Dopravné správy

TIOP Trebišov zatiaľ iba v štádiu príprav

Mám k Vám iba jedinú otázku: V akom štádiu je príprava výstavby Terminálu integrovanej osobnej prepravy v Trebišove, na ktorú obyvatelia veľmi čakajú. A prosím povedať aj otvorene, či príprava mešká, alebo je v čase a termíne.

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

ČD Cargo plánuje expanzi do zahraničí

Státní společnost ČD Cargo letos po čtyřech letech znovu využije dluhopisové financování. Ještě před koncem roku vydá bondy v hodnotě jedné miliardy korun, zjistil deník E15. Záměr potvrdil mluvčí mateřských Českých dráh Radek Joklík. „ČD Cargo je v dobré ekonomické kondici a finanční trhy jsou připraveny jeho dluhopisy přijmout,“ řekl Joklík.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Záujem o cestovanie vlakom za prácou stúpol

Záujem ľudí o cestovanie vlakmi za prácou vzrástol v tomto roku o 22 % oproti vlaňajšku. Za deväť mesiacov tohto roka totiž zaznamenala štátna Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) 4,8 milióna cestujúcich využívajúcich traťové predplatné lístky, či už mesačné alebo týždenné.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Týniště n.O. má opravené nádraží

České dráhy dnes [19.11.2015] v Týništi nad Orlicí na Rychnovsku oficiálně otevřely opravené nádražní budovy. Rozsáhlou rekonstrukcí prošla i nástupiště a také koleje ve stanici. Cestování vlakem z Týniště by tak mělo být výrazně příjemnější. Nádraží v Týništi je po Hradci Králové a Chocni třetí nejdůležitější stanicí v oblasti.

Celou zprávu najdete na této stránce.

VLAKY.NET v pondělí 23. listopadu 2015 přinesou vlastní reportáž ze slavnostního aktu.

TIOP Moldava nad Bodvou pred otvorením

Chcela by som sa informovať o stave výstavby terminálu integrovanej osobnej prepravy v Moldave nad Bodvou, kedy bude stavba hotová a kedy by sa mala spustiť preprava osôb medzi Moldavou nad Bodvou a Košicami? 

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

Slovenské „vlaky zadarmo“ svezly tisíce občanů ČR

Možnost cestovat zdarma ve státem dotovaných vlacích na Slovensku zaujala tisícovky obyvatel Česka. Češi jsou zároveň nejpočetnější skupinou cizinců, kteří se do slovenského systému bezplatného cestování vlakem zaregistrovali. Vyplývá to z údajů státního dopravce Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK).

Celou zprávu najdete na této stránce.

ŽSR odrežú ďalšiu vlečku od svojej siete

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) v dňoch 21. a 22. 11. 2015 zrealizujú výluku v úseku Veľké Uherce – Veľké Bielice. Počas týchto výlukových prác dôjde k zrušeniu výhybky č. P1, ktorá leží v hlavnej traťovej koľaji a je odbočnou výhybkou na vlečku Kvartet a.s. Uvedená výhybka je vo vlastníctve vlečkára, z toho dôvodu všetky náklady znáša vlečkár. Zrušená výhybka bude nahradená koľajovým poľom. 

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Itálie privatizuje firmu Grandi Stazioni Retail

Itálie [...] zahájila privatizaci společnosti Grandi Stazioni Retail, která pronajímá maloobchodní prostory na velkých nádražích v Itálii a České republice. Potenciální kupci mají nyní zhruba měsíc na to, aby vyjádřili svůj zájem, píše agentura Reuters.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Začiatok činnosti koridoru nákladnej dopravy RFC 5

Po niekoľkých rokoch intenzívnych prípravných prác začala 10. novembra 2015 činnosť Baltsko-Jadranský koridor nákladnej dopravy č. 5 ...

Tlačovú správu nájdete na tejto stránke.

ČD nedbají názoru ministra a Škodovce zaplatí

České dráhy mají obavy z exekuce, rozhodly se proto, že navzdory doporučení ministra dopravy Dana Ťoka pošlou Škodě Transportation téměř půl miliardy korun za prohranou arbitráž. Celkově mají doplatit za pozdě dodané lokomotivy 1,2 miliardy korun.

Celou zprávu najdete na této stránce.

