Žilina – Košice – aj s riešením spomínaného nadjazdu tak, aby tým pomohla odstrániť spomínanú „prekážku“ plynulosti dopravy z/cez centra/centrum mesta Poprad? 

Odpoveď na túto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.

Kolik a za co bude utrácet SFDI v roce 2016

Státní fond dopravní infrastruktury (SFDI) bude v příštím roce hospodařit s rozpočtem ve výši 65,7 miliardy korun. Vládou schválený rozpočet pokrývá všechny běžící dopravní stavby, opravy a údržbu silniční a železniční sítě i řadu stavebních projektů, které budou v příštím roce nově zahájeny. Naplno poběží příprava nových silničních a železničních staveb, na níž je v rozpočtu vyčleněno více než 3,6 miliardy korun.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Zmena cestného zákona sa dotkne aj verejnej dopravy

Národná rada Slovenskej republiky prerokovala na svojej 54. schôdzi dňa 30. septembra 2015 v prvom čítaní vládny návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 8/2009 Z. z. o cestnej premávke a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a ktorým sa mení a dopĺňa zákon Slovenskej národnej rady č. 372/1990 Zb. o priestupkoch v znení neskorších predpisov.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Stát chce vzájemné uznávání jízdenek na železnici

Ministerstvo dopravy bude více tlačit na železniční dopravce, aby si vzájemně uznávali jízdenky. Zatímco u nedávno vypsané veřejné soutěže na provoz železničního spojení mezi Plzní a Mostem nechal úřad dohodu na dopravcích, v následujících tendrech chce být při prosazování jednotné jízdenky důslednější.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Električkové novinky z Bratislavy

Po prehliadke vyšla z Ústredných dielní do premávky súprava električiek T6A5 #7941+7942. Obom vozňom bola ponechaná celovozidlová reklama. Do Bratislavy sú od konca septembra dodávané ďalšie obojsmerné električky Škoda 30T ForCity Plus z druhej 15-kusovej série.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Požár stavědla zastavil dopravu na německé hlavní trati

Požár budovy se zabezpečovacím zařízením v porúrském Mülheimu dnes ochromil dopravu na klíčové železniční trati spojující sever a jih Německa; zcela zastavena byla doprava mezi Duisburgem a Essenem a také Essenem a Oberhausenem. Požár podle agentury DPA vypukl ráno v budově takzvaného stavědla, kde je umístěno ovládání výhybek a také další zabezpečovací zařízení.

Celou zprávu najdete na této stránce.

LEO Express spojí novou linkou Mukačevo s Prahou

Dopravca Leo Express plánuje od 16. októbra tohto roku spustiť novú kombinovanú linku z ukrajinského Mukačeva cez Michalovce a Košice až do Prahy. [...] „Chceme obyvateľom Michaloviec a okolitých obcí ponúknuť ľahšie spojenie s Prahou v štandarde, ktorý ako súkromný dopravca ponúkame už dnes cestujúcim z Košíc," opísal Peter Koehler zo spoločnosti Leo Express. Z Mukačeva do Košíc bude cestujúcich prepravovať autobus až na železničnú stanicu, kde prestúpia na nadväzujúci vlak.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD dostaly pokutu proto, že nevymáhaly pokutu

České dráhy nezákonně změnily smlouvu na dodávky elektrických vlaků, uvedl Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Státnímu dopravci za to dal pokutu 200 000 korun. Dodatekem ke smlouvě se ČD vzdaly možnosti požadovat pokutu za prodlení s dodávkou jednotlivé vlakové soupravy.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Výluka TEŽ od Popradu do Starého Smokovca

Z dôvodu traťovej výluky bude v dňoch 6. - 9. októbra 2015 vylúčená premávka Tatranských elektrických železníc v úseku medzi Popradom a Starým Smokovcom. Všetky vlaky budú v tomto úseku nahradené autobusovou dopravou.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

190 let osobní železniční dopravy

Historie veřejné železniční dopravy se začala psát před 190 lety. Tisíce zvědavců tehdy přihlížely, jak otec parostrojní železnice George Stephenson stojí na své lokomotivě a táhne první osobní vlak se stovkami cestujících. Severoanglická města Stockton a Darlington byla 27. září 1825 svědkem významné události, revolučního mezníku v rozvoji dopravy. Ve Stocktonu byla připravena Stephensonova parní lokomotiva „Active“, také známá pod jménem „Locomotion No.1“. K lokomotivě postupně připojili řadu vagonů. A ten význam nadcházející události vtiskli lidé, kteří v těch vagonech seděli a stáli, místo do té doby obvyklého nákladu uhlí.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ŽSR pre imobilných na košickej stanici

