Dopravné správy

Snina hľadá nového dopravcu na linkách MHD

Mesto Snina v piatok 16. októbra 2015 zverejnilo vo Vestníku verejného obstarávania č. 205/2015 oznámenie o vyhlásení verejného obstarávania na dopravcu, ktorý bude prevádzkovať mestskú hromadnú dopravu na území mesta v rokoch 2016 až 2018. Mestskú hromadnú dopravu v najvýchodnejšom meste Slovenska tvorí jedna celoročne prevádzkovaná okružná autobusová linka v obývanej časti mesta s ročným výkonom 34 166 km.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Soud zrušil Českým drahám pokutu za nákup railjetů

Krajský soud v Brně zrušil Českým drahám pokutu za nákup vlaků Railjet. Podle něj dopravce neporušil zákon, když zakázku na nové vlakové soupravy pozměnil. Dráhy tak nemusí zaplatit pokutu od antimonopolního úřadu 25 milionů korun.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Oprava priecestia v žst. Bratislava–predmestie

Železnice Slovenskej republiky budú realizovať údržbu železničného zvršku na železničnom priecestí v železničnej stanici Bratislava – predmestie. Výlukové práce v tomto úseku sú naplánované na dni 7.- 8.11.2015. Na uvedenom štvorkoľajnom priecestí (JIČ: SP 2098) pracovníci ŽSR vykonajú udržiavacie opravné práce zahŕňajúce ojedinelú výmenu poškodených dielcov a dotiahnutie uvoľnených dielcov priecestnej konštrukcie typu GUKOP

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Tragická nehoda na bavorském přejezdu

Nedaleko bavorského Norimberku se v noci na pátek srazil osobní vlak s nákladním vozem. Dva lidé při srážce zemřeli, dalších několik lidí odvezli záchranáři do nemocnice. Vlak před sebou vozidlo tlačil stovky metrů.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Integrovaná doprava BSK sa borí s problémami

V nedeľu 1. novembra 2015 bola spustená dlho očakávaná druhá a tretia etapa Integrovaného systému v Bratislavskom kraji (IDS BK), ktorá priniesla spoločné cestovné lístky - tzv. úplnú tarifnú integráciu. Cestujúci tak môžu už štvrtý deň využívať kompletný sortiment integrovaných cestovných lístkov, a to na celom území Bratislavského samosprávneho kraja.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD uspěly proti soutěži na rychlíky

První rychlíková soutěž po třech letech skončila fiaskem. Tendr, který prosazovalo ministerstvo, zrušil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Vyhověl stížnosti Českých drah. Ty mohou být v klidu, že zatím nepřijdou o provoz rychlíků mezi Plzní a Mostem. A navíc si nejspíš zajistily přísun ministerských peněz na další roky.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Oprava trati medzi Ivankou p.N. a Komjaticami

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) vykonajú opravu a údržbu na trati medzi stanicami Ivanka pri Nitre a Komjatice. Ako informovala hovorkyňa ŽSR Martina Pavliková, práce sa zrealizujú 5. novembra. Ich súčasťou bude oprava geometrickej polohy koľaje, úprava štrkového lôžka, výrub porastu a zváranie koľajníc. „Zamestnanci ŽSR vykonajú všetky práce z vlastných zdrojov. Dôvodom je zlepšenie parametrov geometrickej polohy koľaje, prechodového prierezu a odstraňovania defektoskopických porúch,“ uviedla Pavliková.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Dopravce AWT získal významné osvědčení

Mezinárodní dopravní společnost AWT získala od Generálního ředitelství cel a Světové celní organizace povolení zjednodušeného postupu v tranzitním režimu pro přepravu zboží po železnici. Toto povolení umožní AWT zjednodušit a zrychlit přepravu pro své zákazníky, účastnit se nových výběrových řízení, snížit náklady na celní odbavení a využít synergií s PKP CARGO na přepravách z Polska a Ruska směrem na jih.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ŽSR plánujú platiť stavebný dozor z peňazí EÚ

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) chcú za stavebný dozor na stavbách financovaných z Európskej únie zaplatiť predbežne 43,98 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty (52,77 mil. eur vrátane dane). Tieto služby majú byť poskytované počas štyroch rokov na trinástich stavbách.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

V Libereckém kraji chystají převrat v dopravě

Tu situaci zažil každý. Vlak má zpoždění, a tak na přestupu už může jen zamávat koncovým světlům odjíždějícího autobusu, na který chtěl přestoupit. Do budoucna by to ale mělo skončit, alespoň v Libereckém kraji, díky Centrálnímu dispečinku Idol, který začne postupně fungovat už od konce letošního roku.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Autobusová stanica v B.Bystrici v premenách času

Autobusová stanica každého mesta plní niekoľko dôležitých funkcií. Je spravidla východiskom väčšiny liniek prímestskej autobusovej dopravy a zastávkou diaľkových či medzinárodných liniek. Samozrejmosťou by malo byť napojenie stanice aj na mestskú hromadnú dopravu. Autobusová stanica je preto veľmi dôležitým a určujúcim prvkom v utváraní a organizácii dopravnej siete.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Reklamní kampaň ČD vyvolává rozporné reakce