V Budapešti evakuovali metro

Množstvo hasičov a záchranárov zasahovalo dnes v Budapešti pri evakuácii súpravy metra na linke č. 3 pri stanici Klinikák po tom, čo vlak plný cestujúcich v rannej špičke zostal pre poruchu stáť v tuneli a začal dymiť. Informoval o tom spravodajský server Vs.hu.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Žhář opět udeřil v rychlíku „Chomutovka“

Potřetí za tento měsíc museli zaměstnanci Českých drah hasit papírové ručníky na toaletách rychlíku Chomutovka. Tentokrát v Teplicích. Nikomu se nic nestalo. Policie po pachateli pátrá. "Na toaletách hořely papírové ručníky. Oheň velmi rychle zaznamenala vlaková četa a uhasila. Cestující nemuseli přesedat do jiného spoje," řekla mluvčí ČD Radka Pistoriusová.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nové trolejbusy už vozia Bystričanov

V pondelok 16. novembra 2015 boli novinárom a mestu slávnostne predstavené nové trolejbusy Škoda 31 Tr #3101, #3102, #3103 a Škoda 30 Tr #3020. Klbové trolejbusy Škoda 31 Tr sa do premávky s cestujúcimi zaradili v stredu 18. novembra 2015 na kĺbových poradiach liniek 1 a 3.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

„Iniciativa Hlavák“ se bojí útoků

Pražská skupina dobrovolníků „Iniciativa Hlavák“, která už několik měsíců pomáhá uprchlíkům v Česku, přijala po pátečním teroristickém útoku ve Francii speciální opatření. Obává se totiž ataků v reakci na aktuální události. Dobrovolníci se dohodli například na společném postupu v případě napadení i na tom, kdy na nádraží postavit stánek s viditelným nápisem „Pomoc uprchlíkům“.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Výluka obmedzí vlaky medzi Petržalkou a Kittsee

Regionálne vlaky Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) v úseku Bratislava-Petržalka – Kittsee (ÖBB) obmedzí počas víkendu rekonštrukcia trate. Práce budú prebiehať v sobotu 21. a v nedeľu 22. novembra 2015 (oba dni od 7.10 h do 13.50 h). 

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Prohraná arbitráž může zdražit jízdné ČD

České dráhy chtějí zvrátit verdikt rozhodčího soudu, podle kterého musí zaplatit Škodě Transportation 1,2 miliardy korun ve sporu o pozdě dodané lokomotivy řady 380. Kvůli tomu se obrátí na klasický soud. Pokud by neuspěli, může to podle Ťoka vést ke zdražení jízdného.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nehody a mimoriadnosti na tratiach ŽSR za 46. týždeň

Uplynulý týždeň sa na tratiach Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) zaznamenali dve zrážky vlaku s civilnou osobou, ani jedna osoba zrážku s vlakom neprežila. Prvý prípad sa stal v úseku Studený potok – Kežmarok, druhý v úseku Kostiviarska – Banská Bystrica a išlo o samovraždu.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD mají po arbitráži nejdražší lokomotivy na světě

Prohraná arbitráž se Škodou Transportation udělala z nových lokomotiv Českých drah bezkonkurenčně nejdražší zboží tohoto druhu na světě. Dvacet strojů řady 380 se přitom rozhodly koupit už před 11 lety. Jenže pro ČD to stále není plnohodnotné zboží. Nesmí s nimi do Německa, kam je chtěly nasadit.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ZSSK vyhlásila súťaž na nové vlaky pre B. Bystricu

Štátna Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) hľadá dodávateľa nových dieselmotorových vlakov, ktoré by mali jazdiť po tratiach v Banskobystrickom kraji. Cenu za ich dodávku odhadujú železničiari vo výške 77 miliónov eur bez dane z pridanej hodnoty (DPH). Vyplýva to z oznámenia o vyhlásení tendra, ktoré bolo zverejnené vo vestníku verejného obstarávania. 

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD si pronajmou německé motoráky za sto milionů

Český dopravce se dohodl s německou Vogtlandbahn na pronájmu čtyř motoráků pro Královéhradecký kraj. Smlouva je uzavřena do roku 2018 s možností prodloužení o tři roky, její hodnota je 3,8 milionu eur, tedy asi sto milionů korun.

Celou zprávu najdete na této stránce.