Dopravné správy

Zajtra bude v Košiciach výluka električiek

Z dôvodu opravy dvoch cestno-koľajových prejazdov na Južnej triede (pri zastávke Stará nemocnica a pri hoteli Roca) budú v nedeľu 15. novembra 2015 od 6:00 do 14:00 električkové linky 3 a 4 po celej trase nahradené autobusmi. Zastavovať budú na električkových zastávkach, resp. na ich úrovni na ceste.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Praha pošle válkou zničenému Mariupolu dvě tramvaje

Nezvyklou vzpruhu může získat válkou poničený přístav Mariupol. Představenstvo pražského dopravního podniku kývlo minulý týden na záměr poslat tomuto ukrajinskému městu dvě tramvaje. Půjde o vyřazené soupravy T3, které by tamní městské dopravě měly výrazně pomoci.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Úprava premávky bratislavských liniek 131 a 141

Vzhľadom na zníže nároky linky 131 a 141 v nedeľu 15. novembra 2015 nebudú premávať. Naopak, počas štátneho sviatku 17. novembra 2015 premávať budú.

Originál oznamu nájdete na tejto stránke.

Zachrání zachránci nádraží v Ústí n.O. podruhé?

Nevyužívaná nádražní budova v Ústí nad Orlicí může brzy změnit majitele. Opuštěný objekt nabízejí České dráhy k prodeji. O koupi uvažují lidé, kteří nádraží zachránili před demolicí. Je mezi nimi i režisérka Olga Sommerová.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Príspevok na podporu mobility za prácou schválený

Od začiatku budúceho roka sa na Slovensku zavedú nové podmienky poskytovania príspevku na podporu mobility za prácou. Pôjde o príspevok vo výške 80 % preukázaných výdavkov na bývanie, maximálne 250 eur mesačne počas šiestich mesiacov, pričom znevýhodneným uchádzačom o prácu bude štát poskytovať príspevok aj ďalších šesť mesiacov, a to v sume najviac 125 eur mesačne. Vyplýva to z novely zákona o službách zamestnanosti, ktorú schválil parlament.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Zítra uplyne 55 let od železniční tragédie u Stéblové

V sobotu uplyne 55 let od největšího železničního neštěstí v české historii. U obce Stéblová tehdy zahynulo 118 lidí. Někteří přišli hned o několik členů své rodiny. Sychravé pondělí 14. listopadu roku 1960 bylo dnem, kdy začalo jméno Stéblové,  malé obce na trati mezi Hradcem Králové a Pardubicemi skloňovat celé tehdejší Československo: stala se dějištěm nejtragičtější vlakové nehody v dějinách země.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Zmeny na linkách košickej MHD

Od pondelka 16. novembra 2015 dochádza k posilneniu premávky linky 28. Linka bude premávať celotýždenne v čase od 5:00 hod. do 23:00 hod. – v čase špičky v 20-minútovom, mimo dopravnej špičky a cez dni pracovného pokoja v 60-minútovom intervale. Spoje budú skoordinované so spojmi linky 52.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Nová tramvajová zastávka Štvanice budí obavy

Nová tramvajová zastávka na ostrově Štvanice v Praze 7 vzbuzuje už před svým otevřením obavy. Stala se tu už dokonce první nehoda. Řidiči nepočítají s ostrůvkem, kterému se nově musí vyhnout. „Je to o zvyku. Na místě chceme zavést snímače rychlosti,“ říká starosta.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Poliaci hľadajú tajomný vlak plný nacistického zlata

Do pátrania po tajomnom vlaku či dokonca vlakoch, plných nacistického zlata a skrývajúcich sa pod zemou pri poľskom meste Walbrzych neďaleko hraníc s Českom, sa pustia hneď dva tímy. Rozhodli o tom miestne úrady.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Místo lanovky jezdí po Petříně bagry

Rekonstrukce lanové dráhy z Malé Strany na Petřín změnila jinak malebný kout Prahy k nepoznání. Svah ve stínu rozhledny je pokrytý sutinami, místo dvou kabin pro cestující ho křižuje těžká technika. Lanovka se znovu rozjede až v březnu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Prestavba Starého mosta je takmer hotová

