Dopravné správy

ŽSR pri modernizácii tratí vraj rozkrádajú

V Železniciach Slovenskej republiky, spadajúcich pod ministerstvo dopravy, sa vyskytlo približne 20 prípadov rozkrádania. Myslí si to opozičná SaS, ktorá na to upozornila na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave. Liberáli preto v tejto súvislosti podávajú tri trestné oznámenia, žiadajú Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) o preverenie ŽSR a na konanie vyzývajú aj šéfa rezortu dopravy Jána Počiatka (Smer-SD).

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Ze Zlínska vlakem do Prahy lépe a radostněji

Společnost RegioJet přidá další spoj, který bude jezdit mezi Starým Městem u Uherského Hradiště a Prahou. Nový jízdní řád začne platit od prosince a železniční tratě už nebudou blokovat výluky. Cesta ze Zlínského kraje do hlavního města bude díky tomu rychlejší o několik minut.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Detský vozeň ZSSK odvezie prvých cestujúcich

Sedieť na pohodlnej novej sedačke, hrať stolové hry, ale zároveň sa cítiť ako uprostred lesa s lienkou či vážkou nad hlavou a s veveričkou na strome – to sa stáva súčasťou cestovania vlakmi. Nový vozeň určený pre rodiny s deťmi je výsledkom jedinečného projektu Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) a študentov z kremnickej Súkromnej školy úžitkového výtvarníctva (SŠUV). Cestujúci si ho budú môcť vyskúšať v pravidelnej dennej prevádzke od pondelka 26. októbra 2015 vo vybraných zrýchlených vlakoch na linke Zvolen – Žilina a späť.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Legionářský ešalon dorazil do Brna

Věrnou repliku legionářského vlaku z období let 1918 - 1920, kdy na Transsibiřské magistrále v Rusku probíhaly válečné operace československých legií, mohou vidět obyvatelé a návštěvníci Brna. Na nádraží v Králově poli si mohou prohlídnout jedenáct rekonstruovaných historických vagónů.

Celou zprávu najdete na této stránce.

K modernizácii traťového úseku Púchov - Žilina

Dobrý deň prajem, mám na Vás opäť niekoľko otázok, tentokrát ohľadom tendra na modernizáciu úseku Púchov - Žilina 1. etapa. Dnes sa v tejto súťaži mali predkladať ponuky. V tejto súvislosti by ma zaujímalo: O aké ponuky aktuálne ide? Iba o predloženie referencií o tom, či to - ktoré konzorcium spĺňa kritériá na účasť v tendri alebo aj cenové ponuky? 

Odpoveď na túto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.

Jak se v Plzni vyrábí trolejbusy

Trolejbusy z plzeňské Škody Electric brázdí ulicemi Bratislavy, Sofie, Říma, Rigy a mnoha dalších měst. V rozlehlém závodě v západočeské metropoli přesto nenajdete drahé frézovací stroje, lakovnu ani svařovnu. Ještě před třinácti lety Škoda vyráběla celé vozy. Dnes je výhodnější koupit prázdné schránky od autobusových firem a zajistit do nich jen elektrovýzbroj.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Bezplatná MHD pre Žilinčanov od 62 rokov

Od utorka 1. decembra 2015 budú môcť Žilinčania odo dňa dovŕšenia 62 rokov využívať služby žilinskej MHD bezplatne. Podmienky bezplatnej prepravy pre cestujúcich od 70 rokov sa nemenia.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Z karovarského horního nádraží je staveniště

Cestující vlakem se na karlovarském horním nádraží musí obrnit trpělivostí. Přímo za jejich zády hlučí těžká technika, kvůli které není ani pořádně slyšet nádražní rozhlas. Žádný klid a nulové pohodlí. Tak v současné době vypadá situace na karlovarském horním nádraží. Kvůli výstavbě nové odbavovací haly nemají cestující ani možnost čekat na příjezd vlaku v čekárně.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Na modernizáciu infraštruktúry ŽSR išlo 230 miliónov

Takmer 230 miliónov eur použil štát v minulom roku na modernizáciu železničnej infraštruktúry. Vyplýva to z informatívneho materiálu, ktorý vypracovalo Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Brusel přispěje na trať Tábor - Sudoměřice u Tábora

Evropská komise schválila čtyři velké projekty na zlepšení dopravní infrastruktury v České republice, na které přispěje celkem 324,2 milionu eur (8,8 miliardy Kč) z Fondu soudržnosti a z Evropského fondu pro regionální rozvoj. Komise o tom informovala v tiskové zprávě.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Obnovu električkových tratí v Košiciach skončená

