Dopravné správy

Petícia proti vlakom zadarmo mieri k Počiatkovi

Petíciu proti vlakom zadarmo odovzdá združenie mladých ľudí Nová Generácia na ministerstve dopravy tento týždeň. Predseda združenia Tomáš Smutný o tom informoval s tým, že petícia obsahuje vyše tridsaťtisíc podpisov a vďaka novele petičného zákona sa ňou bude príslušný správny orgán povinne zaoberať.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Optimalizace úseku Praha-Bubeneč - Holešovice hotova

Sdružení zhotovitelů vedené Metrostavem dnes předalo investorovi – Správě železniční dopravní cesty (SŽDC) – zmodernizovaný úsek železniční trati mezi pražskými městskými částmi Bubeneč a Holešovice. Optimalizace této trati je důležitým evropským projektem v oblasti železničního stavitelství, proto se na jeho spolufinancování podílela Evropská unie prostřednictvím Operačního programu Doprava.

Více se dozvíte v přiložené tiskové zprávě.

Internetový magazín VLAKY.NET přinese na toto téma zítra ráno reportáž.

ETCS a rýchlosť vlakov na tratiach ŽSR

Pri pohľade do zmeny TTP od 15. 11. 2015 ma prekvapilo, že aj napriek tomu, že úseky trate medzi Považskou Teplou a Dolným Hričovom sú zmodernizované ale aj tak je stále zachovaná pôvodná rýchlosť 100 km/h až za Bytču a rýchlosť 110 km/h kvôli oblúku za výhybňou Plevník - Drieňové. Kedy sa plánuje urobiť zmena, ktorá umožní využívať tam rýchlosť 120 km/h ? Prečo sa táto rýchlosť nemôže využívať ihneď od začatia prevádzky po danej traťovej koľaji samozrejme s dodržaním všetkých prechodných obmedzení traťovej rýchlosti? Ak trvá dlhšie kým sa zapracujú zmeny  do TTP, tak nie je možné pripraviť všetko vopred aby so spustením prevádzky bolo možné využívať rýchlosť 120 km/h a krátiť tak meškania vlakov? 

Odpoveď na túto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.

Zájem o půjčovny kol ČD byl letos rekordní

Rádi bychom Vás informovali o fungování půjčoven kol ČD v letošním roce. Letos se počet vypůjčených kol výrazně zvýšil. Zatímco v uplynulých třech letech si kola půjčilo za sezonu 3 500 až 4 000 cyklistů, letos jich bylo už 5 352. Největší zájem zaznamenaly půjčovny v Jihočeském (celkem půjčeno 1 673 kol) a v Jihomoravském kraji (celkem půjčeno 829 kol).

Více informací najdete v tiskové zprávě.

Légiovlak prišiel na Slovensko

Jedenásť zrekonštruovaných vagónov prináša atmosféru spred sto rokov, keď sa československé légie presúvali naprieč Ruskom po Transsibírskej magistrále. Dobové vozne, v ktorých legionári, bojovníci za vznik samostatného československého štátu, žili od roku 1918 do roku 1920, môžu prvýkrát obdivovať aj nadšenci zo Slovenska.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Výluky ani levný benzin lidi z vlaků nevyhnaly

Rok hrůzy na české železnici kvůli výlukám a velkým zpožděním letos lidi od cestování na české železnici neodradil. Ukazují to čísla za prvních devět měsíců letošního roku, která zveřejnily České dráhy.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Podivné prízraky na Bajkalsko-amurskej magistrále

Bajkalsko-amurská magistrála (BAM) je jednou z najdlhších železničných tratí na svete – dlhá je 3145 kilometrov. Oficiálne sa stavala 11 rokov (1974-985), no úplne dokončená bola až v roku 2003. Počas náročnej výstavby sa mnohí robotníci stretli s viacerými nevysvetliteľnými javmi, ktoré sa budú mnohým zdať naozaj neuveriteľné.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Klínoveckou lanovku nezastaví ani výpadek proudu

Zázemí jedné z nejmodernějších a také nejdelších lanovek v České republice na Klínovci v Krušných horách je dobře namazaným strojem. Ta totiž jen za hodinu zvládne přepravit na vrchol 2 400 lidí.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Doprava dostane na budúci rok o 50,4 milióna menej

Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja (MDVRR) bude v budúcom roku hospodáriť s celkovou sumou 2,04 miliardy eur. V porovnaní so schváleným rozpočtom na rok 2015 to znamená zníženie financií o 50,4 milióna eur, čiže o 2,41 %. Vyplýva to z rozpočtu na rok 2016, ktorý dnes schválila Národná rada (NR) SR.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Manželka českého podnikatele zastavila MHD v Kyjevě

Natalia Fialová, manželka českého podnikatele Tomáše Fialy, zablokovala v březnu na tři hodiny špatně zaparkovaným vozidlem hromadnou dopravu v centru ukrajinského Kyjeva. Podle ukrajinských médií se podnikatel vyhýbá soudu a odmítá zaplatit náhradu škody. Fiala tvrdí, že se jedná pouze o negativní kampaň proti jeho osobě.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nadjazd v Predmieri je vo svojej finálnej fáze

Tak ako nedávno by som vás chcel poprosiť o info o nadjazde nad železnicu v Predmieri. Stále máme seriál „Večné stavby“  a jediné čo nás zaujíma, je kedy bude tento nadjazd hotový.