Konštrukcia Starého mosta spája oba brehy Dunaja, robotníci teraz pracujú na betonáži mostovky a pokladaní chodníkov. Tento mesiac podľa Tekeľa chcú na moste položiť aj električkové koľaje. Pracuje sa aj na petržalskej strane, kde robotníci podbíjajú už posledný úsek trate, teda v miestach pôvodne plánovaného obratiska. V Petržalke dokončujú trakčné vedenie a začína sa zaťažovacia skúška na estakáde Artmedia.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Prodej jízdenek na nový jízdní řád a adventní tipy ČD

České dráhy zahájí tuto neděli předprodej výhodných adventních jízdenek ČD Tip do Vídně a Drážďan. V eShopu dopravce budou v prodeji akční jízdní doklady na období od 26. listopadu do 23. prosince 2015. Zpáteční jízdenky do Vídně budou dostupné z Prahy za 800 Kč, z Brna za 386 Kč a z Ostravy za 580 Kč. Zpáteční ČD Tipy z Prahy do Drážďan budou stát asi 500 Kč.

Již ode dneška je možné na eShopu zakoupit jízdní doklady na cesty po 13. prosinci 2015, kdy začne platit nový jízdní řád 2016. Internetový obchod národního dopravce nabízí možnost zakoupit široké spektrum jízdenek a rezervací pro vnitrostátní spoje a také tzv. Včasné jízdenky Evropa do Německa, Rakouska, na Slovensko a do vybraných destinací v Polsku, maďarské Budapešti, dánské Kodaně a Aarhusu nebo slovinské Lublaně. Jízdenky na eShopu Českých drah je možné nakupovat na internetu a také prostřednictvím mobilních telefonů. K ověření platnosti vnitrostátní jízdenky již není nutné doklad tisknout, ale stačí ukázat příslušný kód na obrazovce notebooku, tabletu, iPadu nebo mobilního telefonu. České dráhy v současnosti prodávají prostřednictvím eShopu několik milionů jízdních dokladů ročně.

Podrobnosti k adventním ČD Tipům do Vídně a Drážďan najdete v přiložené tiskové zprávě
.

RegioJet začne jazdiť do Viedne 18. novembra

Súkromný prepravca RegioJet začne prevádzkovať medzinárodnú autobusovú linku z Bratislavy cez letisko Schwechat do Viedne v stredu 18. novembra. Denne bude premávať šestnásť spojov v oboch smeroch. Ako spoločnosť v pondelok informovala, autobusy budú zastavovať na trase Autobusová stanica Mlynské Nivy - Most SNP - Einsteinova - Letisko Wien Schwechat (zastávka č. 2) a autobusový terminál Viedeň, Štadión na Engerthstrasse.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

RegioSpiderům ČD chybí povolení z polské strany

Vlaky, které by měly od nového jízdního řádu v prosinci vyjet na trať mezi Libercem a Sklářskou Porubou, mají na poslední chvíli problémy. Jejich start je ohrožený, protože není jisté, zda moderní motorové RegioSpidery můžou překročit polskou hranici.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Minister dopravy pod paľbou vajíčok

Otvorenie obchvatu Detvy, ktorý staval i Váhostav, využil na svojské vyjadrenie nespokojnosti s vládou Milan Blaho. Zástupca malých veriteľov spoločnosti Váhostav spolu s poslancom Jozefom Viskupičom (OĽaNO) rozprestreli na ceste transparent s nápisom: „Fico vysmiaty, Široký zahojený, ľudia okradnutí.“ Nezostalo však len pri nápisoch. „Hanbite sa, čo sa tu teraz predvádzate. Okradli ste nás, ste zlodeji,“ kričal Blaho a začal hádzať na ministra Počiatka vajcia.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

„InterPanter“ se zítra představí v Lysé nad Labem

V rámci výstavy KOLA 2015 na výstavišti v Lysé nad Labem se zítra, v pátek 13. listopadu 2015, představí na lyském nádraží nejnovější elektrická jednotka Českých drah InterPanter. Zájemci o železniční dopravu si mohou jednotku InterPanter prohlédnout na nádraží v Lysé nad Labem od 9:00 do 13:45 hod. Kromě prohlídky bude možné si soupravu také vyzkoušet při jízdě mimořádného vlaku z Prahy hlavního nádraží v 8:25 hod. Z Lysé nad Labem se bude jednotka vracet do Prahy ve 13:50 hod. Ve vlaku platí obvyklé jízdné a slevy.

