Dopravné správy

Problematika rýchlovlakov na Slovensku

Ako vidíte budúcnosť rýchlovlakov na Slovensku? Sú súčasné železničné koľaje vyhovujúce pre moderné typy rýchlovlakov? Vidíte možnosť spustenia prevádzky rýchlovlakov na slovenských železniciach za reálnu?

Odpoveď na tieto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.

Změna času se dotkne 11 dálkových vlaků ČD

V noci ze soboty 24. na neděli 25. října končí letní čas a hodinové ručičky se ve 3:00 hod. posunou o hodinu zpět. Kvůli této změně bude jedenáct nočních vlaků Českých drah uprostřed noci hodinu čekat na odjezd podle středoevropského času (SEČ). Pokud by vlaky nezůstaly stát, jely by po změně času ve zbytku trasy o hodinu dříve. Regionálních vlaků se změna nedotkne, protože všechny vyjíždějí až po změně času.

Podrobný přehled vlaků Českých drah, které ovlivní víkendová změna času, najdete v přiložené tiskové zprávě.

Októbrové vozidlové novinky z prešovskej MHD

Jeseň priniesla nové CVR-ky a ďalšiu zmenu v umiestnení evidenčných čísel. Za uplynulý mesiac sa udialo vo vozidlovom parku DPMP niekoľko vizuálnych zmien [...] Okrem toho začal výcvik vodičov na krátkych trolejbusoch, v premávke je tak možné stretnúť aj vozidlo #78. 

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Nové rekordní časy v jízdním řádu 2015/2016

V novém Jízdním řádu 2016 platném od 13. prosince letošního roku nabídnou České dráhy dosud nejrychlejší vlakové spojení z Prahy do Ostravy, Košic, Berlína, Vídně nebo do Budapešti. Doba cestování se tak zkrátí u vybraných relací o cca 10 až 15 minut. Rychleji se bude cestovat také z Prahy na Moravu, kde bude časová úspora do mnoha velkých měst kolem 7 minut. Při pravidelném celoročním cestování alespoň 2x týdně mezi Moravou a Prahou, například do zaměstnání, tak cestující uspoří na cestách za rok více než 10 hodin. Navíc oproti cestování v autě mohou lidé ve vlaku odpočívat nebo naopak pracovat a například se připravovat na jednání. Podle plánovače cest na www.seznam.cz bude cesta vlaky SC Pendolino mezi Ostravou, resp. Olomoucí a Prahou asi o půl hodiny rychlejší, než cesta autem.

Zrychlí se také cestování na dalších tratích, například mezi Českými Budějovicemi a Prahou, na Podkrušnohorské magistrále mezi Chebem a Ústím nad Labem nebo mezi Pardubicemi a Hradcem Králové.      

Další podrobnosti a srovnání cestovních časů s dobou nedávno minulou naleznete v přiložené tiskové zprávě.

RegioJet prepravil od januára 5 miliónov ľudí

Takmer 5 miliónov cestujúcich prepravila spoločnosť RegioJet od januára do septembra svojimi vlakmi na Slovensku a v Česku a autobusmi na trase medzi Banskou Bystricou a Bratislavou. Kým jej vlaky využilo 4,61 milióna cestujúcich, autobusmi sa zviezlo 330.000 zákazníkov.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Liberec otevře „chartistickou“ zastávku tramvaje

Zajímavý program budou mít letošní oslavy 17. listopadu 1989 v Liberci. Dojde také na odhalení tramvajové zastávky, nově nazvané Rybníček – René Matoušek a další liberečtí signatáři Charty 77. Zúčastní se jej kardinál římskokatolické církve v Česku Dominik Duka.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Poznámka redakce VLAKY.NET: A pak že je Česká republika nejateističtější zemí světa ...

Nové trolejbusy sú už v Banskej Bystrici

Začiatkom októbra sa do Banskej Bystrice vrátili prenajaté autobusy Karosa B 961. Došli po vlastnej osi v sprievode minibusov Iveco. V polovici októbra 2015 dorazili na traileroch aj nové trolejbusy Škoda 31 Tr a Škoda 30 Tr.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Musí odborník na naše VRT umět česky?

Správa železniční dopravní cesty znovu vypsala soutěž, ze které má vzejít základní dokument pro stavbu vysokorychlostních tratí. Zpracování studie, která zhodnotí možnosti vedení rychlotratí a jejich národohospodářský přínos, vyjde dle odhadů na 25 milionů korun.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Výmena koľají v úseku Vaďovce - Stará Turá

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) začali dnes výmenu opotrebovaných koľají v úseku železničnej trate Vaďovce – Stará Turá v okrese Nové Mesto nad Váhom. Práce potrvajú do 23. októbra, cestujúci sa musia pripraviť na obmedzenia v doprave. Ako TASR informovala hovorkyňa ŽSR Martina Pavlíková, v dôsledku prác dôjde k výluke v doprave, v úseku Vaďovce – Stará Turá bude zabezpečená náhradná autobusová doprava.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Měnírna Albrechtice slavnostně otevřena

Správa železniční dopravní cesty dnes slavnostně ukončila výstavbu trakční napájecí stanice v Albrechticích. Nová měnírna je klíčová pro zachování železniční dopravy na důležité spojnici mezi Ostravou a Českým Těšínem ve stávajícím rozsahu a bez ohledu na plynulost provozu.

