Dopravné správy

Na futbal s Bieloruskom výhodne vlakmi ZSSK

Kvalifikácia na futbalové majstrovstvá Európy sa blíži k vyvrcholeniu. Slovenskí reprezentanti môžu postúpiť už v piatok 9. októbra, ak uspejú na žilinskom futbalovom štadióne v zápase s Bieloruskom. Železničná spoločnosť Slovensko ponúka fanúšikom zľavu – do Žiliny môžu cestovať so spiatočným lístkom za 50 % z obyčajného cestovného a na návrat sú pripravené mimoriadne vlaky do Bratislavy a do Košíc.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Belgičtí železničáři jdou do stávky

Železniční zaměstnanci v Belgii budou ve čtvrtek a v pátek stávkovat za zlepšení pracovních podmínek. Protest podle dopravců zastaví většinu mezinárodních vysokorychlostních vlaků na tratích mezi Belgií, Británií, Francií, Německem a Nizozemskem, napsala agentura Reuters.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Výluka medzi Hlavnou stanicou a odbočkou Vinohrady

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) budú v dňoch 8.- 11. októbra 2015 od 8.10 hod. do 15.45 hod. realizovať výluku v úseku Bratislava hlavná stanica – Odbočka Vinohrady, a to z dôvodu opravy koľajového lôžka koľaje. Počas tejto výluky sa vykoná zámena koľajnicových pásov s následným zvarením týchto pásov do ucelenej bezstykovej koľaje.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Nebezpečné přejezdy budou hlídat laserová čidla

Nešťastnou bilanci úmrtí na železničních přejezdech chce ministerstvo dopravy zarazit nasazením moderních zlepšováků. Do konce roku by se mohly na kritických místech objevit například laserové skenery. Vlak před překážkou zastaví nebo jen zpomalí.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Vybrané vlaky obmedzí výluka pri Bratislave

Stavebné práce na predmestí Bratislavy obmedzia počas najbližších dní dopravu 14 vlakov na trase z Bratislavy do Trnavy a späť. Dôvodom sú práce na trati Bratislava hlavná stanica – Bratislava Rača. Počas štyroch dní od štvrtka 8. do nedele 11. októbra 2015 sa obmedzenia dotknú 2 osobných vlakov a jedného regionálneho expresu (REX), ktoré pôjdu z/ na stanicu Bratislava Nové Mesto a nie z/ na bratislavskú hlavnú stanicu. Súčasne výluka spôsobí meškanie 6 rýchlikov a 5 osobných vlakov v rozsahu do 30 minút.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Poslední ryze český trolejbus už to má spočítané

Vůz číslo 61 v jihlavském dopravním podniku má jeden velký český primát. Je posledním trolejbusem kompletně vyrobeným v tuzemsku. Stalo se tak v roce 2004. Každý další trolejbus z plzeňské Škody už má i díly z ciziny. Údržbář jihlavského dopravního podniku Viktor Novák si vede o trolejbusech podrobné záznamy. I proto dobře ví, že ten s číslem 61 je v Jihlavě opravdu výjimečný.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Oprava trate medzi Ružomberkom a Ľubochňou

ŽSR začali 5. októbra opravovať trať medzi železničnými stanicami Ružomberok a Ľubochňa. Práce sa budú vykonávať striedavo na oboch traťových koľajach v čase od 7.30 do 14.10 hod. a potrvajú do 10. októbra 2015.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Co s opencard, má náhradní řešení?

Vydávání opencard v Praze minulý týden na několik hodin zkolabovalo. Proč jsou s pražskou tramvajenkou neustále problémy, kdo za ně může a má opencard vůbec pokračovat? Ptejte se IT experta a člena dozorčí rady městské společnosti Operátor Opencard Josefa Gattermayera. IT expert a člen dozorčí rady městské společnosti Operátor Opencard Josef Gattermayer odpovídal čtenářům.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Na trati do Fiľakova je výluka

Súvislú výmenu koľajníc v úseku železničnej trate Hajnáčka – výhybňa Urbánka v rimavskosobotskom okrese začali dnes realizovať Železnice Slovenskej republiky (ŽSR). Ako informovala hovorkyňa ŽSR Martina Pavlíková, výmenu ukončia 9. októbra predpoludním. Práce budú vykonávať zamestnanci ŽSR a realizované sú z vlastných zdrojov spoločnosti.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Čeští železniční dopravci posilují na Slovensku

Čeští železniční dopravci od prosince znovu posílí svůj byznys na Slovensku. Od prosince rozšíří nabídku spojů mezi Českem a Slovenskem RegioJet i Leo Express. Zatím poslední novinkou je přímé spojení RegioJetu z Prahy do Zvolena. Nahradí tradiční vlak Českých drah Detvan, který od prosincové změny jízdního řádu naopak končí. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nehody a mimoriadnosti na tratiach ŽSR za 40. týždeň