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

Za srážku vlaků u Horažďovic může signalista

Smyčka kolem viníka, který letos v létě u Horažďovic na Klatovsku poslal dva vlaky proti sobě a způsobil velký železniční karambol, se pomalu utahuje. Jak zjistilo Právo, policejní vyšetřovatelé obdrželi od Správy železniční a dopravní cesty (SŽDC) zprávu s vyhodnocením příčin a okolností vzniku nehody.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Keď sa zmení výhybňa na hradlo ...

1. Co to znamena ak sa vyhybna zmeni na hradlo?
2. Moze dopravny zamestnanec na hradle okamzite po prijati nudzovej informacie od operatora linky 112 okamzite zmenit navest na stoj alebo zastavovat ho rucnym znamenim? Alebo tomu este musi predchadzat definovany schvalovaci proces a komunikacia na inych urovniach ZSR? Ak ano kto na to vydava pokyn?

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

Aplikace „Můj vlak“ slaví 1. narozeniny prestižní cenou

Aplikace Českých drah pro mobilní telefony „Můj vlak“ slaví první narozeniny a do teď si ji stáhlo bezmála čtvrt milionu uživatelů, kteří za uplynulý rok vyhledali přes 12 milionů informací o spojení, vlacích nebo stanicích. . Velmi rychle si získala značnou oblibu, což se projevilo také ve vysokém pozitivním hodnocení v různých soutěžích a anketách. Aplikace „Můj vlak“ obdržela od odborné poroty v soutěži Web Top 100 první cenu v oblasti nejlepší Mobilní řešení.

Další podrobnosti naleznete v přiložené tiskové zprávě
.

Pribudne priame vlakové spojenie do Moskvy a Sofie

Cestujúci na Slovensku získajú od decembra tohto roku nové priame vlakové spojenie z Bratislavy až do Moskvy či do bulharskej Sofie. Novinka začne platiť od pravidelnej úpravy cestovných poriadkov, ktorá je naplánovaná na 13. decembra.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Ropid chystá změny MHD na červenec 2016

Pražská organizace Ropid začala s přípravou změn v MHD, které mají začít platit od 1. července 2016. Pracovní skupina začala zpracovávat 29 námětů na možné úpravy. Ropid, který plánuje pražskou MHD, rovněž rozeslal dopis radnicím, v němž je vyzval, aby sepsaly všechny své požadavky na případné změny.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ŽSR opravia priecestie v úseku Galanta - Gáň

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) v dňoch 25. až 27.novembra 2015 zrealizujú výluku v úseku Galanta - Gáň.  Počas výluky budú vykonané práce spojené s opravou železničného riecestia v km 5,757 (JIČ  SP 1837). Tieto práce zahŕňajú prečistenie štrkového lôžka, regeneráciu upevňovadiel, úpravu geometrickej polohy koľaje a zriadenie nového asfaltového povrchu priecestia.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD přepravují stále více vozíčkářů

České dráhy v novém Jízdním řádu 2016 vypraví 4 656 bezbariérových spojů. Je to nejvíce v historii železniční dopravy. Významně se zlepší například možnosti cestování vozíčkářů na Moravě. Vlak IC Opava spojující Opavu s Ostravou, Olomoucí, Pardubicemi a Prahou bude mít nově zařazen vůz upravený pro cestování vozíčkářů. Nové bezbariérové a navíc nízkopodlažní jednotky vyjedou také na rychlíkovou linku Olomouc - Otrokovice - Břeclav - Brno a během jara budou stejné moderní soupravy nasazeny na rychlíkovou linku Praha - Pardubice - Svitavy - Brno, kde obslouží i menší města dohromady s více než 80 000 obyvateli. Podstatně tak usnadní cestování vozíčkářů a maminek s kočárky například mezi Brnem, Blanskem. Skalicí nad Svitavou a Letovicemi. Počet bezbariérových spojů tak poroste i během příštího roku.

Jednoznačným oceněním méně bariér na cestách a více bezbariérových vlaků Českých drah je rostoucí zájem vozíčkářů o cesty vlakem. Už za 10 měsíců letošního roku překonali vozíčkáři všechny dosavadní rekordy v cestování a vytvořili nový rekord ve využívání služeb Českých drah. Poprvé v historii by mohla padnout také hranice 5 000 přepravených registrovaných vozíčkářů za rok.

Další podrobnosti naleznete v přiložené tiskové zprávě
.

Na vianočné trhy do Viedne z Bratislavy vlakom!

Regionálne expresy z Bratislavy do Viedne budú počas adventných víkendov premávať s väčšou kapacitou. Na obľúbené vianočné trhy vo Viedni sa tak bude môcť odviezť viac cestujúcich. Rakúske spolkové železnice (ÖBB) zdvojili súpravy na regionálnych expresoch zo stanice Bratislava – Petržalka. Na linke z bratislavskej hlavnej stanice cez Marchegg do Viedne budú zas v soboty a nedele od 28.11. posilnené všetky súpravy o jeden vozeň Železničnej spoločnosti Slovensko (namiesto obvyklých štyroch vozňov pôjde päť vozňov).

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Spor o cenu nových lokomotiv ČD míří k soudu

České dráhy mají zaplatit zhruba 1,2 miliardy Kč firmě Škoda Transportation za dodávku lokomotiv řady 380. Rozhodl o tom rozhodčí soud při Hospodářské a Agrární komoře. Přitom právě ČD se domáhaly na výrobci téměř miliardové pokuty za pozdní dodání zmíněných lokomotiv. Celý spor míří k soudu, na který se státní dopravce obrátil, i na koaliční radu, kde chce kauzu řešit ministr dopravy Dan Ťok.

Celou zprávu najdete na této stránce.