Na železničnej stanici Košice v súčasnosti existuje oficiálna prístupová cesta pre imobilných a telesne postihnutých cestujúcich, a to chodníkom popod výškovú budovu, smerom do tunela pri bývalom batožinovom tranzite až na úroveň 1. nástupišťa. Úrovňovými prechodmi cez koľaje je možný prístup na 2. a 3. nástupište.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Výhybna Harrachov usnadní přeshraniční provoz

Dovolte mi Vás informovat o tom, že Správa železniční dopravní cesty zahájila práce na vybudování výhybny Harrachov na trati z Liberce přes Tanvald do polské stanice Szklarska Poręba Górna. Akce bude dokončená ještě v letošním roce, a tak přínosy celého projektu ocení cestující, kteří se vydají po této turisticky oblíbené trati již během nadcházející zimy.

Zřízení výhybny Harrachov je nezbytným krokem pro naplnění dopravního modelu Libereckého kraje na trati Liberec – Tanvald s pokračováním vybraných vlaků dále ve směru do Harrachova a Polska. Právě Harrachov, který se nachází v těsné blízkosti státní hranice, je svou polohou uprostřed mezi stanicemi Tanvald a Szklarska Poręba Górna nejvhodnějším místem pro křižování vlaků.

Modernizace harrachovské dopravny bude zahrnovat částečnou výměnu železniční svršku a zároveň zlepšení parametrů železničního spodku. Výhybky se samovratnými přestavníky budou vzhledem k nadmořské výšce 740 m n. m. vybaveny elektrickým ohřevem. Stávající kusou manipulační kolej č. 3 nahradí předjízdná kolej stejného označení, u které vznikne 110 metrů dlouhé vnější nástupiště s atypickým dřevěným přístřeškem pro cestující. Přístup k vlakům bude bezbariérový. Celkové investiční náklady činí 34 790 000 Kč bez DPH.

Více informací naleznete v přiložené tiskové zprávě.

Košická MHD počas Medzinárodného maratónu mieru

V nedeľu 4. októbra 2015 sa uskutoční 92. ročník Medzinárodného maratónu mieru a z tohto dôvodu budú počas jeho konania (cca od 8:00 do 15:30) linky mestskej hromadnej dopravy premávať takto:

viď správa na tejto stránke.

Hradec Králové chce vypudit auta z centra

Hradecká radnice představila myšlenku, kterak z centra města vypudit významné množství aut. Zákaz vjezdu pro osobní vozy by mohl začít platit mezi Adalbertinem a Mosteckou ulicí. Sice jde jen o úsek dlouhý zhruba 250 metrů, avšak trvalá uzavírka by dopravu v okolí včetně Velkého náměstí významně ovlivnila. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

Vlaky zadarmo zlikvidovali diaľkové autobusy

Študenti a dôchodcovia takmer rok cestujú vlakmi zadarmo. Vláda sa týmto opatrením prvého sociálneho balíčka snažila nalákať ľudí, aby presadli z áut do hromadnej dopravy a aby aj v regiónoch viac využívali železnicu. Zväz autobusovej dopravy (ZAD) dnes hovorí, že opatrenie „vlaky zadarmo“ má výrazne negatívne dopady na diaľkovú autobusovú dopravu. V regionálnej autobusovej doprave výrazný pokles nenastal.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Vítězné tažení CNG do dopravy soukromé i veřejné

V Česku lze natankovat do auta stlačený zemní plyn CNG už na 95 veřejných plnících stanicích. V říjnu se tento počet přehoupne přes stovku. Skupina Vítkovice Machinery Group zprovozní například plnící stanice na obou čerpacích stanicích Benzina Devět Křížů na dálnici D1. Příští rok se dá čekat zprovoznění dalších 50 plnících stanic, uvádí Český plynárenský svaz. Na konci roku 2016 by tak mělo být řidičům k dispozici 150 stanic.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ZSSK a ZSSK Cargo nemusia splatiť 52 miliónov

Železničná spoločnosť Slovensko a Železničná spoločnosť Cargo Slovakia nemusia zaplatiť takmer 52 miliónov eur cyperskej schránkovej firme Lancillon Limited. Krajský súd v Bratislave totiž rozhodol, že peniaze za pohľadávku z 90. rokov jej prisúdila zaujatá sudkyňa.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Nová zastávka na nedávno ohrožené lokálce

Na železniční trati z Dolní Lipky do Mlýnického Dvora na česko-moravském pomezí vznikla nová železniční zastávka. Jmenuje se Červená Voda-Pod rozhlednou, je mezi nádražími Červená Voda a Moravský Karlov. Pardubický kraj se přitom před čtyřmi lety chystal provoz na trati přes Červenou Vodu zrušit.

Celou zprávu najdete na této stránce.