Združenie Dúha - ZUE ukončilo rekonštrukciu električkových tratí v Košiciach. Trasa od Námestia Maratónu mieru po Staničné námestie je plne prejazdná pre automobilovú dopravu. Rekonštrukcia trvala štrnásť mesiacov a jej výsledkom sú moderné a bezpečné električkové trate. Náklady na rekonštrukciu dosiahli takmer 40 miliónov eur. Projekt je financovaný z eurofondov vo výške 85 percent, 10 percent financuje štát a piatimi percentami sa podieľa na projekte mesto Košice. Združenie Dúha – ZUE začalo s rekonštrukciou v auguste.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD chtějí bezpečnější jízdenky

České dráhy hledají dodavatele papírových jízdenek na příští léta. Vítěz dostane smlouvu na čtyři roky a odhadem si přijde na 60 milionů korun. Základním požadavkem dopravce přitom je lepší vybavení ochrannými prvky. Předmětem zakázky je i grafické zpracování podoby jízdenek.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Zmena času ovplyvní jazdu troch nočných rýchlikov

V noci zo soboty 24. októbra na nedeľu 25. októbra 2015 sa mení letný čas (LČ) na stredoeurópsky čas (SEČ). O tretej hodine ráno sa čas posunie o jednu hodinu dozadu, teda na druhú hodinu. Táto zmena ovplyvní jazdu troch nočných rýchlikov Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK), ktoré zostanú stáť vo vybraných železničných staniciach a v ceste budú po hodine pokračovať už v SEČ.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD zmodernizují patrové vagony pro okolí Prahy

České dráhy zmodernizují patrové vagony Bmto, které budou jezdit na pražských příměstských linkách a na trase do Čerčan. Dvanáct vozů z východního Německa zůstalo v původním stavu ze sedmdesátých let. Vagony mimo jiné dostanou modernizované toalety, které se dají používat i ve stanicích. Cestující budou moci využívat zásuvky a připojení k internetu přes wifi.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Problémový železničný most ponad cestu I/64

Poprosili by sme vás o vyjadrenie sa k problematickému úseku na ceste I/64 v smere z Partizánskeho na Malé Uherce, pod železničným mostom. Vzhľadom k poslednej nehode (zo 16.10 2015) ale aj k nehodám, ktoré sa na tomto úseku stáli v rokoch 2010/11 sa opätovne otvorila problematika rizík daného prejazdu. Značka B24 (4 metre) vraj nezodpovedá reálnemu stavu, keďže vozovka je nerovnomerná a náves napriek výške 4 metre neprejde bezpečne úsekom, pre rozkývanie na nerovnostiach. Problémom je vraj aj šikmé umiestnenie mosta cez vozovku. Aké je vaše stanovisko k riešeniu tohto problému? 

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

SŽDC zveřejnila jízdní řád 2015/2016

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) zveřejnila na svých internetových stránkách kompletní Jízdní řád 2016, který vstoupí v platnost 13. prosince letošního roku. Publikováním jízdního řádu plní státní organizace svou zákonnou povinnost.

Více se dozvíte v přiložené tiskové zprávě.

Nočné spoje DP Bratislava počas zmeny času

V noci z 24. na 25. októbra 2015 sa mení stredoeurópsky letný čas (SELČ) na stredoeurópsky zimný čas (SEČ) - o 03:00 SELČ si hodinky posunieme na 02:00 SEČ, čím sa noc predĺži o hodinu. Nočné spoje vykonajú o jeden odchod naviac - odchody jednotlivých spojov medzi 02:00 a 03:00 budú vykonané počas letného aj zimného času.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Jak dosáhnout „blbovzornosti“ přejezdů

Nová zabezpečovací zařízení na železnici omezí prostor pro lidskou chybu. O „chytrých“ závorách a laserem řízeném zastavení vlaku před překážkou na přejezdu uvažují správci železnice i inspekce, která vyšetřuje nehodu ve Studénce.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ZSSK zvýhodnila cestovanie nočnými vlakmi

Železničná spoločnosť Slovensko spustila od 14. októbra ďalšiu akciovú ponuku. Po medzinárodných lístkoch do Českej republiky (EUROPA EXPRES) a do Nemecka (BERLIN ŠPECIÁL) zvýhodnila aj cestovanie vnútroštátnymi nočnými vlakmi. Lístok SLOVAK EXPRES umožňuje cestovať z Bratislavy do Košíc, Prešova či Humenného alebo opačne od 14,90 €, čo predstavuje zľavu oproti obyčajnému cestovnému až vyše 30 percent. Cestujúci si môžu nový lístok zabezpečiť v pokladniciach aj cez internet.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Rychlíku po srážce s kravami selhaly brzdy

Dramatické chvilky zažili cestující francouzského rychlíku, kterému po srážce s dvěma kravami selhaly brzdy. Souprava se rychlostí 140 kilometrů v hodině řítila k městu Rouen a zastavila se až při stoupání do kopce.

Celou (technicky poněkud nesmyslnou) zprávu najdete na této stránce.