Více se dozvíte v přiložené tiskové zprávě.

ZSSK ruší ponuku „Vlakom ďalej...“

S platnosťou od 30. októbra 2015 ruší Železničná spoločnosť Slovensko ponuku Vlakom ďalej..., ktorá umožňovala k lístku na vlak do Bratislavy dokúpiť zvýhodnené lístky na MHD. Posledný deň, kedy bude možné u železníc zakúpiť zvýhodnené lístky na MHD v Bratislave, je 29. október 2015.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Když je vicehejtman pro dopravu trestně stíhán ...

Je takřka jisté, že sociální demokraté na Havlíčkobrodsku budou muset vybírat nového okresního lídra do krajských voleb. Navržený náměstek hejtmana Libor Joukl patrně dostane stopku od vedení strany kvůli tomu, že je trestně stíhaný. Na radnici v Havlíčkově Brodě se obávají toho, že bez Joukla přijdou o investice. Stavět se tam má například krajská knihovna.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Žilina skúša preferenciu MHD na semafóroch

Uprednostňovanie vozidiel mestskej hromadnej dopravy (MHD) na svetelných križovatkách v Žiline začal v septembri testovať Dopravný podnik mesta Žilina (DPMŽ), s.r.o. Podľa riaditeľa DPMŽ Jána Barienčíka to má svoje opodstatnenie a prispeje k zvýšeniu kvality služieb poskytovaných dopravným podnikom.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Dopravci sčítají ztráty způsobené uprchlíky

Letní měsíce přinesly přepravním společnostem nečekané náklady spojené s přílivem imigrantů do Evropy. V současnosti se situace uklidňuje a dopravci vystavují účty za uprchlickou krizi. Například logistická společnost Šmídl odhaduje výši ztrát ve stovkách tisíc korun. Ztráty jsou způsobeny neplánovanými prostoji řidičů, sankcemi za opožděné dodávky a někdy také nutností jezdit delší trasy.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nehody a mimoriadnosti na tratiach ŽSR za 42. týždeň

V priebehu uplynulého týždňa zaznamenali Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) dva prípady zrážky vlaku s civilnou osobou, pričom jeden prípad bol smrteľný. Táto tragická nehoda sa stala v Bardejove, kde osobný vlak zrazil muža, pravdepodobne išlo o samovraždu. Mimoriadne šťastie mal muž, ktorého zrazil osobný vlak na trati Sabinov – Lipany. Tento muž bol odvezený do nemocnice privolanou RZP a zrážku prežil.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Exšéf ČD Zelený se soudí.o zlatý padák

Někdejší ředitel Českých drah Dalibor Zelený se u soudu domáhá toho, aby mu jeho bývalý zaměstnavatel vyplatil odstupné. Tvrdí, že na něj má podle konkurenční doložky nárok po svém odvolání z funkce loni v únoru. České dráhy ale oponují, že doložku neschválily.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nový cenník Bratislavskej integrovanej dopravy

Hlavné mesto SR Bratislava schválilo nový cenník integrovanej dopravy, ktorý bude platiť od zavedenia III. etapy Integrovaného dopravného systému v Bratislavskom kraji (IDS BK). To bolo plánované na 1. november 2015, tento termín však v tejto chvíli ešte nie je potvrdený.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Pražskou MHD čekají změny

V pražské MHD změní svou trasu některé tramvajové a autobusové linky. Přibudou také dva nové autobusové spoje. Změny navazují zejména na zprovoznění opravené tramvajové trati na Petřiny a na dubnové zprovoznění metra A do Motola.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Prvý úsek trate Rail Baltica otvorený

Litovský premiér Algirdas Butkevičius a komisárka EÚ pre dopravu Violeta Bulcová slávnostne uviedli do prevádzky prvý úsek trate Rail Baltica so štandardným rozchodom koľaje 1435 mm. Odborný medzinárodný železničiarsky časopis Railway Gazette International informuje na svojom portáli, že k významnej udalosti došlo v piatok (16.10.).

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Železniční stavbaři nestíhají a prodlužují výluky

Miliardová injekce do modernizace železničních tratí přináší velké komplikace. Někteří dodavatelé mají práce tolik, že nestíhají včas dodat to, co slíbili. Cestující kvůli nim budou muset jezdit náhradními autobusy déle, než se čekalo.

Celou zprávu najdete na této stránce.