Dopravné správy

Kapitola Ikarusov v bratislavskej MHD sa končí

História Ikarusov radu 400 v Bratislave siaha až do roku 1988, kedy sa v našom meste prvýkrát ukázal na skúške prototypový kĺbový Ikarus 435. O 8 rokov neskôr 1. apríla 1996 vyšlo z petržalskej vozovne do ulíc prvých dvanásť Ikarusov 435. A tým sa to všetko začalo. Do roku 1998 bolo do Bratislavy dodaných 96 kĺbových Ikarusov 435 v štyroch sériách, ktoré boli rozdelené do vozovní Petržalka, Jurajov dvor a Trnávka, odkiaľ pomaly vytláčali z premávky legendárne „čabajky“ – Ikarusy radu 280. Popritom v rokoch 1997 – 1998 prišlo do Bratislavy aj 44 „krátkych“ Ikarusov 415.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD Cargu chybí moderní vícesystémové lokomotivy

Rozdílné napájecí soustavy v různých státech Evropy jsou problémem, o kterém se ví a který patrně nebude odstraněn ani ve střednědobém horizontu. Obzvláště svízelná je z tohoto pohledu situace v České republice, v níž existují napájecí systémy dva. Omezení operačního dosahu hnacích vozidel však neplynou pouze z rozdílů v napájecích systémech.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Tragickému skoku z vlaku predchádzala hádka

Do záhadnej smrti dvoch mužov na železničnej trati pri Šenkviciach vnáša viac svetla polícia. Tá už začala tri trestné stíhania. K tragédii došlo minulú nedeľu počas jazdy nočného rýchlika z Košíc do Bratislavy. Dvaja mladí muži z doteraz nejasných príčin vyskočili v blízkosti Šenkvíc z idúceho vlaku.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Brusel dá pražské oblasti na dopravu 3,25 miliardy

Praha a okolní středočeská města by měly dostat z fondů Evropské unie zhruba 3,25 miliardy korun na dopravní projekty. Vyplývá to z předběžného seznamu, který rozděluje téměř 4,7 miliardy korun dotací z takzvaných Integrovaných územních investic. Peníze půjdou na stavbu záchytných parkovišť, přestupní dopravní terminály v Benešově a Říčanech nebo opravy silnic do Kladna, Kralup či Zbraslavi.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Prokurátor proti RegioJetu neuspel

Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR sa nestotožnilo s protestom banskobystrického prokurátora, ktorý počas leta napadol licenciu autobusovej linky Banská Bystrica-Nitra-Bratislava.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Němci se zlobí na ČD a Škodovku

Českým drahám zhořkla radost z pětiletého kontraktu s Deutsche Bahn na provoz lukrativní linky do Berlína a Hamburku. Němci se ostře ozvali zpoždění dodávky vagonů pro tuto trať a zvolené lokomotivě, které zase chybí povolení pro vjezd na tamní koleje. Výtka kvůli časové prodlevě přišla od německého dopravce na adresu ČD letos na podzim.

Celou zprávu najdete na této stránce.

IDS v Bratislavskom kraji a vlaky ZSSK

Možnosti, ako využiť vlaky v Bratislave a okolí, sa výrazne rozšíria. Železničná spoločnosť Slovensko od 1. novembra pristupuje k tretej etape Integrovaného dopravného systému v Bratislavskom kraji. Cestujúci si ako doposiaľ bude môcť vybrať, či na cestovanie vlakmi zapojenými do integrovanej dopravy využije lístok:

  1. podľa cenníka a Prepravného poriadku ZSSK vrátane bezplatnej prepravy (platí len vo vlaku),
  2. integrovaný lístok podľa cenníkov a Prepravného poriadku Integrovaného dopravného systému v Bratislavskom kraji (platí u všetkých zapojených dopravcov, teda aj v MHD a prímestských autobusoch).

Celú správu nájdete na tejto stránke.

RegioJet hrozí koncem linky Bratislava - Košice

Podnikatel Radim Jančura na Slovensku hrozí, že před Vánoci stáhne své vlaky RegioJet z linky Bratislava - Košice. Vadí mu, že tamní ministerstvo dopravy neřeší na stejné trati provoz ztrátových vlaků IC státního dopravce ZSSK.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Cenník cestovných lístkov IDS BK od zajtra

Od 1. novembra 2015 budú v predaji cestovné lístky na Integrovaný dopravný systém v Bratislavskom kraji (IDS BK), ktoré nahradia aj doterajšie lístky na MHD. Tieto lístky budú platiť okrem MHD tiež vo vlakoch Os a REx Železničnej spoločnosti Slovensko a prímestských autobusoch Slovak Lines. Jedinou výnimkou je SMS lístok, ktorý bude naďalej platiť len v MHD.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

