Dopravné správy

Prestavba priecestia v úseku Diviaky - odb. D.Štubňa

Železničné priecestie v úseku trate medzi obcou Diviaky (okr. Prievidza) a odbočkou Dolná Štubňa budú od pondelka 12. októbra do piatka 16. októbra kompletne rekonštruovať Železnice Slovenskej republiky (ŽSR). Ako informovala hovorkyňa ŽSR Martina Pavliková, práce si nevyžiadajú náhradnú autobusovú dopravu.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Další stanice pražského metra je bezbariérová

Pražský dopravní podnik zprovoznil ve stanici metra B Anděl nový výtah – stanice se tak stala bezbariérovou. Jeho výstavbu uvítali vozíčkáři a handicapovaní, při otevření byli přítomni členové hudební skupiny Tap Tap. Letos v srpnu zprovoznil dopravní podnik nový výtah ve stanici I. P. Pavlova, v příštím roce chce zahájit stavbu dalších tří.

Celou zprávu najdete na této stránce.

V Košiciach sa začali ďalšie výluky električiek

Od pondelka 12. októbra do soboty 17. októbra bude v Košiciach vylúčená električková doprava v úseku kruhový objazd Moldavská – OC Optima – Vstupný areál U. S. Steel. Výluka sa zopakuje aj v termíne 19. až 24. októbra. Po tomto dátume budú po trati opäť jazdiť električky podľa platných cestovných poriadkov.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Lom kolejnice před soudem jako drama

Ranní kolaps svědka obhajoby přerušil u Okresního soudu v Pardubicích hlavní líčení, které se týkalo vykolejení osobního vlaku mezi železničními stanicemi Pardubice-Rosice nad Labem a Stéblová. Jeho příčinou byl lom kolejnice, podle obžaloby špatně zkontrolované.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Detská železnica Košice vyhrala 6 000 €

Výsledky štvrtého ročníka verejnoprospešného programu SPPoločne sú už známe. Do on-line hlasovania sa zapojilo takmer 90 tisíc ľudí. Svojimi hlasmi rozhodli o 30-tich projektoch určených na zlepšenie kvality života v ich bezprostrednom okolí. Osobitnú bonusovú cenu získalo 9 ďalších projektov.

Celú správu nájdete na tejto stránke a podrobnosti o projekte DŽ priamo tu.

Je nádraží Jablonné v Podještědí nejkrásnější?

Dva roky poté, co nádraží v Rynolticích vyhrálo soutěž Nejkrásnější nádraží, má severočeská transverzálka dalšího nadějného zástupce v této soutěži. Porota vybrala do finálové desítky letošního ročníku nádražní budovu v Jablonném v Podještědí.

Celou zprávu najdete na této stránce.

K prestavbe trate v Trenčíne patria aj chodníky

Pripravujeme reportáž do Správ RTVS o rekonštrukcii chodníkov v mestskej časti Sihoť "pri Radegaste" v Trenčíne. Rekonštrukcia chodníkov sa realizuje v rámci modernizácie železničnej trate. Budem Vám vďačná, ak mi odpoviete na nasledujúce otázky. Oslovili nás Trenčania, ktorým sa nepozdáva rekonštrukcia chodníkov na Sihoti pri Opatovskej ulici. Vodiace línie pre nevidiacich sú podľa nich nebezpečné, v ich strede sa nachádza stĺp, smetný kôš či jama. Ktorá spoločnosť realizuje rekonštrukciu chodníkov na Sihoti v Trenčíne? Je rekonštrukcia na Sihoti ukončená?

Odpoveď na túto aj ďalšiu otázku nájdete na tejto stránke.

Ministři dopravy odkývli 4. železniční balíček

Na podobě balíku návrhů směřujících k liberalizaci železniční dopravy se v Lucemburku shodli ministři dopravy zemí Evropské unie. Takzvaný čtvrtý železniční balíček nebude pro ČR znamenat problém. Uvedl to český ministr Dan Ťok. Celkem šest legislativních návrhů balíku má za cíl odstranit překážky pro vytvoření jednotného evropského železničního prostoru; od roku 2020 by tak například evropské železniční společnosti mohly své služby nabízet na některých tratích v jiných zemích EU.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Električkou do Petržalky až v budúcom roku

Už len dva mesiace zostávajú do ukončenia projektu výstavby prvej časti nosného dopravného systému do Petržalky, tzv. petržalskej električky. Definitívnym termínom, ktorý mesto prezentuje, je 15. december tohto roka. Do tohto dátumu by mali byť dokončené a odovzdané všetky stavebné objekty.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Praha přestaví nejhorší vestibuly metra