Jedna z nejvýraznějších reklamních kampaní Českých drah za poslední roky zažehla nový spor mezi ministerstvem dopravy a vedením státní firmy, v níž resort vykonává akcionářská práva. Nový minutový spot, v němž dopravce zkouší nalákat nové zákazníky, považuje ministr Dan Ťok za zbytečný.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Integrovaná doprava v Bratislave nenadchýňa

Nedeľňajšie spustenie integrovanej dopravy prinieslo do cestovania v Bratislavskom kraji chaos. Ľudia síce môžu cestovať na jeden lístok po Bratislave aj do priľahlých miest, v novom systéme a nákupe lístkov sa však nevedia zorientovať. Problémom je tiež previazanosť spojov. Niektoré vlaky a autobusy odchádzajú do miest či obcí v Bratislavskom kraji v približne rovnakom čase, namiesto toho, aby sa vzájomne dopĺňali či priamo nadväzovali na mestskú dopravu. Nezmení sa to ani v najbližších mesiacoch.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Pět krásných vyhlídkových železnic Evropy

Barevné podzimní dny vybízejí k výletům vlakem. Vybrali jsme pro vás pět scenéricky krásných železničních tratí Evropy – podíváme se na Slovensko, do Rakouska, Švýcarska, Itálie / Francie, a na závěr se projedeme Krušnohorským Semmeringem.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Pred 77 rokmi prišlo Slovensko o územie

Pred 77 rokmi (2. novembra 1938) podpísali predstavitelia Nemecka a Talianska Viedenskú arbitráž. Vtedajšie Československo prišlo arbitrážou o časť územia. Slovensko prišlo o južné územie, Podkarpatskú Rus a časť severnej Oravy a Spiša. Ako povedal pre agentúru SITA historik Ústavu pamäti národa Martin Lacko, arbitráži predchádzala Mníchovská konferencia, ktorá zásadným spôsobom zmenila rozloženie síl v Európe.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Jančura zkouší restartovat svoje taxíky

Dva roky po vstupu do pražské taxislužby musí podnikatel Radim Jančura výrazně změnit svůj podnikatelský plán. Jeho byznysu bílých taxíků se zatím nedaří zdaleka tak, jak plánoval, proto chystá změnu. Přikoupí stovky levnějších octavií a řidiči už nebudou pracovat jako zaměstnanci, ale OSVČ.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Výluky v úseku Húl – Úľany nad Žitavou

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) v dňoch 5.11. a 6.11.2015 zrealizujú výluku v úseku Húl – Úľany nad Žitavou. Počas výluky budú vykonané práce spojené s rozobratím konštrukcie železničného priecestia, a to vybúranie asfaltovej výplne a asfaltových nábehov pozemnej komunikácie. Následne zamestnanci železníc vymenia koľajový rošt a štrkové lôžko, upravia geometrickú polohu koľají, profil štrkového lôžka a výkop. Potom osadia drenážnu rúru na odvodnenie priecestia. Nová konštrukcia STRAIL bude montovaná v priebehu budúceho týždňa, nakoľko výluky pokračujú 9. - 11.11.2015.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Skanska postaví nové nádraží v České Lípě

P r a h a (4. listopadu 2015) - Správa železniční dopravní cesty, státní organizace (SŽDC) a Skanska a. s. oficiálně uzavřely smlouvu na modernizaci železniční stanice Česká Lípa. Stavbu v hodnotě jedné miliardy korun (bez DPH) provede společnost Skanska během následujícího roku a půl. Investorem je Správa železniční dopravní cesty, finanční prostředky poskytne Státní fond dopravní infrastruktury a stavba je navržena ke spolufinancování Evropskou unií z Fondu soudržnosti v rámci Operačního programu Doprava.

Více informací naleznete v přiloženém souboru.
 

Ako si vybaviť zľavu v bratislavskej MHD

Od 1. novembra 2015 je pre zóny 100 a 101 (mesto Bratislava) zavedená bonusová zľava na predplatné cestovné lístky pre tieto skupiny cestujúcich:

  • držitelia preukazov ŤZP alebo ŤZP-S s trvalým pobytom v Bratislavskom kraji,
  • držitelia Diamantovej plakety prof. MUDr. Janského s trvalým pobytom v Bratislavskom kraji,
  • držitelia preukazov účastníkov protikomunistického odboja a politických väzňov s trvalým pobytom v Bratislavskom kraji.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Česká Třebová - zastavujeme nebo nezastavujeme?

Další kapitolou nekonečného seriálu na téma zastavování a nezastavování rychlíků vyšší kategorie v České Třebové bylo v minulých dnech jednání zástupců kraje a města na ministerstvu dopravy. Podle hejtmana Martina Netolického v současné době žádný kompromis neexistuje.

Celou zprávu najdete na této stránce.