InterPanter je nejmodernější elektrická jednotka pro rychlou meziregionální dopravu. Národní dopravce ji nasadí na linky Olomouc - Otrokovice - Břeclav - Brno a Brno - Česká Třebová - Kolín - Praha. Je vyráběna ve verzi se 3 nebo s 5 vozy. České dráhy si objednaly celkem 14 takových souprav. Cestujícím nabízejí klimatizovaný interiér, nízkopodlažní nástupní prostory, moderní toalety s uzavřeným systémem, elektrické zásuvky 230 V pro napájení drobné elektroniky cestujících, Wi-Fi připojení k internetu a uzavřené oddíly pro cestující s dětmi do 10 let a místa pro uložení jízdních kol. InterPanter může jet rychlostí až 160 km/h, podle počtu vozů má výkon 2 040 kW nebo 2 720 kW, kapacitu 200 nebo 350 cestujících a dílku 79 nebo 132 metrů.

Nehody a mimoriadnosti na tratiach ŽSR za 45. týždeň

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) zaznamenali v priebehu 45. týždňa 2015 jeden smrteľný prípad zrážky vlaku s civilnou osobou. Táto nehoda sa stala na trati Sládkovičovo - Senec. Vlak zrazil a usmrtil osobu ženského pohlavia v utorok (3.11.2015). Predpokladáme, že išlo o samovraždu, prípad vyšetruje polícia. Veľmi tragický prípad sa odohral taktiež v utorok vo večerných hodinách na trati medzi Petrovcami nad Laborcom a Michalovcami.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

„InterPanter“ dnes poprvé na trase Brno - Praha

Dnes vyjede mimořádně na trase linky R 19 Brno - Blansko - Svitavy - Česká Třebová - Pardubice - Praha nová jednotka InterPanter na spoji R 10002. Cestujícím nabízí České dráhy "ochutnávku" zcela nové jednotky, která bude v průběhu jara příštího roku nahrazovat téměř 50 koženkových vozů na pravidelných rychlících této linky. Vedle railjetů, vozů kategorie EC a RegioPanterů v regionální dopravě nabídne národní dopravce na této významné trase nové vlaky i na rychlících.

Nové elektrické jednotky InterPanter budou s novým jízdním řádem nasazeny na rychlíkovou linku R 13 Olomouc – Přerov – Otrokovice – Břeclav – Brno a v průběhu jara 2016 také na linku R 19 Praha – Pardubice – Česká Třebová – Svitavy – Blansko – Brno. Úplně nové vlaky odstraní bariéry pro cestování lidí na vozíku, maminek s kočárky nebo cyklistů s koly. Vlak je vybavený klimatizací. Hlavně mládí pak ocení Wi-Fi, díky které mohou být i na cestě stále on-line, nebo možnost napájet své notebooky či mobilní telefony po celou dobu cesty.

 R 10002 12. listopadu 2015
stanice
příjezd
odjezd
Brno hl.n.
-
15:22
Adamov
15:37
15:39
Blansko
15:45
15:46
Skalice nad Svitavou
15:57
15:59
Letovice
16:06
16:08
Svitavy
16:24
16:26
Česká Třebová
16:36
16:37
Ústí nad Orlicí
16:45
16:46
Choceň
16:56
17:01
Pardubice hl.n.
17:24
17:25
Přelouč
17:32
17:33
Kolín
17:48
17:49
Praha-Libeň
18:28
18:29
Praha hl.n.
18:34
-
 

K oprave mostov na trati Vrútky - Varín

Dňa 11. mája tohto roku ste začali s opravou troch mostov medzi žel. stanicami Vrútky a Varín. Oprava zahrnula aj most ponad rieku Váh pri Strečne v 2. traťovej koľaji. Predpokladané finančné náklady na opravu troch mostov ste vyčíslili do výšky 400 tis. eur (cca 12 miliónov Sk). Oprava mosta ponad rieku Váh prebehla do 19. júna, avšak trvalé obmedzenie traťovej rýchlosti z 90 na 60km/h cez tento most trvá naďalej. Keďže bol most opravený, podľa vašich slov po náročnej materiálnej aj technologickej príprave, prečo nedošlo k obnove traťovej rýchlosti na 90km/h po tejto náročnej, odbornej a nie lacnej oprave.

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

 

Nejkrásnější nádraží roku je v Novém Jičíně

Každoroční soutěž o nejkrásnější nádraží v České republice má vítěze. Na prvním místě celostátní ankety se pro rok 2015 umístilo vlakové nádraží v Novém Jičíně. Titul pohádkového nádraží získává mininádražíčko Kateřina v Karlovarském kraji a nádraží Lašovice v kraji Středočeském.

Celou zprávu najdete na této stránce.