Hlavní město postupně přestaví deset nejhorších vestibulů metra a udělá z nich centra dění, která budou připomínat náměstí na sídlištích. Ve vstupu do metra tak lidé v budoucnu najdou třeba poštu nebo knihovnu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Výluky na košickej rýchlodráhe

Z dôvodu pravidelnej technickej údržby bude od pondelka 12. októbra do soboty 17. októbra 2015 a od pondelka 19. októbra do soboty 24. októbra 2015 na rýchlodráhe vylúčená električková doprava. Výluka bude prebiehať v pracovných dňoch v čase od 8:00 do 13:00 hod. a počas sobôt od 7.00 do 13:00 hod.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Vlaky mezi Salcburkem a Mnichovem stále nejezdí

Dálkové vlaky na hlavní železniční trati spojující Rakousko a Německo nebudou kvůli přílivu uprchlíků a obnoveným hraničním kontrolám jezdit nejméně do poloviny října. Oznámil to na svých internetových stránkách německý železniční dopravce Deutsche Bahn.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Výhodne vlakom medzi SR a ČR

Flexibilnejší nákup, lepšie ceny - to sú výhody spoločného produktu, ktorý pod názvom EUROPA EXPRES ponúkajú v preprave medzi Slovenskom a Českom Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) a České dráhy (ČD). Nová ponuka je v platnosti od 16. júna a nahradila predchádzajúce produkty SparNight a SparDay.

Celú ponuku nájdete na tejto stránke.

RegioJet rozšíří kapacitu vlaků z Prahy do Košic

Soukromý železniční dopravce RegioJet rozšíří kapacitu svých vlaků na trase z Prahy do Košic až na 1000 míst. V současné době si kupuje lístek kolem 700 lidí. V příštím roce chce firma na této trase přepravit milion cestujících, což znamená téměř zdvojnásobení současného počtu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Výluka medzi Prešovom a Veľkým Šarišom

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) budú od 12. októbra realizovať údržbu trate medzi železničnými stanicami Prešov a Veľký Šariš. Výlukové práce sa budú vykonávať v čase od 7.50 h do 13.10 h a potrvajú do 14. októbra. Počas výluky bude osobná železničná doprava nahradená autobusmi.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Proč padl vlivný šéf Ruských železnic?

Ruská média nepřestávají spekulovat o náhlém pádu nyní již bývalého šéfa ruských železnic Vladimira Jakunina, po dlouhá léta považovaného za blízkého spolupracovníka prezidenta Vladimira Putina. Ruský oligarcha se do českého podvědomí zapsal pořádáním konference, jíž se loni účastnil i český prezident Miloš Zeman, přestože Jakunin figuroval na americkém sankčním seznamu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Bezpečnostné kontroly na staniciach nebudú

Zdĺhavé bezpečnostné opatrenia, aké sú na letiskách, sa v medzinárodných vlakoch zavádzať nebudú. Dohodli sa na tom vo štvrtok ministri dopravy Európskej únie. Odporučili však, aby personál vlakov absolvoval výcvik, aby bol pripravený na prípadné útoky, informovala tlačová agentúra Reuters.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Lokomotiva řady 741.7 schválena v Polsku

Po třech letech intenzivní práce získala akciová společnost CZ LOKO 25. září schvalovací protokol Drážního úřadu Polské republiky pro provoz komplexně modernizované lokomotivy řady 741.7 určené k posunovací a traťové službě na tamních železničních tratích.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nový Starý most má spojiť oba brehy 24. októbra

Na bratislavskom Starom moste dnes vysúvajú predposlednú časť oceľovej konštrukcie a most sa tak k centru mesta priblíži o ďalších 30 metrov. Ten posledný výsuv potom most čaká koncom mesiaca a brehy Starého Mesta a Petržalky by mohol spojiť 24. októbra. Takýto termín plánujú realizátori stavby.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Střední Evropou projíždí vlak plný šachistů

Na pouť po střední Evropě se vydal vlak plný šachistů. S jedenácti vagony pojmenovanými po mistrech světa šachové historie letos veze rekordní množství hráčů, kteří bojují o titul v jedenáctikolovém turnaji. Do úterý projedou trasu Praha - Děčín - Drážďany - Vratislav - Bratislava - Vídeň - Praha.

Celou zprávu najdete na této stránce.