AŽD Praha chce koupit dvě železniční tratě

Tuzemský výrobce zabezpečovací techniky AŽD Praha má nakročeno ke koupi některé ze dvou nevyužívaných železničních tratí. Nabídku společnosti vybrala Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) jako nejvýhodnější v soutěžích na prodej tratí z Čížkovic do Obrnic u Mostu a z Dolního Bousova do Kopidlna. Nabídky musí ještě schválit správní rada státní organizace, ministerstvo dopravy a vláda.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Cestovanie s IDS BK od 1.11.2015 v kocke

Integrovaný dopravný systém v Bratislavskom kraji (IDS BK) je spojením doterajších troch nezávislých systémov verejnej dopravy do jedného, v ktorom platia spoločné podmienky. Ide o mestskú hromadnú dopravu v Bratislave (dopravca Dopravný podnik Bratislava), regionálnu železničnú dopravu (Železničná spoločnosť Slovensko) a regionálnu autobusovú dopravu (Slovak Lines).

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Nebezpečný přejezd ve Studénce asi zanikne

Přejezd ve Studénce, kde se v červenci srazilo pendolino s odstaveným polským kamionem, zřejmě zanikne. Navrhuje to ministr dopravy Dan Ťok. Mluvil o tom při návštěvě strojvůdce pendolina Jana Černého. Ten při nehodě přišel o nohy, celkem si střet vyžádal tři mrtvé a osmnáct zraněných.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Integrovaná doprava na západe štartuje s chaosom

Prvý projekt na Slovensku, ktorý spája vlak, autobus a mestskú dopravu, mal uľahčiť cestovanie ľuďom v celom kraji. Namiesto pochvaly od verejnosti v nej vrie chaos a zdesenie. Štyri dni pred spustením nového systému na území Bratislavského kraja nevedia cestujúci takmer nič. Bratislavská integrovaná doprava sa pritom pripravuje už desať rokov.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Aktivisté zdržují tendr SŽDC na studii VRT

Budoucnost vysokorychlostních tratí budou moci řešit i experti neznalí českého jazyka. Konkrétně jde o tendr Správy železniční dopravní cesty na studii, která zhodnotí možnosti vedení rychlotratí a jejich národohospodářský přínos. Správa upustila od podmínky, podle které měl vedoucí řešitelského týmu ovládat češtinu a angličtinu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Záujem o lístky do vlakov ZSSK narastá

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) zaznamenala zvýšený predaj miesteniek od stredy 28. októbra až do piatka 30. októbra 2015.  Pred sviatkami sa cestujúci presúvajú najmä zo západu Slovenska na stredné a východné Slovensko. Od nedele (1. novembra) zasa v opačnom smere. Podľa skúseností z minulých rokov cestuje v najvyťaženejších časoch v dňoch pred Dušičkami až dvojnásobok cestujúcich.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Když na opravu tratě chybí výhybka ...

Do českých železnic se letos investice jen hrnou. Správa železniční dopravní cesty proto naplánovala velké množství oprav tratí. S tím souvisí i zvýšení počtu výluk. Opravy se často prodlužují, protože náhradní díly nejsou skladem. Kvůli tomu se například čekalo dva měsíce na jednu výhybku.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Miestenky vo vlakoch sa pred dušičkami míňajú

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) upozorňuje, že dnes vrcholí záujem o cestovanie vlakmi zo západu Slovenska na stredné a východné Slovensko. Ako agentúru SITA informovala pred sviatkami Jana Morháčová zo ZSSK, na nedeľu narastá záujem o voľné miesta vo vlakoch opačným smerom. Na maximálnu kapacitu preto ZSSK posilnila najmä vlaky vyššej kategórie InterCity, rýchliky a expresy v diaľkovej doprave. Počas víkendu budú o vozne posilnené aj vlaky v rámci regionálnej a prímestskej dopravy, čiže zrýchlené, regionálne a osobné vlaky.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Linka B pražského metra bude oslavovat

Nejmladší linka pražského metra o víkendu oslaví 30 let od spuštění svého provozu. Lidé se budou moct v rámci výročí projet historickou soupravou. V neděli projede při prvních jízdách jen původní stanice, při dalších pak i novější.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Novinky pre cestujúcich v Bratislave

Od 1. novembra 2015 bude zavedená II. a III. etapa Integrovaného dopravného systému v Bratislavskom kraji (IDS BK). V tomto článku prinášame prehľad najvýznamnejších noviniek pre cestujúcich v Bratislave.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Srážka vlaků na Teplicku slovem a obrazem

Provoz na trati z Ústí nad Labem do Bíliny stojí kvůli tragické strážce dvou nákladních vlaků. Nehoda se stala krátce před pátou hodinou ráno. Střet nepřežil 56letý strojvedoucí. České dráhy zajistily pro cestující náhradní autobusovou dopravu v úseku Řehlovice-Úpořiny.

Celou zprávu najdete na této stránce.