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) nezaznamenali v uplynulom týždni žiadny prípad zrážky vlaku s civilnou osobou. Došlo však k dvom zrážkam vlaku a cestného motorového vozidla. Prvý prípad sa stal v úseku Bratislava-Petržalka – Rusovce, kde sa zrazil nákladný vlak s osobným autom. V úseku Holíč nad Moravou – Skalica na Slovensku sa stal druhý podobný prípad a v oboch prípadoch boli vodiči odvezení na vyšetrenie do najbližšej nemocnice.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

PID „spolkne“ Kladensko v červenci 2016

Hromadná doprava na Kladensku bude sjednocená s pražskou podle aktuálních plánů od července. Lidé tak pojedou na jednu jízdenku pražskou hromadnou dopravou i příměstskými autobusy a za cestování tím ušetří až stovky korun. Středočeský kraj nyní jedná o přesném vymezení území dopravy z Kladenska, která bude zapojena do nového systému, s organizátorem pražské hromadné dopravy ROPID.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Oprava trate Michalovce – Bánovce nad Ondavou

ŽSR začali októbra s opravou koľají na železničnej trati Michalovce – Bánovce nad Ondavou. Železničná doprava bude v tomto úseku vylúčená počas štyroch dní t.j. do 8. 10. 2015 v čase od 8,20 hod. do 13,40 hod.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Opencard jako nekonečný příběh

Praha při správě karty opencard podle vlastníka karty, firmy eMonyServices (EMS), porušuje autorský zákon. EMS své závěry vyvozuje z toho, že jí městská firma Operátor opencard nechce nechat podívat se do systému opencard. Praha musela společně s EMS minulý týden řešit výpadek vydávání karet, který byl způsoben vypršením platnosti jednoho z certifikátů - podle EMS hrozí, že se situace bude opakovat.

Celou zprávu najdete na této stránce.

RJ zavedie vlak Zvolen – Bystrica – Martin - Praha

Po žltých autobusoch RegioJet- u by mal už od decembra premávať v našom regióne aj žltý vlak. Hovorca spoločnosti Aleš Ondrůj upresnil, že pôjde o priamy vlakový spoj Zvolen – Banská Bystrica – Martin – Praha. Premávať by mal od 13. decembra 2015, kedy sa bude meniť vlakový poriadok.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

RegioJet na Moravě zaútočí na LEO Express

Na železnici se schyluje k další velké bitvě, tentokrát především mezi soukromníky. RegioJet Radima Jančury začne od prosince provozovat přímé vlaky z Prahy do Zlínského kraje a zpět. Obslouží tak Přerov, Hulín, Otrokovice a Staré Město u Uherského Hradiště. Jde o stejnou trasu, na kterou před necelým rokem vstoupil Leo Express podnikatele Leoše Novotného, když hledal díru na trhu. RegioJet se tak poprvé na železnici vlamuje do oblasti obsazené Leo Expressem, dosud to vždy bylo naopak.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ETCS na sieti ŽSR

Dobry den, rad by som sa Vas opytal na dve otazky: Aky je casovy harmonogram pre implementaciu ETCS Level 2 na trati c. 127? Kedy je planovane uvedenie do prevadzky? Su definovane poziadavky na mobilnu/vozidlovu cast ETCS (ETCS OBU) pre pristup na siet ZSR? Ak ano, je mozne sa k nim dostat?

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

Liberecký kraj prohrál spor o pokutu pro ČD

Soud zamítl druhou žalobu Libereckého kraje, ve které chtěl od Českých drah pokutu za pozdě dodané vozy Stadler pro Jizerskohorskou železnici. Kraj za porušení podmínek při nasazování nových vlaků Stadler RegioShuttle během prvního pololetí roku 2012 žádal téměř tři miliony korun.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Verejnou dopravou na Autosalón v Nitre

Od štvrtka 8. októbra do nedele 11. októbra 2015 sa v priestoroch výstaviska v Nitre uskutoční už 22. ročník výstavy Autosalón. Návštevníkom, ktorí uprednostnia výhody verejnej dopravy, ponúkame niekoľko tipov ako cestovať k areálu výstaviska linkami MHD.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Škoda dodala elektrovýzbroj pro čínské metro

Škoda Electric dodala elektrické výzbroje pro 17 souprav metra do čínského města Su-čou. Hodnota kontraktu je 400 milionů Kč. Prvních 23 souprav metra už v desetimilionovém velkoměstě úspěšně vozí cestující od začátku roku 2014.

Celou zprávu najdete na této stránce.